Työttömät ovat TE-toimistoille pelkkiä numeroita, joita ei tarvitse palvella, neuvoa tai auttaa työnhaussa, sanoo kaksi vuotta työvoimaviranomaisten kanssa tuskaillut Petri Lehtinen.
Työ- ja elinkeinotoimistot eli TE-toimistot eivät toimi, sanoo työtön merimies Petri Lehtinen Kauniaisista. Lehtinen hakeutui työvoimaviranomaisten pakeille kaksi vuotta sitten.
– Järkytyin, miten paljon mätää nämä kansankielellä tunnetut työvoimatoimistot pursuavat. Systeemi ei toimi pätkääkään, eivätkä ne sieltä mitään töitä välitä. Ne pitävät vain rekisteriä työttömistä ja me olemme siellä pelkkiä numeroita. Sinne ei meinaa päästä edes keskustelemaan, jos ei ole voimia vaatia sitä ja soittaa esimiestason ihmisille, Lehtinen jyrähtää.
”Soittele vuoden kuluttua”
Lehtisen mielestä työvoimatoimistojen tulisi auttaa työttömiä ja nauttia heidän luottamusta. Kuitenkin Lehtinen sai kokea työvoimaviranomaisten taholta kylmää kyytiä.
– Olen 48-vuotias ja kun menin kaksi vuotta sitten työvoimatoimistoon, minulle sanottiin, että voit olla kotona ja vuoden kuluttua soitellaan. Minulla on kuitenkin useita tutkintoja ja työhaluja. Tuntuu, että työnhakija ei ole Suomessa minkään arvoinen, Lehtinen harmittelee.
Työvoimaviranomaiset määrittelivät Lehtisen mukaan hänet ”kakkoskastiin”, jolloin hän ei tarvinnut henkilökohtaista tapaamista. Lisäksi miehellä oli pöytälaatikossa jäädytetty yritys, jonka takia hän joutui toimittamaan viranomaisille valtavan määrän eri papereita.
– Minun piti todistaa, etten vain harjoita yritystoimintaa ja työllisty sitä kautta. Minulle on ehdotettu myös starttirahaa, jotta tilastot saataisi näyttämään hienolta. Silloin et ole työtön, mutta tiput syvään kuiluun. Sinut katsotaan täysin yksityisyrittäjäksi ja itsesi työllistäväksi henkilöksi, jolloin et saa asumistukea tai vastaavaa apua, Lehtinen kertoo.
Keikkatyöstä rangaistaan
Keikkatyön tekeminen ei ole Lehtisen mielestä kannustavaa, jos henkilö saa soviteltua päivärahaa. Tuolloin päivän mittaisen työkeikan takia saattaa joutua odottamaan päivärahan maksatusta kolmesta neljään viikkoa.
– Tämä järjestelmä ei kannusta vaan pelottaa ihmisiä hakemaan töitä. Pitää kysyä, mikä on työttömän asioiden inhimillinen käsittelyaika? Sitä ei ole kirjattu lakiin ja sen takia se voi kestää useita viikkoja. Virkailijat tekevät päätöksiä harkinnanvaraisen ja tapauskohtaisen normin perusteella – ja sen takia he pystyvät toimimaan mielivaltaisesti, Lehtinen arvostelee systeemiä.
Ihmisillä on hätä
Lehtinen on perussuomalaisten kansanedustajaehdokas Uudenmaan vaalipiirissä. Ihmisiä tavatessaan hän on huomannut, miten suuri hätä näillä on.
– Tilanne on järkyttävä. Toreilla ihmiset tulevat itkemään, kun he kertovat millaiseen liriin ovat joutuneet tämän järjestelmän takia, Lehtinen kertoo.
Työvoimatoimistossa asioidessaan Lehtinen on joutunut istumaan aulassa siten, että kaikki virkailijan ja jonkun toisen työnhakijan väliset keskustelut ovat kantautuneet muiden korviin. Hän kummastelee myös, miksi asiointia ohjataan voimakkaasti nettiin, vaikka kaikilla ei ole nettiyhteyttä.
– 20-vuotias nainen tuli sanomaan minulle, että olen ensimmäinen henkilö, joka oikeasti kuuntelee häntä. Tämä on kauheaa ja tuli itku silmään. Nainen oli tyytyväinen, kun perussuomalaiset kuuntelevat häntä. Kokoomuksen vaaliteltalla ehdokas oli esitellyt hänelle vain titteliään, joten nainen oli kävellyt sieltä pois, Lehtinen sanoo.
Lehtisen mielestä ihminen pitää uskaltaa kohdata silmästä silmään, kuunnella häntä ja kertoa rehellisesti oma mielipide asioista, sillä elämä on kaikkea muuta kuin titteleitä.
– Se on työn tekemistä, pärjäämistä, selviytymistä ja aitoa välittämistä.