

MATTI MATIKAINEN
Tavio: EU-huippukokouksen turvapaikkapoliittinen päätös on mahalasku, ei palvele Suomen vaan muiden maiden etua
Kansanedustaja Ville Tavio (ps.) kertoo Brysselin EU-huippukokouksen turvapaikkapoliittisen päätöksen olevan Suomen kannalta täydellinen mahalasku, joka palvelee muiden maiden kuin Suomen etua. Tavio painottaa, että siirtolaiskriisiin ei tule löytymään ylikansallista ratkaisua, vaan asia on hoidettava kansallisella tasolla.
Tavio pitää ratkaisevana asiana sitä, että eri EU-maiden tilanteet poikkeavat toisistaan merkittävästi ja tämän vuoksi suurimmalle osalle EU-maista hyvä päätös voi koitua Suomelle kohtaloksi. Brysselissä pidetyn huippukokouksen päätöksellä Välimeren maihin perustettavat EU:n yhteiset turvapaikanhakijoiden maihinnousukeskukset voisivat ilman valtavia EU-lainsäädännön muutoksia lähinnä lisätä Suomen turvapaikanhakijamäärää.
Tavio nostaa esiin kaksi ongelmakokonaisuutta. Ensinnäkään Suomeen tahtovat turvapaikanhakijat eivät mene keskukseen, vaan kiertävät ne ja saapuvat suoraan Suomeen.
– Jos paremman elintason perässä kulkeva siirtolainen ei saa maihinnousukeskuksessa itse valita kohdemaataan, vaan voi joutua vaikkapa Bulgariaan, hänen kannaltaan on parempi välttää keskukseen päätyminen.
Useat Suomeen tulevat turvapaikanhakijat ovat valinneet Suomen kohdemaakseen myös siksi, että Suomessa on jo valmiiksi heidän sukulaisiaan tai ystäviään.
Vaikka turvapaikanhakija taas päätyisi EU:n yhteiseen vastaanottokeskukseen ja saisi kielteisen turvapaikkapäätöksen, ei mikään estä Tavion mukaan nykylakien voimassa ollessa henkilöä kulkemasta ihmissalakuljettajien kyydillä Suomeen ja tekemään uutta turvapaikkahakemusta.
Toiseksi, keskuksista tullaan mahdollisesti lähettämään lisää turvapaikanhakijoita Suomeen, jolloin turvapaikanhakijamäärä Suomessa kasvaa entisestään.
Vaikka tämä tapahtuisi muodollisesti vastaanottavan maan vapaaehtoisuuden pohjalta, niin Tavion mukaan Suomen nykyisessä poliittisessa tilanteessa ei voida luottaa siihen, etteivät Suomen hallitukset toimisi EU:n mallioppilaina ja ottaisi vastaan kaikkia, jotka Italia tänne tahtoo lähettää. Jo aiemmin vuonna 2015 Suomi valikoitui huomattavan siirtolaisliikkeen kohdemaaksi, mutta Suomi silti poikkeuksena EU-maista otti vapaaehtoisesti sisäisin siirroin lisää turvapaikanhakijoita.
Tavio pohtii myös tilannetta, että Suomessa istuva hallitus tahtoisi lisää turvapaikanhakijoita maahan. Siinä tapauksessa EU olisi luonut pian mekanismin, jonka kautta Suomen hallitus voisi nopeasti siirtää kymmeniä tuhansia turvapaikanhakijoita Suomeen Välimereltä.
Ylikansallista ratkaisua ei Tavion mukaan siirtolaiskriisiin tule löytymään, vaan ratkaisut on tehtävä kansallisella tasolla.
– Näiden EU:n karvalakkipäätösten sijaan koko siirtolaiskriisiin ratkaisu olisi EU:n yhteisen turvapaikkapolitiikan lakkauttaminen ja vahvan mandaatin antaminen EU-jäsenmaille tehdä itse tahtomaansa turvapaikkapolitiikkaa, Tavio sanoo.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Halla-aho: Merkelillä tuskin on vieläkään viisautta sulkea Saksan rajoja – joutuisi myöntämään olleensa väärässä

Halla-aho: Suomalaisista suurin osa käännyttäisi toisesta EU-maasta saapuvat turvapaikanhakijat suoraan rajalta – ”Eurooppa ei meitä suojele seuraavalta siirtolaisvyöryltä”

Merkel murskaamassa EU:n
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.

Ministeri Ranne: Asfaltti tuoksuu taas tänä kesänä – ”Tiehankkeet työllistävät nimenomaan suomalaisia”
Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne kertoo, että teitä korjataan taas ennätystahtiin perussuomalaisten vahtivuorolla.

Sahateollisuus varoittaa ilmastokilvoittelun valtavista kustannuksista – Lulu Ranne: Suomen ei pidä valita näivettävää skenaariota, jossa metsäsektoriamme ajetaan alas

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Kansainvälinen kehitysrahoitus kääntyi selvään laskuun vuonna 2024 niin Suomessa kuin kansainvälisesti. Tuoreen laskelman mukaan Suomen antama kehitysapu pieneni 12,9 prosenttia vuodesta 2023 vuoteen 2024 - siis yhdessä vuodessa.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää