”Sanna” ja muut Isis-naiset palasivat Suomeen ulkoministeri Pekka Haaviston ja hallituksen avustuksella.
Terrorismilainsäädäntö jäämässä edelleen puutteelliseksi – lakivaliokunnan perussuomalaisilta vastalause: “Suomesta ei saa tulla terroristien turvasatamaa Euroopassa”
Hallitus esittää al-Holin tapauksen johdosta muutoksia terrorismirikoksia koskevaan lainsäädäntöön. Lakivaliokunnan perussuomalaiset, puheenjohtaja Leena Meri sekä jäsenet Mari Rantanen ja Sebastian Tynkkynen, ovat hallituksen kanssa yhtä mieltä siitä, että terrorismilainsäädäntö kaipaa uudistamista. Perussuomalaisten valiokuntaryhmän mukaan sääntelyyn on kuitenkin jäämässä aukkoja.
– Kiristykset lainsäädäntöön ovat tervetulleita ja perussuomalaisten peräänkuuluttamia jo ennen al-Holin tapaustakin. Rangaistavuuden piiristä ovat kuitenkin jäämässä ulos sellaiset terroristiryhmän henkilöt, jotka eivät osallistu toimintaan aktiivisesti. Näytön kerääminen on vaikeaa, ja tuskin kukaan myöntää itse osallistuneensa terrorismiin. Isis-vaimoja ei siis todennäköisesti tuomittaisi tämänkään lakimuutoksen perusteella, Leena Meri kertoo.
Terroristien tulisi menettää myös kansalaisuutensa
Perussuomalaiset näkevät, että terrorismin rikoslakia koskevan sääntelyn ohella myös kansalaisuuslain muutostarpeet tulisi käydä läpi samassa yhteydessä.
– Suomen kansalaisuuden voi menettää ainoastaan kaksoiskansalainen, joka syyllistyy rikokseen, josta on säädetty ankarimmaksi rangaistukseksi vähintään kahdeksan vuotta vankeutta ja josta henkilö on saanut vähintään viiden vuoden ehdottoman vankeusrangaistuksen. Terrorismirikoksissa rangaistus on käytännössä sakosta kahteen vuoteen vankeutta. Todellisuudessa terroristit eivät menetä Suomen kansalaisuuttaan, Mari Rantanen kyseenalaistaa.
Edes palanneita vierastaistelijoita ei ole saatu tuomittua
Kansainvälisesti eroja löytyy siinä, kuka tulkitaan terroristijärjestön jäseneksi. Esimerkiksi Saksassa tuomioistuin on katsonut naisen liittyneen Isis-järjestöön, kun hän matkusti neljän lapsensa kanssa Syyriaan elokuussa 2015. Myös muissa Pohjoismaissa Isis-vaimot ovat saaneet tuomioita.
– Edes tänne palanneita vierastaistelijoita ei ole saatu tuomittua. Terroristien löysän kohtelun vuoksi Suomi voi joutua vääränlaisen mielenkiinnon kohteeksi. Suomesta ei saa tulla terroristien turvasatamaa Euroopassa, Sebastian Tynkkynen vetoaa.
Ulkomaille lähteneiden terroristien oleskeluvat peruutettava
Lakivaliokunnan perussuomalaisryhmä kiinnittää huomiota myös oleskelulupien perumiseen, jota ei tällä hetkellä voi tehdä ilman ulkomaalaisen läsnäoloa Suomessa.
– On aivan käsittämätöntä, että terroristiksi ulkomaille lähteneen oleskelulupaa Suomessa ei voida peruuttaa ennen kuin henkilö on palannut. Oleskelulupa pitää voida peruuttaa ja maahantulokielto asettaa jo ulkomailla oleskelun aikana ilman asianomaisen läsnäoloa, kun hänelle on varattu kohtuullinen tilaisuus tulla kuulluksi, kolmikko toteaa.
Valiokuntakäsittelyssä perussuomalaisten näkemyksiin yhtyivät kristillisdemokraatit ja osa kokoomuksen valiokuntaryhmästä.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- terroristit terrorismilainsäädäntö terrorismirikokset kansalaisuuden peruuttaminen maahantulokielto al-Hol oleskeluluvat vierastaistelijat Isis-vaimot lakivaliokunta Kristillisdemokraatit Kansalaisuuslaki Leena Meri ISIS Mari Rantanen Sebastian Tynkkynen Terrorismi perussuomalaiset Kokoomus
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Liettua varoittaa: EU-rajan ylittäneiden joukossa parikymmentä radikaaleihin terroristiryhmiin kytkeytyneitä
Liverpoolin itsemurhapommittaja sai kielteisen turvapaikkapäätöksen jo 2015 – sisäministeri haluaa rajoittaa valituskierrettä
Isis-kolmikko syytteeseen terroriteon valmistelusta Tanskassa
Tanskalaismies surmasi 5 ihmistä jousella Norjassa – yhteyksiä terrorismiin tutkitaan
Leena Meri: Terrorismilainsäädäntöä kiristetään, mutta ei riittävästi – ”Laki ei puutu jatkossakaan Isis-vaimojen toimintaan”
Leena Meri: Oleskeluluvan myöntäminen laittomasti maassa oleville on älytön ajatus
”Tasa-arvon suurvalta Ruotsi”: Vain miehellä on oikeus hakea avioeroa
Berliinissä lasten päälle ajaneen autossa oli turkkilaisvastaisia julisteita
Al-Holin leirillä olevien lasten omaiset haluavat nyt korvauksia Suomelta – YK:n lapsen oikeuksien komitealta hämmentävä ratkaisu
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää