Ville Tavio pohtii, että puolustusteolliset start-upit ja yritykset tuotaisiin entistä lähemmäs Puolustusvoimia ja varusmiespalvelusta.
– Uusia keinoja on varmasti löydettävissä: varusmiespalveluksen aikana voisi tarjota soveltuville ja kiinnostuneille varusmiehille koulutusta yrittäjyydestä, varusmiespalveluksen päättäville voisi antaa tietoja yrityksen rahoitusmahdollisuuksista, puolustusteollisuuden pk-yrityksille voisi lisätä mahdollisuuksia osallistua ja kerätä ideoita sekä löytää potentiaalisia osaajia, Tavio luettelee.
Nuorten taitoja kannattaa vahvistaa
Varusmiespalveluksen aikana voisi Tavion mukaan olla nykyistä parempi mahdollisuus myös tutustua jo olemassa oleviin puolustusalan suomalaisiin yrityksiin ja innovaatioihin.
– Uskon mahdollisuuksia olevan paljon ja esitin siksi ajatukseni asian työstämisestä myös erinomaiselle ministerikollegalle, puolustusministeri Antti Häkkäselle, Tavio kertoo.
– Lähtökohta on nähdäkseni hyvin Suomessa jo tunnistettu. Nuorten sitomista kategorisesti perus- ja aselajitaitoihin kannattaa vahvistaa erilaisten eliittiyksiköiden ja olemassaolevan asiantuntemuksen kehittämisellä, Tavio toteaa.
Yrityksillä kasvava vientipotentiaali
Tavion ajatus yrittäjyyspolkujen vahvistamisesta asevelvollisten isänmaalle annettavaan aikaan perustuu siihen, että saavutettaisiin suurempaa kansantaloudellista hyötyä Suomen aseman vahvistamiseksi start-up-kärkimaana.
– Puolustusteollisuuden yrityksillä on kasvava vientipotentiaali. Uuden teknologian start-upit ja innovointi ovat keskeisessä asemassa ulkomaankauppamme kasvattamisessa. Kotimainen omistajuus ja valmistus taas lisäävät huoltovarmuutta, Tavio jatkaa.
Mallia voi Tavion mielestä saada myös niiltä Suomen liittolaismailta, joiden puolustusvoimat tekevät tunnetusti hyvää yhteistyötä yritysten kanssa esimerkiksi kyberturvallisuuden ja drone-osaamisen sektoreilla.