Telegraph: EU aikoo tehdä brexit-neuvotteluista “byrokraattisen painajaisen”, jotta britit luopuisivat erostaan
EU:n huippuvirkamiehet uskovat brittien jäävän EU:iin, jos eroneuvotteluista tehdään briteille mahdollisimman hankalat. EU-virkamiehet arvelivat brittien huomaavan, ettei erosta tule mitään jos esille tuodaan sen aiheuttama “byrokraattinen painajainen”.
Brittilehti Telegraphin haastattelema korkea-arvoinen brittivirkamies arveli, että EU:n haluaa brittien muuttavan mieltään. Hänen mukaansa EU pelaa siten vaarallista peliä, ja tulee mitä ilmeisimmin epäonnistumaan tällaisissa tavoitteissaan. Toisen brittivirkamiehen mukaan poterot ovat kaivettuna jo syvälle ennen kuin eroon johtavaa artikla 50:ä on edes nostettu esiin.
Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk kirjoitti EU-johtajille kirjeen, jossa hän korosti vapaan liikkuvuuden asemaa EU-perussopimuksessa.
– Näin tehdessämme emme jätä niille epäilyille mitään sijaa, etteikö unionin jäsenyys olisi hyvästä, Tusk kirjoitti kirjeessään.
Solvaukset sinkoilevat
Britit ovat toki omalta osaltaan hankaloittaneet tilannetta. EU:n pääneuvottelijat ovat komission puolelta Michel Barnier ja Euroopan parlamentin osalta Guy Verhofstadt. Telegraph kuvaa Verhofstadtia “arkkifederalistiksi”.
Brittien itsenäisyyspuolue Ukipin entinen puheenjohtaja Nigel Farage kaatoi täyslaidallisen toteamalla, että Verhofstadt on “fanaatikko”, ja että hänen nimeäminen neuvottelijaksi vastaa kuta kuinkin “sodan julistamista”.
Brexit-sihteeri David Davis meni Farageakin pidemmälle. Davisin kerrotaan tituleeranneen vastapuolta “Saatanaksi”. Brittiministeriö on toistuvasti ilmoittanut Davisin heiton olleen vitsailua.
– Ehkä joskus oli niitä aikoja, ettei tämä olisi mennyt näin inhottavaksi. Mutta kun brexit-ministeri kuvaa pääneuvottelijaa tällä tavoin niin mitä ihmeen vastaanottoa britit oikein tällä olettivat saavansa, ihmettelee Verhofstadtin lähipiirissä nimettömäksi jäänyt lähde.
Artikkelia korjattu 19.9.2016 klo 15.57 Nigel Faragen tittelin osalta. Hän on Ukipin entinen puheenjohtaja.
Henri Myllyniemi
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Viikon suosituimmat
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Pakolaispolitiikka kiristyy: Turvapaikkaa ei jatkossa myönnetä tai se lakkautetaan, jos henkilön katsotaan olevan vaaraksi yhteiskunnalle
Suomen maahanmuuttopolitiikkaa tiukennetaan ulkomaalaislain muutoksilla. Kansainvälinen suojelu muutetaan luonteeltaan väliaikaiseksi, ja lupien kestoa lyhennetään EU-oikeuden mahdollistamaan minimiin. Jatkossa rikoksiin syyllistyminen ja kansallisen turvallisuuden vaarantaminen johtavat suojeluaseman myöntämättä jättämiseen tai lakkauttamiseen.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Rydman: Helsingin väestökehitys on haitallista – ”Lähiöissä tikittää aikapommi”
Helsingin pormestariksi ensi kevään kuntavaaleissa pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman rohkaisee helsinkiläisäänestäjiä ja toteaa, että kehityssuunta, jossa suomalainen kantaväki on jäämässä vähemmistöksi omilla asuinalueillaan, voidaan vielä pysäyttää ja suunta voidaan kääntää. – Perussuomalaisilla on kaikki edellytykset tavoitella suurimman puolueen paikkaa kuntavaaleissa.
Puheenjohtaja Koskelalla ei ollut laskelmia työllisyystoimiensa tueksi illan A-talkissa: “Mulla ei ole antaa lukua sulle”
Pääministeri Petteri Orpo peräsi eilisessä A-talkissa vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskelalta lukuja kasvutoimiin. Vasemmistoliiton vaihtoehtobudjetti julkaistaan ensi viikolla, mutta Koskelalla ei ollut vielä antaa lukuja puheidensa tueksi. Suomen talouden tilaa koskevassa puheenjohtajien välisessä keskustelussa olivat paikalla Orpon ja Koskelan lisäksi perussuomalainen valtiovarainministeri Riikka Purra ja SDP:n puheenjohtaja Antti Lindtman.
Antikainen: Suomi irti Ottawan sopimuksesta ja maamiinat takaisin
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikaisen mielestä nyt on tullut aika, että Suomi irrottautuu jalkaväkimiinat kieltävästä Ottawan sopimuksesta.