Artikkeli kuva

LEHTIKUVA

THL samaa mieltä perussuomalaisten kanssa: Ei kannata koronapassia – Marinin hallituksen ministerien reaktio: Syvä hiljaisuus

31.01.2022 |12:32

Koronapassin käyttö sekä hallituksen kaavailema koronapassin mahdollinen muuttaminen rokotepassiksi ovat muuttuneet kyseenalaiseksi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) sosiaali- ja terveysministeriölle antaman asiantuntijalausunnon tultua julkisuuteen perjantaina. THL ei kannata koronapassin ottamista takaisin käyttöön rajoitusten välttämisen välineeksi.

Helsingin Sanomat kertoi perjantaina, että THL ei kannata koronapassin ottamista takaisin käyttöön rajoitusten välttämisen välineeksi. THL ei myöskään pidä koronapassin muuttamista pelkäksi rokotepassiksi ”kansanterveydellisesti hyvänä vaihtoehtona”.

THL perustelee kantaansa sillä, että ”koska rokotuksilla ei nykytiedon perusteella voida merkittävästi estää omikronmuunnoksen tartuntoja vaan ainoastaan vakavaa tautia, soveltamismalli on vanhentunut, koska se altistaa rokottamattomat vakavan taudin vaaralle”.

Lausunnon ovat allekirjoittaneet THL:n pääjohtaja Markku Tervahauta ja terveysturvallisuusjohtaja Mika Salminen.

THL:lla samaa argumentointia kuin perussuomalaisilla

Sosiaali- ja terveysministeriön alaisuudessa toimiva THL on kansallinen asiantuntijalaitos, joka tarjoaa tietoa terveys- ja hyvinvointialan päätöksenteon ja toiminnan tueksi.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra kirjoittaa Facebookissa, että nyt julki tulleet THL:n näkökulmat vastustaa passia ovat samoja kuin perussuomalaisilla on ollut koko ajan – sekä passin käytännön toimimattomuus siinä, mitä sillä väitetään tehtävän että passin vaikutus kansalaisten oikeuksiin ja yhteiskunnan polarisaatioon.

Lausunnossaan THL toteaa, että rokotemyönteisyys on ollut Suomessa kansainvälisesti vertaillen korkeaa. Rokotemyönteisyyden heikentäminen ”polarisoimalla rokottamattomien tilannetta entisestään” olisi kuitenkin THL:n mielestä haitallista.

– Tämä on juuri sama argumentti, jonka itsekin nostin esille jo kesällä, ennen passin käyttöönottoa. Valitettavasti vahinko on jo tapahtunut. Polarisaatio on vahvaa eikä yhteiskunnan luottamuksen palauttaminen käy helposti, vaikka kaikista rajoituksista pian päästäisiinkin, Purra kirjoittaa.

Hallitus vakuuttaa päätösten perustuvan tietoon

Perhevapaalle äskettäin jäänyt peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd) vaati vielä viime vuoden lopussa koronapassia työpaikoille. Kiurun paikalle nousevaa demarikansanedustaja Aki Lindénia pidetään jopa Kiuruakin kovemman rajoituslinjan tukimiehenä.

Vielä viime tiistaina sosiaali- ja terveysministeri Hanna Sarkkinen (vas) puolestaan lausui MTV:n Uutisaamussa hallituksen jo valmistelevan keinoja sille, että koronapassi voitaisiin ulottaa käyttöön työpaikoilla.

Pääministeri Sanna Marin (sd) itse tunnetusti luottaa voimakkaiden rajoitustoimien tehoon. Marin on myös kertonut haluavansa koronapassista itsenäisen työkalun. Eduskunnan perustuslakivaliokunta kuitenkin linjasi viime syksynä, että koronapassi on mahdollinen vain vaihtoehtona rajoituksille.

Juuri tällä hetkellä koronapassi on jäissä. Toisaalta vielä äskettäin hallitus valmisteli lakia, joka mahdollistaisi koronapassin edellyttämisen itsenäisenä rajoitustoimena eikä enää vain keinona rajoitusten välttämiseen. Hallituksessa on myös ollut halua muuttaa koronapassi rokotepassiksi – joista kumpaakaan vaihtoehtoa THL ei siis kannata.

Nähtäväksi jää, minkä merkityksen Marinin hallitus antaa asiantuntijalaitos THL:n linjaukselle, joka on sama kuin perussuomalaisilla johdonmukaisesti on ollut koko ajan.

Marinin hallitusohjelmassa mainitaan useassa kohdassa, että päätöksien tulisi perustua tietoon:

Hallituksen strategista päätöksentekoa tuetaan entistä vahvemmin ennakointi- ja tutkimustiedolla.

Sosiaali- ja terveydenhuollon palveluiden ja johtamisen kehittäminen edellyttää tutkittua tietoa ja tiedolla johtamista.

Laadukkaan päätöksenteon varmistamiseksi päätökset valmistellaan huolellisesti ja tutkimustietoon pohjautuen.

Ministerit hiljaa

Marin itse ja hänen hallituksensa ministerit eivät toistaiseksi ole lausuneet mitään THL:n julkisuuteen päätyneestä koronapassilinjauksesta. Ministerien somehiljaisuus aiheen ympäriltä on silmiinpistävää.

Vielä muutama päivä sitten koronapassia työpaikoille kaavaillut Sarkkinen julkaisi lauantaina päivitettyä koronatietoa, mutta ei enää sanaakaan koronapassista.

Perhevapaille siirtyneen Kiurun sijaiseksi menossa oleva Lindén niin ikään väistelee aihetta, vaikka muuten koronasta kirjoittaakin.

THL:n kannanoton luulisi kuitenkin olevan nyt myös Lindénin tiedossa. Hän on jopa aiemmin julistanut somealustoilla, että kansalaisten esittämä koronapassin vastustaminen ei tehoa häneen.

Kokoomus voimakkaasti koronapassimyönteinen

Viime syksynä, aluevaalien alla media uutisoi jatkuvasti, matalalla kynnyksellä puolueiden näkemyksiä ja linjauksia koronapassista. Oppositiopuolueista ainakin kokoomus on voimakkaan koronapassimyönteinen.

Marraskuussa MTK:n järjestämässä puoluejohtajien aluevaalipaneelissa Petteri Orpo puhui koronapassin puolesta ja esitti, että passia pitäisi käyttää paljon laajemmin.

Veteraanikansanedustaja Ben Zyskowicz jopa kehottaa YouTube-kanavallaan ihmisiä ryhtymään kapinaan koronapassin puolesta.

– Ryhdytään kapinaan. Ei odoteta sitä, että sosiaali- ja terveysministeriö ja sen käyttämät perustuslakiasiantuntijat pähkäilevät vaan mennään ja tehdään: Otetaan koronapassi laajemmin käyttöön ja katsotaan jälkikäteen, viekö joku jonkun yrittäjän oikeuteen ja mitä oikeus päättää, Zyskowicz lausuu.

Orpon ja Zyskowiczin ohella myös lääkärikansanedustaja Mia Laiho on yksi puolueen näkyvimmistä koronapassin kannattajista. Laiho on useaan otteeseen kiirehtinyt milloin koronapassin määräaikojen pidentämistä, milloin käytön laajentamista.

Myös kokoomuksen varapuheenjohtaja Elina Valtonen komppaa koronapassia.

Orpo, Laiho ja Valtonen eivät hekään ole somessa kommentoineet mitenkään THL:n linjausta koronapassista, Zyskowicz tosin ei edes ole Twitterissa.

Passin kannatus heikkenee yrittäjäjärjestöissä

Koronapassista on erimielisyyttä myös elinkeinoelämän järjestöjen kesken, vaikka passin kannatus heikkeneekin. Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen pitää THL:n uutta linjausta hyvänä, ja sen mukaan kannattaisi toimia.

Ravintola- ja hotellialaa edustavan Maran toimitusjohtaja Timo Lappi sanoo, että järjestö on perjantaina muuttanut suositustaan, eikä suosittele enää ravintoloille koronapassin käyttöä.

Elinkeinoelämän keskusliitto EK on tyystin eri linjoilla. EK:n kokoomustaustainen toimitusjohtaja Jyri Häkämies katsoo, että koronapassin käyttöä olisi syytä edelleen jatkaa siitäkin huolimatta, että THL ei kannata koronapassin ottamista takaisin käyttöön rajoitusten välttämisen välineenä.

EK myös kannattaa passin laajentamista työpaikoille.

SUOMEN UUTISET


Artikkeliin liittyvät aiheet


Mitä mieltä?

Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Viikon suosituimmat

4.
Suomen uutiset logo

Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”

19.11.2024 |16:28
5.
Suomen uutiset logo

Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”

16.11.2024 |11:30
8.
Suomen uutiset logo

Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan

17.11.2024 |22:27
9.
Suomen uutiset logo

Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse

14.11.2024 |23:20
10.
Suomen uutiset logo

Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan

20.11.2024 |12:31

Uusimmat

Perussuomalainen 1/2024

Mainos kuva

Lue lisää