

KUVAKAAPPAUS/YLE
Teollisuusliiton Aalto vihjaa jo uusilla työtaisteluilla – elinkeinoministeri Rydman: Ay-pomot huolissaan oman valtansa vähenemisestä
Elinkeinoministeri Wille Rydman painottaa, että hallituksen työmarkkinauudistuksilla edistetään työllisyyttä. – Kun työmarkkinoita uudistetaan joustavampaan suuntaan ja päivitetään asioita tämän päivän vaatimuksia vastaavaksi, saadaan enemmän yrityksiä, jotka uskaltavat työllistää.
Ay-liikkeen poliittiselle lakkoiluille ei ole loppua näköpiirissä.
Teollisuusliitto järjestää tällä viikolla laajoja poliittisia lakkoja useilla toimialoilla. Kyseessä ovat työajalla tehdyt, työnantajalle vahingoksi koituvat toimenpiteet, koska ay-liike ei hyväksy hallituksen työelämäuudistuksia.
Teollisuusliiton puheenjohtajan Riku Aallon mukaan ”lakkoruuvia” on jälleen kiristettävä, koska hallitus ei muka osoita tahtoa kuunnella työntekijäpuolta.
Aallon mukaan hallitusohjelman kirjaukset työmarkkinauudistuksista ovat ”vinoja”.
– Kokonaisuus on vinoon kirjoitettu. Tarvitaan konsensusta hallituksen kesken, jotta me emme joutuisi järjestämään työtaistelutoimia, Aalto sanoi ja vihjasi uusien toimien olevan jo harkinnassa.
Painostus ei nyt tehoa
Teollisuusliiton Aalto, vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson ja elinkeinoministeri Wille Rydman olivat torstaina Ylen A-Talkissa keskustelemassa työmarkkinakiistoista.
Rydman vakuutti, että hallitus ei painostamalla ole taipumassa.
– Hakaniemi ilmeisesti ajattelee, että heillä on jonkinlainen veto-oikeus lainsäädäntötyöhön. Hallitus ei kuitenkaan taivu ulkoparlamentaarisen painostuksen alla, vaan uudistuksista pidetään kiinni ja ne viedään läpi.
Ay-liike ei suostu tunnustamaan, että poliittinen lakkoilu heikentää Suomen houkuttelevuutta investointien kohteena. Samalla myös työntekijän asema heikkenee, sillä jos joku investointeja Suomeen kaipaa, niin ennen kaikkea suomalainen duunari, jonka työnantajaa investoinnit vahvistavat.
Rydman huomautti, että poliittisilla lakoilla aiheutetaan miljardiluokan isku kansantaloudelle.
– Kun ulkomainen investoija katsoo, mihin maahan hän on investoimassa, niin helposti vaakakuppi ei kallistu Suomeen vaan todennäköisemmin johonkin työmarkkinajärjestelmältään stabiilimpaan yhteiskuntaan, jossa tämänkaltaiset uudistukset on jo viety läpi tai jossa poliittiset lakot eivät ole sallittuja, Rydman sanoi.
Anderssonin puheet kuin ay-pomolla
Vasemmiston Li Anderssonin puheet eivät A-Talkissa juurikaan eronneet työmarkkinajärjestöjohtajien yksipuolisesta maalailusta. Anderssonin mukaan uudistusten jälkeen ”työntekijän turva” muka tulee olemaan Pohjoismaiden heikoin.
– Hallitus on tietoisesti valinnut konfliktin tien, Andersson päästeli.
Rydman sanoi, että hallitus tekee lakiuudistuksia, mutta työmarkkinajärjestöille ei kelpaa demokratia. Elinkeinoministeri muistutti, että uudistuksilla edistetään työllisyyttä.
– Kun työmarkkinoita uudistetaan joustavampaan suuntaan ja päivitetään asioita tämän päivän vaatimuksia vastaavaksi, saadaan Suomeen enemmän yrityksiä jotka uskaltavat työllistää, Rydman sanoi.
Anderssonin reaktio oli käsittämätön:
– Ei pidä paikkaansa, Andersson parahti.
Ay-liike sumuttaa sumuttamisen päälle
Ay-liikkeen keskeinen väite – minkä myös Aalto jälleen toisti – on se, että hallitus ei muka kuulisi liittojen näkemyksiä lainvalmistelussa. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa, sillä suomalaisessa lainvalmistelussa kuullaan erittäin laajasti kaikkia intressiryhmiä, joihin tuleva lainsäädäntö vaikuttaa.
Myös Rydman tarkensi asiaa ja korjasi väärät väitteet.
– Hallitus kuuntelee mielellään kaikkia työmarkkinajärjestöjä heidän oman asiantuntemuksensa puitteissa. Mutta sellainen asetelma on harhaluulo, jossa Hakaniemen ay-eliitti katsoo oikeudekseen alkaa jarruttaa hallituksen uudistuksia tai alkaa vaatia, että hallituksen pitäisi saada ay-liikkeen hyväksyntä poliittisen ohjelmansa toteuttamiseen.
– Meillä on ollut monta hallitusta, jotka ovat ulkoistaneet osan vallastaan Hakaniemen palatseihin, mutta tämä hallitus ei tee niin. Se, miksi näistä asioista tunnutaan olevan niin kovasti huolissaan on se, että se vähentää ay-herrojen valtaa – ja esimerkiksi paikallisen sopimisen osalta siirtää valtaa työntekijöille ja yrityksille, Rydman muistutti.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Ville Rydman Riku Aalto työelämäuudistukset lakkoilu Teollisuusliitto työntekijät Investoinnit Yritykset Paikallinen sopiminen Li Andersson Ay-liike Vasemmisto hallitus työllisyys
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Vasemmisto lietsoo joukkoja poliittisiin lakkoihin, hallitus peräänkuuluttaa suhteellisuudentajua: Käy kalliiksi yhteiskunnalle

Bergbom kehotti poliittisia lakkoilijoita palaamaan töihin: ”On painava syy pelastaa hyvinvointivaltio”

Emeritusprofessori Matti Virén arvostelee ay-liikkeen kiihkoilua: Lakkoilu on hullua puuhaa – ”Talous on kuralla ja kasvunäkymät nollassa”

Purra: Liitoille ei anneta veto-oikeutta työmarkkinauudistuksissa – ”Hallituksella on poliittinen mandaatti viedä uudistuksia läpi”

Emeritusprofessori Matti Virén: ”En tiedä yhtään maata maailmassa, joka olisi ratkaissut talousongelmansa verotusta kiristämällä”

Liitot lietsovat kaaosta – PS: Lopettaako ay-liike poliittiset lakot välikysymyksen myötä?

SAK:n puheenjohtajan julkaisu viestipalvelu X:ssä kuohuttaa – Bergbom: Pitääkö Eloranta todella perussuomalaisia äärioikeistolaisena puolueena?

Perussuomalaiset: Työelämäuudistukset välttämättömiä – opposition vaihtoehto edelleen epäselvä

Poliittiset lakot ovat aiheuttaneet yhteiskunnalle jo miljardivahingot – Junnila: Kumpi on jalompi tavoite, tulevat sukupolvet vai ay-eliitin edut?
Viikon suosituimmat

Intia juhlii hiilenlouhinnan ennätystä – Suomi murehtii porojen röyhtäyksiä
Suomessa murehditaan lehmien pieruja ja porojen röyhtäyksiä, jotka ilmastoaktivistien mukaan tuhoavat koko maailman ilmaston. Samaan aikaan Intiassa juhlitaan sitä, että maa tuottaa enemmän hiiltä kuin koskaan. Intialaiset iloitsevat, koska edullinen fossiilinen polttoaine tarkoittaa heille halpaa energiaa, talouskasvua ja omavaraisuutta.

SDP jälleen turpo-kuutamolla – kun Lulu Ranne totesi, ettei suomalainen puolustusteollisuus välttämättä hingu työntekijöiksi venäläisiä, demarit menivät välittömästi epäkuntoon
Vaikuttaisi itsestäänselvyydeltä, että suomalainen puolustusteollisuus toivoo työvoimaa, joiden lojaliteeteista voidaan kohtuullisella varmuudella mennä takuuseen. Yhtä lailla vaikuttaa itsestäänselvältä, etteivät Suomeen saapuvat venäläiset sattuneesta syystä ole puolustusvoimien ykkösrekryjä. Asian ääneensanominen aiheutti kuitenkin Hämeenlinnan valtuustossa melkoisen demariäläkän.

Yle-pomo Merja Ylä-Anttila skippasi viime viikolla kysymyksen Yleisradion vasenkallistumasta – ”Mikään tutkimus ei tällaista todista…”
EVA:n juuri julkaistu syksyn 2024 arvo- ja asennetutkimus paljastaa, että jopa 40 prosenttia suomalaisista katsoo Yleisradion uutisoinnin oleva vasemmalle kallellaan. Perussuomalaisten kansanedustaja Pekka Aittakumpu kysyi viime viikolla samasta asiasta Yleisradion toimitusjohtajalta Merja Ylä-Anttilalta, joka tuolloin katsoi, että kysymykseen vastaaminen on hankalaa.

Vihreät syyllistää suomalaisia rasismista – samaan aikaan vihreä kansanedustaja syynää julkisista tapahtumista ihmisten ihonväriä
Vihreät lähtee kunta- ja aluevaaleihin ylimielisessä woke-asennossa, eli puolue solvaa nyt äänestäjiä rasisteiksi. Kaksisuuntaisesta keskustelusta kieltäytyneen puolueen arvioidaan jo olevan kriisitilassa.

Musk-viha roihuaa ja Teslat palavat – erityisesti transseksuaalit vihaavat maailman rikkainta miestä
Elon Muskin omistaman yrityksen valmistamat sähköautot ovat joutuneet vasemmistolaisten vihan kohteeksi. Tesloja on naarmutettu, sotkettu maalilla ja tuhottu polttopulloilla. Erityisesti transseksuaalit tuntuvat vihaavan Elon Muskia. Tuleeko Tesla-mellakoista uusi Black Lives Matter -ilmiö?

Vieläkö muistat? Sanna Marin kiisti kielitaidottomien hoitajien aiheuttavan ongelmia – nyt hoitajaliitto SuPer pelkää vieraskielisten hoitajien vaarantavan jo potilasturvallisuutta
Suomen lähi- ja perushoitajaliitto Superin julkaisema tuore selvitys viimeistään osoittaa kaikille, että sotealan ongelmia ei ole mahdollista korjata siten, että alalle aktiivisesti haalitaan henkilökuntaa maailman toiselta puolelta. Vielä eduskuntavaalien 2023 alla monet eturivin poliitikot kuitenkin pyrkivät kiistämään kielitaidottomien hoitajien työyhteisölle aiheuttamat ongelmat ja työyhteisölle kasaantuvan lisäkuorman.

Yle painostaa hallitusta likaisilla menetelmillä – Antikainen: Johtajat vaihtoon
Yleisradion toiminnassa on havaittu vakavia epäkohtia muutosneuvotteluiden jälkeen, ja irtisanomisten perusteet ovat herättäneet runsaasti kysymyksiä. Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen vaatii, että Ylen tulee leikata kustannuksiaan hallinnon ja byrokratian puolelta sen sijaan, että se lakkauttaa suositut ohjelmat ja irtisanoo arvostettuja toimittajia.

EVA:n tutkimuksen tulos on karua luettavaa Ylestä – Vigelius: ’’Puolueellisuus ei kuulu verorahoitteiseen mediaan’’
Tänään julkaistun EVA:n Arvo- ja asennetutkimuksen mukaan jopa 40 prosenttia suomalaisista arvioi Yle Uutisten painottavan tiedonvälityksessään vasemmistolaista näkökulmaa.

Bernerin taksilaki kylvää tuhoa, mutta korjaus tulee: Taksisääntelyn uudistus eduskuntaan vielä tänä vuonna – ”Kuljettajien vaatimustasoa tiukennetaan huomattavasti”
Hallitus panostaa arjen sujuvuuteen ja turvallisuuteen uudistamalla taksialan sääntelyä. Tavoitteena on palauttaa Suomeen turvalliset taksit ja luottamus koko taksialaan. Pitkään valmisteltu hallituksen esitys on tarkoitus antaa eduskuntaan vielä tämän vuoden puolella, syysistuntokaudella 2025.

EVA tutki: Jopa 40 prosenttia suomalaisista arvioi Yleisradion uutisoinnin kallistuvan tiedonvälityksessään poliittisesti vasemmalle
EVA:n juuri julkaistu syksyn 2024 arvo- ja asennetutkimus paljastaa yllättäviä tuloksia kansalaisten suhtautumisesta Yleisradion uutistuotantoon. Jopa 40 prosenttia vastaajista pitää Yle Uutisia vasemmalle kallistuvana. Vastaajista 19 prosenttia arvioi Ylen näkökulman olevan selvästi vasemmistolainen. Tutkimuksessa vain SDP:n puoluemedia Demokraatti ja vasemmistoliiton Kansan Uutiset arvioitiin vielä Yle Uutisiakin vasemmistolaisemmiksi.
Uusimmat
Toimitus suosittelee

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää