

LEHTIKUVA
Täydet panokset peliin brittiparlamentin Brexit-debatissa – kuningatarkin vedettiin mukaan passittamaan parlamentti jäähylle
Ison-Britannian parlamentin alahuoneen debatti Brexit-sopimukseen pääsystä kuivui kokoon. Osapuolet kaivautuivat kukin omiin poteroihinsa. Oppositio tiivisti rivejään ja vaati parlamentaarista lykkäystä Brexit-lain voimaantuloon vuoden loppuun asti. Ilman erosopimusta se haluaa parlamentin istuntokauden jäähylle – tarpeen vaatiessa vaikka kuningattaren toimesta.
Eurokriittisimmät konservatiiviedustajat kertoivat voivansa kannattaa pääministeri Theresa Mayn neuvottelemaa erosopimusta EU:n kanssa sillä ehdolla, että siitä poistetaan kokonaan ns. backstop-suunnitelma.
Backstop-suunnitelma on ongelmallinen
Backstop-suunnitelman mukaan Pohjois-Irlannin ja Irlannin tasavallan välille ei tule tullirajaa siksi aikaa, kun EU ja Iso-Britannia saavat neuvoteltua paremman ratkaisun.
Tämä on ongelma briteille. Rajattomuus tarkoittaisi EU:n tulliliiton jäsenyyttä. Se puolestaan estäisi saarivaltakunnan omat kauppasopimukset. Toiseksi tulliton alue rajoittuisi vain Pohjois-Irlantiin, joten tilanne johtaisi joko itsenäisen valtion sisäisiin tulleihin tai pysyttelemiseen kokonaan tulliliitossa. Eurokriittisten kansanedustajien mukaan jälkimmäinen on kuin Brexitiä ei olisikaan. Ensimmäinen vaihtoehto merkitsisi itsemääräämisoikeuden ja itsenäisyyden romuttamista.
EU ei ole tinkinyt sopimuksesta edes tietyllä takarajalausekkeella. Tällöin osapuolet ovat sopimuksettomassa tilassa, jos molempia miellyttävää ratkaisua ei ole löytynyt. Sopimus estää myös brittien yksipuolisen irtautumisen siitä. Kriitikoiden mukaan Backstop-olotilaa voidaan ylläpitää ikuisesti.
Opposition ajanpeluu yhtä ongelmallinen
Oppositio toivoo, että konservatiivipuolueen linjat murtuvat, ja että parlamentaarisella enemmistöllä Brexit-päivää voitaisiin siirtää kuluvan vuoden loppuun.
Tällä välin ehtisi esimerkiksi järjestää uuden kansanäänestyksen Brexitistä – ja miksei EU-jäsenyydestäkin. Hallitus pelkää sen johtavan levottomuuksiin, kun otetaan huomioon edellisen kansanäänestyksen tulos.
Opposition aikaikkuna ulottuu yli eurovaalien. Saarivaltakunta voi joutua järjestämään nämä vaalit EU-lakien mukaan, vaikka se eroaisi unionista muutaman kuukauden sisällä vaalien jälkeen.
Parlamentti pidemmälle istuntotauolle?
Eurokriittisten konservatiivien European Research Group -komitean puheenjohtaja ja kansanedustaja Jacob Rees-Mogg kertoi, että pääministerin tulisi päättää istuntokausi siksi aikaa, ettei Brexitiä voida vesittää venkoilemalla. Hän kertoi, ettei kuningatarta tarvitse vaivata ja pyytää puuttumaan asiaan.
Poterot ovat nyt niin syvällä, että maan hallituksella ei ole käytännössä muuta vaihtoehtoa kuin joko ajaa maa ulos ilman sopimusta tai mahdollisesti purkaa tai vesittää Brexit opposition toimesta. Jälkimmäinen tarvitsisi konservatiivien repeytymistä kahteen leiriin. Ja jos niin käy, se voi hajottaa jopa koko perinteikkään puolueen kahtia tai useampaan osaan.
Henri Alakylä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Brexit-sopimus taas nurin selkein lukemin brittiparlamentissa
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.

Ministeri Ranne: Asfaltti tuoksuu taas tänä kesänä – ”Tiehankkeet työllistävät nimenomaan suomalaisia”
Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne kertoo, että teitä korjataan taas ennätystahtiin perussuomalaisten vahtivuorolla.