LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA
Terrorismin uhkatason nostaminen herättää kritiikkiä Ruotsissa – konkreettisten ohjeiden puute arveluttaa asiantuntijaa
Ruotsin turvallisuuspoliisi Säpo nosti terrorismin uhan tasolle neljä viisiportaisella asteikolla. Kansalaisten pitäisi hallituksen mukaan kuitenkin jatkaa arkeaan kuten tähänkin asti. Tutkijan heittäsi koko asteikon romukoppaan, jos sen myötä ei ole antaa konkreettisia eväitä uhan ja huolen vähentämiseksi.
Ruotsi nosti torstaina terrorismin uhan tasolle neljä. Asteikko on viisiportainen. Pääministeri Ulf Kristerssonin mukaan hallitus työskentelee olennaisten viranomaisten kanssa iskujen estämiseksi ja tässä on jo onnistuttukin.
-Ruotsin kansalaisten vapauden ja turvallisuuden turvaaminen kotimaassa ja ulkomailla on tärkein tehtävämme, Kristersson muotoili hallituksen tiedotustilaisuudessa.
Samalla hän tosin kehotti SVT:n mukaan kansalaisia elämään ja olemaan ”kuten tavallisesti”.
Uhkataso vaihtelee alueittain
Uhkatason nosto ja koko asteikon käyttö saavat myös kritiikkiä. Eräs arvostelijoista on terrorismintutkija Magnus Norell, joka suhtautuu kriittisesti sekä asteikkoon että valtion toimiin uhkatason noston yhteydessä. Asteikko joutaisi roskakoriin koko EU:n alueella.
– Se ei toimi siitä syystä, että tilanteet ovat erilaisia eri maissa, Norell sanoo Dagens Nyheterissä. Erityisesti häntä arveluttaa uhkatason soveltaminen samanlaisena koko maahan.
– Lienee helppoa havaita, ettei koko maassa ole kaiken aikaa yhtä vaarallista. Skaala on tarpeeton ja siitä pitäisi luopua.
Vaikeneminen on kultaa
Vaikka arabimaailman lehdistössä karjutaan Ruotsin hirveyttä, se ei vielä vaadi kansalaisten toimenpiteitä. Hallitus levittää monen mielestä epävarmuutta, jos se tällaisessa tilanteessa antaa yleisluontoisia lausuntoja.
Epävarmuuden ja pelkojen levittäminen saattaa olla esimerkiksi Venäjän hybridisodan agendalla. Pelko johtaa vääjäämättä vastakkainasettelun voimistumiseen, joka vielä selkeämmin on keskeistä venäläisten pelikirjassa.
– Lehdistötilaisuus olisi saanut jäädä pitämättä. Hallituksella ei ollut konkreettisia ohjeita kansalaisille uhkatasoa nostettaessa. Rajuilman iskiessä Ilmatieteen laitos (SMHI) antaa selkeitä ohjeita teistä, joita autoilijan olisi syytä välttää. Tässä ole mitään vastaavaa, järjetön systeemi, Norell kärjistää.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- pelot skaala viisiportainen asteikko hallituksen tiedottaminen uhkataso Magnus Norell ääri-islamistit epävarmuus pelko säpo vastakkainasettelu Turvallisuuspoliisi Ulf Kristersson Euroopan unioni arabimaat Terrorismi EU
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Maasta poistaminen tehostuu Ruotsissa – karkotettavat säilöön tai panta jalkaan karkotusta odottaessa
Hizbollah-johtaja käskyttää länsimaita lopettamaan Koraanien polttamisen – ”vastuullisten musliminuorten” rankaistava tottelemattomia
Isis-noita Göteborgista jakoi somessa kuvia teloitetuista: ”Upsista, eihän sinulla ole päätä”
Islamistinen vihapuhuja oikeuteen terroristiryhmään kuulumisesta epäiltynä Britanniassa
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää