Teemu Keskisarjan kolumni: Tämän takia Yle ei pienene penniäkään
Yleisradion parlamentaarinen työryhmä perusti työnsä vertailuun ja ulkomaiden kanssa kilvoitteluun paljonko on paljon -kysymyksessä. Kuinka hintava on Ylemme muihin Pohjoismaihin nähden?
Ensinnäkin lohko on kivikova. Kaikki viisi kilpakumppania perinnäisesti tykkäävät julkisen palvelun medioiden rahoittamisesta. Varaa on. Norja ja Islanti kylpevät kruunuissa. Tanskan ja Ruotsin kansantalouksilla pyyhkii kohtalaisesti. Vain Suomi on persauki ja kanttuvei. Siis valtiona.
Yleistilanne ei vaikuta Yleisradioon, joka onkin valtio valtiossa. Medialiiton laskelman mukaan Yle on lohkovoittaja. ”Yleisradioyhtiön rahoitus oli Suomessa suhteellisesti Pohjoismaiden korkein vuonna 2023”.
Maailmankaan kärki tuskin kiitää kaukana. Yleensä demokratiat luottavat riippumattomiin yksityisiin tiedotusvälineisiin, eivät esivallan totuuden torveen.
Pohjoismaiden mestaruus panee ajattelemaan, josko Yle-verossa olisi pikkaisen nipistettävää. Suomalaisen telkkariviihteen hinta-laatusuhde ei liene täysin ylivertainen rinnastettuna tanskalaisten globaaleihin jymymenestyksiin.
Harmi vaan, että parlamentaarinen työryhmä hylkäsi Medialiiton matematiikan ja uskoi mieluummin yleläisiä lobbareita. Näiden mielestä ”Ylen rahoitus on keskitasoa tai vähän sen alle.”
Yle on luvannut julkistaa työryhmän aineiston. En kuitenkaan löydä netistä ”Ylen vastinetta Medialiiton taulukkoon Yleisradion rahoituksesta suhteutettuna muihin Pohjoismaihin vuonna 2023.” Viitseliäs lukija, kaivelepa esiin – taikka kysäise Pasilasta!
Asiakirja on kerta kaikkiaan käsittämätön. Se viittaa ”Euroopan yleisradioliiton EBU:n jäsenyhtiöiltään keräämiin tietoihin”, mutta niitä ei näy liitteenä. Tokko tarkistaminen ketään kiinnostaisi.
Yleisradio pyörittelee jokaisen vertailuluvun parhain päin. Islanti on väestöltään pienempi ja Ruotsi suurempi, Norjassa on öljyä ja Tanskassa kaupallista kannattavuutta. Viro hoitaa homman puoli-ilmaiseksi, mutta se onkin Viro. Suomessa ”kansalliset ja kulttuuriset erityispiirteet” tuottavat tämän kustannustason ja sillä hyvä.
Samaisessa vastineessa Yle ilmoittaa ”kokonaistuloikseen” 529, 58 miljoonaa euroa. Luvusta puuttuvat noin 50 miljoonan alv-palautukset.
Ainahan lobbarit lobbaavat, se on heidän duuninsa, ei kovia tunteita. Häpeämätöntä on vain se, että eduskunta poliittisista syistä väittää mustaa valkoiseksi eli sikakallista sopuhintaiseksi.
Myöntäkäämme karu totuus. Yle paisuu siksi, että sen propagandakone ja ideologioiden ekosysteemi ovat useimmille puolueille tutut ja turvalliset. Kun kotimaiset kaupalliset kilpailijat kuolevat, peli on selvä. Suomi porhaltaa ”Unkarin tielle” yhden valtionmedian yksinvaltaan. ”Aikuisten lasten ohjelmat” (toimittaja Sami Antinniemen osuva ilmaus) paapovat ihmisiä totalitarismin hengessä.
Kesän kohuista huolimatta Yle välttynee pienentämiseltä. Parlamentaarisen pelleilyn seuraus on pelkkä tauko vuosittaisiin korotuksiin. Jos arvonlisävero lisäksi nousee neljä prosenttia, vaikutus on veronpalautuksen takia olematon. Summa summarum, Yle ei säästä pennin pyörylää. Ei vaikka lisäkulujen toppuuttelu on paperilla olevinaan suurenmoinen leikkaus.
Teemu Keskisarja
Artikkeliin liittyvät aiheet
- valtionmedia Sami Antinniemi propagandakone veronpalautus Ideologiat Teemu Keskisarja Totalitarismi Yleisradio Pohjoismaat Yle-vero Arvonlisävero Yle
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Teemu Keskisarjan kolumni: Yleisradio sonnia lypsämässä
Teemu Keskisarjan kolumni: Yleisradion monimuotoinen kirjautumispakko
Teemu Keskisarjan kolumni: Itsekritiikkiä
Teemu Keskisarjan kolumni: Painokelvoton Rydman-sepustus pöytälaatikostani
Viikon suosituimmat
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Pakolaispolitiikka kiristyy: Turvapaikkaa ei jatkossa myönnetä tai se lakkautetaan, jos henkilön katsotaan olevan vaaraksi yhteiskunnalle
Suomen maahanmuuttopolitiikkaa tiukennetaan ulkomaalaislain muutoksilla. Kansainvälinen suojelu muutetaan luonteeltaan väliaikaiseksi, ja lupien kestoa lyhennetään EU-oikeuden mahdollistamaan minimiin. Jatkossa rikoksiin syyllistyminen ja kansallisen turvallisuuden vaarantaminen johtavat suojeluaseman myöntämättä jättämiseen tai lakkauttamiseen.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Puheenjohtaja Koskelalla ei ollut laskelmia työllisyystoimiensa tueksi illan A-talkissa: “Mulla ei ole antaa lukua sulle”
Pääministeri Petteri Orpo peräsi eilisessä A-talkissa vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskelalta lukuja kasvutoimiin. Vasemmistoliiton vaihtoehtobudjetti julkaistaan ensi viikolla, mutta Koskelalla ei ollut vielä antaa lukuja puheidensa tueksi. Suomen talouden tilaa koskevassa puheenjohtajien välisessä keskustelussa olivat paikalla Orpon ja Koskelan lisäksi perussuomalainen valtiovarainministeri Riikka Purra ja SDP:n puheenjohtaja Antti Lindtman.
Antikainen: Suomi irti Ottawan sopimuksesta ja maamiinat takaisin
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikaisen mielestä nyt on tullut aika, että Suomi irrottautuu jalkaväkimiinat kieltävästä Ottawan sopimuksesta.
Hälyttävä tutkimustulos: kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia
Tanskassa äskettäin suoritetun kyselytutkimuksen mukaan peräti kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia. Yhtä suuri osuus pitää Hamasin vuosi sitten Israeliin tekemää hyökkäystä oikeutettuna siviiliuhreista huolimatta. Tanskan muslimeista 44 prosenttia sanoo, että Israelin valtiolla ei ole oikeutta olemassaoloon.