

Tavio: Jos yhdenvertaisuusvaltuutettu ei tunne lakia, tilanne on sama kuin jos liikennepoliisi ei tuntisi liikennesääntöjä
Perussuomalaisten juristikansanedustaja Ville Tavion mukaan yhdenvertaisuusvaltuutetun olisi syytä ratkaista uudelleen kantelu kantaväestöön kohdistuvasta syrjinnästä tapauksessa, jossa kuukausipalkkaiseen työhön johtavaan työharjoitteluun hyväksyttiin vain maahanmuuttajia.
Yhdenvertaisuusvaltuutettu ei ollut katsonut aiheelliseksi ryhtyä toimenpiteisiin sille tehdystä kantelusta, koska yhdenvertaisuusvaltuutetun mielestä ei voitu riittävän yksiselitteisesti ja selvästi olettaa, että kyse olisi syrjinnästä tai muusta yhdenvertaisuuslain vastaisesta menettelystä.
Mahdollistaa kantaväestön syrjinnän
Ratkaisu käytännössä mahdollistaa kantaväestöön kohdistuvan syrjinnän. Tavio moittikin eilen torstaina blogissaan yhdenvertaisuusvaltuutetun ratkaisua.
– Yhdenvertaisuusvaltuutetun mukaan toiminta näyttää perustuvan kotoutumislakiin sekä valtion kotouttamisohjelmaan. Asian kannalta ratkaiseva yhdenvertaisuuslain 12 § on kuitenkin jätetty ratkaisussa täysin huomioimatta. Säännöksen mukaan erilaisen kohtelun oikeuttamisen tulee perustua työtehtävien laatuun.
– Yhdenvertaisuusvaltuutetun vastauksessa ei tällaista tulkintavaihtoehtoa ole tapaukseen liittyen esitetty. Laki ei anna mitään perustetta sallia maahanmuuttajien suosimista varastotyöhön tai työharjoitteluun pääsyssä. Pidänkin ratkaisua vääränä, Tavio kirjoittaa.
Ratkaisu on perusteltu huonosti
Yhdenvertaisuusvaltuutettu on siis katsonut sallituksi maahanmuuttajien erityiskohtelun, mutta ratkaisun perusteluja voidaan moittia. Tavio huomauttaa, että yhdenvertaisuusvaltuutetun ratkaisussa pitäisi huomioida kaikki tapaukseen soveltuvat relevantit oikeussäännöt.
– Yhdenvertaisuusvaltuutetun pitäisi tuntea tapaukseen soveltuva lainsäädäntö. Pohdin tätä jo siitä näkökulmasta, että jos yhdenvertaisuusvaltuutettu ei tunne lakia, tilanne on silloin sama kuin jos liikennepoliisi ei tuntisi liikennesääntöjä.
– En tiedä, onko ratkaisu tarkoitushakuinen vai ainoastaan perusteltu hutiloidusti. Olisi aiheellista, että yhdenvertaisuusvaltuutetun toimistossa herättäisiin tähän ja asia tutkittaisiin uudelleen, Tavio sanoo.
Hän pitää erikoisena yhdenvertaisuusvaltuutetun esittämää arviota, jonka mukaan maahanmuuttajat olisivat huomattavasti kantaväestöä huonommassa työmarkkina-asemassa varasto- ja hyllytystöissä.
– Tässä on vain tehty yleistys, jonka mukaan kaikkia maahanmuuttajia pitäisi kohdella yhtenä ryhmänä. Tosiasiassa maahanmuuttajat ovat yksilöitä kuten kantaväestönkin edustajat, ja luonnollisesti yksilöiden taidot ja valmiudet vaihtelevat.
Erityiskohtelua olisi syytä välttää
Yhdenvertaisuusvaltuutetun ratkaisu poikkeaa yhdenvertaisuuden periaatteesta, joka on turvattu kaikille perusoikeutena.
Yhdenvertaisuusperiaatteen mukaan ketään ei saa ilman hyväksyttävää perustetta asettaa eri asemaan henkilöön liittyvän syyn perusteella. Yksilöiden tulisi siis olla tasa-arvoisia riippumatta esimerkiksi kansalaisuudesta.
Erilainen kohtelu ei kuitenkaan aina ole syrjintää, jos tällaisesta kohtelusta on säädetty laissa, kohtelulla on hyväksyttävä tavoite ja keinot tavoitteen saavuttamiseksi ovat oikeasuhtaisia. Esimerkiksi uskonnollinen yhteisö voi edellyttää työntekijältään uskonnollista vakaumusta silloin, kun vakaumusta voidaan pitää perusteltuna työtehtävän luonteen kannalta.
Tavion mielestä erityiskohtelua olisi aina lähtökohtaisesti syytä välttää.
– Vaalikoneissa on monesti kysytty, milloin erityiskohtelu voisi olla sallittua. Itse en kannata sitä käytännössä milloinkaan, vaan uskon mahdollisuuksien tasa-arvoon.
Tavio huomauttaa, kuinka erityiskohtelu johtaa helposti tilanteisiin, joissa tosiasiallisesti vain suositaan jotain ryhmää muiden kustannukselta. Tällöin on jo lipsuttu mahdollisuuksien tasa-arvosta, ja päädytty tulosten tasa-arvoon.
– Ei ole esimerkiksi syytä luoda menettelyjä, joilla maahanmuuttajille tarjottaisiin vaikkapa ”ohituskaistaa” yliopisto-opintoihin. Jos joku ei täytä asetettuja kriteereitä, ei niistä tarvitse ryhtyä taipumaan.
Työministeri myönsi maahanmuuttajien suosimisen
Kyseessä olevaan työharjoittelutapaukseen liittyen Tavio teki jo aikaisemmin eduskunnassa kirjallisen kysymyksen kantaväestön syrjimisestä. Vastauksessa työministeri Jari Lindström (sin.) myönsi suoraan maahanmuuttajien erityiskohtelun.
– Työministerikin siis tunnusti, kuinka taustan perusteella tapahtuva suosiminen asettaa työharjoitteluun hakijat eriarvoiseen asemaan, Tavio ihmettelee.
Luonnollisesti jokainen työikäinen ja työkykyinen tarvitsee työtä taustastaan riippumatta. Lindström vetosi vastauksessaan siihen, kuinka maahanmuuttajien työttömyys on Suomessa lähes 2,5-kertainen kantaväestöön verrattuna.
– Se on outo ilmiö, johon liittyen pitäisi mieluummin selvittää, mistä tällainen suhteellisesti korkea työttömyys johtuu. Tämä on jälleen yksi syy siihen, miksi järjestelmän pitäisi suosia työperäistä maahanmuuttoa jossa muuttajalla olisi jo valmiiksi työpaikka olemassa, kun hän saapuu maahan, Tavio perustelee.
– Ei siis voida pitää hyvänä ratkaisuna luoda järjestelmiä, joilla erityisesti helpotetaan maahanmuuttajien pääsyä työmarkkinoille. Näistä muodostuu usein vain vetovoimatekijä, kuten Ruotsissa on jo nähty.
ILKKA JANHUNEN
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


PS: Yhdenvertaisuusvaltuutetulta rahahanat kiinni – “Puuttuu mielipiteisiin, joista ei itse pidä”

Oikeusministeriö oli mukana rakentamassa järjestelmää, jolla kytättiin vaaliehdokkaiden jokaista someviestiä

Tavio: Oikeusministerin puututtava yhdenvertaisuusvaltuutetun mielivaltaan

Yhdenvertaisuusvaltuutetun ratkaisu: Kantaväestön syrjintä työharjoitteluun otossa laillista – juristikansanedustaja ei hyväksy
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Miko Bergbom: Perussuomalaiset on politiikan hammaslääkäri, SDP karkkipussi
Kansanedustaja Miko Bergbom vertaa perussuomalaisten toimivan politiikassa kuin hammaslääkäri, joka tekee oikeita asioita, mutta jonka tuoliin ei ehkä aina ole niin kiva istahtaa. Vastaavasti SDP toimii politiikassa tarjoten äänestäjilleen pulleaa karkkipussia. - Surullisena olen seurannut SDP:n ”kaikki voi tehdä velaksi” -kampanjaa. Rahaa on helppo luvata lisää, mutta pelkään sitä, että SDP:n lupaukset tulevat johtamaan ympäri Suomea kuntaveron korotuksiin, Bergbom sanoo.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää