Artikkeli kuva

WSJ

Teksas houkuttelee yhä enemmän woke-kapitalismia vierastavia firmoja – ja saa pian oman pörssin vaihtoehtona New Yorkin pörssille

Teksasiin on perusteilla oma pörssi, joka haastaa New Yorkin pörssin sekä Nasdaqin markkinapaikan. Hankkeen takana oleva TXSE Group lupaa poliittisesti neutraalia ja sääntelyltään kevyempää markkinapaikkaa. Tämän on tarkoitus houkutella erityisesti yrityksiä, joita Nasdaqin woke-henkiset monimuotoisuusvaatimukset eivät miellytä. TXSE Group on kerännyt jo 120 miljoonan dollarin rahoituksen, ja mukana on merkittäviä rahoittajia kuten maailman suurin varainhoitotalo BlackRock. Viime aikoina republikaanijohtoisesta Teksasista on tullut houkutteleva kotipaikka amerikkalaisille suuryhtiöille. Pörssihankkeen nähdään olevan osa suurempaa kehitystä, jossa demokraattijohtoiset alueet ja vasemmistohenkiset instituutiot menettävät asemiaan Yhdysvaltojen kulttuuri- ja talouselämässä.

Kesäkuun alussa uutisoitiin, että TXSE Group suunnittelee haastavansa kaksi suurinta amerikkalaispörssiä, New Yorkin pörssin ja Nasdaqin perustamalla oman osakemarkkinapaikan Dallasiin Teksasin osavaltioon. Mukana on merkittäviä rahoittajia kuten maailman suurin varainhoitotalo BlackRock, Citadel sekä “tunnettuja johtavia bisneshahmoja ympäri maata”. TXSE on jo kerännyt sijoittajilta 120 miljoonaa dollaria.

Bisnestä ilman identiteettipolitiikkaa

Wall Street Journal -lehden mukaan hankkeen taustalla on ajatus tarjota “toimitusjohtajaystävällisempi” ja poliittisesti neutraali markkinapaikka. Ikoniseen republikaaniosavaltioon kaavailtu pörssi pyrkii olemaan taloudellisesti houkuttelevampi myös alentamalla raskaiksi koettuja sääntelyvelvoitteita – joiden nähdään vaivaavan New Yorkin pörssiä ja Nasdaqia.

“demokraattijohtoisten alueiden instituutioiden kulttuurinen ja taloudellinen ylivalta heikkenee vasemmistolaisten ylilyöntien, ylimielisyyden, naivismin ja kapeakatseisuuden vuoksi.”

Teksasin pörssin strategiana on houkutella erityisesti yhtiöitä, joita Nasdaqin woke-henkiset monimuotoisuusvaatimukset eivät miellytä. Vuodesta 2023 lähtien Nasdaq on vaatinut, että listattujen yhtiöiden hallituksissa tulisi olla vähintään yksi naiseksi identifioituva henkilö sekä toinen edustaja, joka identifioituu seksuaalivähemmistöön tai johonkin muuhun “aliedustettuun” vähemmistöön. Tällaisia vähemmistöjä ovat Nasdaqin ohjeistuksen mukaan mm. tummaihoiset, latinot, aasialaiset, alkuperäiskansat ja “muut etnisyydet”.

“On sanomattakin selvää, että tämän voisi ilmaista yksinkertaisemmin, sanoilla: ei valkoinen”, kommentoi teksasilainen kirjailija ja journalisti Daniel Kalder UnHerd-lehdessä. Nasdaq tarjoaa yhtiöilleen taulukkopohjia hallitusten monimuotoisuuden raportointiin. Kalder arvioi, että kiinnostavin piirre näissä säännöissä on julkinen nöyryytys. Bloomberg Law -media uutisoi, että tuhmat organisaatiot, jotka eivät täytä vähemmistökiintiöitä, ovat velvoitettuja antamaan tästä julkisen selityksen.

Samaan aikaan useammat yritykset päättävät pysyä yksityisinä, pörssien ulkopuolella. CNN:n mukaan Yhdysvalloissa julkisen osakekaupan kohteena olevien yritysten määrä on laskenut 8000:sta 3700:een sitten vuoden 1996. Syiksi on esitetty kasvavia raportointivaatimuksia, korkeampia oikeudenkäyntikuluja, sääntelykustannuksia, hallinnollista byrokratiaa, osakkeenomistajien aktivismia, lisääntynyttä julkista syynäystä ja kvartaalikohtaista tulospainetta.

Tyytymättömyys woke-kapitalismia kohtaan kasvaa

On huomionarvoista, että itse New Yorkissa pääkonttoria pitävä finanssijätti BlackRock on yksi Teksasin pörssin suurimmista tukijoista. BlackRock on vieläpä identifioitunut innokkaasti “sidosryhmäkapitalismin” kannattajaksi. Viime vuosina toimitusjohtaja Larry Fink on tullut tunnetuksi yritysten yhteiskuntavastuuta ajavan ESG-liikkeen merkittävänä puolestapuhujana.

Vasta maaliskuussa Texasin osavaltio perui 8,5 miljardin dollarin investoinnit BlackRockille. Päätöksen perusteluna oli, että rahasto “boikotoi energiayhtiöitä” ja soti osavaltion intressejä vastaan. Sijoitus olisi ollut ristiriidassa kansalaisia kohtaan säädetyn virkavelvollisuuden kanssa.

BlackRockin toimitusjohtaja ei näytä ottaneen Teksasin päätöstä henkilökohtaisesti.

Viime aikoina Fink on alkanut jopa suhtautumaan entistä varauksellisemmin ESG-liikkeeseen. Hän ei halua viedä yhtiötään poliittisten kiistojen tulilinjalle.

Fortune 500 -listalta Teksas on suosituin yksittäinen osavaltio yrityksen kotipaikaksi. Missään muussa osavaltiossa ei ole yhtä paljon suuryritysten pääkonttoreita.

Yritysten yhteiskuntavastuu ja uudehko ESG-liike ovat olleet populaareja ja kiisteltyjä ilmiöitä koko 2020-luvun ajan. Vastuullisuudesta muodostui muodikas ja hämäävä koodisana yritysten monialaiselle politisoitumiselle. Konsulttiyhtiöt mm. tuotteistaneet identiteettipolitiikkaa kyseenalaisten aineistojen avulla. Vähitellen bisnesmaailmassa alettiin puhumaan kriittisemmin “woke-kapitalismista”, johon myös ESG kytkeytyi. Korporaatioiden woketusta on tarkasteltu myös akateemisesti. Tätä nykyä woke-kapitalismin liiketoiminnallisia hyötyjä on alati kyseenalaistettu, ja yhtiöt ovat lyöneet sille jarruja.

Vastuullisuudesta sähköautofirmalle sapiskaa, tupakkayhtiölle kehuja?

Woke-kapitalismin ongelmat ovat tulleet suuren yleisön tietoisuuteen erityisesti viime kevään Google-kohun myötä. Hiljattain hämmennystä on herättänyt myös netissä viraali vertailu yhtiöiden ESG-vastuullisuudesta. Luottoluokitusyhtiö S&P Global oli antanut sähköautoja valmistavalle Teslalle kohtalaiset 40/100 vastuullisuuspistettä, kun taas tupakkayhtiö Philip Morris sai verrattain korkeat pisteet: 85/100.

Tunnetun teknologiasijoitusyhtiö Ark Investin toimitusjohtaja Cathie Wood kommentoi pisteytystä “hullunkuriseksi”. Teslan perustaja ja toimitusjohtaja Elon Musk puolestaan totesi: “ESG on korruptoitunut valhe. Sen pitää loppua.”

Oikeistolainen Teksas houkuttelee bisneksiä

Se, millaisen suosion Teksasin pörssi tulee saavuttamaan amerikkalaisessa korporaatiomaailmassa, selviää vasta tulevaisuudessa. Kalderin mukaan hanke on silti merkittävä osa suurempaa yhteiskunnallista kehitystä, jossa “demokraattijohtoisten alueiden instituutioiden kulttuurinen ja taloudellinen ylivalta heikkenee vasemmistolaisten ylilyöntien, ylimielisyyden, naivismin ja kapeakatseisuuden vuoksi.”

Yhdysvaltojen suurimpien yhtiöiden Fortune 500 -listalta Teksas on suosituin yksittäinen osavaltio yrityksen kotipaikaksi. Missään muussa osavaltiossa ei ole yhtä paljon suuryritysten pääkonttoreita. Nyt Teksas on saamassa myös oman pörssinsä. Kalder kiteyttää: “Yhdysvallat on suuri maa, ja jos vaihtoehtoja ei ole, joku luo sellaisen.”

SUOMEN UUTISET


Mitä mieltä?

Viikon suosituimmat

1.
Suomen uutiset logo

Kirjailija Jarkko Tontti: Punavihreä kupla on puhkeamassa – ”Eliitille koittanut viimeinen hetki havahtua, että he ovat irtautuneet suomalaisesta elämästä”

12.01.2025 |10:28
5.
Suomen uutiset logo

Elon Muskin X-kirjoitus nosti esiin taannoiset Isoa-Britanniaa ravisuttaneet lasten raiskausrikokset – viranomaiset eivät aluksi puuttuneet rikoksiin rasismileiman pelossa

08.01.2025 |11:30
6.
Suomen uutiset logo

Mielipiteenvapaus somessa kuohuttaa saksalaisia – viestipalvelu X:stä alkoi joukkopako, kun Musk kehotti saksalaisia äänestämään AfD:tä

10.01.2025 |20:59
8.
Suomen uutiset logo

Hybridiosaamiskeskuksen johtaja Jukka Savolainen: Suomalaiset oikeusoppineet politikoivat asiantuntijaroolissa – ”Vastauksiin yhdistyy omia toiveita siitä, kuinka asioiden pitäisi olla”

11.01.2025 |09:40

Uusimmat

PS Naiset 3/2024

Mainos kuva

Lue lisää

Perussuomalainen 1/2024

Mainos kuva

Lue lisää