

LEHTIKUVA
Täydet panokset peliin brittiparlamentin Brexit-debatissa – kuningatarkin vedettiin mukaan passittamaan parlamentti jäähylle
Ison-Britannian parlamentin alahuoneen debatti Brexit-sopimukseen pääsystä kuivui kokoon. Osapuolet kaivautuivat kukin omiin poteroihinsa. Oppositio tiivisti rivejään ja vaati parlamentaarista lykkäystä Brexit-lain voimaantuloon vuoden loppuun asti. Ilman erosopimusta se haluaa parlamentin istuntokauden jäähylle – tarpeen vaatiessa vaikka kuningattaren toimesta.
Eurokriittisimmät konservatiiviedustajat kertoivat voivansa kannattaa pääministeri Theresa Mayn neuvottelemaa erosopimusta EU:n kanssa sillä ehdolla, että siitä poistetaan kokonaan ns. backstop-suunnitelma.
Backstop-suunnitelma on ongelmallinen
Backstop-suunnitelman mukaan Pohjois-Irlannin ja Irlannin tasavallan välille ei tule tullirajaa siksi aikaa, kun EU ja Iso-Britannia saavat neuvoteltua paremman ratkaisun.
Tämä on ongelma briteille. Rajattomuus tarkoittaisi EU:n tulliliiton jäsenyyttä. Se puolestaan estäisi saarivaltakunnan omat kauppasopimukset. Toiseksi tulliton alue rajoittuisi vain Pohjois-Irlantiin, joten tilanne johtaisi joko itsenäisen valtion sisäisiin tulleihin tai pysyttelemiseen kokonaan tulliliitossa. Eurokriittisten kansanedustajien mukaan jälkimmäinen on kuin Brexitiä ei olisikaan. Ensimmäinen vaihtoehto merkitsisi itsemääräämisoikeuden ja itsenäisyyden romuttamista.
EU ei ole tinkinyt sopimuksesta edes tietyllä takarajalausekkeella. Tällöin osapuolet ovat sopimuksettomassa tilassa, jos molempia miellyttävää ratkaisua ei ole löytynyt. Sopimus estää myös brittien yksipuolisen irtautumisen siitä. Kriitikoiden mukaan Backstop-olotilaa voidaan ylläpitää ikuisesti.
Opposition ajanpeluu yhtä ongelmallinen
Oppositio toivoo, että konservatiivipuolueen linjat murtuvat, ja että parlamentaarisella enemmistöllä Brexit-päivää voitaisiin siirtää kuluvan vuoden loppuun.
Tällä välin ehtisi esimerkiksi järjestää uuden kansanäänestyksen Brexitistä – ja miksei EU-jäsenyydestäkin. Hallitus pelkää sen johtavan levottomuuksiin, kun otetaan huomioon edellisen kansanäänestyksen tulos.
Opposition aikaikkuna ulottuu yli eurovaalien. Saarivaltakunta voi joutua järjestämään nämä vaalit EU-lakien mukaan, vaikka se eroaisi unionista muutaman kuukauden sisällä vaalien jälkeen.
Parlamentti pidemmälle istuntotauolle?
Eurokriittisten konservatiivien European Research Group -komitean puheenjohtaja ja kansanedustaja Jacob Rees-Mogg kertoi, että pääministerin tulisi päättää istuntokausi siksi aikaa, ettei Brexitiä voida vesittää venkoilemalla. Hän kertoi, ettei kuningatarta tarvitse vaivata ja pyytää puuttumaan asiaan.
Poterot ovat nyt niin syvällä, että maan hallituksella ei ole käytännössä muuta vaihtoehtoa kuin joko ajaa maa ulos ilman sopimusta tai mahdollisesti purkaa tai vesittää Brexit opposition toimesta. Jälkimmäinen tarvitsisi konservatiivien repeytymistä kahteen leiriin. Ja jos niin käy, se voi hajottaa jopa koko perinteikkään puolueen kahtia tai useampaan osaan.
Henri Alakylä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Brexit-sopimus taas nurin selkein lukemin brittiparlamentissa
Viikon suosituimmat

Yle-pomo Merja Ylä-Anttilalle tiukka kysymys kansalaisaloitteen kuulemistilaisuudessa: Onko Yleisradio tietoisesti hakenut säästöjä suosituimmista ja näkyvimmistä toiminnoistaan?
Eduskunnan liikenne- ja viestintävaliokunta järjesti tänään julkisen kuulemisen, jonka aiheena oli Yle kuriin nyt! -kansalaisaloite. Kuulemistilaisuudessa aloitteen tekijät kertoivat syitä, miksi aloite on tehty, ja esittivät tarkemmin, mitä muutoksia Yle-lainsäädäntöön haluttaisiin. Paikalla oli myös Yleisradion toimitusjohtaja Merja Ylä-Anttila.

Suomalaisyritys markkinoi maahantulopaketteja Iranissa ja Lähi-idässä – yrityksen somepäivityksessä kerrotaan Suomen tarvitsevan 60 000 maahanmuuttajaa vuodessa
Oikeudellista konsultointia tarjoavan oikeustoimiston neuvonantaja-asiantuntija-tittelillä esiintyvä henkilö markkinoi maahantulopaketteja Suomeen Iranissa ja Lähi-idässä. Helmikuun lopulla neuvonantajan Facebook-päivityksessä kerrottiin, että Suomi tarvitsee 60 000 maahanmuuttajaa vuosittain. Lisätietoja 4 500 euron hintaisesta maahantulopaketista saa 70 euroa maksavan puhelun kautta.

Garedew: Vanhemmilla on lakiin perustuva oikeus kieltää sateenkaari-ideologian opettaminen lapsilleen
Seta ry kiertää jälleen kouluja ja järjestää koulutuksia myös päiväkotien opettajille. Perussuomalaisten kansanedustaja Kaisa Garedew vaatii loppua tälle lasten seksualisoinnille. Vanhemmilla on oikeus kieltäytyä vakaumuksensa vastaisesta materiaalista ja opetuksesta lapsilleen.

Vasemmisto reagoi tunteella maahanmuuttopolitiikan kiristyksiin – sisäministeri Rantanen muistutti, että Suomessa ei enää voi olla muita Pohjoismaita löperömpiä sääntöjä
Eduskunnassa käsiteltiin tänään hallituksen esityksiä ulkomaalaislain muuttamiseksi. Suomen maahanmuuttopolitiikan muutos kohti tiukempaa yleiseurooppalaista tasoa demokraattisen prosessin kautta osui syvälle tunteisiin vasemmistoliiton kansanedustajalle Veronika Honkasalolle.

Päivän pointti: Helsingin Sanomat ilmastosyyllistää ja leimaa suomalaiset tuholaisiksi – vaikka Suomi on hiilinegatiivinen maa

Kansalaisaloitteen tekijät: Ylen rahoitusta leikattava Ruotsin tasoon eli 76 euroon per asukas
Yle kuriin nyt! -kansalaisaloitteen laatijoiden mielestä Yleisradio on tietoisesti hakenut säästöjä kaikista näkyvimmistä ja suosituimmista toiminnoista esimerkiksi irtisanomalla työntekijöitä ja vihjaamalla katsojaluvuiltaan suosituimpien ohjelmien lopettamiseen.

Trump lennätti väkivaltaisen venezuelalaisjengin jäseniä El Salvadorin jättivankilaan – ihmisoikeusaktivistit kauhuissaan
Trump lennätti satoja karkotettavia El Salvadorin jättivankilaan 227 vuotta vanhan lain perusteella. Ihmisoikeusaktivistit ovat kauhuissaan, koska jättivankila on epämiellyttävä paikka ja karkotukset suoritettiin ilman oikeuden istuntoa. Demokraatit hakivat välittömästi toimeenpanokiellon karkotuksille, mutta lentokoneet ehtivät kansainväliseen ilmatilaan ennen tuomarin kieltoa. Trumpin näyttävä PR-tempaus onnistui yli odotusten, mutta juridinen vääntö tulee jatkumaan korkeimmassa oikeudessa.

Vigeliukselta kovaa kritiikkiä Yleisradion johdolle: ’’Uutisista leikkaaminen on Ylen päätös, ei eduskunnan’’
Yle-työryhmässä neuvotellut ja Ylen hallintoneuvostossa työskentelevä kansanedustaja Joakim Vigelius ottaa kantaa Ylen säästöihin kohdistuneeseen kritiikkiin. Hänen mukaansa säästöjen kohdentamisesta vastaa Yle, ei eduskunta.

Vieläkö muistat? Sanna Marin kiisti kielitaidottomien hoitajien aiheuttavan ongelmia – nyt hoitajaliitto SuPer pelkää vieraskielisten hoitajien vaarantavan jo potilasturvallisuutta
Suomen lähi- ja perushoitajaliitto Superin julkaisema tuore selvitys viimeistään osoittaa kaikille, että sotealan ongelmia ei ole mahdollista korjata siten, että alalle aktiivisesti haalitaan henkilökuntaa maailman toiselta puolelta. Vielä eduskuntavaalien 2023 alla monet eturivin poliitikot kuitenkin pyrkivät kiistämään kielitaidottomien hoitajien työyhteisölle aiheuttamat ongelmat ja työyhteisölle kasaantuvan lisäkuorman.

Joko ylikorostunut tulonjakopolitiikka tuhosi järkevän taloudenpidon Suomessa? – ”Ne, jotka kiivaimmin vaativat verotuksen kiristämistä, ovat niitä, jotka eivät itse maksa veroja”
Ylikorostunut tulojako ensin -ajattelu on osin jo tuhonnut poliittisen debatin Suomessa, ja samalla se estää monia sinällään järkeviä talouspoliittisia toimia, emeritusprofessori Matti Virén kirjoittaa ajatuspaja Suomen Perustan uudessa julkaisussa.