

LEHTIKUVA
Terho: Tämän on oltava toiminnan vuosi
Emme saa menettää toivoamme, vaan tämän on oltava toiminnan vuosi. Näin linjasi perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Sampo Terho ryhmäpuheessaan valtiopäivien avauskeskustelussa tiistaina.
Terho painotti, että tänä keväänä pitää tehdä korjausliikkeitä niihin ongelmiin, jotka on tehty kauan sitten ja jotka liittyvät usein EU-jäsenyyteen.
– Suomi on jo kauan sitten tehnyt ne päätökset, jotka ovat johtaneet nykyisiin vaikeuksiin: sen enempää talouskriisi kuin turvapaikkakriisi ei ole tullut meille sattumalta. Me olemme itse poliittisilla päätöksillä avanneet taloutemme ja avanneet rajamme. Molemmat päätökset liittyvät erityisesti EU-jäsenyyteemme, joka on nykyään kirjattu jo perustuslakiinkin. Nyt on välttämätöntä tehdä ne kansalliset korjausliikkeet, joilla selviämme näiden aiempien päätösten luomista olosuhteista, Terho linjasi.
Turvapaikkakriisissä järki käteen
Terho painotti, että turvapaikkakriisin hoidossa “on otettava yksinkertaisesti järki käteen”.
– Kiistaton totuus on, että nykyistä järjestelmää pyritään laajamittaisesti käyttämään siirtolaisuuden välineenä samalla, kun miljoonat kaikkein heikoimmat pakolaiset kriisialueiden lähialueilla kärsivät, Terho totesi.
– Tasavallan presidentti piti viime viikolla aiheesta rohkean, järkevän, suorastaan historiallisen puheen, jonka hallitus voi ottaa toimiensa ohjenuoraksi.
Talouskriisin ratkaisemiseksi Suomeen pitää saada enemmän verotuloa tuottavaa työtä eli yksityissektorin työpaikkoja.
– Tähän tarvitaan kilpailukykyä ja vientiä. Leikkaukset ja velkaelvytys eivät kumpikaan ole pysyvä ratkaisu talousongelmiimme: ratkaisu piilee rakenteellisissa uudistuksissa.
– Sote-uudistus pitää tehdä tinkimättä sovituista tavoitteista ja periaatteista. Edellytämme, että sote-uudistuksen myötä syntyy järjestelmä, joka on taloudellisesti kestävällä pohjalla ja joka turvaa kansalaisten tarvitsemat palvelut, Terho luetteli.
Uudistuksia tehtävä, muuten edessä on konkurssi
Terho vetosi vakavasti poliittisiin päättäjiin: nyt on aika, jolloin poliittisten päättäjien täytyy asettaa yhteinen etu ryhmäkuntien edun edelle. Yhteiskuntasopimuksen neuvottelijoille hän lähetti terveisiä:
– Sopikaa! Jos sopimusyhteiskunta ei kykene toimimaan tänä vaikeana aikana, se on isänmaalle merkittävä takaisku. Jos sopimusorganisaatiot eivät kykene sopimaan, on se myös niille merkittävä arvovallan lasku, Terho varoitti.
– Jos Suomi uudistumisen ja yhteisen edun ajamisen sijaan sortuu ryhmäedun valvontaan ja puoluepolitikointiin, ovat päivämme hyvinvointiyhteiskuntana luetut.
Terho muistutti, että eläminen velaksi on elämistä valheessa.
– Suomi on matkalla konkurssiin, ellemme uudistu. Tämä on ratkaisun hetki: mitään muuta parempaa hetkeä, jota voisimme odotella, ei tule. Tämän on oltava ratkaisujen eduskunta, mitään muuta joukkoa, jolle vastuun voisimme sälyttää, ei ole. Hallituksen on nyt tehtävä oikeita ja rohkeita päätöksiä, opposition esitettävä rakentavaa kritiikkiä ja uskottavia vaihtoehtoja, Terho linjasi.
Veli-Pekka Leskelä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Eduskunnassa jäi epäselväksi: Mistä oppositio säästäisi?

Lindström kannattaa paikallista sopimista ja henkilöstön aseman vahvistamista: “Toivon, että tulosta syntyy sopimisen kautta”

PS-ministerit Kemin miljardi-investoinnista: “Nämä ovat juuri sellaisia uutisia, joita maamme tällä hetkellä kipeästi kaipaa”

Lindström: Kotouttaminen kiihtyy jo lähiviikkoina – kova urakka
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.

Ministeri Ranne: Asfaltti tuoksuu taas tänä kesänä – ”Tiehankkeet työllistävät nimenomaan suomalaisia”
Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne kertoo, että teitä korjataan taas ennätystahtiin perussuomalaisten vahtivuorolla.

Sahateollisuus varoittaa ilmastokilvoittelun valtavista kustannuksista – Lulu Ranne: Suomen ei pidä valita näivettävää skenaariota, jossa metsäsektoriamme ajetaan alas
Uusimmat

Huopaiselta: Keveämmillä veroilla saadaan tukevampaa talouskasvua

PS-Nuorisolta toive puoliväliriiheen: Ylestä leikattava lisää
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää