

Matti Matikainen
Tavio nopeuttaisi rikoksiin syyllistyneiden karkottamista poistamalla hallintovalitusoikeuden
Lakimiehenä toimiva kansanedustaja Ville Tavio (ps.) vaati selkeiden ja sitovien sääntöjen luomista rikoksiin syyllistyneiden karkottamiseksi Suomesta. Hän esitti karkotusprosessin nopeuttamista esimerkiksi hallintovalitusoikeuden poistamisella. Tavio kertoi esityksestään eduskunnan keskustellessa kansalaisaloitteesta rikoksiin syyllistyneiden karkottamiseksi.
Tavio muistutti, ettei karkotus ole kansainvälisesti erikoinen asia. Päinvastoin – on selvää, että myös suomalainen karkotetaan ulkomailta Suomeen, jos hänet pitää karkottaa sikäläisen lain mukaan.
– Pitää luoda selkeät ja oikeudenmukaiset kriteerit ja noudattaa niitä, Tavio painotti.
Kannatus kertoo: Kansalla huoli lain oikeudesta
Tavio muistutti, että kansalaisaloitteen on allekirjoittanut 54 000 ihmistä. Esityksen muotoilu oli valitettavasti virheellinen, mutta ajatus oli oikea: kriteerien tiukentaminen.
– En voi olla ottamatta esille omaa lakialoitettani vakaviin rikoksiin syyllistyneiden automaattisesta karkottamisesta. Lakialoitteen tavoitteena oli karkottaa automaattisesti. Virkamiehellä ei saa olla liikaa harkintavaltaa: pitää olla selkeät kriteerit ja niitä pitää noudattaa. Ei niin, että viranomainen tekee päätöksiä satunnaisin perustein, Tavio vaati.
Kansalaisaloite pitää huomioida
Tavio korosti, että kun hallitus valmistelee omaa lakiesitystään, siinä olisi syytä huomioida kansalaisaloitteen tavoite. Sen pitäisi nopeuttaa erityisesti päätöksentekoa.
– Jos halutaan nopeuttaa, niin nopeutetaan prosessia lyhentämällä. Esimerkiksi poistamalla hallintovalitusoikeus ja siirtämällä päätösvalta kokonaan yleisten rikosasiain tuomioistuinten puolelle. Silloin ei tarvitsisi hallinnollisia valituksia päälle, ei poliisin esitystä maahanmuuttovirastolle. Tämä on yksi tapa nopeuttamiseen, Tavio esitti.
Hän esitti myös vankeusrangaistusten ulkoistamista ainakin esimerkiksi Viroon. Vankilatuomioiden täyttäminen tulee nimittäin veronmaksajille kalliiksi.
Veli-Pekka Leskelä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Zyskowicz lyttäsi perustuslakifundamentalistit: Perustuslaki ei turvaa toimeentulotukea karkotetulle

Maahanmuuttotutkija: Suomi voi edelleen kiristää turvapaikkapolitiikkaansa rikkomatta kansainvälisiä sopimuksia

Tavio: Ulkomaalaiset raiskaajat karkotettava automaattisesti – Suomen kansalaisuus pois rikollisilta

Perussuomalaisten Ville Tavio: Yksin saapuvilta evättävä maahanpääsy terrorismiuhan vuoksi

Huhtasaari ja Meri: Vaaralliset turvapaikanhakijat sijoitettava tiukasti varjeltuun keskukseen – “Liikkumisen oltava rajoitettua”

Immonen vaatii toimia uskonnollisen radikalisoitumisen ehkäisemiseksi vankiloissa: “Imaamit vierailevat ilman minkäänlaista seurantaa”
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.

Sahateollisuus varoittaa ilmastokilvoittelun valtavista kustannuksista – Lulu Ranne: Suomen ei pidä valita näivettävää skenaariota, jossa metsäsektoriamme ajetaan alas

Ministeri Ranne: Asfaltti tuoksuu taas tänä kesänä – ”Tiehankkeet työllistävät nimenomaan suomalaisia”
Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne kertoo, että teitä korjataan taas ennätystahtiin perussuomalaisten vahtivuorolla.

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Kansainvälinen kehitysrahoitus kääntyi selvään laskuun vuonna 2024 niin Suomessa kuin kansainvälisesti. Tuoreen laskelman mukaan Suomen antama kehitysapu pieneni 12,9 prosenttia vuodesta 2023 vuoteen 2024 - siis yhdessä vuodessa.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää