Eduskunta säätää lakia, joka kieltää terroristiksi kouluttautumisen. Eduskunta käsitteli hallituksen esitystä keskiviikkona lähetekeskustelussaan ennen asian lähettämistä valiokuntakäsittelyyn.
Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) kuvasi terrorismia vakavaksi uhaksi, joka täytyy huomioida myös rikoslainsäädännössä. Esitys säätäisi terroritekoihin kouluttautumisen rangaistavaksi teoksi, josta saisi sakkoa tai vankeutta enintään kolme vuotta.
Koulutus käsittäisi räjähteiden, ampuma- tai muiden aseiden tai myrkyllisten tai muuten haitallisten aineiden käytön opettelun terroritarkoituksiin. Suomessa ei ole tuomittu ketään terrorismista, mutta Henrikssonin mukaan Suomessa tiedetään asuvan henkilöitä, jotka ovat osallistuneet terrorikoulutukseen ulkomailla.
Millainen näyttö?
Perussuomalaisten Tom Packalén piti esitystä hyvänä, mutta hän kysyi, kuinka ratkaistaan näytön ongelma? Että ihminen kuuluu terrorijärjestöön ja sen lisäksi vielä aikoisi suorittaa terroriteon.
– Tällaisia ihmisiä on Syyriassa ja on Isiksen, Isilin ja Jablat Nusran alla, jotka ovat terroristijärjestöjä, mutta onko näyttöä, että he aikoisivat tehdä jonkin terroristiteon, Packalén sanoi ja piti kiinnostavana, miten laki toimii käytännössä.
Perussuomalaisten Ismo Soukola kysyi, aikooko Suomi lähettää terrorismin vastaisia yksiköitä myös ulkomaille, kun Suomessa eivät tällaiset asiat selviä.
Jukka Kärnälle (sd.) Henriksson vastasi, että koulutuksen täytyy tapahtua kouluttajan opastuksella, eli itseopiskelu ei olisi rangaistavaa.
Arja Juvonen muistutti perussuomalaisten tehneen heti vuonna 2011 asiaa koskevan lakialoitteen Pirkko Ruohonen-Lernerin johdolla. Hän piti lakiesitystä hyvänä, kun se ei edes aiheuta kustannuksia.
Perussuomalaisten Olli Immonen piti esitystä oikeansuuntaisena mutta riittämättömänä. Hän viittasi Helsingissä äskettäin vierailleeseen, radikaaliksi sanottuun islamilaiseen saarnamieheen. Immosen mielestä moiset vierailut pitäisi pystyä estämään, koska ne kertovat hänen mukaansa, etteivät Suomen muslimit vierasta uskonnollista fanatismia. Siksi radikaalimuslimien aiheuttama vaara ja terrorismin kasvualusta pitäisi ehkäistä ennalta pysyvästi.
Terroriyhteydet moninkertaistuneet
Perussuomalaisten Vesa-Matti Saarakkala huomautti, että Suojelupoliisin mukaan terrorismiin kytköksissä olevien yksilöiden määrä on moninkertaistunut Suomessa vajaan 10 vuoden aikana. Supo pitää sisäistä turvallisuutta eniten uhkaavana tekijänä ääri-islamilaista terrorismia, jonka takana voi olla yksittäisiä äärimuslimeita tai tiettyjä kiihkoislamilaisia ryhmittymiä.
Saarakkalan mielestä terrorismiin osallistumisen pitäisi johtaa automaattisesti maassaolon edellytysten poistoon ja pysyvään karkotukseen. Perussuomalaisten 1. varapuheenjohtajan Jussi Niinistön mukaan ääri-islamismin leviäminen Suomeen pitää padota. Hän toivoi, että säädettävä laki voisi ehkäistä rikoksia ennalta.
Myös Jussi Halla-aho piti lain näyttöongelmia vaikeina. Pitävä näyttö saadaan silloin, kun terroriteko on tehty, jolloin on jo myöhäistä. Maahanmuuttopolitiikalla pitäisi vaikuttaa siihen, että Suomeen tulisi mahdollisimman vähän riskiryhmiä. Fanatismiin lietsovia ihmisiä ei pitäisi päästää Suomeen ja terrorikoulutukseen lähteneiltä pitäisi voida peruuttaa kansalaisuus tai vähintäänkin oleskelululupa.