Theresa Mayn painajainen jatkuu – Brexit-puolue porskuttaa, konservatiivipuolue kyntää
Ison-Britannian pääministeri Theresa Mayn kiirastuli ei ota loppuakseen. Mayn konservatiivit ovat käyneet viikkokaupalla neuvotteluja löytääkseen jonkin sopivan Brexit-kompromissiesityksen, joka voisi mennä läpi parlamentissa. Työ on ollut turhaa – pitkien neuvottelujen jälkeen tuli nyt pelkkää takapakkia. May tarjoutui tänään tekemään myönnytyksen parlamentille lupaamalla kansanedustajille mahdollisuuden hyväksyttää erosopimus kansanäänestyksessä. Hänen vastustajansa muistuttivat, että heillä olisi tähän mahdollisuudet ilman tätä tarjoustakin.
May halusi tuoda EU:n kanssa sovitun erosopimuksen parlamentin äänestettäväksi neljännen kerran. Hän on kansanäänestyslupauksen lisäksi luvannut muutaman muun asiakohdan.
Hän lupaa lainsäädännön avulla turvata EU-maiden työsiirtolaisten oikeudet jatkossakin. Lisäksi muokattu sopimus velvoittaa brittien hakevan vaihtoehtoista menetelmää niin sanottuun backstop-kiistaan ensi vuoden loppuun mennessä. Backstopilla turvattaisiin tulliton raja Pohjois-Irlannin ja Irlannin tasavallan rajalle Brexitin jälkeen. Tämä onnistuu siten, että muiden keinojen epäonnistuessa Pohjois-Irlanti jatkaisi EU:n tulliunionissa, vaikka muu Britannia olisikin ulkona. EU:n tulliraja tulisi siten halkomaan suvereenia maata. Backstopin vastustajien mukaan tämä tilanne voisi erosopimuksen mukaan jatkua ikuisesti.
Mayn uudistus onkin se, että backstopin iskiessä muu maa linjautuisi Pohjois-Irlannin kanssa ja koko maa olisi yhtä tullausaluetta. Tämä ei voi tarkoittaa muuta kuin koko saarivaltakunnan jämähtämistä tulliunioniin. Backstopin vastustajille muokattu sopimus ei tarjoa mitään uutta, saati ratkaisua.
Jyrkimmin backstopia vastustaa hallituksen apupuolue, Pohjois-Irlannin unionistipuolue DUP.
– Me emme aio äänestää tuhoutumisemme puolesta, DUP:n Brexit-tiedottaja Sammy Wilson latasi.
Työväenpuolue ja liberaalidemokraatit muistuttavat, että he voivat joka tapauksessa muokata esille tuotavaa esitystä siten, että se alistetaan kansanäänestykselle. Työväenpuolue tahtoo brittien jäävän EU:n tulliunioniin. Liberaalidemokraatit ja Skotlannin kansallispuolue haluavat kumota koko Brexitin.
Kolmannessa äänestyksessä 34 konservatiivia äänesti puheenjohtajansa esityksen nurin.
Arviolta 36 uutta konservatiivikansanedustajaa on aikeissa äänestää neljännessä äänestyksessä esitystä vastaan.
Kansanedustajien kaksi päällimmäistä kysymystä ovatkin:
– Milloin May eroaa pääministerin tehtävistä?
– Milloin Mayn tilalle saadaan uusi pääministeri?
Brexit-soppa hyödyttää kahta puoluetta
Kaksi puoluetta ovat hyötyneet reippaasti parlamentin Brexit-sopan muhiessa. Ne ovat selkeästi kantansa esille tuoneet ääripäät.
Nigel Faragen Brexit-puolue on nousemassa eurovaaleissa suurimmaksi puolueeksi. Lisäksi kannatuskyselyt osoittavat, että konservatiivipuolue on jäämässä kannatuskyselyhistorian aikana toista sijaa huonommalle sijalle parlamenttivaaleissa. Faragen Brexit-puolue olisi toiseksi suosituin parlamenttipuolue hieman työväenpuolueen takana.
Toinen kovassa nousukiidossa oleva puolue on Brexitiä selkeästi vastustava liberaalidemokraatit. Kannatusmittausten perusteella näyttää siltä, että että puolue pesee konservatiivit eurovaaleissa. Äänestäjien vasemmisto-oikeisto-akseli onkin polarisoitumassa kokonaan uudella tapaa – Brexitin ympärille.
Konservatiivien keskuudessa Mayn eronpyyntö olisi seireenien laulua. Puolueen sääntöjen mukaan May voidaan alistaa puheenjohtajan luottamusäänestykseen vasta joulukuun puolivälin paikkeilla.
Henri Alakylä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Viikon suosituimmat
Vanhemmat ottavat jo juristin mukaan lapsensa opettajatapaamisiin – opettajilta kuppi nurin
Opettajien työelämä Ruotsissa ei ole välttämättä ollut ruusuilla tanssimista tähänkään asti. Uusin vitsaus ovat juristit, joita vanhemmat raahaavat mukaan pikkupiltin opettajatapaamisiin. Näin tapahtuu sekä hyvinvoivissa yksityiskouluissa että ongelmalähiöiden kunnallisissa oppilaitoksissa. Kuppi meni nurin jo opetusministeriltäkin.
Ilmastonmuutos ei sytyttänyt Los Angelesin maastopaloja – epäiltyjä tuhopolttajia otettu kiinni
Ilmastonmuutos on saattanut pahentaa Kalifornian kuivuutta ja voimistaa tuulia, mutta maastopalot johtuvat ihmisten toiminnasta. Useita epäiltyjä tuhopolttajia on jo otettu kiinni. Kuvernööri Newson on kutsunut kansalliskaartin apuun estämään palaneiden kotien ryöstelyä.
Kirjailija Jarkko Tontti: Punavihreä kupla on puhkeamassa – ”Eliitille koittanut viimeinen hetki havahtua, että he ovat irtautuneet suomalaisesta elämästä”
Punavihreä kupla on suomalaisessa poliittisessa keskustelussa tunnettu käsite, jolla kuvataan sananmukaisesti kuplautunutta, vasemmistoa myötäilevää yhteisöä. Punavihreään hegemoniaan on tähän saakka keskeisesti kuulunut yhteiskunnallisen eliitin ja sitä myötäilevän median voimakas vieraantuminen tavallisesta kansasta, sen huolenaiheista ja toiveista. Juristitaustainen kirjailija Jarkko Tontti esittää nyt konkreettisin perusteluin, miten ajat ovat muuttuneet ja punavihreä arvomaailma törmännyt seinään.
Mikä meni pieleen journalismissa? – Näkökulmia median alennustilan aiheuttajista
2020-luvulla journalismi on kriisissä. Toimittajien ja mediayleisön suhde on jännittynyt, ja samalla uudet ailahtelevat ansaintamallit kasaavat painetta toimituksille. Mediamaailmaa läheltä seuraavat vaikuttajat tarkastelevat syitä siihen, miksi journalismi on ajautunut alennustilaan.
Punavihreä Palestiina-aktivismi paisuu Helsingin valtuustossa – pormestariehdokas Wille Rydman: ”Ulkopolitiikka ei kuulu valtuustosaliin”
Elinkeinoministeri Wille Rydman kehottaa kuntapäättäjiä pidättäytymään ulkopolitikoinnista ja pysymään omalla tontillaan. - Kunnan tulee keskittyä oman toimivaltansa asioihin – siis kuntalaisten hyvinvoinnin, turvallisuuden ja palveluiden varmistamiseen. Se, että kaupunginvaltuutetut askaroivat ulkopoliittisten tai kansainvälisten kysymysten parissa, on kaikki pois kunnan varsinaisten tehtävien hoitamisesta, Rydman sanoo.
Elon Muskin X-kirjoitus nosti esiin taannoiset Isoa-Britanniaa ravisuttaneet lasten raiskausrikokset – viranomaiset eivät aluksi puuttuneet rikoksiin rasismileiman pelossa
Viestipalvelu X:ssä levisi keskustelu Ison-Britannian lähihistoriassa tapahtuneista lapsiin kohdistuneista järkyttävistä seksuaalirikoksista. Satoja lapsia ja teini-ikäisiä tyttöjä joutui laajamittaisen “raiskausringin” hyväksikäytön kohteeksi. Elon Muskin mainitsemista rikoksista vaaditaan nyt kansallista tutkimusta.
Mielipiteenvapaus somessa kuohuttaa saksalaisia – viestipalvelu X:stä alkoi joukkopako, kun Musk kehotti saksalaisia äänestämään AfD:tä
Amerikkalaisen teknomiljardöörin Elon Muskin ja Vaihtoehto Saksalle -puolueen (AfD) puheenjohtajan Alice Weidelin torstai-iltana X-viestipalvelukanavalla käymä keskustelu Saksan politiikasta ja Mars-lennoista räjäytti käyntiin myrskyisän keskustelun vaalivaikuttamisesta ja mielipiteenvapaudesta sosiaalisessa mediassa. Monet ammattiliitot ja Saksan korkein oikeus ovat ilmoittaneet jättävänsä X:n.
Zuckerberg lupaa vähentää sensuuria Facebookissa – Trumpin valinta aloitti sananvapauden aikakauden
Mark Zuckerberg sanoo Trumpin valinnan olleen "kulttuurillinen käännekohta", jonka jälkeen on aika laittaa sananvapaus taas etusijalle. Hänen tekemänsä paljastukset siitä miten Facebook on tarkoituksella pyrkinyt sensuroimaan ja rajoittamaan keskustelua ovat hyvin mielenkiintoisia. Zuckerbergin mukaan viimeiset neljä vuotta ovat olleet someyrityksille erityisen vaikeaa aikaa, koska Yhdysvaltain hallitus on edistänyt sensuuria.
Riikka Purra blogissaan: Suomen kovaäänisin oppositio on perinteinen media, joka moninkertaistaa vasemmisto-opposition viestin
Valtiovarainministeri Riikka Purra kirjoittaa blogissaan tuloeroista, hallituksen vastustuksesta ja kovaäänisen median propagandasta, joka moninkertaistaa vasemmisto-opposition viestin. Sosiaalisen median keskusteluissa on ihmetelty viime päivinä, miksi uuden kyselyn mukaan suomalaisten suurin huolenaihe on kansalaisten eriarvoistuminen ja tuloerojen kasvu. Syytä onkin ihmetellä, sillä tuloerot eivät todella ole Suomessa ongelma.
Donald Trump haluaa lopettaa tuulivoiman rakentamisen: “Se on kaikkein kalleinta energiaa ja monta kertaa kalliimpaa kuin puhdas maakaasu”
Uusiutuvan energian osalta on nyt selvää, että tuulivoiman vyöry on ohitse Yhdysvalloissa. Trumpin presidenttikaudella sitä ei rakenneta lisää ainakaan merelle. Halvin energianlähde on maakaasu – siksi siihen panostetaan.