Otto Wille Kuusinen kirjoitti kesällä 1918 kirjasen Itsekritiikkiä Suomen vallankumouksesta. Äskettäin Kuusinen oli kansanvaltuuskunnan yhtenä pääpunikkina paennut Pietariin. Kymmenettuhannet siskot ja veikot nukkuivat nurmen alla, vartoivat teloittajan kuulaa kalloon ja nälkiintyivät vankileireillä. Valkoisen luokkavihollisen voitto oli Suomessa täydellinen ja Venäjälläkin todennäköinen. Suomalaispakolaisten olot olivat viheliäiset ja näkymät toivottomat. Jos nykypoliitikkoa joskus ”vituttaa kuin pientä eläintä” tai ”pientä apinaa”, niin Kuusista vitutti kuin mammuttia.

Mikä neuvoksi? Itsekritiikissä Kuusinen hylkäsi itsesäälin. Eivät kelvanneet latteudet tyyliin: Niin vain kävi, että lahtari oli tällä kertaa parempi, kiitokset kaikille luokkasodan osanottajille vakaumuksellisesta panoksesta.

Kuusinen ruoski syntipukkeja, sirotteli tuhkaa yllensä ja suolaa avohaavoihin. Hän kritisoi halki, poikki, ruumispinoon erheet ja totaalisen epäonnistumisen kokonaisuuden. Näin taistojen tie vei meidät vitakkoon, ojaan ja allikkoon. Kuusinen ei katunut sotapolkua vaan hapuilua. Perikadon aiheuttivat ”proletariaatin siveyden kiusaus ja lankeemus” sekä ”haureus porvariston kanssa” vuonna 1917, kun senaatti oli ”laittoman yhdyselämän vuoteena”. (Arvo Poika Tuomisen mukaan kielikuvasto juontui Kuusisen yksityiselämän sukupuolisuhteista).

Suomen Kommunistisen Puolueen perustaja ei ole ilmeinen oppi-isä persulle. Otto Wille Kuusista kannattaa kuitenkin kuunnella itsekriitikkona. Käärmeen lailla Kuusinen loi nahkansa. Hän otti opikseen eikä toistanut samoja toilauksia. Aate terästyi. Kommarit karaistuivat. Eipä aikaakaan kun häviäjien organisaatio nousi joukkohaudasta ja hyppi voittajien silmille maan alla ja päällä.

Armoton itsekritiikki päihittää tänäänkin armollisen itsepetoksen. EU-vaaleista 2024 Kuusinen tuskin kirjoittaisi, että ihan mukiinmenevää ps-politiikkaa ja ”päätetään itse” -agitaatiota, mutta porukka vaan ei lähtenyt liikkeelle.

Häviämisen historia paitsi opettaa myös voimaannuttaa. Tulevaisuuden koitoksissa veri taas punnitaan. Kenties kerran viimeiset tulevat ensimmäisiksi ja ensimmäiset viimeisiksi.

TEEMU KESKISARJA