

LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA
Tekoäly antaa droonille luvan tappaa: Ukrainan taivaalla lentävät itsenäisiä päätöksiä tekevät koneet
Ukrainan sota on kaikessa kauheudessaan myös testialusta uusille tappokoneille. Eräs suurimpia sodankäynnin uutuuksia on droonien hyödyntäminen taistelukentällä. Ne voidaan ohjelmoida tekoälyn avulla hyökkäämään jopa tietyn yksittäisen henkilön kimppuun. Perinteisen tiedustelun ja tulenjohdon lisäksi.
Maaliskuun lopulla Yhdysvallat toimitti Ukrainaan satoja reppuun meneviä ”kamikaze”-drooneja (UAV), jotka pystyvät itsenäisesti hakeutumaan kohteeseen ja räjäyttämään itsensä. Huhtikuun lopulla amerikkalaiset ilmoittivat, että tulossa on myös järeämpiä versioita, jotka pystyvät tuhoamaan jopa taistelupanssarivaunun.
Droonia voi ohjata käsipelillä, mutta tekoälyn avulla itsenäisesti suunnistaessaan ne ovat immuuneja häirintäsignaaleille. Droonit osaavat kommunikoida keskenään ja pystyvät toimimaan myös parvena. Ne ovat kaiken lisäksi suhteellisen edullisia aseita, reppumalli maksaa 6 000 dollaria.
– Ihminen lähettää laitteen ilmaan (video) mutta sen jälkeen ne osaavat omin avuin lentää, löytää kohteen ja hyökätä kohteeseen, kertaa Arash Heydarian Pashakhanlou Tukholman Maanpuolustuskorkeakoulusta SVT:n uutisissa.
Drooni voi yksilöidä kohteensa
Droonit on varustettu kameralla ja GPS-navigaattorilla, joiden avulla ne suuntaavat kohdealueelle. Niissä on myös erityyppisiä muita sensoreita, joiden avulla havainnoida ympäristöä. Droonit lähettävät kaiken aikaa informaatiota operaattorilleen, joka voi teoriassa koska hyvänsä keskeyttää tehtävän.
Eräs mielenkiintoinen ohjelmistollinen ominaisuus on kasvojentunnistus, jonka avulla drooni pystyy valikoimaan pehmeän kohteensa. Tällaisissa tapauksissa etulinjaan eksyneet vihollisen korkea-arvoiset upseerit saattavat olla erityisessä vaarassa.
– Jos droonien valmistaminen käy yhä edullisemmaksi ja teknologia menee eteenpäin, voidaan pian nähdä vaikkapa 10 000 droonin parvia. Siinä vaiheessa niiden pysäyttäminen käy erittäin vaikeaksi, jos ei ole mitään millä niitä vastaan puolustautua.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- drooniparvi Tukholman Maanpuolustuskorkeakoulu operaattori sensori navigaattori GPS Arash Heydarian Pashakhanlou kamikaze-drooni AI tulenjohto drooni Ukrainan sota Venäjän hyökkäys tiedustelu drone kasvojentunnistus Tekoäly UaV
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Jos Venäjä jälleen vyöryttää turvapaikanhakijoiden massoja rajalle, siihen ei auta Nato-jäsenyyskään – Purra: ”Toivon todella, että hallitus saa aikaiseksi tilanteen korjaavaa lainsäädäntöä”

Nyt ei lausunto vanhentunut arvokkaasti: Presidentti Halosen mukaan Venäjän päämäärinä ovat demokratia, ihmisoikeudet ja hyvä hallinto

Arvaamattoman Venäjän ainoa valttikortti on ydinase

Perussuomalaiset: Naton turvatakuut voivat turvata Suomen koskemattomuuden – Suomen ei tule millään muotoa ottaa riskiä ajautumisesta Venäjän etupiiriin

Koskela: Vastakkain ovat länsimaiset demokraattiset arvot ja totalitaristinen Venäjä

Tekoäly vie poliittisen korrektiuden uudelle tasolle – mieluummin ydinräjähdys kuin vihapuhe

Tiukkaa taistoa tekoälystä – Google haastaa Microsoftin omalla tekstirobotillaan

Kauhu kuristaa kulttuuriväkeä – tekoäly tuuppaa taiteilijankin turhan pantiksi

Tekoälyn hyödyntäminen leviää kulovalkean tavoin – EU yrittää saada lainsäädännöllä henkeä takaisin pulloon
Viikon suosituimmat

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Näin käy, kun jengit ottavat vallan yhteiskunnassa: Haiti totaalisen romahduksen partaalla
Rikollisjengit ovat käytännössä kaapanneet vallan maailman köyhimpiin kuuluvassa maassa. Haiti on maan YK-suurlähettilään mukaan lähellä tilannetta, ”josta ei ole paluuta”. Vain pikainen ulkovaltojen puuttuminen kaaokseen voisi nykäistä saarivaltion pois kuilun reunalta.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.

Brittipoliisi varoitti miestä kadulla: “puhu englantia”-kehotus voi olla viharikos
Newsweek-lehti uutisoi maailmalla leviävästä videosta, jolla brittipoliisi varoittaa miestä: Kehotus vaatia toista ihmistä "puhumaan englantia" voi olla tulkittavissa vihapuheeksi. Tapauksesta syntyi kohu, sillä video antaa lohduttoman kuvan sananvapauden tilasta Isossa-Britanniassa. Videon taustoista tiedetään kuitenkin rajallisesti. Myös poliisi on ollut verrattain vaitonainen tapahtuneesta.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.

Ministeri Ranne: Asfaltti tuoksuu taas tänä kesänä – ”Tiehankkeet työllistävät nimenomaan suomalaisia”
Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne kertoo, että teitä korjataan taas ennätystahtiin perussuomalaisten vahtivuorolla.