LEHTIKUVA
Terho: Tämän on oltava toiminnan vuosi
Emme saa menettää toivoamme, vaan tämän on oltava toiminnan vuosi. Näin linjasi perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Sampo Terho ryhmäpuheessaan valtiopäivien avauskeskustelussa tiistaina.
Terho painotti, että tänä keväänä pitää tehdä korjausliikkeitä niihin ongelmiin, jotka on tehty kauan sitten ja jotka liittyvät usein EU-jäsenyyteen.
– Suomi on jo kauan sitten tehnyt ne päätökset, jotka ovat johtaneet nykyisiin vaikeuksiin: sen enempää talouskriisi kuin turvapaikkakriisi ei ole tullut meille sattumalta. Me olemme itse poliittisilla päätöksillä avanneet taloutemme ja avanneet rajamme. Molemmat päätökset liittyvät erityisesti EU-jäsenyyteemme, joka on nykyään kirjattu jo perustuslakiinkin. Nyt on välttämätöntä tehdä ne kansalliset korjausliikkeet, joilla selviämme näiden aiempien päätösten luomista olosuhteista, Terho linjasi.
Turvapaikkakriisissä järki käteen
Terho painotti, että turvapaikkakriisin hoidossa “on otettava yksinkertaisesti järki käteen”.
– Kiistaton totuus on, että nykyistä järjestelmää pyritään laajamittaisesti käyttämään siirtolaisuuden välineenä samalla, kun miljoonat kaikkein heikoimmat pakolaiset kriisialueiden lähialueilla kärsivät, Terho totesi.
– Tasavallan presidentti piti viime viikolla aiheesta rohkean, järkevän, suorastaan historiallisen puheen, jonka hallitus voi ottaa toimiensa ohjenuoraksi.
Talouskriisin ratkaisemiseksi Suomeen pitää saada enemmän verotuloa tuottavaa työtä eli yksityissektorin työpaikkoja.
– Tähän tarvitaan kilpailukykyä ja vientiä. Leikkaukset ja velkaelvytys eivät kumpikaan ole pysyvä ratkaisu talousongelmiimme: ratkaisu piilee rakenteellisissa uudistuksissa.
– Sote-uudistus pitää tehdä tinkimättä sovituista tavoitteista ja periaatteista. Edellytämme, että sote-uudistuksen myötä syntyy järjestelmä, joka on taloudellisesti kestävällä pohjalla ja joka turvaa kansalaisten tarvitsemat palvelut, Terho luetteli.
Uudistuksia tehtävä, muuten edessä on konkurssi
Terho vetosi vakavasti poliittisiin päättäjiin: nyt on aika, jolloin poliittisten päättäjien täytyy asettaa yhteinen etu ryhmäkuntien edun edelle. Yhteiskuntasopimuksen neuvottelijoille hän lähetti terveisiä:
– Sopikaa! Jos sopimusyhteiskunta ei kykene toimimaan tänä vaikeana aikana, se on isänmaalle merkittävä takaisku. Jos sopimusorganisaatiot eivät kykene sopimaan, on se myös niille merkittävä arvovallan lasku, Terho varoitti.
– Jos Suomi uudistumisen ja yhteisen edun ajamisen sijaan sortuu ryhmäedun valvontaan ja puoluepolitikointiin, ovat päivämme hyvinvointiyhteiskuntana luetut.
Terho muistutti, että eläminen velaksi on elämistä valheessa.
– Suomi on matkalla konkurssiin, ellemme uudistu. Tämä on ratkaisun hetki: mitään muuta parempaa hetkeä, jota voisimme odotella, ei tule. Tämän on oltava ratkaisujen eduskunta, mitään muuta joukkoa, jolle vastuun voisimme sälyttää, ei ole. Hallituksen on nyt tehtävä oikeita ja rohkeita päätöksiä, opposition esitettävä rakentavaa kritiikkiä ja uskottavia vaihtoehtoja, Terho linjasi.
Veli-Pekka Leskelä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Eduskunnassa jäi epäselväksi: Mistä oppositio säästäisi?
Lindström kannattaa paikallista sopimista ja henkilöstön aseman vahvistamista: “Toivon, että tulosta syntyy sopimisen kautta”
PS-ministerit Kemin miljardi-investoinnista: “Nämä ovat juuri sellaisia uutisia, joita maamme tällä hetkellä kipeästi kaipaa”
Lindström: Kotouttaminen kiihtyy jo lähiviikkoina – kova urakka
Viikon suosituimmat
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Pakolaispolitiikka kiristyy: Turvapaikkaa ei jatkossa myönnetä tai se lakkautetaan, jos henkilön katsotaan olevan vaaraksi yhteiskunnalle
Suomen maahanmuuttopolitiikkaa tiukennetaan ulkomaalaislain muutoksilla. Kansainvälinen suojelu muutetaan luonteeltaan väliaikaiseksi, ja lupien kestoa lyhennetään EU-oikeuden mahdollistamaan minimiin. Jatkossa rikoksiin syyllistyminen ja kansallisen turvallisuuden vaarantaminen johtavat suojeluaseman myöntämättä jättämiseen tai lakkauttamiseen.
Hälyttävä tutkimustulos: kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia
Tanskassa äskettäin suoritetun kyselytutkimuksen mukaan peräti kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia. Yhtä suuri osuus pitää Hamasin vuosi sitten Israeliin tekemää hyökkäystä oikeutettuna siviiliuhreista huolimatta. Tanskan muslimeista 44 prosenttia sanoo, että Israelin valtiolla ei ole oikeutta olemassaoloon.