PS ARKISTO
Tavio: EU:n budjettia ei pidä kasvattaa, Suomen maksuosuutta ei saa kasvattaa eikä uusia EU-rahoitusvälineitä tarvita
Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Ville Tavio vaatii jatkossa uudenlaista otetta EU-politiikkaan. Tavio varoittaa seurauksista, mikäli hallitus ei jatkossa voimakkaasti puolusta maamme taloudellista etua ja suomalaista veronmaksajaa.
Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Ville Tavio katsoo, että EU on parempi kauppaliittona kuin liittovaltiona.
– Olemme sanoneet tämän ennenkin ja se on mielestäni yhä hyvä linja. EU on maailman suurin kauppaliittouma, jonka tuomia vientiteollisuuden mahdollisuuksia ja vapaakauppaa on hyödynnettävä täysimääräisesti. Toimiva EU:n kauppaliitto on myös Suomen etu.
Tavio korostaa, että unionin sisämarkkinoiden ansiosta jäsenmaiden välinen vapaakauppa toteutuu ja hyödyttää myös suomalaista elinkeinoelämää. Toimiva kauppaliitto ei kuitenkaan ole sama asia kuin liittovaltio.
– Vastustamme EU:n liittovaltiokehitystä, koska liittovaltiossa ei ole mahdollista ottaa huomioon kansallisia erityisolosuhteita. Tällöin pienet EU-valtiot jäävät todennäköisesti vielä enemmän jalkoihin, Tavio sanoo. Hän puhui viikonloppuna perussuomalaisten puoluekokouksessa Tampereella.
Suomen vaadittava säästöjä EU-byrokratiaan
Perussuomalaiseen isänmaallisuuteen kuuluu kansainvälisyyden ja kansakuntien välisen yhteistyön vaaliminen. Tavion mukaan yhteistyöhalua osoitetaan Euroopassa jatkossakin.
– Me voimme jatkossakin antaa tukemme EU:n kautta yhteisiin ja perusteltuihin tarkoituksiin. Tämä ei poissulje sitä, että puolustamme kansallista etua ja omien kansalaistemme näkökulmaa EU-byrokraattien suurta hallintokoneistoa vastaan. Suomen on siis entistä painokkaammin vaadittava säästöjen kohdentamista EU:n paisuvaan byrokratiaan eri hallinnonaloille.
Ennallistamisasetus surullinen esimerkki sanelupolitiikasta
Ennallistamisasetus on yksi surullinen esimerkki EU:n sanelupolitiikan kiihtymisestä ilmastonmuutoksen varjolla, Tavio sanoo.
Komissio antoi viime kesänä ehdotuksensa metsien ennallistamisesta. Suomi äänesti
ennallistamisasetusta vastaan jäsenmaiden neuvostossa, koska esityksestä Suomelle koituvat kustannukset ovat komission tuoreimman arvion mukaan vuosittain 750 miljoonaa euroa. Nyt heinäkuussa Euroopan parlamentti äänesti komission esityksestä ja parlamentti hyväksyi ennallistamisasetuksen äänin 324-312, eli äänestys oli hyvin tiukka.
Ennallistamisasetusta vastaan äänestivät PS:n Teuvo Hakkarainen ja Pirkko Ruohonen-Lerner sekä kaksi kokoomuksen ja keskustan meppiä.
– Laihana lohtuna on, että parlamentin kantaan äänestettiin sisään muutosesityksiä, jotka ovat Suomen kannalta hyviä. Esimerkiksi esitys ennallistaa metsämme vuoden 1952 tilaan poistui.
– Toivon mukaan ennallistamisasetukseen päästään edelleen vaikuttamaan puuttumalla lain sisältöön. On riskinä, että ennallistamisasetuksella tulee muutoin olemaan kielteiset vaikutukset suomalaiseen metsäteollisuuteen ja vientiin, Tavio sanoo.
Suomi jäänyt ikuiseksi maksumieheksi
Tavio huomauttaa, että Suomelle pedattu rooli EU:n ikuisena maksumiehenä on varsin ongelmallinen. Tavio vaatiikin uudenlaista otetta EU-politiikkaan.
– Me tiedämme, mitä tapahtuu, jos hallitus ei voimakkaasti puolusta maamme taloudellista etua ja suomalaista veronmaksajaa. Siitä seuraa lisää samanlaisia tapauksia kuin valtionyhtiö Fortumin Uniper. Valtio myi Pekka Haaviston johdolla sähköverkkonsa Carunalle ja suunnilleen samalla summalla hankki Uniperin, jonka taas Marinin hallitus hävitti.
Uniperiin kaadettiin miljardeja euroja suomalaisten rahaa, sen päälle vielä lisää rahaa saksalaisten tukemiseen ja lopulta Saksa sai yhtiön omaan kansalliseen hallintaansa.
– Marinin ja Tuppuraisen valvonnassa kansallisomaisuutemme menetettiin. Uniperin Saksassa ja Ruotsissa omistamien vesivoimalaitosten teho oli suurempi kuin Suomen vesivoimalaitosten yhteensä. Suomen kansa ansaitsee parempaa edunvalvontaa.
EU:lle vuositasolla 970 miljoonaa euroa
Suomi on kuulunut keskimääräistä vauraampana EU-maana unionin budjetin nettomaksajiin vuodesta 2001. Suomen nettomaksu EU:lle vuonna 2021 oli Valtionvarainministeriön laskelmien mukaan 970 miljoonaa euroa.
Perussuomalaiset ilmoitti heti hallitustunnusteluissa kynnyskysymyksekseen hallitukseen lähtemiselle sen, ettei Suomi hyväksy uutta EU:n yhteisvelkaa.
Tavio toteaakin, että hallitusohjelmaan onkin nyt saatu hyviä linjauksia.
– EU:n budjettia ei pidä kasvattaa, Suomen maksuosuutta ei saa kasvattaa eikä kokonaan uusia EU-tason rahoitusvälineitä tarvita. Hallitus ajaa myös perussopimukseen kirjatun markkinakurin no bailout -periaatteen palauttamista valuuttaunioniin ja velkajärjestelymekanismin käyttöönottoa. Euromaiden velkoja ei pidä siirtää toisten euromaiden tai instituutioiden vastuulle, eikä Euroopan keskuspankin tehtävä ole rahoittaa ylivelkaantuneita jäsenmaita.
-Velka- ja tulonsiirtounionin on jatkossakin syytä pysyä PS:n EU-politiikan keskiössä, samoin kuin hallitusohjelmaan kirjattu tavoite: Euroopan unionin tulee siirtyä velkataakkaa kasvattavasta elvytyspolitiikasta ja tulonsiirroista kestävällä pohjalla olevaan kasvupolitiikkaan, jonka perustana on vakaa ja kriisinsietokykyinen talous- ja rahaunioni. Tämä vaatii poliittisen paradigman muutosta EU- tasolla, Tavio sanoo.
Maahanmuuttopolitiikan valtaa ei tule keskittää Brysseliin
Myös EU:n harjoittama maahanmuuttopolitiikka on kansallisvaltioiden kohtalonkysymyksiä. Uusi hallitusohjelma ja sen maahanmuuttokirjaukset ovat Suomen kohdalla askel oikeaan suuntaan: nyt saatetaan Suomen turvapaikkapolitiikan keskeisiä säädöksiä yleiseurooppalaiselle tasolle.
Tavio toteaakin, että hallitusohjelma takaa sen, että myös EU:n turvapaikka- ja maahanmuuttopolitiikassa Suomi tekee jatkossa oman etunsa mukaista politiikkaa.
– Perussuomalaiset on kansallismielinen ja kansallista etua puolustava puolue. Tahdomme jättää isänmaamme tuleville sukupolville paremmassa kunnossa kuin millaisena olemme sen itse saaneet, ja siksi puolustamme kansallista etua aina kun se on uhattuna.
– Olemme olleet oikeassa suhtautuessamme kriittisesti Euroopan unioon ja sen kasvaviin integraatiopyrkimyksiin. Toisinaan mikään ei tunnu riittävän EU:n herroille. Meidän tulee kuitenkin olla pragmaattisia muuttuvassa maailmassa ja pyrkiä entistä enemmän saamaan oma linjamme läpi EU:ssa. Valtaa esimerkiksi maahanmuuttokysymyksissä tai suomalaisen metsän käyttämisessä ei tule keskittää Brysseliin.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Perussuomalaisten puoluekokous alkoi – lue Riikka Purran avauspuheenvuoro
Puoluekokous valitsi Riikka Purran jatkamaan puheenjohtajana
Purra: Vaikka ympärillä vyörytetään, perussuomalaiset eivät myy periaatteitaan
Harri Vuorenpää on perussuomalaisten uusi puoluesihteeri
Riikka Purran linjapuhe perussuomalaisten puoluekokouksessa
Purra: Kun maassa on perussuomalainen sisäministeri, suomalainen voi nukkua yönsä rauhassa
Presidenttiehdokas Jussi Halla-ahon toteamukset olleet usein edellä aikaansa – varoitti jo vuosia sitten Kiinan uhasta ja Venäjän energiariippuvuuden vaaroista
Huhtasaari: Köyhä EU ei pysty puolustamaan länsimaisia arvoja – ”Mikään rahamäärä ei riitä, jos maassa on huono hallinto ja tukivarojen käyttö on tehotonta”
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Jaana Strandman: Hallitus vahvistaa lasten oikeuksia
Miko Bergbom: Päätös Somalian maaohjelman keskeyttämisestä on oikea
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää