LEHTIKUVA
THL samaa mieltä perussuomalaisten kanssa: Ei kannata koronapassia – Marinin hallituksen ministerien reaktio: Syvä hiljaisuus
Koronapassin käyttö sekä hallituksen kaavailema koronapassin mahdollinen muuttaminen rokotepassiksi ovat muuttuneet kyseenalaiseksi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) sosiaali- ja terveysministeriölle antaman asiantuntijalausunnon tultua julkisuuteen perjantaina. THL ei kannata koronapassin ottamista takaisin käyttöön rajoitusten välttämisen välineeksi.
Helsingin Sanomat kertoi perjantaina, että THL ei kannata koronapassin ottamista takaisin käyttöön rajoitusten välttämisen välineeksi. THL ei myöskään pidä koronapassin muuttamista pelkäksi rokotepassiksi ”kansanterveydellisesti hyvänä vaihtoehtona”.
THL perustelee kantaansa sillä, että ”koska rokotuksilla ei nykytiedon perusteella voida merkittävästi estää omikronmuunnoksen tartuntoja vaan ainoastaan vakavaa tautia, soveltamismalli on vanhentunut, koska se altistaa rokottamattomat vakavan taudin vaaralle”.
Lausunnon ovat allekirjoittaneet THL:n pääjohtaja Markku Tervahauta ja terveysturvallisuusjohtaja Mika Salminen.
THL:lla samaa argumentointia kuin perussuomalaisilla
Sosiaali- ja terveysministeriön alaisuudessa toimiva THL on kansallinen asiantuntijalaitos, joka tarjoaa tietoa terveys- ja hyvinvointialan päätöksenteon ja toiminnan tueksi.
Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra kirjoittaa Facebookissa, että nyt julki tulleet THL:n näkökulmat vastustaa passia ovat samoja kuin perussuomalaisilla on ollut koko ajan – sekä passin käytännön toimimattomuus siinä, mitä sillä väitetään tehtävän että passin vaikutus kansalaisten oikeuksiin ja yhteiskunnan polarisaatioon.
Lausunnossaan THL toteaa, että rokotemyönteisyys on ollut Suomessa kansainvälisesti vertaillen korkeaa. Rokotemyönteisyyden heikentäminen ”polarisoimalla rokottamattomien tilannetta entisestään” olisi kuitenkin THL:n mielestä haitallista.
– Tämä on juuri sama argumentti, jonka itsekin nostin esille jo kesällä, ennen passin käyttöönottoa. Valitettavasti vahinko on jo tapahtunut. Polarisaatio on vahvaa eikä yhteiskunnan luottamuksen palauttaminen käy helposti, vaikka kaikista rajoituksista pian päästäisiinkin, Purra kirjoittaa.
Hallitus vakuuttaa päätösten perustuvan tietoon
Perhevapaalle äskettäin jäänyt peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd) vaati vielä viime vuoden lopussa koronapassia työpaikoille. Kiurun paikalle nousevaa demarikansanedustaja Aki Lindénia pidetään jopa Kiuruakin kovemman rajoituslinjan tukimiehenä.
Vielä viime tiistaina sosiaali- ja terveysministeri Hanna Sarkkinen (vas) puolestaan lausui MTV:n Uutisaamussa hallituksen jo valmistelevan keinoja sille, että koronapassi voitaisiin ulottaa käyttöön työpaikoilla.
Pääministeri Sanna Marin (sd) itse tunnetusti luottaa voimakkaiden rajoitustoimien tehoon. Marin on myös kertonut haluavansa koronapassista itsenäisen työkalun. Eduskunnan perustuslakivaliokunta kuitenkin linjasi viime syksynä, että koronapassi on mahdollinen vain vaihtoehtona rajoituksille.
Juuri tällä hetkellä koronapassi on jäissä. Toisaalta vielä äskettäin hallitus valmisteli lakia, joka mahdollistaisi koronapassin edellyttämisen itsenäisenä rajoitustoimena eikä enää vain keinona rajoitusten välttämiseen. Hallituksessa on myös ollut halua muuttaa koronapassi rokotepassiksi – joista kumpaakaan vaihtoehtoa THL ei siis kannata.
Nähtäväksi jää, minkä merkityksen Marinin hallitus antaa asiantuntijalaitos THL:n linjaukselle, joka on sama kuin perussuomalaisilla johdonmukaisesti on ollut koko ajan.
Marinin hallitusohjelmassa mainitaan useassa kohdassa, että päätöksien tulisi perustua tietoon:
Hallituksen strategista päätöksentekoa tuetaan entistä vahvemmin ennakointi- ja tutkimustiedolla.
Sosiaali- ja terveydenhuollon palveluiden ja johtamisen kehittäminen edellyttää tutkittua tietoa ja tiedolla johtamista.
Laadukkaan päätöksenteon varmistamiseksi päätökset valmistellaan huolellisesti ja tutkimustietoon pohjautuen.
Ministerit hiljaa
Marin itse ja hänen hallituksensa ministerit eivät toistaiseksi ole lausuneet mitään THL:n julkisuuteen päätyneestä koronapassilinjauksesta. Ministerien somehiljaisuus aiheen ympäriltä on silmiinpistävää.
Vielä muutama päivä sitten koronapassia työpaikoille kaavaillut Sarkkinen julkaisi lauantaina päivitettyä koronatietoa, mutta ei enää sanaakaan koronapassista.
Koronaministeriryhmän torstainen päätös helpottaa rajoituksia matalamman tautiriskin tilaisuuksien osalta ei sisältänyt ohjeistusta enimmäisyleisömääristä. 1/3
— Hanna Sarkkinen (@HSarkkinen) January 29, 2022
Perhevapaille siirtyneen Kiurun sijaiseksi menossa oleva Lindén niin ikään väistelee aihetta, vaikka muuten koronasta kirjoittaakin.
Kun Suomi nyt höllentää #korona rajoituksia, tulee kritiikkiä, että ”muut maat” poistavat niitä enemmän. Unohtuiko, että ne myös ottivat rajoituksia käyttöön Suomea aikaisemmin ja jopa laajemmin, mm Tanska etäkoulun, Hollanti ja Itävalta ”täyssulun” jne. Kohtuutta kritiikkiin.
— Aki Linden (@LindenAki) January 29, 2022
THL:n kannanoton luulisi kuitenkin olevan nyt myös Lindénin tiedossa. Hän on jopa aiemmin julistanut somealustoilla, että kansalaisten esittämä koronapassin vastustaminen ei tehoa häneen.
Kansanedustajien sähköposteissa on meneillään #korona ”passin” (eli todistus rokotussuojasta tai sairastetusta taudista tai negatiivinen testitulos) vastainen kampanjointi nimillä ja nimimerkeillä. Ei tehoa minuun ja väärän tulkinnan levittäminen itse ehdotuksesta on surkeaa.
— Aki Linden (@LindenAki) October 3, 2021
Kokoomus voimakkaasti koronapassimyönteinen
Viime syksynä, aluevaalien alla media uutisoi jatkuvasti, matalalla kynnyksellä puolueiden näkemyksiä ja linjauksia koronapassista. Oppositiopuolueista ainakin kokoomus on voimakkaan koronapassimyönteinen.
Marraskuussa MTK:n järjestämässä puoluejohtajien aluevaalipaneelissa Petteri Orpo puhui koronapassin puolesta ja esitti, että passia pitäisi käyttää paljon laajemmin.
Veteraanikansanedustaja Ben Zyskowicz jopa kehottaa YouTube-kanavallaan ihmisiä ryhtymään kapinaan koronapassin puolesta.
– Ryhdytään kapinaan. Ei odoteta sitä, että sosiaali- ja terveysministeriö ja sen käyttämät perustuslakiasiantuntijat pähkäilevät vaan mennään ja tehdään: Otetaan koronapassi laajemmin käyttöön ja katsotaan jälkikäteen, viekö joku jonkun yrittäjän oikeuteen ja mitä oikeus päättää, Zyskowicz lausuu.
Orpon ja Zyskowiczin ohella myös lääkärikansanedustaja Mia Laiho on yksi puolueen näkyvimmistä koronapassin kannattajista. Laiho on useaan otteeseen kiirehtinyt milloin koronapassin määräaikojen pidentämistä, milloin käytön laajentamista.
Myös kokoomuksen varapuheenjohtaja Elina Valtonen komppaa koronapassia.
Koronatilanne heikentyy nopeasti. Miksi valtioneuvosto kokoontuu vasta ensi viikolla? Koronapassi velvoittavasti ja kattavasti käyttöön. Se mahdollistaisi terveysturvallisen liiketoiminnan ja tapahtumat, sen sijaan että kiristetään rajoituksia kaikille. Kannustaisi myös piikille.
— Elina Valtonen (@elinavaltonen) November 24, 2021
Orpo, Laiho ja Valtonen eivät hekään ole somessa kommentoineet mitenkään THL:n linjausta koronapassista, Zyskowicz tosin ei edes ole Twitterissa.
Passin kannatus heikkenee yrittäjäjärjestöissä
Koronapassista on erimielisyyttä myös elinkeinoelämän järjestöjen kesken, vaikka passin kannatus heikkeneekin. Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen pitää THL:n uutta linjausta hyvänä, ja sen mukaan kannattaisi toimia.
Pitää pyrkiä siihen, että päästään pian eroon sekä koronarajoituksista että koronapassista. Passissa ei ole järkeä, jos siitä ei ole hyötyä, kuten THL on nyt arvioinut. #yrittäjät https://t.co/iHXggbYBoI
— Mikael Pentikäinen (@jmpentikainen) January 29, 2022
Ravintola- ja hotellialaa edustavan Maran toimitusjohtaja Timo Lappi sanoo, että järjestö on perjantaina muuttanut suositustaan, eikä suosittele enää ravintoloille koronapassin käyttöä.
Elinkeinoelämän keskusliitto EK on tyystin eri linjoilla. EK:n kokoomustaustainen toimitusjohtaja Jyri Häkämies katsoo, että koronapassin käyttöä olisi syytä edelleen jatkaa siitäkin huolimatta, että THL ei kannata koronapassin ottamista takaisin käyttöön rajoitusten välttämisen välineenä.
EK myös kannattaa passin laajentamista työpaikoille.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- koronapassi Elina Valtonen Mia Laiho Aki Lindén tapahtuma-ala ravintola-ala koronarajoitukset Mika Salminen Markku Tervahauta elinkeino ministerit Hanna Sarkkinen yrittäjät THL Riikka Purra Sanna Marin Krista Kiuru Petteri Orpo Ben Zyskowicz perussuomalaiset hallitus Kokoomus
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Purra: Pikatestit hoitoalalle, ei pakkorokotuksia
Perussuomalaiset sosiaali- ja terveysvaliokunnassa: Hoitajien painostaminen rokotuksiin vaarantaa terveydenhuollon kantokyvyn eikä estä viruksen leviämistä
Demareilla taas näppinsä pelissä: Ravintolat ahdingossa koronarajoitusten vuoksi, vasemmiston hallitsema yhtiö shoppailee alan yrityksiä itselleen – ja jakaa vaalitukea
Pääministeri Marin veivaa edestakaisin koronapassia – oikeustieteilijöiltä ja THL:lta passille täystyrmäys, usko loppui jo oikeusministeriltäkin
Mäenpää: Koronapassista on luovuttava
Mäenpään lakialoite koronapassin poistamiseksi laista kävi lähetekeskustelussa – lukuisat asiantuntijat esittäneet kritiikkiä koronapassilainsäädäntöön
Itävalta perui rokotepakon – Italia sakottaa rokottamattomia
Perussuomalaiset olivat jälleen oikeassa, nyt jo hallituskin haluaa eroon koronapassista – Tavio: ”Koronapassi oli fiasko”
Reijonen huolissaan rokotteiden mahdollisesta vanhentumisesta: ”On harmillista, jos käyttökelpoisia rokotteita vanhentuu, vaikka niille olisi tarvetta”
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Jaana Strandman: Hallitus vahvistaa lasten oikeuksia
Miko Bergbom: Päätös Somalian maaohjelman keskeyttämisestä on oikea
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää