

PS ARKISTO
Terveydenhuolto kriisissä – perussuomalaiset priorisoisi julkisen rahan käyttöä: Suomalaisten rahoilla tulee järjestää suomalaisille hoitopalveluja
Suomalainen terveydenhuolto on ajautunut lähes kaoottiseen tilaan, mikä näkyy esimerkiksi sairaalapäivystyksien ruuhkautumisena. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) alueella sairaaloiden päivystyksissä voi joutua odottamaan jopa vuorokausia. Potilaiden vuodepaikoista on pulaa, eikä hoitajia ole tarpeeksi.
Ylen A-studiossa eilen perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) antoi ympäripyöreän kommentin terveydenhuollon kaoottisesta tilanteesta sekä omasta onnistumisestaan hyvien hoitopalvelujen tarjoamisessa.
– Meidän kaikkien tehtävä on tarjota hyvää hoitoa, ja siihen laki velvoittaa, että sosiaali- ja terveydenhuollon järjestäjät huolehtivat tästä. Ja kun katsomme näitä toimijoita, niin osa tähän pystyy ja osa ei, Kiuru vastasi ja jatkoi, että tilanteen taustalla ovat myös korona ja palveluketjujen ongelmat.
Perussuomalaisten kansanedustaja Arja Juvonen kuvaa tilannetta, jossa ihmiset eivät pääse hoitoon, surulliseksi. Juvosen mukaan päivystyksien ruuhkaan voidaan vastata myös ensihoitajien koulutusmääriä lisäämällä.
– Olisi syytä avata lisäkoulutuspaikkoja. Miksei vaikka koulutushakua voisi avata uudelleen jo ensi vuoden alusta, sillä ensihoitajat työllistyvät juurikin päivystykseen. Päivystyksiin voitaisiin tällä hetkellä käyttää myös vuokratyövoimaa. Ensin on toki selvitettävä vuokratyövoiman saatavuus ja hinta, koska jos julkisella sektorilla ei ole tarjolla palvelua, sitä on pakko alkaa ostaa, Juvonen sanoi.
Raha ratkaisee
Juvosen mukaan vakavaan tilanteeseen tulee laajemmin vastata kaikilla käytettävissä olevilla keinoilla.
– Yleisesti ottaen tärkeitä ovat työhyvinvointi, hyvä johtaminen, hyvä esimiestyö, hyvät työkalut ja toimivat järjestelmät, jotta työaika ei kulu järjestelmien ongelmien selvittämiseen, vaan on mahdollisuus keskittyä potilaaseen. Näin päivystys saadaan toimimaan, Juvonen sanoi.
A-studiossa mukana ollut sairaanhoitaja Nizo Dara huomautti, että terveydenhuollon ongelmat ovat olleet olemassa jo vuosikymmeniä. Hoitajat ovat kyllästyneet arvostuksen puutteeseen, huonoon palkkaan ja siihen, ettei hoitajia kuunnella.
Kiurun mukaan hän on esittänyt 700 miljoonaa lisätalousarviossa hoito- ja hoivavelkaan. Juvonen sanoi, että tuleville hyvinvointialueille tarvitaankin reilusti lisärahaa valtiolta.
– Pitkäaikaisten hoivapaikkojen alasajo on ollut suuri virhe. Tarvitaan lisää hoivapaikkoja. Myös hoitajia voidaan houkutella rahalla. Hyvä johtaminen on tärkeää, mutta myös raha aina ratkaisee.
Hallitus keskittyy laittomasti maassa olevien palveluihin
Uudet hyvinvointialueet aloittavat ensi vuoden alussa, ja perussuomalaiset on nostanut useaan otteeseen esille alueiden puuttuvan rahoituksen.
Perussuomalaiset julkaisi äskettäin vaihtoehtobudjetin, jossa julkisia varoja priorisoidaan. Näin rahaa jää enemmän osoitettavaksi terveydenhuoltoon.
– Me haluamme järjestää suomalaisten rahoilla suomalaisille hoitopalveluja, Juvonen sanoi ja heitti piikin Sanna Marinin (sd.) johtamalle hallitukselle.
– Meillä on nyt Suomessa päivystyskriisi. Mikä olisikaan sen parempaa kuin se, että hallitus ei toisi esityksiä, jotka esimerkiksi turvaavat laittomasti maassa oleville kiireettömät terveydenhuoltopalvelut, kun suomalaisetkaan eivät usein pääse hoitoon.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Nizo Dara päivystyskriisi Sanna Marinin hallitus sairaanhoitajien koulutus hyvinvointialueet hoitovelka sairaalat hoitajat hoivapaikka A-studio laittomasti maassa oleskelevat ensihoitajat sosiaali- ja terveyspalvelut Vaihtoehtobudjetti Krista Kiuru Hus Terveydenhuolto Arja Juvonen
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Maksuton terveydenhuolto ilman oleskelulupaa on merkittävä vetovoimatekijä – voi kannustaa suuria ihmisjoukkoja Suomeen veronmaksajien kustantaman hoidon toivossa

Laittomasti maassa olevien terveyspalveluiden laajentaminen hiertää hallituspuolueiden välejä

Perussuomalaiset tyrmää hallituksen esityksen laittomasti maassa olevien terveyspalveluista – ”Keskusta lupasi laittomasti maassa oleville jalkapannan, nyt tulikin ilmainen terveydenhuolto”

Perussuomalaisilta ankarat moitteet hallitukselle: “Tähän tilanteeseen tuotte laittomasti maassa olevien terveydenhuollon laajennuksen”

Leena Meri: Perussuomalaiset vaatii menojen laittamista tärkeysjärjestykseen – “Suomalaiset ovat pulassa”

Perussuomalaisilta talouspoliittinen ohjelma: Rahan viskominen ideologisiin kohteisiin on lopetettava – ”Veronmaksajan tulee hyötyä maksamistaan veroista”

Marin pelottelee perussuomalaisten äänestäjiä rasistin leimalla – Juvonen: Oikeusministeriön kerrottava, onko Suomen puoluerekisterissä rasistisia puolueita

Perussuomalaiset: Hallitus paikkaa hyvinvointialueiden rahoitusvajetta ensi vuoden kustannuksella

Koskela pitää lisätalousarviota laastarina, joka ei puutu ongelmien juurisyihin – “Marinin hallitus ottaa rahoja seuraavan hallituksen budjetista”
Viikon suosituimmat

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Näin käy, kun jengit ottavat vallan yhteiskunnassa: Haiti totaalisen romahduksen partaalla
Rikollisjengit ovat käytännössä kaapanneet vallan maailman köyhimpiin kuuluvassa maassa. Haiti on maan YK-suurlähettilään mukaan lähellä tilannetta, ”josta ei ole paluuta”. Vain pikainen ulkovaltojen puuttuminen kaaokseen voisi nykäistä saarivaltion pois kuilun reunalta.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.

Brittipoliisi varoitti miestä kadulla: “puhu englantia”-kehotus voi olla viharikos
Newsweek-lehti uutisoi maailmalla leviävästä videosta, jolla brittipoliisi varoittaa miestä: Kehotus vaatia toista ihmistä "puhumaan englantia" voi olla tulkittavissa vihapuheeksi. Tapauksesta syntyi kohu, sillä video antaa lohduttoman kuvan sananvapauden tilasta Isossa-Britanniassa. Videon taustoista tiedetään kuitenkin rajallisesti. Myös poliisi on ollut verrattain vaitonainen tapahtuneesta.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.

Ministeri Ranne: Asfaltti tuoksuu taas tänä kesänä – ”Tiehankkeet työllistävät nimenomaan suomalaisia”
Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne kertoo, että teitä korjataan taas ennätystahtiin perussuomalaisten vahtivuorolla.