Teemu Keskisarjan kolumni: Tämän takia Yle ei pienene penniäkään
Yleisradion parlamentaarinen työryhmä perusti työnsä vertailuun ja ulkomaiden kanssa kilvoitteluun paljonko on paljon -kysymyksessä. Kuinka hintava on Ylemme muihin Pohjoismaihin nähden?
Ensinnäkin lohko on kivikova. Kaikki viisi kilpakumppania perinnäisesti tykkäävät julkisen palvelun medioiden rahoittamisesta. Varaa on. Norja ja Islanti kylpevät kruunuissa. Tanskan ja Ruotsin kansantalouksilla pyyhkii kohtalaisesti. Vain Suomi on persauki ja kanttuvei. Siis valtiona.
Yleistilanne ei vaikuta Yleisradioon, joka onkin valtio valtiossa. Medialiiton laskelman mukaan Yle on lohkovoittaja. ”Yleisradioyhtiön rahoitus oli Suomessa suhteellisesti Pohjoismaiden korkein vuonna 2023”.
Maailmankaan kärki tuskin kiitää kaukana. Yleensä demokratiat luottavat riippumattomiin yksityisiin tiedotusvälineisiin, eivät esivallan totuuden torveen.
Pohjoismaiden mestaruus panee ajattelemaan, josko Yle-verossa olisi pikkaisen nipistettävää. Suomalaisen telkkariviihteen hinta-laatusuhde ei liene täysin ylivertainen rinnastettuna tanskalaisten globaaleihin jymymenestyksiin.
Harmi vaan, että parlamentaarinen työryhmä hylkäsi Medialiiton matematiikan ja uskoi mieluummin yleläisiä lobbareita. Näiden mielestä ”Ylen rahoitus on keskitasoa tai vähän sen alle.”
Yle on luvannut julkistaa työryhmän aineiston. En kuitenkaan löydä netistä ”Ylen vastinetta Medialiiton taulukkoon Yleisradion rahoituksesta suhteutettuna muihin Pohjoismaihin vuonna 2023.” Viitseliäs lukija, kaivelepa esiin – taikka kysäise Pasilasta!
Asiakirja on kerta kaikkiaan käsittämätön. Se viittaa ”Euroopan yleisradioliiton EBU:n jäsenyhtiöiltään keräämiin tietoihin”, mutta niitä ei näy liitteenä. Tokko tarkistaminen ketään kiinnostaisi.
Yleisradio pyörittelee jokaisen vertailuluvun parhain päin. Islanti on väestöltään pienempi ja Ruotsi suurempi, Norjassa on öljyä ja Tanskassa kaupallista kannattavuutta. Viro hoitaa homman puoli-ilmaiseksi, mutta se onkin Viro. Suomessa ”kansalliset ja kulttuuriset erityispiirteet” tuottavat tämän kustannustason ja sillä hyvä.
Samaisessa vastineessa Yle ilmoittaa ”kokonaistuloikseen” 529, 58 miljoonaa euroa. Luvusta puuttuvat noin 50 miljoonan alv-palautukset.
Ainahan lobbarit lobbaavat, se on heidän duuninsa, ei kovia tunteita. Häpeämätöntä on vain se, että eduskunta poliittisista syistä väittää mustaa valkoiseksi eli sikakallista sopuhintaiseksi.
Myöntäkäämme karu totuus. Yle paisuu siksi, että sen propagandakone ja ideologioiden ekosysteemi ovat useimmille puolueille tutut ja turvalliset. Kun kotimaiset kaupalliset kilpailijat kuolevat, peli on selvä. Suomi porhaltaa ”Unkarin tielle” yhden valtionmedian yksinvaltaan. ”Aikuisten lasten ohjelmat” (toimittaja Sami Antinniemen osuva ilmaus) paapovat ihmisiä totalitarismin hengessä.
Kesän kohuista huolimatta Yle välttynee pienentämiseltä. Parlamentaarisen pelleilyn seuraus on pelkkä tauko vuosittaisiin korotuksiin. Jos arvonlisävero lisäksi nousee neljä prosenttia, vaikutus on veronpalautuksen takia olematon. Summa summarum, Yle ei säästä pennin pyörylää. Ei vaikka lisäkulujen toppuuttelu on paperilla olevinaan suurenmoinen leikkaus.
Teemu Keskisarja
Artikkeliin liittyvät aiheet
- valtionmedia Sami Antinniemi propagandakone veronpalautus Ideologiat Teemu Keskisarja Totalitarismi Yleisradio Pohjoismaat Yle-vero Arvonlisävero Yle
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Teemu Keskisarjan kolumni: Yleisradio sonnia lypsämässä
Teemu Keskisarjan kolumni: Yleisradion monimuotoinen kirjautumispakko
Teemu Keskisarjan kolumni: Itsekritiikkiä
Teemu Keskisarjan kolumni: Painokelvoton Rydman-sepustus pöytälaatikostani
Viikon suosituimmat
Kirjailija Jarkko Tontti: Punavihreä kupla on puhkeamassa – ”Eliitille koittanut viimeinen hetki havahtua, että he ovat irtautuneet suomalaisesta elämästä”
Punavihreä kupla on suomalaisessa poliittisessa keskustelussa tunnettu käsite, jolla kuvataan sananmukaisesti kuplautunutta, vasemmistoa myötäilevää yhteisöä. Punavihreään hegemoniaan on tähän saakka keskeisesti kuulunut yhteiskunnallisen eliitin ja sitä myötäilevän median voimakas vieraantuminen tavallisesta kansasta, sen huolenaiheista ja toiveista. Juristitaustainen kirjailija Jarkko Tontti esittää nyt konkreettisin perusteluin, miten ajat ovat muuttuneet ja punavihreä arvomaailma törmännyt seinään.
Ilmastonmuutos ei sytyttänyt Los Angelesin maastopaloja – epäiltyjä tuhopolttajia otettu kiinni
Ilmastonmuutos on saattanut pahentaa Kalifornian kuivuutta ja voimistaa tuulia, mutta maastopalot johtuvat ihmisten toiminnasta. Useita epäiltyjä tuhopolttajia on jo otettu kiinni. Kuvernööri Newson on kutsunut kansalliskaartin apuun estämään palaneiden kotien ryöstelyä.
Vanhemmat ottavat jo juristin mukaan lapsensa opettajatapaamisiin – opettajilta kuppi nurin
Opettajien työelämä Ruotsissa ei ole välttämättä ollut ruusuilla tanssimista tähänkään asti. Uusin vitsaus ovat juristit, joita vanhemmat raahaavat mukaan pikkupiltin opettajatapaamisiin. Näin tapahtuu sekä hyvinvoivissa yksityiskouluissa että ongelmalähiöiden kunnallisissa oppilaitoksissa. Kuppi meni nurin jo opetusministeriltäkin.
Mikä meni pieleen journalismissa? – Näkökulmia median alennustilan aiheuttajista
2020-luvulla journalismi on kriisissä. Toimittajien ja mediayleisön suhde on jännittynyt, ja samalla uudet ailahtelevat ansaintamallit kasaavat painetta toimituksille. Mediamaailmaa läheltä seuraavat vaikuttajat tarkastelevat syitä siihen, miksi journalismi on ajautunut alennustilaan.
Elon Muskin X-kirjoitus nosti esiin taannoiset Isoa-Britanniaa ravisuttaneet lasten raiskausrikokset – viranomaiset eivät aluksi puuttuneet rikoksiin rasismileiman pelossa
Viestipalvelu X:ssä levisi keskustelu Ison-Britannian lähihistoriassa tapahtuneista lapsiin kohdistuneista järkyttävistä seksuaalirikoksista. Satoja lapsia ja teini-ikäisiä tyttöjä joutui laajamittaisen “raiskausringin” hyväksikäytön kohteeksi. Elon Muskin mainitsemista rikoksista vaaditaan nyt kansallista tutkimusta.
Mielipiteenvapaus somessa kuohuttaa saksalaisia – viestipalvelu X:stä alkoi joukkopako, kun Musk kehotti saksalaisia äänestämään AfD:tä
Amerikkalaisen teknomiljardöörin Elon Muskin ja Vaihtoehto Saksalle -puolueen (AfD) puheenjohtajan Alice Weidelin torstai-iltana X-viestipalvelukanavalla käymä keskustelu Saksan politiikasta ja Mars-lennoista räjäytti käyntiin myrskyisän keskustelun vaalivaikuttamisesta ja mielipiteenvapaudesta sosiaalisessa mediassa. Monet ammattiliitot ja Saksan korkein oikeus ovat ilmoittaneet jättävänsä X:n.
Somaleista puolet työttöminä ja lopuilla usein toimeentulovaikeuksia Ruotsissa – maan työikäisistä enemmistö ulkomaalaistaustaisia jo vuonna 2033
Yli puolet Ruotsin työikäisestä väestöstä on ulkomaalaistaustaisia vuonna 2033. Heistä useimpien tausta on Euroopan ulkopuolella. Kohti mielenkiintoisia aikoja ollaan menossa ja äänestämisessä saattaa piillä demokratian muutoksen avain. Göteborgs-Posten on haastatellut somalivaikuttajaa.
Hybridiosaamiskeskuksen johtaja Jukka Savolainen: Suomalaiset oikeusoppineet politikoivat asiantuntijaroolissa – ”Vastauksiin yhdistyy omia toiveita siitä, kuinka asioiden pitäisi olla”
Hybridiosaamiskeskuksen verkostojohtaja Jukka Savolainen arvostelee suomalaisia oikeustieteilijöitä sortumisesta politikointiin. Asetelma oli nähtävissä etenkin viime kesänä eduskunnan säätämästä rajaturvallisuuslaista käydyn julkisen keskustelun yhteydessä. Eduskunta sääti lain, vaikka eräät kansainvälisen oikeuden professorit katsoivat että lain soveltaminen rikkoisi kansainvälisiä ihmisoikeussopimuksia.
Kiinalaiset troolarit imuroivat kalat maailman meristä – pian tyhjän saa pyytämättäkin
Kun Kiinan omat merialueet oli kalastettu tyhjäksi, kommunistivaltio pystytti maailman suurimman kalastuslaivaston ja lähetti sen imuroimaan maailman merille. Valtavat uivat tehtaat tuhoavat kalakantoja kiihtyvällä vauhdilla. 3,3 miljardia ihmistä saa maailmassa huomattavan osan ravintoaan kalasta, mutta ennen pitkää yhä useammalle jää nälkä.
Donald Trump haluaa lopettaa tuulivoiman rakentamisen: “Se on kaikkein kalleinta energiaa ja monta kertaa kalliimpaa kuin puhdas maakaasu”
Uusiutuvan energian osalta on nyt selvää, että tuulivoiman vyöry on ohitse Yhdysvalloissa. Trumpin presidenttikaudella sitä ei rakenneta lisää ainakaan merelle. Halvin energianlähde on maakaasu – siksi siihen panostetaan.
Uusimmat
Turun Perussuomalaiset nimesi lisää kuntavaaliehdokkaita
Ennen woke oli cool – nyt pelkkä haalistuva kirosana
Toimitus suosittelee
PS Naiset 3/2024
Lue lisää
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää