Zsubio / Pixabay
Toimitus suosittelee
Terveysviranomaisten politisoituminen maksaa ihmishenkiä Yhdysvalloissa, eikä Suomikaan ole tältä turvassa – miksi THL jatkaa laitoksen niukkojen voimavarojen haaskaamista feministiseen höpöhöpöön?
YHDYSVALLAT | Tutkiva journalisti Daniel Greenfield syyttää identiteettipolitiikointia New York Cityn kyvyttömästä kriisijohtamisesta. Terveysviranomaiset ovat mm. siirtäneet painopistettä konkreettisesta lääketieteellisestä osaamisesta ideologiseen aktivismiin, sosiaalisen oikeudenmukaisuuden agitointiin. New Yorkin koronakriisi muistuttaa dramaattisella tavalla siitä, ettei ylivertaisistakaan kyvyistä rakenteellisen rasismin aistimisessa ole suojaamaan terveyttä tai pelastamaan ihmishenkiä oikean kulkutaudin edessä. Ideologinen fanatismi on suorastaan pahentanut tilannetta hidastamalla tarvittaviin toimenpiteisiin ryhtymistä ja vähättelemällä tarvetta varovaisuuteen.
Kaikista maailman valtioista eniten rekisteröityjä koronavirustartuntoja on Yhdysvalloissa, jossa vahvistettuja tapauksia on kirjoitushetkellä n. 400 000, ja kuolemantapauksia jo yli 12 000. Epidemia lähti leviämään maassa kiihtyvään tahtiin vasta jälkijunassa suurimpiin Euroopan maihin verrattuna. Yhdysvaltojen ja samalla koko maailman metropoleista pahin tilanne on New Yorkissa, jonka osavaltion alueella tartuntoja on jo n. 140 000, eikä uusien tartuntojen päivävauhti ole ehtinyt hidastua merkittävästi. Vertailun vuoksi mm. Iso-Britannian tartuntaluku on yli 55 000, ja Kiinan ilmoittamat tartuntaluvut epidemian ajalta ovat yli 82 000. Suomessa tartuntoja on kirjoitushetkellä n. 2300. New Yorkin lukemat ovat erityisen huolestuttavia, sillä väkilukuunkin suhteutettuna osavaltiossa tartuntoja on jo lähes 20-kertainen määrä Suomeen verrattuna.
New York Cityn vasemmistojohtoinen hallinto oli varautunut heikosti epidemiaan. Kaupungin hallinto ja terveysviranomaiset eivät myöskään ottaneet maailmalta jatkuvasti kantautuneita toistaan vakavampia koronauutisia tosissaan viikkokausiin. Viranomaisviestinnässä saattoi välittyä vielä maaliskuun kynnykselläkin ajatus, että koronan pelko olisi tartuntaa vakavampaa. Tällä hetkellä tiheällä metropolialueella on rekisteröity koronatartuntoja lähes yhtä paljon kuin Etelä-Euroopan kriisimaissa Italiassa ja Espanjassa.
Terveysviranomaisen politisoituminen
Amerikkalainen tutkiva journalisti Daniel Greenfield syyttää kirjoituksessaan New York Cityn kehnosta varautumisesta ja kriisinhoitovalmiudesta viranomaisten radikaalia politikointia. Hänen mukaansa kaupunki maksaa nyt korkeaa hintaa identiteettipolitiikasta, jonka tähden terveysviranomaiset ovat laiminlyöneet perinteisiä osaamisalueitaan. Hinta ei ole vain rahallinen, vaan kustannuksia mitataan tätä nykyä myös ihmishengissä.
Terveyskomissaari Oxiris Barbot on antanut kasvot New York Cityn koronakriisille. Greenfieldin mukaan hänen ansioluettelostaan ei löydy lääketieteellisen tutkinnon lisäksi taustaa, joka pätevöittäisi korkeaan hallinnolliseen virkaan. Viime vuonna Barbot varoitti, että minimaalinenkin asiointi poliisin kanssa voisi altistaa kansalaisen pitkäaikaisille fyysisille ja henkisille vaurioille.
Barbotin alainen, tartuntatauteihin erikoistunut epidemiologi Kimberly Zweig kertoi puolestaan pyrkineensä julkisen terveysorganisaation voimin kehystämään rikosoikeudellista järjestelmää ja sen menettelytapoja julkishallinnollisessa keskustelussa riskeiksi ihmisten mielenterveydelle. Epidemiologian asiantuntija oli siis laitettu tekemään työkseen agitointia osaamisalueensa ulkopuolella, mielenterveysteemojen parissa.
Jo Barbotin edeltäjä Mary T. Bassett oli perustanut terveystasa-arvon keskuksen ja tullut tunnetuksi varoittelemalla ihmisten puheissa esiintyvän rasismin terveysvaikutuksista, “miksi lääkärisi pitäisi huolehtia sosiaalisesta oikeudenmukaisuudesta”, “miten rasismi vaikuttaa terveyteesi“, ja tutkimuksesta “Institutionaalisen rasismin kitkeminen julkisesta terveydenhuollosta.” Sama linja jatkui Barbotin aikana, ja hänen esittelytekstissään luki: “hän käyttää rodullista tasa-arvonäkökulmaa.”
Ideologinen sokeus esti näkemästä epidemian riskejä
Kun Kiina oli tammikuun lopussa ilmoittanut 17 000 koronatartunnasta ja 3000 uuden tartunnan päivävauhdista, Barbot osallistui näkyvästi kiinalaisen uudenvuoden juhlintaan Chinatownissa. Hän kehotti olemaan muuttamatta lomasuunnitelmia koronaviruksen vuoksi ja olemaan huoletta kaikissa New Yorkin kaupunginosissa. Tuohon aikaan koronavirus oli jo ehtinyt saada ensimmäisen uhrinsa Kiinan ulkopuolella.
New Yorkin terveyskomitean puheenjohtaja julisti helmikuun alussa Twitterissä, että kiinalaisten naapureiden ja yritysten välttely koronaviruksen pelossa edustaisi joko tiedevastaisuutta, silkkaa rasismia tai molempia.
New Yorkin terveyskomitean puheenjohtaja Mark D. Levine julisti helmikuun alussa Twitterissä, että kiinalaisten naapureiden ja yritysten välttely koronaviruksen pelossa edustaisi joko tiedevastaisuutta, silkkaa rasismia tai molempia.
Epävarmuuden vallitessa terveysvaltuutettu levitti varomattomasti kyseenalaista tietoa vielä verrattain tuntemattomasta viruksesta: tartuntaa ei voisi saada metrosta, vaan tartunta edellyttäisi pitkäaikaista altistumista, esimerkiksi saman katon alla perheenjäsenen kanssa.
Vielä maaliskuussakin terveysvaltuutettu jatkoi optimistisia julistuksia ja rauhoitteli, että virus olisi kaupunkilaisille “alhainen riski.” Barbot vakuutteli ihmisiä asiantuntijoiden kyvystä paikantaa ja torjua viruksen leviäminen. Vain muutamia päiviä myöhemmin hän myönsi julkisuudessa, että virus voi tarttua paljon luultua helpommin.
Pormestari ja terveysvaltuutettu olivat levittäneet vaarallista virheellistä tietoa ilman tieteellistä pohjaa. Ensimmäisten koronatartuntojen myötä he selittivät olevansa vasta oppimassa uudesta viruksesta, ja että omakohtainen uusi kokemustieto olisi ensisijaisen tärkeää.
Terveysviranomaisen toiminta oli verhottu identiteettipoliittiseen näennäistieteeseen, jonka keskiössä oli enemmän sosiaalinen oikeudenmukaisuus kuin nopea tilanteen hallinta, saatavilla olevan tiedon hyödyntäminen, kulkutautien ymmärtäminen, diagnosointi ja torjuminen
Greenfield katsoo, että terveysviranomaisen toiminta oli verhottu identiteettipoliittiseen näennäistieteeseen, jonka keskiössä oli enemmän sosiaalinen oikeudenmukaisuus kuin nopea tilanteen hallinta, saatavilla olevan tiedon hyödyntäminen, kulkutautien ymmärtäminen, diagnosointi ja torjuminen:
“Pakkomielle tasa-arvoon kaikessa mahdollisessa oli ollut koko pormestari De Blasion hallinnon tavaramerkki. Aivan kuten marxilaiset olivat käyttäneet luokkateoriaa selittääkseen kaikki ongelmat ihmiskunnan historiassa, Amerikan uudet radikaalit pitivät rasismia selityksenä kaikille ongelmille. Barbotille ja De Blasiolle koronavirus ei ollut oikea uhka, vaan rasismi oli. Heidän tehtävänään oli saada ihmiset välttelemään ylireagointia uskottelemalla tartunnan riski minimaaliseksi. Varsinainen tiede, objektiivinen tutkimus, oli epärelevanttia verrattuna kaupungin viranomaisten omaan viralliseen totuuteen rasismista.”
Koronakriisin kärjistyminen New Yorkissa on saanut kaupungin hallinnon peittelemään omaa epäonnistumistaan viimeiseen asti. Vasemmistolaisen pormestari Bill De Blasion johtama kaupunki oli alkuun viikkokausien ajan kyvytön reagoimaan maailmalta kantautuneisiin hälyttäviin koronauutisiin. Sen sijaan paniikkia pyrittiin välttelemään kertomalla tarinaa tartuntariskin olemattomuudesta. Kaupunki ryhtyi tilaamaan lisää niukkoja suojavälineitä vasta myöhään maaliskuussa epidemian jo ryöstäydyttyä käsistä. Johtamisongelmistaan huolimatta De Blasio osoitteli syyttävästi presidentti Donald Trumpia ja valitteli hänen hitaudestaan reagoida kriisiin.
Kiinan kommunistipuolueen johto kieltäytyi aluksi uskomasta, että virus voisi levitä ja vaarantaa heidän täydellisenä pitämänsä yhteiskuntajärjestelmän. Lopulta kriisiä ei enää ollut mahdollista lakaista maton alle piiloon. Greenfieldin mukaan juuri ideologinen sokeus esti heitä viimeiseen asti ryhtymästä tarvittaviin toimenpiteisiin, ja saman sukuinen ideologisuus esti myös New Yorkin hallintoa näkemästä virusta rasismia vakavampana ja akuutimpana uhkana ihmisten terveydelle:
“Pormestari Bill de Blasio oli purkanut kaupungin terveysviranomaisen toimintoja ja korvannut henkilöstöä epäpätevillä sekatyöläisillä, joiden tehtävänä oli hivuttaa sosiaalista oikeudenmukaisuutta lääketieteeseen ja tiedottaa kansalaisia mahdollisista poliisin aiheuttamista terveyshaitoista, hiuksiin perustuvasta syrjinnästä tai siitä, ettei COVID-19-virusta ole syytä pelätä.”
New York ei ole poikkeus
New Yorkissa nähty kohtalokas viranomaisen politisoituminen ei ole yksittäistapaus. Sellaiselle on altistuttu kaikkialla siellä, missä identiteettipolitiikka on hivuttautunut hallitusohjelmiin ja viranomaistoimintaan. Viitteitä löytyy jopa Suomesta. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin HUS:n diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen kertoi tuoreessa haastattelussa, että taloudellisten syiden takia Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL ajoi alas perinteistä tieteelliseen ajatteluun pohjautuvaa paradigmaa.
THL:n Twitter-tililtä löytyy mm. tietoa koronaviruksen tasa-arvovaikutuksista, vasemmistopoliitikkojen haastatteluja naistenlehdissä, Lapsiasiavaltuutetun transtietoisuusmainoksia ja kryptisiä lainauksia ”sukupuolitietoisen budjetoinnin” vaarasta erkaantua feministisestä aktivismista pelkäksi tekniseksi käytännöksi.
On merkillistä, että väitetyistä taloudellisista haasteista huolimatta THL on pitänyt yllä sosiaalisessa mediassa aktiivista Tasa-arvotiedon yksikköä, jonka sisällöt ovat diskurssiltaan usein hyvin lähellä poliittisesti värittynyttä feminististä aktivismia. Yksikön Twitter-syötteestä löytyy mm. tietoa koronaviruksen tasa-arvovaikutuksista, vasemmistopoliitikkojen haastatteluja naistenlehdissä, Lapsiasiavaltuutetun transtietoisuusmainoksia ja kryptisiä lainauksia ”sukupuolitietoisen budjetoinnin” vaarasta erkaantua feministisestä aktivismista pelkäksi tekniseksi käytännöksi.
THL:n alaista identiteettipoliittista yksikköä on pidetty epätodellisena, ja sitä on epäilty sosiaalisessa mediassa jopa trollitiliksi. Suomalaisten onneksi identiteettipolitiikka ei ole ehtinyt saavuttamaan täällä vastaavaa roolia, joka sillä on ollut mm. New Yorkissa. Muuten siitä saatettaisiin tällä hetkellä maksaa kovempaa hintaa myös ihmishengissä.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Identiteettipolitiikka mennyt överiksi – jopa Obama säikähti?
Vasemmistopolitiikka on länsimaissa vastatuulessa, mutta mielipidekontrollia kiivaasti vaativa ideologia kytee silti vahvana
Onko naiivi maailmankatsomus joutilaan yläluokan uusi statussymboli?
Annoin Nyt-liitteen, se vei koko käden – feminismille syvään kumartava HS joutui naisvihasyytösten kohteeksi
Entinen propagandisti paljastaa: tiedostavan vasemmistoideologian levittäminen on tuottoisaa bisnestä
Belgiassa enemmän koronaan kuolleita kuin Kiinassa
Lähtikö koronapandemia sittenkin laboratoriosta – uusia teorioita
Korona näkyy Ruotsin mediassa – sunnuntain sanomalehdessä yhdeksän sivua kuolinilmoituksia
Ennätyselvyttävälle Trumpille sataa kiitosta ja kuraa – kannatus silti Obaman vuoden 2012 lukemissa
Viikon suosituimmat
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Pakolaispolitiikka kiristyy: Turvapaikkaa ei jatkossa myönnetä tai se lakkautetaan, jos henkilön katsotaan olevan vaaraksi yhteiskunnalle
Suomen maahanmuuttopolitiikkaa tiukennetaan ulkomaalaislain muutoksilla. Kansainvälinen suojelu muutetaan luonteeltaan väliaikaiseksi, ja lupien kestoa lyhennetään EU-oikeuden mahdollistamaan minimiin. Jatkossa rikoksiin syyllistyminen ja kansallisen turvallisuuden vaarantaminen johtavat suojeluaseman myöntämättä jättämiseen tai lakkauttamiseen.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Puheenjohtaja Koskelalla ei ollut laskelmia työllisyystoimiensa tueksi illan A-talkissa: “Mulla ei ole antaa lukua sulle”
Pääministeri Petteri Orpo peräsi eilisessä A-talkissa vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskelalta lukuja kasvutoimiin. Vasemmistoliiton vaihtoehtobudjetti julkaistaan ensi viikolla, mutta Koskelalla ei ollut vielä antaa lukuja puheidensa tueksi. Suomen talouden tilaa koskevassa puheenjohtajien välisessä keskustelussa olivat paikalla Orpon ja Koskelan lisäksi perussuomalainen valtiovarainministeri Riikka Purra ja SDP:n puheenjohtaja Antti Lindtman.
Hälyttävä tutkimustulos: kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia
Tanskassa äskettäin suoritetun kyselytutkimuksen mukaan peräti kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia. Yhtä suuri osuus pitää Hamasin vuosi sitten Israeliin tekemää hyökkäystä oikeutettuna siviiliuhreista huolimatta. Tanskan muslimeista 44 prosenttia sanoo, että Israelin valtiolla ei ole oikeutta olemassaoloon.
Antikainen: Suomi irti Ottawan sopimuksesta ja maamiinat takaisin
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikaisen mielestä nyt on tullut aika, että Suomi irrottautuu jalkaväkimiinat kieltävästä Ottawan sopimuksesta.