PS ARKISTO
Tilastot eivät tue osaajapula-hokemaa – “Kysymys on mitä suurimassa määrin sumeilemattomasta maahanmuuton lisäämisestä, ei työvoimasta”
Osaajapulaan vedoten puolueet myös vihervasemmiston ulkopuolella ovat liittyneet kannattamaan nykyistä löysempää maahanmuuttopolitiikkaa. Kansanedustaja Mari Rantanen tarkastelee tuoreessa Facebook-päivityksessään kovaa tilastodataa, joka romuttaa osaajapulan perusteluna maahanmuuttopolitiikan löysentämiselle.
Syyskuun työllisyyskatsauksessa oli avoimia työpaikkoja kaikkiaan 171 500. Työttömiä työnhakijoita oli 232 900. Työttömistä työnhakijoista oli ulkomaiden kansalaisia 31 900. Vieraskielisten osuus työttömistä työnhakijoista oli heinäkuussa kotoutuminen.fi-sivuston mukaan yli 49 000.
Kaikkiaan syyskuun lopussa työ- ja elinkeinotoimistoissa ja kuntakokeiluissa oli kaikkiaan 475 600 työnhakijaa. Työnhakijoista oli työssä olevia 143 900, joista 93 900 oli kokoaikaisessa työssä, 28 000 osa-aikatyössä ja 22 000 työ- ja elinkeinohallinnon ja kuntakokeilun järjestämillä palveluilla työllistettynä.
Työvoimaan kuulumattomia työnhakijoita oli 93 600, joista 24 800 oli työllistymistä edistävässä palvelussa ja 53 100 koulutuksessa.
Suurin osa oleskeluluvista myönnetään pienipalkkaisille
Maahanmuuttovirasto Migri on pelkästään tänä vuonna myöntänyt yli 12 000 ensimmäistä oleskelulupaa Suomeen työn perusteella. Näistä erityisasiantuntijan lupia on 1 789 ja sinisen kortin omaavia 284. Erityisasiantuntijan työlupaan edellytetään 3 000 euron kuukausituloja ja sinisen kortin lupaan 4 832 euron tuloja.
– EU:n ulkopuolelta tuleville myönnetyistä luvista 83 %:lla ei ole mitään tulorajaa. Suurin osa luvista myönnetään siis pienipalkkaisille, joiden toimeentulo edellyttää täydentävää sosiaaliturvaa, sanoo perussuomalaisten kansanedustaja Mari Rantanen.
Kallis veronmaksajien maksama yritystuki
Kun muut puolueet vaativat työperäisen maahanmuuton helpottamista, he käytännössä tarkoittavat matalapalkkaisia työntekijöitä. Vaikka matalapalkkaisten työntekijöiden maahanmuutto kasvattaakin työvoimaa, siitä seuraa samalla sosiaaliturvamenojen kasvu, joka ei jää yritysten, vaan valtion maksettavaksi.
– Perussuomalaiset eivät vastusta sellaista työperäistä maahanmuuttoa, jossa henkilö tulee toimeen palkallaan ja osallistuu siten yhteiskuntamme pyörittämiseen. Me vastustamme sitä, että osaajapulan varjolla halutaan helpottaa sellaista maahanmuuttoa, joka on käytännössä lähinnä hyvin kallis veronmaksajien maksama yritystuki sosiaaliturvan muodossa, toteaa Rantanen.
Suomen hyvinvoinnin kannalta kestämätön tie
Yrityskenttä saa pätkätyöntekijän, jonka jälkeen Suomi saa elätettävän. Aiempien selvitysten mukaan Suomeen saapuvat matalapalkkatyöntekijät jäävät alun työssäolojakson jälkeen liian usein työttömiksi työnhakijoiksi tai siirtyvät kotoutumiskoulutuksiin. Tämä on ilmeisesti se syy, miksi ensimmäisiä oleskelulupia on myönnettävä jatkuvasti uusia.
– Yritykset tarvitsevat koko ajan uusia maahanmuuttajia matalapalkka-aloille korvaamaan edelliset tulijat, jotka ovat ajautuneet työmarkkinoiden ulkopuolelle ja sosiaalietuuksien varaan. Yritysten näkökulmasta Suomeen töihin tullut, mutta pian sen jälkeen syrjäytyvä ei ole ongelma. Kasvavat kulut ja palvelut maksaa veronmaksaja, mutta maahan muuttaneiden työpanos ei kasva. Suomen hyvinvoinnin kannalta tämä on kestämätön tie, Rantanen jatkaa.
Millainen on osaaja, josta ei tiedetä edes kansalaisuutta?
Työperäisten oleskelulupien kansalaisuustaulukoissa eivät korostu EU:n ulkopuoliset kehittyneet maat, vaan moniongelmaiset ja köyhät maat. Tänä vuonna lupia on myönnetty jopa sellaisille henkilöille, joiden kansalaisuus on tuntematon tai se ei ole tiedossa.
– Tunnetaanko tulijoiden taustat riittävän hyvin, ja millainen on osaaja, jonka kansalaisuus ei edes ole tiedossa? Esimerkiksi Venäjän, Valko-Venäjän ja Iranin kansalaisille myönnettiin alkuvuonna 2 808 työlupaa. Myönnetyistä työluvista peräti neljännes meni siis roistovaltioiden kansalaisille. Kysymys on mitä suurimassa määrin sumeilemattomasta maahanmuuton lisäämisestä, ei työvoimasta kuten osaajapulasta jauhajat väittävät, Rantanen puuskahtaa.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- sosiaaliturvamenot osaajapula oleskeluluvat Matalapalkkainen työ työperäinen oleskelulupa veronmaksajat vihervasemmisto Facebook Työperäinen maahanmuutto Maahanmuuttopolitiikka Migri Mari Rantanen
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Vihreät vyöryttää todellisuudesta irrallaan olevia maahanmuuttounelmiaan: ”Valtava työvoimapula, tarvitsemme lisää” – Purralta tyly kuitti: ”Suomelle haitallista ja kustannuksia aiheuttavaa”
Suomen Perustan Grönroos ulkomaisesta työvoimasta: “Suomesta ei löydy hoitajia” ja pari muuta ajankohtaista hokemaa
Vieraskielisen väestön kasvu huipussaan, silti ulkomaalaisten “osaajien” houkutteleminen on yksi kaupungin kärkitavoitteista – PS: “Espoon ei tarvitse edistää minkäänlaista maahanmuuttoa”
Vihervasemmisto vaatii Suomen kuntiin lisää maahanmuuttajia tekemään työt – perussuomalaiset laittaisi ammatillisen koulutuksen kuntoon ja suomalaiset töihin
Hallitus jatkaa vimmaista maahanmuuton lisäämistä asiantuntijoiden varoituksista huolimatta
Pieni, mutta vaikutusvaltainen vähemmistö hyötyy yhteiskunnalle haitallisesta maahanmuutosta – kriittisesti suhtautuvan hiljaisen enemmistön on vaikeaa saada ääntään kuuluviin
Suomalaiset lapset vaarassa jäädä kielivähemmistöön monikulttuurisissa päiväkodeissa, PS:n Tavio nosti uhkakuvan esille – Kulttuuriministeri Li Anderssonilta hälläväliä-tyylinen vastaus
Ristivetoa koululaitoksessa: Ruotsidemokraatit lopettaisi vieraskielisen äidinkielen opetuksen – Malmössä taas saatetaan käydä koulua pian arabiaksi
Perussuomalaiset haluaa tarjota suomalaisille lisää työtunteja: ”Maa ei nouse millään muulla kuin työllä ja sillä, että siitä tulee kannattavaa”
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Näin Yle valeuutisoi pikkutyttöjen teurastuksen
Itäkeskuksen muslimiyrittäjä HS:lle: Hameen on oltava löysä lantion kohdalta, jotta muut miehet kuin minä eivät näe
Helsingin Itäkeskuksen Hansasillalla esillä ollut islamilaisia pukeutumissääntöjä esittelevä kyltti on puhututtanut mediassa ja somessa tällä viikolla. Kyltissä kehotettiin naisia peittämään koko vartalonsa, jotta heitä ei häirittäisi. Muualla Euroopassa samankaltaisia kylttejä on nähty jo pitkään. Saksassa on tuotu oikeuden eteen myös sharia-poliiseja.
Maahanmuuttopolitiikka kiristyy koko EU:ssa – PS-meppi Sebastian Tynkkynen: ”Ratkaisujen aika on tullut” – kokoomuksen meppi Aura Salla nosti äärioikeistokortin
Euroopan unionin maahanmuuttopolitiikka on liikkeessä ja kääntymässä selvästi tiukempaan suuntaan. Sekä keskeisissä EU-toimielimissä että jäsenvaltioiden hallinnoissa ilmenee tahtotilaa tiukentaa maahanmuuton sääntöjä ja tehostaa laittomasti EU:ssa oleskelevien palautuksia. - Ihmisoikeuksista EU:ssa pidetään jatkossakin kiinni, mutta kenenkään ihmisoikeus ei ole oleskelu laittomasti EU-maissa, perussuomalaisten meppi Sebastian Tynkkynen sanoo.
Vihersiirtymä vastatuulessa: Saksalaisautoilijat vaihtavat sähköautonsa bensaan ja dieseliin
Autoilijoiden siirtyminen sähköisiin kulkuvälineisiin tökkii välittömästi, kun tuet loppuvat. Saksassa jopa kolmannes sähköautoaan vaihtaneista on siirtynyt takaisin bensaan tai dieseliin sen jälkeen, kun avustukset hiipuivat. Tavoite fossiilivapaasta uusien autojen kaupasta vuonna 2035 karkaa yhä kauemmaksi.
Mäenpää: Itäkeskuksen kyltit seurausta vihreiden maahanmuuttopolitiikasta
Yksi kuluvan viikon kuumimmista puheenaiheista on ollut Helsingin Itäkeskukseen ilmestynyt herättänyt ohjetaulu koskien musliminaisten pukeutumista. Perussuomalaisten kansanedustaja Juha Mäenpää muistuttaa ohjeistuksesta pöyristynyttä vihreiden puheenjohtajaa Sofia Virtaa siitä, että tapahtunut on seurasta vihreidenkin tukemasta avoimien rajojen maahanmuuttopolitiikasta.
Yle kehysti Trumpin kampanjatilaisuuden vitsin rasismiksi: ”Roskasaari” – tosiasiassa Puerto Rico hukkuu roskiin
Ylen toimittajien mieleen ei tullut tarkistaa, miksi Amerikassa on ennenkin kutsuttu Puerto Ricoa roskasaareksi. Rasismi ei liity asiaan, vaan vertaus on sangen kirjaimellinen, koska roskia Puerto Ricossa riittää. Saaren asukkaiden yksi suurimpia ongelmia onkin jäteasemien tilan puute, ja eri arvioiden mukaan kaatopaikkatila saattaa loppua kesken 2–4 vuodessa.
Kamala Harris on positiivisen erityiskohtelun tuotos – maailman menestynein “DEI-rekry”
Kamala Harris on uransa joka käänteessä hyötynyt siitä, että hän on nainen ja kuuluu rodulliseen vähemmistöön. Hän on malliesimerkki siitä, miten paljon positiivinen erityiskohtelu voi edistää vähemmistöjen menestystä. Varapresidenttinä hän oli Bidenin "DEI-rekry", joka lopulta syrjäytti presidentti Bidenin. Nyt hänellä on mahdollisuus nousta maailman mahtavimman maan presidentiksi.
PS-Nuoriso: Suomessa ei ole sijaa sharia-laille
Perussuomalainen Nuoriso on tyrmistynyt, mutta ei vähääkään yllättynyt islamilaisten pukeutumissääntöjen julistamisesta Itäkeskuksessa. Uutisoidussa julisteessa kehotettiin naisia peittämään koko vartalonsa, jotta heitä ei häirittäisi. Muualla Euroopassa julisteet ovatkin jo vuosia sitten vaihtuneet islamistisiin “sharia-poliiseihin”, jotka häiriköivät kansalaisia islamilaisten oppien rikkomisesta.
SVT nauhoitti salaa Malmössä imaamin perjantairukouksen, jossa ylistettiin Hizbollahin johtaja Nasrallahia
Ruotsin yleisradioyhtiön uutistoimitus SVT Nyheter oli tekemässä tutkivaa journalismia, kun imaami Sami Al-Tameemi ylisti Hizbollahin edesmennyttä johtajaa Hassan Nasrallahia perjantairukouksessa Libanonin kulttuuriyhdistyksessä Malmössä. Hän kutsui Nasrallahia marttyyriksi. SVT nauhoitti tilaisuuden. Tämä oli SVT:n toinen käynti yhdistyksen tiloissa.
Koko läntinen maailma velloo tunnemyrskyissä – Suomestakin tuli puberteettiyhteiskunta, jota rakennetaan fiilispohjalta
Tietokirjailija-kouluttaja Katleena Kortesuon uutuuskirja "Tunteet tapissa" kertoo havainnollisesti, kuinka olemme siirtyneet tietopohjaisesta konsensusyhteiskunnasta tunneuskovaisuuden maailmaan, jonka perustukset valettiin 1980- ja 1990-luvuilla. Monelta osin yhteiskuntamme on kuin 13-vuotias teini, joka kokee tunteita vahvasti ja viskoutuu tunnemyrskyn mukana milloin mihinkin suuntaan. Pelkkä tunne on kuitenkin surkea kumppani silloin, jos edessä on vaikea ja kauaskantoinen päätös.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää