Artikkeli kuva

LEHTIKUVA

Tavion lakialoite kansalaisuuden asumisaikavaatimuksesta eduskunnan käsittelyyn: “Kansalaisuuden tulisi olla ansaittu seuraus aidosta Suomeen sopeutumisesta”

24.05.2018 |10:02

Eduskunnassa käytiin eilen keskiviikkona lähetekeskustelu perussuomalaisten kansanedustaja Ville Tavion lakialoitteesta Suomen kansalaisuuden saamiseksi edellytettävän asumisaikavaatimuksen nostosta kymmeneen vuoteen.

Tällä hetkellä yleinen asumisaikavaatimus on viisi vuotta ja turvapaikan saaneille neljä vuotta.

Kansalaisuuksia jaetaan kuin liukuhihnalta

Tavio korosti lakialoitteen lähetekeskustelussa, että Suomen asumisaikavaatimus on useita Euroopan maita lyhyempi. Itävallassa yleinen asumisaikavaatimus on kymmenen vuotta, Tanskassa yhdeksän vuotta, Saksassa kahdeksan vuotta ja Norjassa seitsemän vuotta kansalaisuuden saamiseksi.

– Suomen kansalaisuuksia jaetaan nykyisin melkein kuin liukuhihnalta. Kansalaisuuden tulisi olla ansaittu seuraus aidosta Suomeen sopeutumisesta, Tavio sanoo.

– Nykyisissä neljässä vuodessa emme opi tietämään henkilöstä paljoakaan. Esittämissäni kymmenessä vuodessa nähtäisiin paremmin, ansaitseeko henkilö kansalaisuuden, Tavio perustelee.

Toimii vetovoimatekijänä

Lakialoite herätti eduskunnan täysistunnossa keskustelua ja perussuomalaiset kannattivat aloitetta.

– Suomen kansalaisuuden saaminen ei ole ulkomaalaiselle perusoikeus, se ei ole ulkomaalaiselle ihmisoikeus, vaan Suomen kansalaisuuden saaminen on ulkomaalaiselle etuoikeus. Tässä avoimien rajojen maailmassa me emme saa olla naiiveja, sanoi Jani Mäkelä.

– Kansalaisuuden saamisen myötä perheenyhdistäminen helpottuu, sillä Suomen kansalaiselta ei vaadita toimeentuloedellytystä, kun hän hakee perheenyhdistämistä. Tämäkin on niin ikään kustannuskysymys, sillä nykykäytäntö mahdollistaa väylän Suomea taloudellisesti kuormittavalle maahanmuutolle, sanoi Olli Immonen.

Vain perussuomalaisia kiinnosti

Sami Savio totesi, että verrokkimaihin nähden suhteellisen lyhyt nykyinen asumisaikavaatimus yhtenä kansalaisuuden saamisen ehtona on ehdottomasti eräs merkittävä maahanmuuton vetovoimatekijä.

– Kansalaisuuden saamisen ehtoja on kuitenkin syytä tiukentaa muiltakin osin, esimerkiksi työpaikka- ja kielitaitovaatimusten osalta, hän painotti.

– Katsoin täysistunnon puheenvuorolistasta, että täällä eivät muut ole pyytäneet puheenvuoroja kuin perussuomalaiset. Eli nyt on tullut jälleen todistetuksi se, että meillä on perussuomalaiset ja sitten on muut. Meillä on Suomessa kaksipuoluejärjestelmä, mitä tulee poliittisiin mielipiteisiin, sanoi Laura Huhtasaari.

Lakialoite etenee seuraavaksi eduskunnan perustuslakivaliokuntaan.

SUOMEN UUTISET


Artikkeliin liittyvät aiheet


Mitä mieltä?

Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Viikon suosituimmat

1.
Suomen uutiset logo

Kirjailija Jarkko Tontti: Punavihreä kupla on puhkeamassa – ”Eliitille koittanut viimeinen hetki havahtua, että he ovat irtautuneet suomalaisesta elämästä”

12.01.2025 |10:28
4.
Suomen uutiset logo

Jättimäinen grooming-skandaali lopulta julki: rasismisyytösten pelko ja väestösuhteiden vaaliminen tukkivat viranomaisten suut -“Suurin rauhan ajan rikos ja sen peittely Britannian historiassa”

15.01.2025 |12:27
5.
Suomen uutiset logo

DEI-ideologia ei varjellut Kaliforniaa maastopaloilta – viranomaisille kovaa kritiikkiä

14.01.2025 |14:59
6.
Suomen uutiset logo

Tamponit poistetaan Facebookin konttoreiden miestenvessoista – DEI-ideologia tekee kuolemaa Amerikassa

16.01.2025 |14:19
8.
Suomen uutiset logo

Antikainen: Scholzin päätös jättää Ukraina ilman apua on häpeällinen – Tuppurainen siunasi Suomen demarien tuen Berliinissä

14.01.2025 |16:37

Uusimmat

PS Naiset 3/2024

Mainos kuva

Lue lisää

Perussuomalainen 1/2024

Mainos kuva

Lue lisää