MATTI MATIKAINEN
Tiedemies Luukkanen matkaa diktatuurin ytimeen ja kertoo, kuinka imperiumi hajoaa
Dosentti sekä Venäjän ja Itä-Euroopan tutkija Arto Luukkasen uusin tieteellinen teos ”Suomi hajoavan imperiumin sylissä” sai alkunsa Ukrainan pyristellessä kohti Natoa ja Euroopan unionia vuonna 2014. Ainutlaatuinen aineisto vie lukijansa totalitäärisen järjestelmän ytimeen ja kertoo, miltä maailma näytti vakoilijan ja kommunistisen puolueen keskuskomitean silmissä.
Totuutta ei haluttu nähdä, vaikka se oli kommunistien ja KGB:n tiedossa. Luukkanen pohtii myös sitä, onko tämän päivän Venäjän tilanteessa yhtymäkohtia tapahtumiin vajaat 30 vuotta sitten.
– Kirja on merkittävä siksi, että se perustuu ainutlaatuiseen aineistoon. Se on ikään kuin Neuvosto-Ukrainan diktatuurin sairaskertomus ja kuolintodistus, aivan kuin löytäisi uudestaan Amerikan tai salatun mantereen, kuvailee dosentti Luukkanen tyylilleen uskollisen värikkäästi uusinta, Otavan kustantamaa tieteellistä teostaan. Ensimmäinen tutkimusretki Kiovaan KGB:n arkistoihin tapahtui tohtori Pekka Kauppalan kanssa jo vuonna 2014.
– Oli luonnollista, että verkostoiduimme heti kyseisessä arkistossa työskentelevien tutkijoiden kanssa ja näin syntyi myös ajatus kansainvälisestä projektista. Siihen tulikin tutkijoita Saksasta ja Puolasta. On ollut ehdottoman tärkeää voida keskustella ja vaihtaa ajatuksia näiden tutkijoiden kanssa, Luukkanen kertoo.
KGB:n arkistot pohjana
Kirja perustuu tiedustelupalvelu KGB:n johtajan raportteihin Ukrainan kommunistisen puolueen korkeimmalle johdolle eli pääsihteerille ja keskuskomitealle. Kirja kertoo ajanjaksosta vuodesta 1985 Neuvostoliiton romahdukseen asti vuonna 1991. Luukkanen korostaa sitä, että kyseessä on puhtaasti tieteellinen teos vailla minkäänlaisia kotimaan poliittisia ulottuvuuksia.
– Tutkija käsittelee aihettaan integriteetillä ja pyrkii ainoastaan totuuteen käyttäen dokumentteja sekä muita relevantteja lähteitä.
– Jos sekoittaa politiikan ja tieteen, syntyy ala-arvoista tiedettä ja syvän typerää politiikkaa, Luukkanen määrittelee viivan, joka ei ole veteen piirretty.
KGB jätti uppoavan laivan
Diktatorisen järjestelmän perustavaa laatua olevasta ongelmasta kirja kertoo niin, että Ukrainan KGB oli täysin selvillä siitä, mitä toisinajattelijoiden päässä liikkui. Totuutta ei siis haluttu nähdä, vaikka se loisti kristallin kirkkaana vakoilijoiden ja politrukkien silmien edessä.
Politiikan ja vakoilun sekoittamisen vaikeuksista kertoo kirjassa taas se, että KGB ei millään uskonut Tsernobylin ydinvoimaonnettomuuden olleen kotitekoinen katastrofi, vaan epäili tekijöiksi vastavallankumouksellisia tahoja.
Voiko eilisestä oppia?
Vakoilijoiden hyvää perehtyneisyyttä asioihin ja reaalipoliittista hoksnokkaa osoittaa sekin, että Ukrainan KGB oli valmis välittömästi luopumaan kommunismista, kun viitan ja tikarin miehet kuulivat Neuvostoliitossa vallan kaapanneen, niin sanotun Janajevin juntan juopottelun päättymisestä katastrofiin Moskovassa vuonna 1991.
– Monikansallisen diktatuurin ylläpitäminen vaatii aina salaista poliisia ja ennen kaikkea väkivallan uhkaa, Luukkanen kertoo kirjan opetuksista.
Kirjassa avataan keskustelua myös siitä, voisiko pää tulla vetävän käteen myös tämän päivän Venäjällä. Jatkuuko siis Neuvostoliiton hajoaminen edelleen ja mikä on Suomen osuus tässä kehityksessä.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Viikon suosituimmat
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Jaana Strandman: Hallitus vahvistaa lasten oikeuksia
Miko Bergbom: Päätös Somalian maaohjelman keskeyttämisestä on oikea
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää