
Teknologia-asiantuntija: EU tuottaa jatkuvasti huonoa internetsääntelyä – ensin tietosuoja-asetus, sitten tekijänoikeusdirektiivi
Euroopan unioni on sodassa kaikkea sitä vastaan, mikä on tehnyt internetistä niin hienon, kirjoittaa päätoimittaja Oliver Wiseman kansankapitalismia ja teknologiaa edistävässä CAPX-julkaisussa. Wisemanin mukaan unioni tuottaa huonoa teknolainsäädäntöä kuin liukuhihnalta.
Wisemanin mukaan EU:n toukokuussa voimaan tullut tietosuoja-asetus GDPR on tuottanut kansalaisille vain roskapostia yhtiöiltä, jotka joutuvat lähettämään suostumuspyyntöjä voidakseen säilyttää henkilön yhteystiedot. Ja nyt Euroopan parlamentin lakivaliokunta hyväksyi tekijänoikeusdirektiivin artiklan 13.
Artikla 13 vaatii verkkojulkaisuja huolehtimaan siitä, että tekijänoikeuksilla suojattu materiaalia ei ilmesty niiden sivustoille. Käytännössä tämä tarkoittaa sisällöntunnistusteknologian käyttöönottoa samalla tavalla millä Google nyt yrittää estää Youtuben käyttäjiä lataamaan palveluun tekijänoikeuksilla suojattuja videoita.
Wisemanin mukaan kaikki vihaavat Googlen Content ID -filtteriä: isot oikeudenhaltijat valittavat, että suodattimet päästävät kuitenkin paljon suojattua aineistoa läpi. Riippumattomat oikeudenhaltijat sanovat, että käytäntö antaa isoille yritykselle mahdollisuuden väärin perustein vaatia riippumattomien tekijöiden sisältöjä omikseen. Google vihaa Content ID:tä, koska se on joutunut käyttämään 60 miljoonaa dollaria kehittääkseen järjestelmän, jota kaikki vihaavat, ja tubettajat sekä heidän käyttäjänsä vihaavat suodatinta siksi että se blokkaa heiltä niin paljon laillista sisältöä.
– EU näyttää päättäneen, että tällainen järjestelmä pitää laajentaa – lainsäädännöllä – ei vain kaikkiin nettivideoihin, vaan kaikkeen sisältöön internetissä, Wiseman kirjoittaa.
– On vaikea yliarvioida, kuinka laajan uhan tämä lainsäädäntö muodostaa verkkokulttuurille sellaisena kuin me sen tunnemme, Wiseman varoittaa ja viittaa Tim Berners-Leen ja muiden internetin pioneerien avoimeen kirjeeseen, josta Suomen Uutiset kertoi aiemmin kesäkuussa.
Artikla 13 pakottaa internetalustat tarkistamaan kaiken sisällön, jonka käyttäjät lataavat nettiin, tekijänoikeusrikkomusten varalta. Tällä tulee olemaan valtava vaikutus sekä vapaalle ilmaisulle että kilpailulle, Wiseman kirjoittaa.
Wisemanin mielestä nyt ehdotettu lainsäädäntö on sananvapauden kannalta vahingollista kahdesta syystä. Ensimmäinen on teknologian puutteellisuus. Esimerkiksi Youtuben filtteri ei ole kovin hyvä erottamaan suojattua materiaalia suojaamattomasta. Niinpä suuri osa tekijänoikeusvapaasta materiaalista jää kiinni suodattimiin.
Suurempi ongelma on Wisemanin mukaan se, että tekijänoikeussuojatun materiaalin tunnistaminen ei välttämättä tarkoita sitä, että sen julkaiseminen pitäisi automaattisesti estää.
– Ei ole vaikea kuvitella harmitonta kuvaa, joka jää kiinni suodattimeen t-paidassa olevan logon tai seinällä olevan julisteen takia, Wiseman kirjoittaa.
Lisäksi tekijänoikeuslainsäädäntö yleensä sallii suojatun aineiston käyttämisen sitaatteina osana tutkimusta, arvosteluja, katsauksia, parodioissa ja monessa vastaavassa käyttötarkoituksessa. Wiseman on huolissaan siitä, että automaattisesti kaiken tekijänoikeuksilla suojatun materiaalin estävä suodatin ei osaisi tehdä poikkeusta tällaisissa tärkeissä tapauksissa.
Tekijänoikeuslainsäädännöstä äänestetään europarlamentissa heinäkuussa.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Viikon suosituimmat

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Valkoisen teinin tappajasta tuli Amerikan mustien sankari
Texasissa nuorten miesten nujakka päättyi toisen nuoren kuolemaan, koska musta nuorukainen oli tuonut koulun urheilukisoihin repussaan veitsen ja päätti käyttää sitä. Nyt valkoisen teinipojan tappajasta on tullut Amerikan mustien sankari, jolle ihmiset ovat lahjoittaneet jo yli puoli miljoonaa dollaria.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

SDP sulki perussuomalaiset ulos pormestarineuvotteluista – Vigelius: Nurmisen puheet yhteistyön tärkeydestä ovat ristiriidassa tekojen kanssa
Tampereen pormestariksi todennäköisesti nouseva Ilmari Nurminen (sd.) kertoi torstaina, että perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit on jätetty pois neuvotteluista Tampereen pormestariohjelmasta vuosille 2025–2029.

Näin käy, kun jengit ottavat vallan yhteiskunnassa: Haiti totaalisen romahduksen partaalla
Rikollisjengit ovat käytännössä kaapanneet vallan maailman köyhimpiin kuuluvassa maassa. Haiti on maan YK-suurlähettilään mukaan lähellä tilannetta, ”josta ei ole paluuta”. Vain pikainen ulkovaltojen puuttuminen kaaokseen voisi nykäistä saarivaltion pois kuilun reunalta.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.

Saksan kansallisen mediayhtiön ZDF:n uutisdokumentti paljastaa Hamasin soluttautumisen kansalaisjärjestöihin Euroopassa
Journalistit Carl Exner ja Ahmet Şenyurt selvittivät "Die Spur" -uutisdokumentissa, mitkä tahot ovat islamististen rakenteiden ja Hamasin propagandistien taustalla. Tutkivan journalismin dokumentti todentaa, kuinka Hamas-toimijat ovat merkittävissä rooleissa eurooppalaisissa yhdistyksissä ja kansalaisjärjestöissä.

Brittipoliisi varoitti miestä kadulla: “puhu englantia”-kehotus voi olla viharikos
Newsweek-lehti uutisoi maailmalla leviävästä videosta, jolla brittipoliisi varoittaa miestä: Kehotus vaatia toista ihmistä "puhumaan englantia" voi olla tulkittavissa vihapuheeksi. Tapauksesta syntyi kohu, sillä video antaa lohduttoman kuvan sananvapauden tilasta Isossa-Britanniassa. Videon taustoista tiedetään kuitenkin rajallisesti. Myös poliisi on ollut verrattain vaitonainen tapahtuneesta.

Hallitus korjaa yrittäjien eläkejärjestelmän vikoja: Eläkemaksu tulee jatkossa määräytymään nykyistä selkeämmin todellisten tulojen mukaan
Yrittäjien eläkemaksu laitetaan määräytymään nykyistä selvemmin todellisten tulojen mukaan.