
Theresa Mayn painajainen jatkuu – Brexit-puolue porskuttaa, konservatiivipuolue kyntää
Ison-Britannian pääministeri Theresa Mayn kiirastuli ei ota loppuakseen. Mayn konservatiivit ovat käyneet viikkokaupalla neuvotteluja löytääkseen jonkin sopivan Brexit-kompromissiesityksen, joka voisi mennä läpi parlamentissa. Työ on ollut turhaa – pitkien neuvottelujen jälkeen tuli nyt pelkkää takapakkia. May tarjoutui tänään tekemään myönnytyksen parlamentille lupaamalla kansanedustajille mahdollisuuden hyväksyttää erosopimus kansanäänestyksessä. Hänen vastustajansa muistuttivat, että heillä olisi tähän mahdollisuudet ilman tätä tarjoustakin.
May halusi tuoda EU:n kanssa sovitun erosopimuksen parlamentin äänestettäväksi neljännen kerran. Hän on kansanäänestyslupauksen lisäksi luvannut muutaman muun asiakohdan.
Hän lupaa lainsäädännön avulla turvata EU-maiden työsiirtolaisten oikeudet jatkossakin. Lisäksi muokattu sopimus velvoittaa brittien hakevan vaihtoehtoista menetelmää niin sanottuun backstop-kiistaan ensi vuoden loppuun mennessä. Backstopilla turvattaisiin tulliton raja Pohjois-Irlannin ja Irlannin tasavallan rajalle Brexitin jälkeen. Tämä onnistuu siten, että muiden keinojen epäonnistuessa Pohjois-Irlanti jatkaisi EU:n tulliunionissa, vaikka muu Britannia olisikin ulkona. EU:n tulliraja tulisi siten halkomaan suvereenia maata. Backstopin vastustajien mukaan tämä tilanne voisi erosopimuksen mukaan jatkua ikuisesti.
Mayn uudistus onkin se, että backstopin iskiessä muu maa linjautuisi Pohjois-Irlannin kanssa ja koko maa olisi yhtä tullausaluetta. Tämä ei voi tarkoittaa muuta kuin koko saarivaltakunnan jämähtämistä tulliunioniin. Backstopin vastustajille muokattu sopimus ei tarjoa mitään uutta, saati ratkaisua.
Jyrkimmin backstopia vastustaa hallituksen apupuolue, Pohjois-Irlannin unionistipuolue DUP.
– Me emme aio äänestää tuhoutumisemme puolesta, DUP:n Brexit-tiedottaja Sammy Wilson latasi.
Työväenpuolue ja liberaalidemokraatit muistuttavat, että he voivat joka tapauksessa muokata esille tuotavaa esitystä siten, että se alistetaan kansanäänestykselle. Työväenpuolue tahtoo brittien jäävän EU:n tulliunioniin. Liberaalidemokraatit ja Skotlannin kansallispuolue haluavat kumota koko Brexitin.
Kolmannessa äänestyksessä 34 konservatiivia äänesti puheenjohtajansa esityksen nurin.
Arviolta 36 uutta konservatiivikansanedustajaa on aikeissa äänestää neljännessä äänestyksessä esitystä vastaan.
Kansanedustajien kaksi päällimmäistä kysymystä ovatkin:
– Milloin May eroaa pääministerin tehtävistä?
– Milloin Mayn tilalle saadaan uusi pääministeri?
Brexit-soppa hyödyttää kahta puoluetta
Kaksi puoluetta ovat hyötyneet reippaasti parlamentin Brexit-sopan muhiessa. Ne ovat selkeästi kantansa esille tuoneet ääripäät.
Nigel Faragen Brexit-puolue on nousemassa eurovaaleissa suurimmaksi puolueeksi. Lisäksi kannatuskyselyt osoittavat, että konservatiivipuolue on jäämässä kannatuskyselyhistorian aikana toista sijaa huonommalle sijalle parlamenttivaaleissa. Faragen Brexit-puolue olisi toiseksi suosituin parlamenttipuolue hieman työväenpuolueen takana.
Toinen kovassa nousukiidossa oleva puolue on Brexitiä selkeästi vastustava liberaalidemokraatit. Kannatusmittausten perusteella näyttää siltä, että että puolue pesee konservatiivit eurovaaleissa. Äänestäjien vasemmisto-oikeisto-akseli onkin polarisoitumassa kokonaan uudella tapaa – Brexitin ympärille.
Konservatiivien keskuudessa Mayn eronpyyntö olisi seireenien laulua. Puolueen sääntöjen mukaan May voidaan alistaa puheenjohtajan luottamusäänestykseen vasta joulukuun puolivälin paikkeilla.
Henri Alakylä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Viikon suosituimmat

Intia juhlii hiilenlouhinnan ennätystä – Suomi murehtii porojen röyhtäyksiä
Suomessa murehditaan lehmien pieruja ja porojen röyhtäyksiä, jotka ilmastoaktivistien mukaan tuhoavat koko maailman ilmaston. Samaan aikaan Intiassa juhlitaan sitä, että maa tuottaa enemmän hiiltä kuin koskaan. Intialaiset iloitsevat, koska edullinen fossiilinen polttoaine tarkoittaa heille halpaa energiaa, talouskasvua ja omavaraisuutta.

SDP jälleen turpo-kuutamolla – kun Lulu Ranne totesi, ettei suomalainen puolustusteollisuus välttämättä hingu työntekijöiksi venäläisiä, demarit menivät välittömästi epäkuntoon
Vaikuttaisi itsestäänselvyydeltä, että suomalainen puolustusteollisuus toivoo työvoimaa, joiden lojaliteeteista voidaan kohtuullisella varmuudella mennä takuuseen. Yhtä lailla vaikuttaa itsestäänselvältä, etteivät Suomeen saapuvat venäläiset sattuneesta syystä ole puolustusvoimien ykkösrekryjä. Asian ääneensanominen aiheutti kuitenkin Hämeenlinnan valtuustossa melkoisen demariäläkän.

Yle-pomo Merja Ylä-Anttila skippasi viime viikolla kysymyksen Yleisradion vasenkallistumasta – ”Mikään tutkimus ei tällaista todista…”
EVA:n juuri julkaistu syksyn 2024 arvo- ja asennetutkimus paljastaa, että jopa 40 prosenttia suomalaisista katsoo Yleisradion uutisoinnin oleva vasemmalle kallellaan. Perussuomalaisten kansanedustaja Pekka Aittakumpu kysyi viime viikolla samasta asiasta Yleisradion toimitusjohtajalta Merja Ylä-Anttilalta, joka tuolloin katsoi, että kysymykseen vastaaminen on hankalaa.

Vihreät syyllistää suomalaisia rasismista – samaan aikaan vihreä kansanedustaja syynää julkisista tapahtumista ihmisten ihonväriä
Vihreät lähtee kunta- ja aluevaaleihin ylimielisessä woke-asennossa, eli puolue solvaa nyt äänestäjiä rasisteiksi. Kaksisuuntaisesta keskustelusta kieltäytyneen puolueen arvioidaan jo olevan kriisitilassa.

Musk-viha roihuaa ja Teslat palavat – erityisesti transseksuaalit vihaavat maailman rikkainta miestä
Elon Muskin omistaman yrityksen valmistamat sähköautot ovat joutuneet vasemmistolaisten vihan kohteeksi. Tesloja on naarmutettu, sotkettu maalilla ja tuhottu polttopulloilla. Erityisesti transseksuaalit tuntuvat vihaavan Elon Muskia. Tuleeko Tesla-mellakoista uusi Black Lives Matter -ilmiö?

Vieläkö muistat? Sanna Marin kiisti kielitaidottomien hoitajien aiheuttavan ongelmia – nyt hoitajaliitto SuPer pelkää vieraskielisten hoitajien vaarantavan jo potilasturvallisuutta
Suomen lähi- ja perushoitajaliitto Superin julkaisema tuore selvitys viimeistään osoittaa kaikille, että sotealan ongelmia ei ole mahdollista korjata siten, että alalle aktiivisesti haalitaan henkilökuntaa maailman toiselta puolelta. Vielä eduskuntavaalien 2023 alla monet eturivin poliitikot kuitenkin pyrkivät kiistämään kielitaidottomien hoitajien työyhteisölle aiheuttamat ongelmat ja työyhteisölle kasaantuvan lisäkuorman.

Yle painostaa hallitusta likaisilla menetelmillä – Antikainen: Johtajat vaihtoon
Yleisradion toiminnassa on havaittu vakavia epäkohtia muutosneuvotteluiden jälkeen, ja irtisanomisten perusteet ovat herättäneet runsaasti kysymyksiä. Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen vaatii, että Ylen tulee leikata kustannuksiaan hallinnon ja byrokratian puolelta sen sijaan, että se lakkauttaa suositut ohjelmat ja irtisanoo arvostettuja toimittajia.

Perussuomalaisten kuntavaaliehdokas Mika Merano: Miksi Helsinki päätti lähettää 350 000 euroa Gazaan? – ”Kaupunkilaisten rahaa heitetty täysin hukkaan kohteisiin, jotka eivät hyödytä veronmaksajaa”
Helsinkiläinen Mika Merano herättelee kunta- ja aluevaalien alla keskustelua verovarojen käyttökohteista ja rahankäytön avoimuudesta. Monissa kunnissa verovaroja törsätään hankkeisiin, joilla ei ole mitään yhteyttä kunnan asukkaiden palveluihin ja hyvinvointiin. Merano painottaa, että kuntien tehtävä ei voi olla toimia hyvesignaloivana runsaudensarvena. - Lähtökohtaisesti on aina ajateltava, että jokaisen veroeuron tulee tavalla tai toisella tulla suoraan takaisin sen maksajalle.

EVA:n tutkimuksen tulos on karua luettavaa Ylestä – Vigelius: ’’Puolueellisuus ei kuulu verorahoitteiseen mediaan’’
Tänään julkaistun EVA:n Arvo- ja asennetutkimuksen mukaan jopa 40 prosenttia suomalaisista arvioi Yle Uutisten painottavan tiedonvälityksessään vasemmistolaista näkökulmaa.

Bernerin taksilaki kylvää tuhoa, mutta korjaus tulee: Taksisääntelyn uudistus eduskuntaan vielä tänä vuonna – ”Kuljettajien vaatimustasoa tiukennetaan huomattavasti”
Hallitus panostaa arjen sujuvuuteen ja turvallisuuteen uudistamalla taksialan sääntelyä. Tavoitteena on palauttaa Suomeen turvalliset taksit ja luottamus koko taksialaan. Pitkään valmisteltu hallituksen esitys on tarkoitus antaa eduskuntaan vielä tämän vuoden puolella, syysistuntokaudella 2025.