

LEHTIKUVA
Teemu Keskisarjan kolumni: Reetta Tuiskuvuoren aiheellinen ilmastoahdistus
Metsää pitäisi saada lisää, mutta minne? Sitä pohdiskelee historioitsija Teemu Keskisarja.
Hei, olen Reetta Tuiskuvuori, suomalainen koululainen. Kirjoitan täältä havumetsän huminasta Brysselin ja Strasbourgin asfalttiviidakkoon. Minulla on EU:n mahtajille tärkeä viesti. Se koskee ilmastonmuutosta ja luontokatoa. Olen erittäin ahdistunut ja teidänkin pitäisi olla! Maanosamme kasvien, eläinten ja ihmisten kohtalot keikkuvat vaakalaudalla. Byrokrattinen sumutus tuhoaa elämän edellytykset.
Kerronpa ensin kotimaastani. Se on Euroopan metsäisin kolkka. Suomen pinta-alasta on metsää 75 prosenttia eli kolme neljäsosaa. Metsä kasvaa kaikkialla ja kaikenlaisena. Miljoonia hehtaareja on suojeltuna. Hakkuista puut harvoin vähenevät. Yhden kaadetun tilalle tulee kolme taimea, koska metsänomistajat ja tehtaat eivät hyötyisi paljaista länteistä.
En yhtään yllättynyt NASA:n satelliittikuvista, joissa Suomi loistaa hiilinieluna. Jo isovanhempani oppivat koulussa, että Suomi elää metsästä, metsässä ja onkin pelkkä metsä.
Sekä kaupunkilaiset että maalaiset arvostavat luonnon puhtauden Suomen parhaaksi piirteeksi. Luonnonsuojelu on vanhuksille ja lapsille yhtä rakasta. Pohjolan ekosysteemit ovat herkkiä, lajit ja luontotyypit uhanalaisia. Kasvukeskuksissa jyräävät rakennushankkeet. Upeita vanhoja puita kaatuu erämaissakin. Suomi ei ole monimuotoisuuden ihmemaa. Silti minusta tuntuu, että suomalaiset jos ketkä osaavat metsäluontoa suojella omin neuvoin.
Joitakuita ahdistavat pitkät asumattomat metsätaipaleet. Oma ahdistukseni johtuu siitä, että useimmissa valtioissa metsää on niin vähän.
Alankomaat, Belgia, Tanska, Luxemburg ja Irlanti ovat Suomeen verrattuna melkein metsättömiä. Miksi asukkaat siellä vihaavat tai väheksyvät metsiä? Miksi he eivät istuta puita ja anna tilaa kestävälle kasvulle? Ennen vanhaan puu oli pellon ja laitumen tiellä ja ainut polttoaine, siksi se ehtyi tiheän asutuksen vieressä. Nykyisin metsättömyyteen ei ole pätevää syytä.
Ehkä eurooppalaiset ajattelevat, että tammet, marjakuuset ja pyökit eivät merkitse mitään koko planeetan keuhkoissa. Mielestäni esimerkillä on väliä. Amazonin ja Kongon sademetsiä haaskaavat köyhät viljelijät. Rikkaat EU-kansalaiset kiikuttavat kehitysmaihin ilmastotekoja, vaikka eivät itse metsitä edes takapihojaan. Kuinka te kehtaatte!
Koululainenkin näkee hiilineutraalisuuden savuverhon läpi. EU karkottaa luonnonsuojelun kauas ytimestään. Samalla se kiihdyttää ja ulkoistaa luonnonvarojen ylikulutusta. Kaivokset ja satojen metrien korkuiset tuulivoimalat eivät rumenna metropoleja, joissa asuu “vastuullisia kuluttajia“. Tilastollisen valheen tähden tehtaanpiiput siirtyvät Euroopasta Kiinaan tupruttamaan.
EU pystyy muutokseen, jos tahtoo. Suomalaisilla on paljon opetettavaa metsäkielteisille kansoille. Niiden luontoa elvyttäisi ja ennallistaisi tavoite edes 50 prosentin metsäisyydestä.
Reetta Tuiskuvuoren kirje lienee poliitikoille ja virkamiehille vain suomalaisvalmisteisen vessapaperin arvoinen. Pelastus riippuu uuden sukupolven tiedostamisesta. Ilmastotietoiset nuoret kautta EU:n, liittykää yhteen. Tehkää koululakko. Istukaa kadulla, soramontussa ja parkkipaikalla, kunnes komissaarit suostuvat lähiympäristöä rehdisti vihertämään.
TEEMU KESKISARJA
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Teemu Keskisarjan sensurointitapaus katkaisi kamelin selän – PS vie asian hallintoneuvostoon, vaatii Yleltä selvitystä siitä, mitä yhtiössä oikein tapahtuu

Historioitsija Teemu Keskisarja perussuomalaisten ehdokkaaksi Uudellamaalla – “Tämä oli viimeinen pisara”

Teemu Keskisarja: ”Luonnonsuojelu on Suomessa mahdollista ilman Brysselin byrokratiaa ja metsättömien EU-jäsenmaiden holhousta”

Teemu Keskisarja: Pohdintaa Yleisradion tulevaisuudesta

Maailman ilmatieteen järjestön pääsihteeri Petteri Taalas kehottaa luottamaan Nasan tutkimukseen: ”Suomi on sitonut enemmän hiiltä kuin tuottanut päästöjä”

Teemu Keskisarja: Sananen Tampereen strategiselta vaalitaistelupaikalta

Teemu Keskisarja: Talo, johon on helppo päästä sisään

Teemu Keskisarjan kolumni: Korutonta kertomaa englannin kielen ylivallasta

Puheet luontokadosta ovat vahvasti liioiteltuja – tutkimustieto ei tue median pelottelua
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.

Sahateollisuus varoittaa ilmastokilvoittelun valtavista kustannuksista – Lulu Ranne: Suomen ei pidä valita näivettävää skenaariota, jossa metsäsektoriamme ajetaan alas
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää