Artikkeli kuva

MATTI MATIKAINEN

Terho: Hienoa aloittaa omassa eduskunnassa

28.04.2015 |10:56

Tuore kansanedustaja Sampo Terho kiiruhti valtakirjojen tarkistukseen maanantaina kansanedustajien perehdyttämistunnilta yhdessä Laura Huhtasaaren kanssa. Molemmat keräsivät vaalipiireissään huikean äänisaaliin, Terho Helsingistä 10 042 ja Huhtasaari Satakunnasta peräti 9 254 ääntä nostaen perussuomalaiset maakunnan ykköspuolueeksi.

– On tosi hieno fiilis aloittaa ensi kerran Suomen omassa eduskunnassa europarlamentin sijaan. Jo kaikki nämä opastuksetkin tapahtuvat omalla kielellä, mikä tuntuu hyvältä, Terho myhäilee.

Aika on muutenkin jännää: hallitusta pannaan pystyyn ja puhemiehen paikkakin on tulossa puolueelle. Mutta niin hallituksesta kuin puhemiehen pestistä puhutaan nyt puolella suulla, koska neuvottelut ovat vasta alkuvaiheissaan ja hyvin herkät. Mutta hallitukseen ollaan menossa ja hyvässä hengessä.

Huikea saalis Satakunnassa

Miten Huhtasaari sai Satakunnassa niin huikean äänisaalin Satakunnassa?

– Teimme koko joukolla vahvaa vaalityötä Satakunnassa ja olemme tehnyt ahkerasti töitä Porin kunnallispolitiikassa ja tältä pohjalta on hienoa pyrkiä ykköseksi myös maakunnan ja Porin kunnallispolitiikassa, kertoo Huhtasaari, joka on toiminut viime kunnallisvaalien jälkeen Porin kaupunginhallituksen jäsenenä. Siviiliammatiltaan hän on uskonnon aineenopettaja ja erityisopettaja.

– Täytyy vielä kehua, että Huhtasaari teki hienon työn viime eurovaaleissakin, Terho säesti.

Nyt onkin jännä tilanne, sillä Terholta vapautui paikka europarlamentista ja Huhtasaari on varasijalla kuudennella sijalla.

– No jos valinta tulee eteen, katson asiaa ensin Satakunnan, sitten Suomen edun ja lopulta perussuomalaisten edun kannalta, Huhtasaari naurahtaa.

Ruohonen-Lerner harkitsee
vielä europarlamenttia

Ensimmäisellä varasijalla on Pirkko Ruohonen-Lerner, joka ei ole päättänyt asiaa vielä.

– Se pitää päättää torstaina kello 12 mennessä. Jos en ole ilmoittanut puhemiehistölle, vuoro siirtyy. Silloin viimeistään asia selviää, aprikoi Ruohonen-Lerner, jota lehdistö pitää yhtenä ehdokkaana myös eduskunnan puhemieheksi.

– Esillä on paljon kiintoisia tehtäviä. Pääasia on kuitenkin, että saamme parhaat mahdolliset edustajat kaikkiin paikkoihin, joita puolue saavuttaa.

Sitä saa mitä tilaa

Reijo Hongisto valittiin toiselle kaudelle reilulla 7 444 äänen saaliilla Vaasan vaalipiiristä. Hirvittääkö häntä vaalikauden tuoma vastuu, jota kannetaan ilmeisesti hallituksen kautta, jolloin voidaan joutua tekemään koviakin päätöksiä? Pelottaako mahdollisuus, että edelliseen hallitukseen tyytymätön äänestäjä pettyisi myös perussuomalaisiin?

– Toivottavasti kansalainen ei pety. Sloganimmekin on, että sitä saa mitä tilaa. Tavoitteemmekin oli olemaan vakavasti otettava suuri puolue ja siihen kuuluu vastuun kantaminen. Aina ei voi ratsastaa aallonharjalla myötätuuleen. Me olemme valmiit vastuuseen, poliisikansanedustaja Hongisto linjasi.

Äänimäärä kasvoi
kohusta huolimatta

Arja Juvonen uusi edustajanpaikkansa Uudenmaan vaalipiirissä, vaikka joutuikin vuodenvaihteessa koviin kiistoihin tasa-arvoisen avioliittolain takia. Samassa vaalipiirissä vaikuttanut puheenjohtaja Timo Soini linjasi tuolloin, että kansa päättää Juvosen asemasta vaaliuurnilla – ja äänimäärä kasvoi 400.

– Kansa antoi valtakirjan – uskon, että tehty työkin on tullut näkyviin, eikä tämä mennyt kiista vaikuttanut ainakaan liian paljon, Juvonen pohti.

Hän aikoo jatkaa puolueen entisellä linjalla sosiaali- ja terveydenhuollon asioissa ja myös liikennekysymyksissä, kun hän aloitti raide- ja tieliikenneyhteyksiä pohtivassa toimikunnassa. Hän aikoo myös esittää sähköautoilun edistämistä Suomessa Norjan malliin verohelpotuksilla, mikä on sopusoinnussa puolueen tavoitteen kanssa, jossa esitetään autoverosta luopumista.

Keulapaikalta kiva lähteä

Myös Ari Jalonen uusi paikkansa Porissa. Puolue nousi alueella ykköseksi, hän sanoi ja viittasi samalla Huhtasaareen, joka myhäili vieressä yhtenä vaalivoiton suurena tekijänä.

– Vaalien jälkeen on nyt hienoa lähteä uuteen kauteen keulapaikalta. Hallitukseen mennään totta kai, kuten olisi menty viimeksikin, ellei silloin olisi vaadittu liian kovia ehtoja.

Toimi Kankaanniemi nousi eduskuntaan neljän vuoden tauon jälkeen. Hän toimi kristillisten kansanedustajana vuosina 1987-2011 ja vastasi kehitysyhteistyöstä, raittiudesta ja alkoholiasioista Esko Ahon (kesk.) hallituksessa. Miltä tuntuu nousta eduskuntaan nyt suuressa puolueessa?

– Siinä on puolensa. Pienessä puolueessa on suuret mahdollisuudet vaikuttaa ryhmässä ja pääsee valikoimaan tehtäviään. Suurella ryhmällä on taas todellista vaikutusvaltaa. Saapa nähdä, miten tämä tästä etenee, aprikoi Kankaanniemi, joka keräsi Keski-Suomen vaalipiiristä peräti 6 500 ääntä.

Hän ei yllättynyt hyvästä tuloksesta, koska tunnettavuutta löytyi. Puolueen vaihto tapahtui hitaalla kaavalla, ensin hän toimi 1,5 vuotta sitoutumattomana, mutta nousi puolueeseen asteittain vaalien kautta.

 

Veli-Pekka Leskelä


Artikkeliin liittyvät aiheet


Mitä mieltä?

Viikon suosituimmat

1.
Suomen uutiset logo

Tamponit poistetaan Facebookin konttoreiden miestenvessoista – DEI-ideologia tekee kuolemaa Amerikassa

16.01.2025 |14:19
2.
Suomen uutiset logo

Jättimäinen grooming-skandaali lopulta julki: rasismisyytösten pelko ja väestösuhteiden vaaliminen tukkivat viranomaisten suut -“Suurin rauhan ajan rikos ja sen peittely Britannian historiassa”

15.01.2025 |12:27
4.
Suomen uutiset logo

Antikainen: Scholzin päätös jättää Ukraina ilman apua on häpeällinen – Tuppurainen siunasi Suomen demarien tuen Berliinissä

14.01.2025 |16:37
7.
Suomen uutiset logo

Europarlamentaarikko Tynkkynen lupaa edistää digitaalista sananvapautta EU:ssa – vihreiden Niinistö sen sijaan rajoittaisi lailla somekeskusteluja

16.01.2025 |00:06
9.
Suomen uutiset logo

Brittihallinto leimaa termin “aasialaiset raiskausringit” rasistiseksi – tilaston mukaan pakistanilaiset syyllistyvät neljä kertaa todennäköisemmin lasten seksuaaliseen hyväksikäyttöön

15.01.2025 |15:29

Uusimmat

PS Naiset 3/2024

Mainos kuva

Lue lisää

Perussuomalainen 1/2024

Mainos kuva

Lue lisää