Historioitsija Teemu Keskisarja. Lehtikuva.
Teemu Keskisarja: Pohdintaa Yleisradion tulevaisuudesta
TV1:ltä tulevat tänään: Isä Brown ja hänen laumansa, Norja ilmasta nähtynä, Ruotsin kuninkaallinen linna ja Lentäjät Kirgiisiaroilla. Ehkäpä nämä ovat hyviä ohjelmia, ei siinä mitään. Mutta parahin katsoja, luuletko, että Maikkari ja Nelonen eivät osaa samoja ostaa ja esittää – ilman 600 miljoonan euron vuosittaista piikkiä veronmaksajan lihassa?
Yleisradiossa ei työskentele liikaa toimittajia, käsikirjoittajia, ohjaajia, kuvaajia, äänittäjiä ja leikkaajia. Pikemmin heitä on liian vähän. Omatekoisuuden vajeesta johtuu ulkolaisten täytebiisien paljous.
”Tämä on tukala talo”, sanoi Hannu Karpo aikoinaan. Ylen kirous oli ja on yletön johtaminen. Jokaiseen aikeeseen painavat puumerkkinsä eri portaiden päällystö ja ylipäällystö. Byrokratia on siinnyt vuosikymmenten varrella liikarahoituksesta. Yhteinen ei-kenenkään raha sataa, sataa ropisee ja aiheuttaa kosteusvaurioita. Lattian purkaminen on melko mahdotonta, vaikka Yle fyysisiä tilojaan pienensikin.
Tv-luvan tarkastajat painuivat historiaan, mutta suomalaiset eivät loputtomiin suostu maksamaan hömppäveroakaan. Yleisradion saneeraus on tuskaisa urakka sille, ken hallintoneuvostossa seuraavaksi istuu voiman oikealla puolella. Mikä Ylessä on säästämisen arvoista?
Perinteiset syömähampaat ovat tylsyneet. Tutkiva journalismi sattuneista syistä alasajettiin. Uutisia tulee kaikista tuuteista tunnin välein uusintoina, toisintoina ja mukaelmina. Asiaohjelmien monopoli on huomaamatta murtunut. Kelpo keskusteluita kokoavat nykyisin nettiin yksityiset nyrkkipajat ihan ilmaiseksi. A-studion tai brittiläisittäin ”A-Talkin” sota-, talous- ja terveysviisaiden puhuvat päät eivät liene kansakunnan tiedonvälityksen elinehto.
Korvaamattomimmillaan Yle on suomalaisen kulttuurin, tieteen, taiteen ja sivistyksen parissa. Sitä roolia en äkkiseltään sälyttäisi toisaalle.
Yle on omakuvaltaan sitoutumaton, poliitikkojen suuntaan peloton ”vallan vahtikoira”. Mieleen tulee tosin myös puudeli, joka työntää kaulansa pantaan innokkaammin kuin taluttaja tahtookaan. Julkisrahoitteisuus kytkeytyy aina muoti-ideologioihin. Yle laatii ”vastuullisen sananvapauden” mukaisia ”eettisiä ohjeita”. Ne periytyvät 1970–80-luvun rivon rokin soittokielloista sekä ”neuvostovastaisuuden” sensuurista ja itsesensuurista.
Ylen johdossa tai vähäisissäkään esimiesasemissa ei kai vaikuta yhtään julkipersua. Kun ensimmäinen ilmoittautuu, tarjoan hänelle ison helmeilevän A-tuopin hotelli Pasilassa (Ylen ruokaloissa ja kabineteissa anniskelu on tietenkin kuivahtanut). Muutakaan lääkettä en tiedä ”arvopohjan” avartamiseen.
Kyhäsin tämän kirjoituksen vastaukseksi kysymykseen: ”Miksi Teemu muka vastustat Yle-veroa, kun itse teet Ylelle ohjelmia?” No juuri siksi. Uikutus hiljenee oikealla, vasemmalla ja keskustassa, jahka yleisö saa äänestää jaloillaan ja kaukosäätimellään. Mikäli mutasarjan perussuomalainen historiadokumentti sapettaa, älä maksa siitä pennin hyrrää!
TEEMU KESKISARJA
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Teemu Keskisarja: Sananen Tampereen strategiselta vaalitaistelupaikalta
Teemu Keskisarja: Talo, johon on helppo päästä sisään
Viikon suosituimmat
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Pakolaispolitiikka kiristyy: Turvapaikkaa ei jatkossa myönnetä tai se lakkautetaan, jos henkilön katsotaan olevan vaaraksi yhteiskunnalle
Suomen maahanmuuttopolitiikkaa tiukennetaan ulkomaalaislain muutoksilla. Kansainvälinen suojelu muutetaan luonteeltaan väliaikaiseksi, ja lupien kestoa lyhennetään EU-oikeuden mahdollistamaan minimiin. Jatkossa rikoksiin syyllistyminen ja kansallisen turvallisuuden vaarantaminen johtavat suojeluaseman myöntämättä jättämiseen tai lakkauttamiseen.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Rydman: Helsingin väestökehitys on haitallista – ”Lähiöissä tikittää aikapommi”
Helsingin pormestariksi ensi kevään kuntavaaleissa pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman rohkaisee helsinkiläisäänestäjiä ja toteaa, että kehityssuunta, jossa suomalainen kantaväki on jäämässä vähemmistöksi omilla asuinalueillaan, voidaan vielä pysäyttää ja suunta voidaan kääntää. – Perussuomalaisilla on kaikki edellytykset tavoitella suurimman puolueen paikkaa kuntavaaleissa.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Yöllä nousevat piiloistaan Butšan noidat – naiset putsaavat Ukrainan taivasta vihollisen drooneista
Päivisin he ovat eläinlääkäreitä, opettajia, yrittäjiä. Yöllä heistä kuoriutuu aivan jotakin muuta. Butšan noidat puhdistavat ilmatilaa venäläisten drooneista rynnäkkö- ja konekivääreillä. Vuoden 2022 verilöyly ja kansanmurha eivät unohdu, oli sodan lopputulos mikä hyvänsä.
Puheenjohtaja Koskelalla ei ollut laskelmia työllisyystoimiensa tueksi illan A-talkissa: “Mulla ei ole antaa lukua sulle”
Pääministeri Petteri Orpo peräsi eilisessä A-talkissa vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskelalta lukuja kasvutoimiin. Vasemmistoliiton vaihtoehtobudjetti julkaistaan ensi viikolla, mutta Koskelalla ei ollut vielä antaa lukuja puheidensa tueksi. Suomen talouden tilaa koskevassa puheenjohtajien välisessä keskustelussa olivat paikalla Orpon ja Koskelan lisäksi perussuomalainen valtiovarainministeri Riikka Purra ja SDP:n puheenjohtaja Antti Lindtman.
Antikainen: Suomi irti Ottawan sopimuksesta ja maamiinat takaisin
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikaisen mielestä nyt on tullut aika, että Suomi irrottautuu jalkaväkimiinat kieltävästä Ottawan sopimuksesta.