LEHTIKUVA
Terho Ykkösaamussa: EU:n rajavartiojoukko erikoinen valtioiden itsenäisyyden kannalta
EU:n yhteinen nopea rajavartiojoukko olisi teknisesti mahdollinen, mutta sitä pitää miettiä tarkasti valtioiden itsemääräämisoikeuden kannalta. Näin arvioi perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Sampo Terho Ylen Ykkösaamussa.
Yle kertoi aamulla tuoreimpana Brysselin tietona, että komissio kaavailee EU:lle omaa rajavartiojoukkoa, jonka apu pitäisi ottaa vastaan, vaikka vastoin jäsenmaan tahtoa EU:n vähemmistöpäätöksellä. Asiasta kertoivat alun perin Financial Times ja belgialainen Le Soir.
“Tavoite sinänsä tarpeellinen”
Lehtitietojen mukaan suunnitelma esitetään ensi viikolla. Raja- ja merivartiojoukot korvaisivat nykyisen rajavartioviranomaisen Frontexin. Kooksi kaavaillaan 1 000-2 000 miestä, jotka voisivat liikkua parissa päivässä EU:n ulkorajoille.
– Tavoite on sinänsä järkevä ja ihan tarpeellinen. Toisaalta meidän on vaalittava EU:n jäsenmaiden itsenäisyyttä. On erikoinen ajatus, että EU voisi lähettää mitään joukkoja jäsenmaahan ilman, että jäsenmaa on pyytänyt sitä. Tästä ehdotuksesta on kuultava lisää ja virallinen ehdotus, ennen kuin tätä voi julkisuudessa linjata, Terho aprikoi perjantaiaamuna.
Terho piti joukkojen kokoa realistisena. Joukko olisi vielä riittävän pieni ja joustava vietäväksi jäsenmaasta toiseen. Vastaan voivat tulla kysymykset jäsenmaiden itsemääräämisestä ja laeista ja suostuvatko maat tähän.
– Se tulee olemaan isompi este kuin käytännön syyt, Terho toteaa.
Schengenin viime pelastus?
Tarkoitus olisi pelastaa Schengen-sopimuksen periaate niin, että EU:n ulkoraja voitaisiin pitää kiinni vastaavassa tilanteessa, joka vallitsee nyt EU:n ulkorajoilla esimerkiksi Kreikassa ja Unkarissa.
Saksa ja Ranska ovat ajaneet yhteistä rajavalvontaa jo pidemmän aikaa, parikymmentä vuotta. Suomi on ilmoittanut valvovansa rajojaan itse. Kreikka suostui vastaanottamaan apua vuotavien rajojensa valvontaan EU:lta vasta äskettäin pitkän kädenväännön jälkeen.
Veli-Pekka Leskelä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Viikon suosituimmat
Li Andersson esiintyi äärivasemmiston katuväkivaltaa tukevassa tilaisuudessa
Vasemmiston meppi Li Andersson puhui äärivasemmistolaista katuväkivaltaa normalisoivassa tilaisuudessa keskiviikkona. Europarlamentin vasemmistoryhmän tapahtuma oli järjestetty Budapestin katupahoinpitelyistä epäiltyjen äärivasemmistolaisten tukemiseksi. Puheessaan Andersson oli erityisen tuohtunut siitä, että kansanedustaja Teemu Keskisarja piti puheen Suomen itsenäisyyspäivän 612-soihtukulkueessa.
Tynkkynen osti Hesarin etusivun täyteen maahanmuuttopolitiikkaa
Europarlamentaarikko Sebastian Tynkkynen kertoo Helsingin Sanomissa tänään maanantaina julkaistavassa etusivun mainoksessaan "rajat auki" -politiikan jäävän historiaan katastrofaalisena kokeiluna. Kukaan ei enää pysty kiistämään niitä ongelmia, joista perussuomalaiset ovat jo vuosia varoitelleet.
Greta Thunberg esiintyi Saksassa: “Vit**un Saksa! Ja vit**un Israel!”
Ruotsalainen ilmastoaktivisti Greta Thunberg piti puheen Palestiinaa tukevassa tapahtumassa Mannheimissa Saksassa. Puheen osuus, jossa hän huusi "Vit**un Saksa! Ja vit**un Israel!", tallentui videolle.
Vasemmistotaustainen oikeusprofessori maalailee kauhukuvia maamiinoihin kävelevistä turvapaikanhakijoista – puolustusvaliokunnan perussuomalaisilta tylyt terveiset professorille
Valtiosääntöasiantuntija Martin Scheinin kirjoitti X:ssä viime viikolla viestiketjun, jossa hän esittää erikoisin perusteluin turvapaikanhakijoihin vetoamalla ettei Suomen pitäisi irtautua Ottawan sopimuksesta. Puolustusvaliokunnan perussuomalaiset kansanedustajat Jari Ronkainen ja Miko Bergbom tyrmäävät professorin väitteet.
Rami Lehtinen: ”Pitääkö jonkun oikeasti kuolla ennen kuin äärivasemmiston uhka nousee todelliseen keskusteluun Suomessa?”
Suomessa on paljon keskusteltu ääriliikkeiden uhista. Keskusteluja on käyty mm. iltapäivälehdissä ja Ylen A-studiossa. - Keskusteluja vain leimaa yksi pieni yksityiskohta: aihe keskittyy väistämättä aina pelkästään äärioikeiston uhkaan, perussuomalaisten kansanedustaja Rami Lehtinen sanoo.
Lähes puolet ranskalaisista haluaa lopettaa maahanmuuton kokonaan – naisten osuus jopa 53 prosenttia
Ranskassa tehdyn tutkimuksen mukaan 48 % ranskalaisista kannattaa nollamaahanmuuttoa, olipa se sitten laillista tai laitonta. Luku on 7 prosenttia korkeampi kuin edellisessä kyselyssä, joka tehtiin lokakuussa 2021.
Eduskunta äänesti pois ’’moninkertaisen ensikertalaisuuden’’ – Vigelius: ’’Rikoksenuusijat ansaitsevat ankarammat tuomiot’’
Eduskunta äänesti perjantaina niin kutsutusta ’’ensikertalaisuusalennuksesta’’. Ensikertalaisena tuomittu vapautuu vankilasta ehdonalaiseen normaalia aikaisemmin. Tähän asti rikoksentekijä on voitu tuomita ensikertalaisena myös, jos hän ei ole istunut vankilassa edeltäneenä viitenä vuotena.
Krista Kiurua lyöty kasvoihin
Pekka Aittakumpu: “Keskustalla on menossa kampanja, jossa valehdellaan, että Oulaskankaan sairaala olisi lakkautusuhan alla”
Joka neljäs ruotsalaisnuori aikuistuu lukutaidottomana – mitä ihmettä he tekevät seuraavat 60 vuotta ja kuka sen maksaa?
Kyky ymmärtää kirjoitettua tekstiä on ehdoton edellytys täysivaltaiselle jäsenyydelle länsimaisessa yhteiskunnassa. Jos sadat tuhannet nuoret valmistuvat peruskoulusta käytännössä lukutaidottomina, seuraukset ovat arvaamattomat. Hyviä ne eivät ole missään tapauksessa.
Uusimmat
Mauri Peltokangas: ”Vaaleissa mennään täysillä maaliin saakka”
Tynkkynen osti Hesarin etusivun täyteen maahanmuuttopolitiikkaa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 3/2024
Lue lisää
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää