Liittokansleri Angela Merkel. Arkistokuvaa. / LEHTIKUVA
Tiedustelupomo nolasi Merkelin – potkut tulossa, vaiko sittenkin hallituskriisi?
Saksan sisäisen tiedustelun johtaja Hans-Georg Maassen on maan hallituksen sisäpiiritietojen mukaan saamassa potkut huomenna. Maan liittokansleri Angela Merkel (CDU) on saksalaismedioiden mukaan päättänyt irtisanoa Maassenin riippumatta siitä, miten Maassenia puolustanut sisäministeri Horst Seehofer (CSU) asiaan suhtautuu. Maassen on viime torstaina kertonut Seehoferin sanoneen eroavansa, jos Maassen saa potkut.
Merkel on Bild-lehden mukaan antanut periksi sosiaalidemokraateille (SPD). Saksan demarit ovat äänekkäästi vaatineet Maassenin eroa.
Kiistelty ihmisjahti
Saksin osavaltion Chemnitzin kaupungissa puhkesi mielenosoituksia sen jälkeen, kun saksalaismies puukotettiin hengiltä. Puukotuksesta otettiin nopeasti kaksi ulkomaalaista epäiltyä kiinni.
Mielenosoituksista on kiistelty videotallenne. Merkelin mukaan kyseisessä videossa on nähtävissä selkeää jahtia, jossa äärioikeistolaiset ajaavat takaa ulkomaalaisia henkilöitä. Maassenin mukaan järjestelmällisestä jahdista tai vainosta ei ole näyttöä. Saksin presidentti Michael Kretschmer (CDU) jakoi Maassenin näkemyksen.
Demarileiristä alkoi kantautua Maassenin eroa vaativia puheenvuoroja sen jälkeen, kun tiedustelupomo oli 7. syyskuuta epäillyt videotallenteen aitoutta. Lausunto asetti Merkelin vähintäänkin outoon tilanteeseen.
Saksan hallitus taas kriisin partaalla
Saksan hallitus koostuu Merkelin kristillisdemokraateista (CDU), sen baijerilaisesta sisarpuolueesta (CSU) ja sosiaalidemokraateista (SPD). Hallitus on aiemminkin ollut kriisissä, kun Seehofer vaati rajatarkastuksia.
Kriisiherkkä hallitus on heittäytymässä uuteen kriisiin. Saksan hallitus ei ole suostunut kommentoimaan Maassenin eropäätöstä. Kaikki perustuu siten arvailuun.
Syvät poterot
Kaikki osapuolet ovat kaivautuneet niin syvälle omiin poteroihinsa, ettei Saksan hallituksen kaatumistakaan voi jättää pois laskuista.
Mikäli Maassen ei eroa tai häntä eroteta, joutunee SPD eroamaan hallituksesta. SPD:n kannatus pyörii 17-18 prosentissa. Viime vaaleissa puolue sai vain 20,5 prosenttia äänistä. SPD:lle mahdolliset uusintavaalit olisivat siten katastrofi katastrofin päälle.
Merkel tietää tämän. Hallituspuolueiden yhteenlaskettu kannatus on nyt 45-48 prosentin kieppeillä. Vaaleissa trio keräsi vain niukan enemmistön, 53,4 prosenttia äänistä.
Jos taas Seehofer eroaa ja vie CSU:n ulos hallituksesta, hallitus jää täpärästi alle enemmistön. CDU ja CSU miehittäisivät vain 353 liittopäiväpaikkaa 709:stä. CSU:n eron jälkeen tuntuisi epäluontevalta ajatella, että puolue liittoutuisi heti uudelleen CDU:n kanssa.
Ja jos Seehofer ei suostu erottamaan Maassenia tai tämä eroa itse, voi Merkel tuskin jäädä istumaan käsiensä päälle.
Seehofer puolestaan haluaa padota äänestäjävuotoa vaihtoehtopuolue AfD:hen. CSU:n kotiosavaltio Baijerissa järjestetään pian osavaltiovaalit, ja CSU voi menettää enemmistönsä juuri AfD:n nousun vuoksi.
Jokaisella osapuolella on siten paljon pelissä. Osapuolet eivät voi perääntyä menettämättä kasvojaan. Merkel tuskin halusi koota tällaista hallitusta yhtäjaksoisten liittokanslerikausiensa päätteeksi. Eurooppakaan tuskin ilahtuu riitelevästä Saksan hallituksesta. Brexitin lähestyessä EU:n arvovalta ei varmastikaan kaipaa uusia sisäisiä kolauksia.
Henri Alakylä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Viikon suosituimmat
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Pakolaispolitiikka kiristyy: Turvapaikkaa ei jatkossa myönnetä tai se lakkautetaan, jos henkilön katsotaan olevan vaaraksi yhteiskunnalle
Suomen maahanmuuttopolitiikkaa tiukennetaan ulkomaalaislain muutoksilla. Kansainvälinen suojelu muutetaan luonteeltaan väliaikaiseksi, ja lupien kestoa lyhennetään EU-oikeuden mahdollistamaan minimiin. Jatkossa rikoksiin syyllistyminen ja kansallisen turvallisuuden vaarantaminen johtavat suojeluaseman myöntämättä jättämiseen tai lakkauttamiseen.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Rydman: Helsingin väestökehitys on haitallista – ”Lähiöissä tikittää aikapommi”
Helsingin pormestariksi ensi kevään kuntavaaleissa pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman rohkaisee helsinkiläisäänestäjiä ja toteaa, että kehityssuunta, jossa suomalainen kantaväki on jäämässä vähemmistöksi omilla asuinalueillaan, voidaan vielä pysäyttää ja suunta voidaan kääntää. – Perussuomalaisilla on kaikki edellytykset tavoitella suurimman puolueen paikkaa kuntavaaleissa.
Yöllä nousevat piiloistaan Butšan noidat – naiset putsaavat Ukrainan taivasta vihollisen drooneista
Päivisin he ovat eläinlääkäreitä, opettajia, yrittäjiä. Yöllä heistä kuoriutuu aivan jotakin muuta. Butšan noidat puhdistavat ilmatilaa venäläisten drooneista rynnäkkö- ja konekivääreillä. Vuoden 2022 verilöyly ja kansanmurha eivät unohdu, oli sodan lopputulos mikä hyvänsä.
Puheenjohtaja Koskelalla ei ollut laskelmia työllisyystoimiensa tueksi illan A-talkissa: “Mulla ei ole antaa lukua sulle”
Pääministeri Petteri Orpo peräsi eilisessä A-talkissa vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskelalta lukuja kasvutoimiin. Vasemmistoliiton vaihtoehtobudjetti julkaistaan ensi viikolla, mutta Koskelalla ei ollut vielä antaa lukuja puheidensa tueksi. Suomen talouden tilaa koskevassa puheenjohtajien välisessä keskustelussa olivat paikalla Orpon ja Koskelan lisäksi perussuomalainen valtiovarainministeri Riikka Purra ja SDP:n puheenjohtaja Antti Lindtman.