Terveyspalvelut puhuttivat Ylen vaalitentissä
Ylen viimeisessä vaalitentissä torstaina käytiin kovaa vääntöä muun muassa terveyspalveluiden turvaamisesta. Näissä asioissa monilla puoluejohtajilla olikin selvästi paikoin suuria ideologisia näkemyseroja.
Tilaisuus alkoi kannatusmittauskatsauksella. Perussuomalaisten kannatus näytti 15,2 prosenttia. Timo Soini kuitenkin huomautti, että eduskuntavaaleissa perussuomalaisten kannatus näytti yli kolme prosenttiyksikköä alakanttiin.
– Kuntavaalien jälkeen tilanne kuntakentällä muuttuu kahdella tavalla. Ensinnäkin isoissa kaupungeissa hallitseva kokoomuksen ja demarien sinipuna-akseli murtuu. Samoin käy monissa pienemmissä kunnissa hallitsevalle keskustan yksinkertaiselle – siis todalla yksinkertaiselle – enemmistölle, Soini kertoi.
Terveyskeskusmaksujen poistamiseen ehdokkailla oli erilaisia mielipiteitä. Timo Soini kannattaa terveyskeskusmaksujen poistamista kotikunnassaan Espoossa.
– Maksut maksukyvyn mukaan ja vähävaraisille suunnatut julkiset palvelut on parempi kerätä verojen kautta maksukykyisiltä. Julkiset terveyskeskukset ovat nimenomaan köyhien ja pienituloisten turva.
Joka kuuhun kurkottaa
Vanhuspalvelulaissa kävi Soinin mukaan sillä tavalla, että kuuhun kurkotettiin, mutta katajaan kapsahdettiin. 0,7 prosentin hoitajamitoituksesta puhuttiin mutta 0,5 prosenttiin jouduttiin tyytymään, eli samaan mikä käytännössä on jo olemassa. RKP:n Carl Haglundia Soinin asenne kismitti ja hän ihmettelikin, mahtaako kyse olla pelkästä kateudesta, kun perussuomalaiset eivät olleet lainvalmistelussa mukana. Soini näpäytti takaisin:
– RKP:lle ja Haglundille tulee keväällä hyvä tilaisuus olla meidän mukanamme poistamassa terveyskeskusmaksua Espoosta, jota äsken vastustitte, onhan RKP mukana jokaisessa sopimuksessa
Puoluejohtajia puhututti myös terveyskeskuslääkäripula. Miten saada terveyskeskuslääkärit pysymään terveyskeskuksissa? Monilla puoluejohtajista oli kysymykseen yksinkertainen resepti valmiina hihassa. Timo Soinilla on jonkin verran omakohtaista kokemusta lääkäreistä ja heidän ongelmistaan.
– Tämä on kokonaisvaltainen asia, jota pitää lähestyä monelta kantilta. Lääkäreillä on myös yksityiselämä, joten esimerkiksi syrjäseutulisät, opintolainojen osittaiset anteeksiannot, seniorilääkärien tuki nuoremmille… kaikki nämä asiat on otettava tulevaisuudessa paremmin huomioon, jotta lääkärit eivät valu yksityissektorille, jossa nämä asiat hoidetaan paremmin.
Teksti: Mika Männistö
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Viikon suosituimmat
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää