

LEHTIKUVA
Tavio: Ilmasto ja korona eivät voi olla tekosyy jatkuvalle velkaantumiselle – ”Muut maat osaavat välttää velkaa”
Valtiovelan korot kasvavat ja eduskuntavaalien alla puolueet ovat vihjailleet menoleikkauksista. Eilisessä Ylen A-Talkissa konkretiaa leikkauksiin ei kuitenkaan kansanedustajilta kuultu perussuomalaisten Ville Taviota lukuun ottamatta. Vasemmistoliiton Jussi Saramon mielestä mitään leikkauksia ei edes tarvitse tehdä, jos vain verotus pidetään nykyisellä tasolla. Tavio huomautti, että vaikka Suomessa on jo nyt yksi maailman korkeimmista veroasteista, sen vastineeksi ei saa palveluja.
Perussuomalaisten Ville Tavio huomautti eilen Ylen A-Talkissa, että valtion velkataakka hipoo jo 60 prosenttia BKT:sta.
– Julkinen sektori on paisunut valtavan suureksi ja tarvitaan korkeaa verotusta, jotta julkista sektoria voidaan pitää yllä. Kuitenkaan korkea verotus ei kannusta tekemään töitä eikä se pidä yllä yritysten kilpailukykyä, Tavio sanoi.
Hallitus on viime vuosina perustellut jatkuvaa lisävelanottoa muun muassa koronalla. Tavio kuitenkin huomautti, että hallitus on ottanut jopa 10 miljardia velkaa, joka ei liity koronaan tai Ukrainan sotaan.
– Rahoja on käytetty huonosti ja velan kasvun määrä per capita on Suomessa Euroopan kärkitasoa.
Pääministeri Sanna Marinin (sd) johtaman hallituksen talousarvioesitys vuodelle 2023 on peräti 8,1 miljardia euroa alijäämäinen. Alijäämä katetaan ottamalla lisää velkaa. Vasemmistoliiton Jussi Saramon mielestä valtion talouspolitiikka on kuitenkin onnistunutta.
– Suomella menee hyvin. Me emme ole kriisissä. Ekonomistien mukaan Suomi on yksi parhaita velkakestäviä maita, Saramo päästeli.
Demarit leikkaisivat, mutta eivät tiedä mistä
Samaan aikaan kun velkavuori kasvaa, myös inflaatio laukkaa ja talouskasvu hidastuu. Pääministeripuolue SDP:n linjaan on tällä vaalikaudella kuulunut se, että leikkauksia ei tarvita, mutta nyt vaalien alla demarien retoriikkaan on ilmestynyt vihjauksia siitä, että valtion menoja pitää leikata. Kukaan ei tosin tiedä, mistä demarit leikkaisivat. Todennäköisimmin demarit eivät itsekään tiedä.
Demarien kansanedustajalta Antti Lindtmanilta ei kuultu vielä eilen Ylen A-Talkissa tarkennuksia SDP:n leikkauskohteista.
– Tullaan tarvitsemaan useita keinoja. Meillä on valmistelu kesken. Kun se on valmis, omat toimet ja yksityiskohdat kerrotaan, Lindtman sanoi.
Tavio kehotti demareita laatimaan valmiiksi omat leikkauskohteet ja huomautti, että rahat alkavat olla lopussa.
– Tällä korkotasolla pelkät korkomenot ovat puolitoista miljardia euroa. Suomessa on yksi maailman korkeimmista veroasteista, mutta sen vastineeksi ei saa palveluja. Tämä ei voi enää jatkua näin, Tavio sanoi.
Hän tiivisti perussuomalaisten leikkauskohteet: leikkaukset tulee tehdä sellaisiin kohteisiin, joilla ei ole vaikutusta suomalaisten hyvinvointiin.
– Leikkauskohteita ovat esimerkiksi kehitysapu ja maahanmuutto. Molemmista voidaan leikata miljardeja. Myös esimerkiksi Yleisradion puolen miljardin euron vuosibudjetista voi leikata.
Vasemmistolle maahanmuutto ei maksa mitään
Tavio mainitsi myös, että perussuomalaiset olisi jättänyt tekemättä ylikunnianhimoiset ilmastotoimet ja ollut osallistumatta EU-elvytyspakettiin, josta kertyy useiden miljardien tappiot veronmaksajille.
– Ilmasto ei voi olla tekosyy jatkuvalle velkaantumiselle, kun samaan aikaan muut maat osaavat välttää velkaantumista, Tavio sanoi.
Maahanmuutto maksaa eri arvioiden mukaan veronmaksajille vähintään kolme miljardia euroa vuodessa. Tutkimuksen mukaan jokaisen Suomeen saapuvan humanitaarisen maahanmuuttajan elinkaarikustannukset veronmaksajille ovat noin miljoona euroa.
Saramon mielikuvitusmaailmassa maahanmuutosta ei kuitenkaan kerry kuluja veronmaksajille. Saramo vähätteli maahanmuuton kustannuksia, ja väitti, että haittamaahanmuuton kulut olisivat vuositasolla vain ”joitakin satoja miljoonia”.
Kaikkien pitäisi nyt osata säästää
Saramo myös väitti, että maahanmuutosta kertyisi jopa tuloja, koska osa maahanmuuttajista käy töissä. Tosiasiassa Suomeen saapuvat maahanmuuttajat kuitenkin työskentelevät enimmäkseen matalapalkka-aloilla, joista ei juuri kerry verotuloja yhteiseen kassaan.
Samaan aikaan maahanmuuttajat käyttävät runsaasti kalliita yhteiskunnan palveluja ja vastaanottavat tulonsiirtoja
– Jos me pidetään veroaste nykyisellä tasolla, leikkauksia ei tarvita, Saramo lausui.
Tavio totesi, että vaikka leikkauksien nimeäminen voi tuntua puolueista ikävältä – etenkin vaalien alla – pitäisi kuitenkin nyt riittää rohkeutta puhua leikkauksista.
– Vaikka puolueet eivät haluaisi tinkiä omilta eturyhmiltään, näkisin, että kaikkien pitäisi nyt tehdä se ja olla valmiita tinkimään jostain. Kaikkien pitäisi olla valmiita säästämään.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- säästäminen ilmastotoimet korona tärkeysjärjestys valtionvelka kustannukset palvelut Antti Lindtman Ville Tavio Jussi Saramo leikkaukset Talouskasvu Yle Julkinen sektori Vasemmistoliitto Inflaatio Velkaantuminen perussuomalaiset SDP kehitysapu verotus maahanmuutto
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Peltokangas: Hallitus myöntää itsekin – ilmastostrategia vie suomalaisten rahat ja työt

Vihreät hinkuu Suomeen lisää halpatyövoimaa, kokoomus komppaa vieressä – perussuomalaiset haluaa korjata työn kannustimia ja muita järjestelmätason ongelmia

Purra: Talouskasvun edellytyksenä ennustettava toimintaympäristö, järkevä sääntely ja kohtuullinen verotus – ”Lopulta pallo löytää maaliin”

Hiilineutraali Suomi 2035 -ilmastostrategia perustuu vääriin laskelmiin ja on vaarallinen – Ranne: “Kun skenaariot irtoavat todellisuudesta, ne muuttuvat arvottomiksi”

Puisto ja Vallin huolestuneita velkaantumiskehityksestä: ”Valtio joutumassa ottamaan mittavasti lisävelkaa pelkkään korkojen maksuun”

Ranne: VM haluaa menot tärkeysjärjestykseen, mutta myös palvelutuotantoa pitäisi tehostaa

Reijonen: Miksi Suomi vieläkin rahoittaa Venäjää tukevia Afrikan maita?

Evan tutkimus osoittaa: Suomalaiset haluavat pelastaa hyvinvointivaltion leikkaamalla toissijaisista kohteista, kuten Yleisradiosta ja kehitysavusta

Perussuomalaisten vaihtoehtobudjetti säästäisi haittamaahanmuutosta, ilmastotoimista ja kehitysyhteistyöstä
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.

Sahateollisuus varoittaa ilmastokilvoittelun valtavista kustannuksista – Lulu Ranne: Suomen ei pidä valita näivettävää skenaariota, jossa metsäsektoriamme ajetaan alas
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää