Artikkeli kuva

LEHTIKUVA

Terroristien uhriksi joutuneen Shani Loukin kuva voitti kansainvälisen kuvapalkinnon – kuvassa Hamasin aseistetut terroristit istuvat nuoren naisen puolialastoman ruumiin päällä lava-autossa

03.04.2024 |11:34

Hamasin 7.10.2023 aloittaman hyökkäyssodan alussa uutisvirrassa levisi kuvia ja videoita nuoresta naisesta, jonka päällä aseistetut terroristit istuvat lava-autossa. Vuoden kuva -tittelin voittanut kuva kertoo juuri tästä tilanteesta, jossa puolialastoman naisen ruumista kuljetetaan sitä kansalaisille esitellen Gazassa.

Israelilais-saksalainen 22-vuotias Shani Louk oli 7.10. vierailemassa Supernova-festivaaleilla. Louk julistettiin virallisesti kuolleeksi 30.10.2023, kun hänen irtileikattu päänsä tunnistettiin. Loukin ruumis on yhä Gazassa.

Hamasin terroristit teloittivat ampumalla ja kranaateilla 360 Supernova-festivaaleille osallistunutta ihmistä. Panttivangeiksi festivaaleilta otettiin kymmeniä ihmisiä.

Hamasin terroristit pahoinpitelivät hyökkäyksen aikana uhrejaan julmasti ennen heidän surmaamistaan. He raiskasivat ja silpoivat naisia. Terroristit tappoivat pikkulapsia ja polttivat ihmisiä elävältä. He myös levittivät kuvia ja videoita hirvittävistä rikoksistaan.

Associated Press (AP) voitti 28.3. Loukista otetulla kuvalla kansainvälisen uutiskuvapalkinnon. Palkinnon jakaa yhdysvaltalainen Donald W. Reynolds Journalism Institute Missouri School of Journalism. Palkinto tuli Team Picture Story of the Year -kategoriassa, joka antaa tunnustusta kuvaajien yhteistyölle yhden aiheen tai uutisen kuvauutisoinnissa. Ensimmäisen sijan sai AP:n valokuvaajien ottama 20 valokuvan sarja Israelin ja Hamasin sodasta.

Kuvan otti AP:n käyttämä freelance-valokuvaaja Ali Mahmud, joka seurasi Hamasin terroristeja 7. lokakuuta Gazassa. Kuvapalkinto jaettiin ensimmäisen kerran 1944.

Loukin isä pitää palkintoa tärkeänä

Loukin isä Nissim Louk on puolustanut palkintoa.

– On hyvä, että kuva voitti palkinnon. Tämä on yksi tärkeimmistä kuvista viimeisten 50 vuoden aikana.

Loukin isä sanoi myös, että on kuvia, jotka muokkaavat ihmisen muistia.

– Jos kuva itketti, niin mitä siitä seuraa? Tämä on historiaa. Sadan vuoden kuluttua ihmiset katsovat näitä kuvia ja tietävät, mitä täällä tapahtui. Kun matkustan maailmalla, kaikki tietävät, kuka Shani on, hän sanoi Ynet-julkaisulle antamassaan haastattelussa.

Palkinto koettiin myös halventavaksi

Daily Mailin haastattelema Loukin koulukaveri ja läheinen ystävä Shani Cohen oli eri mieltä. Hänen mukaansa palkinto oli epäeettinen.

– Otimme kuvan hyvin henkilökohtaisesti. Jotkut itkivät. Jaoimme sen välittömästi sellaisena kuin näimme sen, hän kertoi Daily Mail -julkaisulle.

Hän sanoi myös, että kuvan palkitseminen on halventavaa ja antisemitististä.

– Tällaisen kuvan pitäisi olla vain armeijan tarpeita varten, ja se pitäisi lukita johonkin yksityiseen galleriaan. Sen ei pitäisi olla yhteiskunnan nähtävillä.

Palkintoa arvosteltiin laajalti myös sosiaalisessa mediassa. Sitä pidettiin uhria häpäisevänä. Päivityksissä jaettiin kuvaa Loukista, jossa hän on oma itsensä ja elossa. Saatesanoissa kirjoitettiin, että “näin haluamme muistaa Loukin”.

Jewish Croniclen 31.3. julkaiseman artikkelin mukaan yli 22 000 ihmistä on allekirjoittanut vetoomuksen, jossa tuomitaan kuvan palkitseminen. Vetoomuksessa perätään vastuuta myös kilpailun sponsorina toimivalta Nikonilta.

Valokuvaajilla väitettyjä terroristiyhteyksiä

Daily Mailin mukaan useat uutiskanavat ja kansalaisaktiivit ovat väittäneet, että Mahmudilla ja kahdella muulla AP:n freelance-toimittajalla olisi ollut aiempaa tietoa tai että he ehkä jopa osallistuivat lokakuun 7. päivänä tehtyihin hyökkäyksiin.

Daily Mail kertoo myös, että Loukin ja muiden lokakuun 7. päivän uhrien omaiset haastoivat viime kuussa uutistoimisto AP:n ja Reutersin oikeuteen. He syyttivät uutistoimistoja näiden palkkaamien kuvajournalistien yhteyksistä terrorismiin, koska he olivat paikalla seuraamassa terrori-iskun tapahtumia. He syyttivät uutistoimistoja myös siitä, että ne eivät huomioineet valokuvaajien suoria yhteyksiä terroristijärjestöihin.

Uutistoimistot kiistivät syytökset

Uutistoimistot kiistivät jyrkästi väitteet terroristiseen toimintaan osallistumisesta. Uutistoimisto AP:n lausunnossa sanottiin, että AP:lla ei ollut ennakkotietoa lokakuun 7. päivän hyökkäyksistä eivätkä he ole nähneet todisteita siitä, että heidän käyttämänsä freelance-toimittajat olisivat olleet osallisina iskuihin.

Marraskuussa myös Israelin hallitus vaati vastauksia läntisiltä tiedotusvälineiltä, esimerkiksi CNN:ltä, Reutersilta, AP:ltä ja The New York Timesilta.

Israelin sodasta raportoivan Honest Reportingin kysymys koski neljää freelance-valokuvaajaa Gazasta, joiden kuvia oli julkaistu edellä mainituissa julkaisuissa.

Heidän joukossaan oli esimerkiksi Hassan Eslaiah, valokuvaaja, joka on sittemmin nähty kuvassa Hamasin johtajan Yahya Sinwarin kanssa.

Kaikki neljä uutistoimistoa kiistivät tietäneensä Hamasin hyökkäyksistä ja vakuuttivat katkaisseensa siteet näihin toimittajiin. The New York Times (NYT) puolestaan väitti, että Honest Reportingilla oli “epämääräisiä todisteita”, ja puolusti palkkaamaansa valokuvaajaa.

Israelin pääministeri Benjamin Netanyahu ja muut hallituksen ministerit vaativat lisätietoja.

CNN katkaisi kaikki siteet Eslaiahiin

CNN kommentoi Daily Mailille freelancereiden terrorismikytköksiä seuraavasti:

– Meillä ei ollut aiempaa tietoa lokakuun 7. päivän hyökkäyksistä. Eslaiah, joka oli freelance-toimittajamme, työskenteli myös monille muille toimeksiantajille, eikä hän työskennellyt meille 7. lokakuuta. Olemme tästä päivästä lähtien katkaisseet kaikki siteet Eslaiahiin.

AP ja NYT kiistivät syytökset

NYT oli palkannut valokuvaaja Yousef Masoudin, jonka valokuvat kuvaavat Gazan sotaa.

– Syytös siitä, että joku NYT:ssä olisi etukäteen tietoinen Hamasin hyökkäyksistä tai seurannut Hamasin terroristeja iskujen aikana, on törkeä valhe. On piittaamatonta esittää tällaisia väitteitä, sillä ne asettavat toimittajamme Israelissa ja Gazassa vaaraan. NYT on käsitellyt lokakuun 7. päivän terrori-iskuja ja sotaa oikeudenmukaisesti, puolueettomasti ja laajalla ymmärryksellä konfliktin monimutkaisuudesta.

AP kiisti myös lausunnossaan tietäneensä hyökkäyksestä. Lausunnon mukaan ensimmäiset AP:n saamat valokuvat otettiin terrori-iskun alkamisen jälkeen.

– Ensimmäiset kuvat, jotka AP sai freelancereilta, on otettu yli tunnin kuluttua hyökkäysten alkamisesta. Yhtään AP:n henkilökuntaa ei ollut rajalla iskujen aikaan, eikä yksikään AP:n työntekijä ylittänyt rajaa missään vaiheessa. Emme enää tee yhteistyötä Hassan Eslaiahin kanssa. Hän toimi aiemmin AP:n avustajana.

 

Heli-Maria Wiik


Artikkeliin liittyvät aiheet


Mitä mieltä?

Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Viikon suosituimmat

1.
Suomen uutiset logo

Tamponit poistetaan Facebookin konttoreiden miestenvessoista – DEI-ideologia tekee kuolemaa Amerikassa

16.01.2025 |14:19
2.
Suomen uutiset logo

Jättimäinen grooming-skandaali lopulta julki: rasismisyytösten pelko ja väestösuhteiden vaaliminen tukkivat viranomaisten suut -“Suurin rauhan ajan rikos ja sen peittely Britannian historiassa”

15.01.2025 |12:27
6.
Suomen uutiset logo

Europarlamentaarikko Tynkkynen lupaa edistää digitaalista sananvapautta EU:ssa – vihreiden Niinistö sen sijaan rajoittaisi lailla somekeskusteluja

16.01.2025 |00:06
8.
Suomen uutiset logo

Brittihallinto leimaa termin “aasialaiset raiskausringit” rasistiseksi – tilaston mukaan pakistanilaiset syyllistyvät neljä kertaa todennäköisemmin lasten seksuaaliseen hyväksikäyttöön

15.01.2025 |15:29
10.
Suomen uutiset logo

Ylen Jälkidigin raati kävi läpi Metan tulevia yhteisöhuomautuksia journalismin näkökulmasta – katsojille ei kerrottu journalististen sisältöjen olevan olennainen osa huomautuksia

17.01.2025 |14:11

Uusimmat

PS Naiset 3/2024

Mainos kuva

Lue lisää

Perussuomalainen 1/2024

Mainos kuva

Lue lisää