LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA
Tätä et ehkä tiennytkään: lenkkimakkara on rasismia!
Punavihreän vaihtoehdon jääminen Ruotsissa oppositioon ottaa rankasti pannuun ainakin sosialidemokraatteja lähellä olevaa mediaa. Aftonbladetin pääkirjoitustoimittaja näkee rasismia jo lenkkimakkarassakin – ja nimittää mutkan kautta kristillisiä ”ruotsidemokraattien tyttöpuolueeksi”.
Ruotsin sisäpoliittisen keskustelun keskiössä on viime aikoina paistatellut lenkkimakkara, paikallinen falukorv. Entinen pääministeri Magdalena Andersson hyödynsi taannoin tätä kristillisten Ebba Bushin lanseeraamaa mittayksikköä, jolla voi havainnollistaa kustannusten muutoksia tavallisen kansan näkökulmasta.
Demareitten puheenjohtaja Andersson laskeskeli pilkka silmäkulmassaan SVT:n puheenjohtajatentissä, että uuden hallituksen energiapolitiikka merkitsee hänen kaltaiselleen hyvätuloiselle 250 lenkkimakkaraa vastaavaa veronalennusta.
Aftonbladet jatkoi siitä, mihin Andersson jäi ja nosti esiin lenkkimakkaran vakavat yhteiskunnalliset ulottuvuudet, joita tavallinen kansa ei välttämättä heti tulisikaan ajatelleeksi.
”Lenkkimakkara on rasistinen koirapilli”
”Tänään lenkkimakkara viestii jotakin ihan muuta, se ei nimittäin ole arkiruokaa kaikissa ruotsalaiskodeissa. Juutalaiset saatikka muslimit eivät syö sianlihaa sisältävää makkaraa”, painottaa pääkirjoitustoimittaja Jonna Sima.
– Vaikuttaa epätodennäköiseltä, ettei Ebba Buschin kaltainen poliitikko ajattelisi tätä, hän kuitenkin tietää kaiken symbolipolitiikasta”, Sima jatkaa pohdiskeluaan ja sivaltaa, että kristillisiä on nimitelty mediassa myös ”ruotsidemokraattien tyttöpuolueeksi” (SD för tjejer). Rohkeampi voisi kääntää tuon ”pissispuolueeksi”.
– Itse asiassa lenkkimakkara on hänen (Ebba Busch) käsissään puhtaasti rasistinen koirapilli. Tarpeeksi vaaraton, jotta kansan enemmistö ei sitä kuule. Mutta viesti rivien välissä on selvä: makkaransyöjät ovat nykyhallituksen tärkein voimavara, Sima kirjoittaa.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- symbolipolitiikka Jonna Sima yhteiskunnallinen ulottuvuus mittayksikkö tyttöpuolue Ruotsin sisäpolitiikka koirapilli falukorv lenkkimakkara Ruotsin valtiopäivävaalit 2022 sianliha veronalennus Magdalena Andersson Ebba Busch sosialidemokraatit Kristillisdemokraatit Rasismi Ruotsidemokraatit Energiapolitiikka
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Kokoomus ja vihervasemmisto kaipaavat työperäistä maahanmuuttoa – perussuomalaiset parantaisi työn kannattavuutta ja toteuttaisi duunarialojen kunnianpalautuksen
Suomi on keskellä energiakriisiä – Riikka Purra kysyi Annika Saarikolta: ”Oletko mielestäsi mukana järkivihreässä hallituksessa?”
Purra esitti epäluottamusta: Suomalaiset ovat kyllästyneet haittamaahanmuuton ongelmiin, mutta hallitus ei edelleenkään kehtaa myöntää nuoriso- ja katurikollisuuden juurisyitä
Ruotsin uusi maahanmuuttoministeri vahvistaa hallituksen linjan: Kaikki luvatta maassa oleskelevat karkotetaan
Maahanmuuttajataustaisilla selkeä yliedustus – rasismi on myös vähemmistöjen välistä
Ruotsissa asuu 800 000 luku- ja kirjoitustaidotonta henkilöä
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää