

Liittokansleri Angela Merkel. Arkistokuvaa. / LEHTIKUVA
Tiedustelupomo nolasi Merkelin – potkut tulossa, vaiko sittenkin hallituskriisi?
Saksan sisäisen tiedustelun johtaja Hans-Georg Maassen on maan hallituksen sisäpiiritietojen mukaan saamassa potkut huomenna. Maan liittokansleri Angela Merkel (CDU) on saksalaismedioiden mukaan päättänyt irtisanoa Maassenin riippumatta siitä, miten Maassenia puolustanut sisäministeri Horst Seehofer (CSU) asiaan suhtautuu. Maassen on viime torstaina kertonut Seehoferin sanoneen eroavansa, jos Maassen saa potkut.
Merkel on Bild-lehden mukaan antanut periksi sosiaalidemokraateille (SPD). Saksan demarit ovat äänekkäästi vaatineet Maassenin eroa.
Kiistelty ihmisjahti
Saksin osavaltion Chemnitzin kaupungissa puhkesi mielenosoituksia sen jälkeen, kun saksalaismies puukotettiin hengiltä. Puukotuksesta otettiin nopeasti kaksi ulkomaalaista epäiltyä kiinni.
Mielenosoituksista on kiistelty videotallenne. Merkelin mukaan kyseisessä videossa on nähtävissä selkeää jahtia, jossa äärioikeistolaiset ajaavat takaa ulkomaalaisia henkilöitä. Maassenin mukaan järjestelmällisestä jahdista tai vainosta ei ole näyttöä. Saksin presidentti Michael Kretschmer (CDU) jakoi Maassenin näkemyksen.
Demarileiristä alkoi kantautua Maassenin eroa vaativia puheenvuoroja sen jälkeen, kun tiedustelupomo oli 7. syyskuuta epäillyt videotallenteen aitoutta. Lausunto asetti Merkelin vähintäänkin outoon tilanteeseen.
Saksan hallitus taas kriisin partaalla
Saksan hallitus koostuu Merkelin kristillisdemokraateista (CDU), sen baijerilaisesta sisarpuolueesta (CSU) ja sosiaalidemokraateista (SPD). Hallitus on aiemminkin ollut kriisissä, kun Seehofer vaati rajatarkastuksia.
Kriisiherkkä hallitus on heittäytymässä uuteen kriisiin. Saksan hallitus ei ole suostunut kommentoimaan Maassenin eropäätöstä. Kaikki perustuu siten arvailuun.
Syvät poterot
Kaikki osapuolet ovat kaivautuneet niin syvälle omiin poteroihinsa, ettei Saksan hallituksen kaatumistakaan voi jättää pois laskuista.
Mikäli Maassen ei eroa tai häntä eroteta, joutunee SPD eroamaan hallituksesta. SPD:n kannatus pyörii 17-18 prosentissa. Viime vaaleissa puolue sai vain 20,5 prosenttia äänistä. SPD:lle mahdolliset uusintavaalit olisivat siten katastrofi katastrofin päälle.
Merkel tietää tämän. Hallituspuolueiden yhteenlaskettu kannatus on nyt 45-48 prosentin kieppeillä. Vaaleissa trio keräsi vain niukan enemmistön, 53,4 prosenttia äänistä.
Jos taas Seehofer eroaa ja vie CSU:n ulos hallituksesta, hallitus jää täpärästi alle enemmistön. CDU ja CSU miehittäisivät vain 353 liittopäiväpaikkaa 709:stä. CSU:n eron jälkeen tuntuisi epäluontevalta ajatella, että puolue liittoutuisi heti uudelleen CDU:n kanssa.
Ja jos Seehofer ei suostu erottamaan Maassenia tai tämä eroa itse, voi Merkel tuskin jäädä istumaan käsiensä päälle.
Seehofer puolestaan haluaa padota äänestäjävuotoa vaihtoehtopuolue AfD:hen. CSU:n kotiosavaltio Baijerissa järjestetään pian osavaltiovaalit, ja CSU voi menettää enemmistönsä juuri AfD:n nousun vuoksi.
Jokaisella osapuolella on siten paljon pelissä. Osapuolet eivät voi perääntyä menettämättä kasvojaan. Merkel tuskin halusi koota tällaista hallitusta yhtäjaksoisten liittokanslerikausiensa päätteeksi. Eurooppakaan tuskin ilahtuu riitelevästä Saksan hallituksesta. Brexitin lähestyessä EU:n arvovalta ei varmastikaan kaipaa uusia sisäisiä kolauksia.
Henri Alakylä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Viikon suosituimmat

Intia juhlii hiilenlouhinnan ennätystä – Suomi murehtii porojen röyhtäyksiä
Suomessa murehditaan lehmien pieruja ja porojen röyhtäyksiä, jotka ilmastoaktivistien mukaan tuhoavat koko maailman ilmaston. Samaan aikaan Intiassa juhlitaan sitä, että maa tuottaa enemmän hiiltä kuin koskaan. Intialaiset iloitsevat, koska edullinen fossiilinen polttoaine tarkoittaa heille halpaa energiaa, talouskasvua ja omavaraisuutta.

SDP jälleen turpo-kuutamolla – kun Lulu Ranne totesi, ettei suomalainen puolustusteollisuus välttämättä hingu työntekijöiksi venäläisiä, demarit menivät välittömästi epäkuntoon
Vaikuttaisi itsestäänselvyydeltä, että suomalainen puolustusteollisuus toivoo työvoimaa, joiden lojaliteeteista voidaan kohtuullisella varmuudella mennä takuuseen. Yhtä lailla vaikuttaa itsestäänselvältä, etteivät Suomeen saapuvat venäläiset sattuneesta syystä ole puolustusvoimien ykkösrekryjä. Asian ääneensanominen aiheutti kuitenkin Hämeenlinnan valtuustossa melkoisen demariäläkän.

Yle-pomo Merja Ylä-Anttila skippasi viime viikolla kysymyksen Yleisradion vasenkallistumasta – ”Mikään tutkimus ei tällaista todista…”
EVA:n juuri julkaistu syksyn 2024 arvo- ja asennetutkimus paljastaa, että jopa 40 prosenttia suomalaisista katsoo Yleisradion uutisoinnin oleva vasemmalle kallellaan. Perussuomalaisten kansanedustaja Pekka Aittakumpu kysyi viime viikolla samasta asiasta Yleisradion toimitusjohtajalta Merja Ylä-Anttilalta, joka tuolloin katsoi, että kysymykseen vastaaminen on hankalaa.

Vihreät syyllistää suomalaisia rasismista – samaan aikaan vihreä kansanedustaja syynää julkisista tapahtumista ihmisten ihonväriä
Vihreät lähtee kunta- ja aluevaaleihin ylimielisessä woke-asennossa, eli puolue solvaa nyt äänestäjiä rasisteiksi. Kaksisuuntaisesta keskustelusta kieltäytyneen puolueen arvioidaan jo olevan kriisitilassa.

Musk-viha roihuaa ja Teslat palavat – erityisesti transseksuaalit vihaavat maailman rikkainta miestä
Elon Muskin omistaman yrityksen valmistamat sähköautot ovat joutuneet vasemmistolaisten vihan kohteeksi. Tesloja on naarmutettu, sotkettu maalilla ja tuhottu polttopulloilla. Erityisesti transseksuaalit tuntuvat vihaavan Elon Muskia. Tuleeko Tesla-mellakoista uusi Black Lives Matter -ilmiö?

Perussuomalaisten kuntavaaliehdokas Mika Merano: Miksi Helsinki päätti lähettää 350 000 euroa Gazaan? – ”Kaupunkilaisten rahaa heitetty täysin hukkaan kohteisiin, jotka eivät hyödytä veronmaksajaa”
Helsinkiläinen Mika Merano herättelee kunta- ja aluevaalien alla keskustelua verovarojen käyttökohteista ja rahankäytön avoimuudesta. Monissa kunnissa verovaroja törsätään hankkeisiin, joilla ei ole mitään yhteyttä kunnan asukkaiden palveluihin ja hyvinvointiin. Merano painottaa, että kuntien tehtävä ei voi olla toimia hyvesignaloivana runsaudensarvena. - Lähtökohtaisesti on aina ajateltava, että jokaisen veroeuron tulee tavalla tai toisella tulla suoraan takaisin sen maksajalle.

Yle painostaa hallitusta likaisilla menetelmillä – Antikainen: Johtajat vaihtoon
Yleisradion toiminnassa on havaittu vakavia epäkohtia muutosneuvotteluiden jälkeen, ja irtisanomisten perusteet ovat herättäneet runsaasti kysymyksiä. Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen vaatii, että Ylen tulee leikata kustannuksiaan hallinnon ja byrokratian puolelta sen sijaan, että se lakkauttaa suositut ohjelmat ja irtisanoo arvostettuja toimittajia.

EVA:n tutkimuksen tulos on karua luettavaa Ylestä – Vigelius: ’’Puolueellisuus ei kuulu verorahoitteiseen mediaan’’
Tänään julkaistun EVA:n Arvo- ja asennetutkimuksen mukaan jopa 40 prosenttia suomalaisista arvioi Yle Uutisten painottavan tiedonvälityksessään vasemmistolaista näkökulmaa.

EVA tutki: Jopa 40 prosenttia suomalaisista arvioi Yleisradion uutisoinnin kallistuvan tiedonvälityksessään poliittisesti vasemmalle
EVA:n juuri julkaistu syksyn 2024 arvo- ja asennetutkimus paljastaa yllättäviä tuloksia kansalaisten suhtautumisesta Yleisradion uutistuotantoon. Jopa 40 prosenttia vastaajista pitää Yle Uutisia vasemmalle kallistuvana. Vastaajista 19 prosenttia arvioi Ylen näkökulman olevan selvästi vasemmistolainen. Tutkimuksessa vain SDP:n puoluemedia Demokraatti ja vasemmistoliiton Kansan Uutiset arvioitiin vielä Yle Uutisiakin vasemmistolaisemmiksi.

Tuhannet palestiinalaiset Gazassa vaativat mielenosoituksissa Hamasia ulos Gazasta
Tuhannet palestiinalaiset osoittivat tiistaina mieltään Gazassa Hamasin terroristeja vastaan Pohjois-Gazassa Beit Lahian kaduilla. Mielenosoittajat vaativat sodan lopettamista ja israelilaisten panttivankien vapauttamista.