

SU
Tietojärjestelmäkansanedustaja Jani Mäkelä: “Tekijänoikeusdirektiiviin on vaikutettava nyt!”
Kansanedustaja, tietojärjestelmäasiantuntija Jani Mäkelän (ps.) mukaan EU:n kiisteltyyn tekijänoikeusdirektiiviin on vaikutettava nyt, kun se on vielä mahdollista. Mäkelän mukaan suurena vaarana on, että asiasta päättäneet europarlamentaarikot sen enempää kuin asiaa lobbanneet tekijänoikeusjärjestötkään eivät ymmärrä, mitä ovat saaneet aikaiseksi.
Tekijänoikeusdirektiivin epäkohdista ja valmistelusta puhuvan Jani Mäkelän mukaan aihe saattaa kuulostaa etäiseltä ja vaikealta, mutta sen läpikäynti on silti välttämätöntä.
– Nyt on oikea hetki vaikuttaa. Kun asia tulee myöhemin kansalliseen lainsäädäntöön, on silloin turhaa ruikuttaa, Mäkelä toteaa.
Kansanedustaja Jani Mäkelän mukaan tekijänoikeusdirektiiviin on vaikutettava nyt. Youtube, 5 min 2 sek.
Mäkelä kertoo videolla katsojille tekijänoikeuksien klassisesta intressiristiriidasta – toisaalta taiteilijoilla on oikeus saada korvaus työstään ja tuotteestaan, mutta toisaalta kuluttajillakin on oikeutensa.
Lainsäädännön tarkoitus saattaa olla hyvä, mutta:
– Niin kuin vanha sanonta kuuluu, tie helvettiin on reunustettu hyvillä aikomuksilla. Piru asuu yksityiskohdissa. Juuri sellainen tämä tekijänoikeusdirektiivi on.
Mäkelän mukaan EU:n internettiin liittyvissä hankkeissa on usein se ongelma, ettei oikein ymmärretä internetin toimintaperiaatetta. Toiseksi ongelmaksi Mäkelä nostaa sen, että laaditaan lainsäädäntöä, jossa valutettaan vastuu viranomaistoiminnasta kaupallisille toimijoille.
– Esim kun netissä on ei-toivottua sisältöä – puhutaan vaikkapa jihadismista tai niin sanotusta vihapuheesta – niin sen poistamisesta langetetaan vastuu ison uhkasakon nojalla yksityiselle toimijalle. Ei ole minkälaista oikeusvarmuutta siitä, minkälaista sisältöä alustan ylläpitäjän pitää poistaa. Ylläpitäjään kohdistuu miljoonien eurojen suuuinen uhkasakko. Tämä johtaa siihen, että sensuroidaan varmuuden vuoksi. Tällöin sananvapaus kärsii.
Mitä kaikkea verkosta poistetaan?
Muitakin kipukohtia löytyy: EU:n lainsäädäntöhankkeissa monesti ei huomoida sitä, mitkä ovat tekniset edellytykset toteuttaa tällainen suodatus tai sisällön poistaminen, ja mitä se tulisi maksamaan ja aiheuttamaan.
– Monet ovat Facebookissa törmänneet siihen, että ihan tavallisia artikkeleita on tullut poistetuksi yhteisönormeihin sopeutumattomana, mutta kirjoitukset on myöhemmin palautettu. Tätä automaattinen suodatus aiheuttaa. Automaatilla ei ole samanlaista silmää kuin ihmisellä. Vaikka algoritmit hipoutuvatkin ajan saatossa, täytyy kysyä, että mitä kaikkea uutisvirrasta on piilotettu?
– Asiantuntijathan tätä vastustavat, ja lobbarit kannattavat. Ja nyt EU-parlamentti tuntuu ottaneen lobbareiden kannan. Mutta ymmärtävätkö lobbaritkaan, mitä he ovat tekemässä, Mäkelä kysyy.
Esimerkiksi linkkivero voi johtaa siihen, että suomalaisen median toimijoita tulee blokatuksi kansainvälisten internet-jättien toimesta. Näin voi käydä, jos jätit haluavat välttää riskin siitä, että ne joutuisivat maksamaan korvauksia.
– Siinä on paha HS:n tai Ylen lähteä valittamaan asiasta Googlelle, joka on niitä paljon suurempi.
– Siinä voi käydä niin, että taikuri hämmästyy itsekin omasta tempustaan, Mäkelä pohtii.
Sananvapaus on demokratian ydintä
– Omasta mielestäni asia on niin, että sananvapaus on demokratian ydintä, ja sananvapauden tulisi toimia myös verkossa. Verkko on siinä mielessä demokraattisinta mahdollista sananvapautta, että siellä jokainen voi päästä ääneen, kun taas perinteisessä mediassa säädellään sitä, kuka saa puhua ja mitä saa puhua.
– Media päättäisi, mitä lukee etusivulla, mitä lukee keskisivulla. Siellä ei lukisi niitä asioita, joita kansa haluaisi sanoa. Mielestäni tämä on pelottava tulevaisuudenkuva, ja tämä on oikea hetki vaikuttaa siihen, että tällaiseen ei jouduta.
Korjaus otsikkoon 19.9 klo 22.26.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


EU-valiokunta äänesti sananvapautta loukkaavan tekijänoikeusdirektiivin puolesta

Teknologia-asiantuntija: EU tuottaa jatkuvasti huonoa internetsääntelyä – ensin tietosuoja-asetus, sitten tekijänoikeusdirektiivi

Pelätty tekijänoikeusdirektiivi askelta lähempänä, mutta vääntö jatkuu tammikuuhun 2019

Jiri Keronen vs tekijänoikeusdirektiivi: “Jenkkiläisten yksityisyritysten pitää estää kissojen jakaminen Facebookissa, jotta Metallica ja MTV eivät menetä tuloja”
Viikon suosituimmat

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Näin käy, kun jengit ottavat vallan yhteiskunnassa: Haiti totaalisen romahduksen partaalla
Rikollisjengit ovat käytännössä kaapanneet vallan maailman köyhimpiin kuuluvassa maassa. Haiti on maan YK-suurlähettilään mukaan lähellä tilannetta, ”josta ei ole paluuta”. Vain pikainen ulkovaltojen puuttuminen kaaokseen voisi nykäistä saarivaltion pois kuilun reunalta.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.

Brittipoliisi varoitti miestä kadulla: “puhu englantia”-kehotus voi olla viharikos
Newsweek-lehti uutisoi maailmalla leviävästä videosta, jolla brittipoliisi varoittaa miestä: Kehotus vaatia toista ihmistä "puhumaan englantia" voi olla tulkittavissa vihapuheeksi. Tapauksesta syntyi kohu, sillä video antaa lohduttoman kuvan sananvapauden tilasta Isossa-Britanniassa. Videon taustoista tiedetään kuitenkin rajallisesti. Myös poliisi on ollut verrattain vaitonainen tapahtuneesta.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.

Ministeri Ranne: Asfaltti tuoksuu taas tänä kesänä – ”Tiehankkeet työllistävät nimenomaan suomalaisia”
Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne kertoo, että teitä korjataan taas ennätystahtiin perussuomalaisten vahtivuorolla.