

Toimitus suosittelee
Viikon 45/2022 luetuin
Yliopistoissa kiehuu: Tästä syystä sinulle väitetään, että woke-ilmiötä ei ole olemassakaan – “on mahdotonta vastustaa ilmiötä, jolle ei ole annettu nimeä”
Sosiaalisessa mediassa on tällä viikolla kommentoitu runsaasti woke-ilmiötä, joka nousi puheenaiheeksi erityisesti Helsingin Sanomien julkaiseman leikkimielisen testin ”Kuinka woke olet” jälkimainingeissa. Kirjoittelu on sujunut pitkälti filosofi Ludwig Wittgensteinin hengessä ”mistä ei voi puhua, siitä on vaiettava”. Tiedostavat sosiaalisen median kommentaattorit pyrkivät kiistämään woken olemassaolon. Luettuasi tämän jutun saat tietää miksi.
Sana “woke” on yleistynyt kuvaamaan viime vuosien politiikassa ja kulttuurissa havaittua liikehdintää. Woke on tunnistettu erityisesti johtavien länsimaiden eliittiyliopistoissa vellovana liikkeenä, josta ilmiö on levinnyt Eurooppaan, ja myös suomalaisiin yliopistoihin. Woke-kulttuuria voi kuitenkin havaita monissa muissakin instituutioissa koko yhteiskunnan alueella.
Wokesta on julkaistu kirjoja, ja myös Suomen Uutiset on kirjoittanut ilmiöstä. Lyhyesti kuvaten wokella tarkoitetaan toisaalta yhteiskunnallisen eriarvoisuuden tiedostamista ja tunnistamista sekä sellaista henkilöä jolla on poikkeuksellinen herkkyys ”olla hereillä”, tunnistaa eriarvoisuus ja reagoida siihen.
Esimerkiksi woke-ilmiöstä voidaan nostaa vaikkapa Helsingin yliopiston taannoinen ulostulo, jonka mukaan lautapeliklassikko Afrikan tähti on rasistinen.
Yliopisto-opettajan kertomusta dissataan
Sosiaalisessa mediassa woke-kommentointi on sujunut pitkälti filosofi Ludwig Wittgensteinin hengessä ”mistä ei voi puhua, siitä on vaiettava”, sillä useat kommentoijat pyrkivät esittämään, että woke-ilmiötä ei ole olemassakaan.
Eli siis woke on uusi suvakki?
Eli jos argumentit loppuu ja joutuu turvautumaan haukkumasanoihin niin nykyään pitää sanoa woke eikä suvakki? Ko kö?
— Henry Tikkanen (@HenryOssian) October 28, 2022
https://www.twitter.com/Pyrynestori/status/1585728491386830848
Woken kiistäminen ei kuitenkaan näytä vakuuttavan niitä, joilla on omakohtaista kokemusta. Eläkkeellä oleva Helsingin yliopiston opettaja Johannes Enroth kertoo joutuneensa woke-väen puristuksiin työpaikallaan.
https://www.twitter.com/EnrothJohannes/status/1585735228093784065
Kuten arvata saattaa, yliopisto-opettajan havainnot pyritään kiistämään.
Puhtaasta mielenkiinnosta: miten tämä woketus näkyi konkreettisesti työssäsi?
Useamman kurssisi käyneenä en ole havainnut mitään tällaista.
— Jami Haavisto 🇪🇺🇺🇦 (@jamihaavisto) October 28, 2022
Nimeäminen mahdollistaa kritiikin
Woken olemassaolon kiistäminen ei ole retorisena keinona toiminut kovinkaan hyvin, mutta on myös hyvä pohtia, mistä syistä ilmiö tai sen nimi halutaan selittää pois? Erään vastauksen kysymykseen tarjoaa bloggaaja ja some-vaikuttaja nimimerkillä wokal distance, jonka selitys tiivistetysti on, että on mahdotonta vastustaa sellaista ilmiötä, jonka olemassaoloa ei voi hahmottaa ja jolle ei ole annettu nimeä.
1/
It isn't "Woke"
It isn't "Critical Race Theory"
It isn't "Socialism"
It isn't "Critical Social Justice"
It isn't "Neo-marxism"
It isn't "Cultural Marxism"
It isn't "political correctness"Why you aren't allowed to give *IT* a name,
A thread 🧵https://t.co/5gVlF1bTSj
— Wokal Distance (@wokal_distance) September 4, 2022
Kun jokin ajatussuunta tai ideologia on nimetty ja sille on määritelty sisältö, nimeäminen antaa mahdollisuuden erottaa idea muiden ideoiden joukosta, tarkastella sitä läheltä ja esittää kritiikkiä sitä kohtaan. Tätä woke-väki ei halua sallia tapahtuvan.
Vaikka ilmiön olemassaolon on tunnistettu vastaavan todellisuutta, ilmiön kritisointi ja epäkohtien esille nostaminen on tietenkin vaikeaa, jos ilmiölle ei ole nimeä.
Vieläkö järjen käyttö on sallittu?
Woken poisselittämisessä on aiemmin ansioitunut myös Helsingin Sanomat, jonka analyysiksi nimetyn kirjoituksen mukaan yliopistojen kulttuurisotaa liioitellaan, ja että tosiasiassa yliopistojen itsesensuuri sekä opiskelijoiden yliherkkyys olisivat oikeiston luomia tahallisia mielikuvia.
Hesarin juttu sivuuttaa täysin kulttuurisodasta viime vuosina käydyn länsimaisen keskustelun ja jopa suomalaiset, tuoreessa muistissa olevat esimerkit woke-ylilyönneistä.
Helsingin Sanomien tunnereaktio näyttäytyy epäuskottavalta jo yksistään sen vuoksi, että jo kolme vuotta sitten HS uutisoi, miten Yhdysvaltain entinen presidentti Barack Obama moitiskeli nuoria opiskelijoita moraalisen puhdasoppisuuden haitallisuudesta, ja ilmiö nimettiin wokeksi jo tuolloin.
Keskustelu wokesta tuskin pysähtyy sillä, että ilmiön olemassaolo pyritään kiistämään. Perussuomalaisten puoluesihteeri Arto Luukkanen esiintyi äskettäin luennoitsijavieraana Helsingin Yliopistossa, ja esitti opiskelijoille kysymyksen: ”Saako yliopistossa käyttää järkeä vai onko tanssittava woke-ideologian tahdissa?”
Arto Luukkanen luennoitsijavieraana Helsingin yliopistossa. Youtube, 29 min
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Suomessa ei ole tarpeeksi Suomi-vauvoja eikä Suomi-isiä – Ranne: “Kehotan woke-vouhottajia ja ilmastopaniikin lietsojia katsomaan sydämeensä, mitä on tullut tehtyä”

Wokettava Disney-toimari tuputti seksuaalisisältöä lapsille, yhtiön arvo laski sata miljardia – potkuthan siitä tietenkin tuli, ja osake ampaisi nousuun

Kiilusilmät nousevat kumpujen yöstä – Woke ei ole ideologia vaan fanatismia

Woken olemusta selvitetään maailmalla huippututkijoiden voimin – kysymys kuuluu, miksi marxilaisista juurista ponnistava ilmiö leviää yrityksissä
Viikon suosituimmat

Intia juhlii hiilenlouhinnan ennätystä – Suomi murehtii porojen röyhtäyksiä
Suomessa murehditaan lehmien pieruja ja porojen röyhtäyksiä, jotka ilmastoaktivistien mukaan tuhoavat koko maailman ilmaston. Samaan aikaan Intiassa juhlitaan sitä, että maa tuottaa enemmän hiiltä kuin koskaan. Intialaiset iloitsevat, koska edullinen fossiilinen polttoaine tarkoittaa heille halpaa energiaa, talouskasvua ja omavaraisuutta.

SDP jälleen turpo-kuutamolla – kun Lulu Ranne totesi, ettei suomalainen puolustusteollisuus välttämättä hingu työntekijöiksi venäläisiä, demarit menivät välittömästi epäkuntoon
Vaikuttaisi itsestäänselvyydeltä, että suomalainen puolustusteollisuus toivoo työvoimaa, joiden lojaliteeteista voidaan kohtuullisella varmuudella mennä takuuseen. Yhtä lailla vaikuttaa itsestäänselvältä, etteivät Suomeen saapuvat venäläiset sattuneesta syystä ole puolustusvoimien ykkösrekryjä. Asian ääneensanominen aiheutti kuitenkin Hämeenlinnan valtuustossa melkoisen demariäläkän.

Yle-pomo Merja Ylä-Anttila skippasi viime viikolla kysymyksen Yleisradion vasenkallistumasta – ”Mikään tutkimus ei tällaista todista…”
EVA:n juuri julkaistu syksyn 2024 arvo- ja asennetutkimus paljastaa, että jopa 40 prosenttia suomalaisista katsoo Yleisradion uutisoinnin oleva vasemmalle kallellaan. Perussuomalaisten kansanedustaja Pekka Aittakumpu kysyi viime viikolla samasta asiasta Yleisradion toimitusjohtajalta Merja Ylä-Anttilalta, joka tuolloin katsoi, että kysymykseen vastaaminen on hankalaa.

Vihreät syyllistää suomalaisia rasismista – samaan aikaan vihreä kansanedustaja syynää julkisista tapahtumista ihmisten ihonväriä
Vihreät lähtee kunta- ja aluevaaleihin ylimielisessä woke-asennossa, eli puolue solvaa nyt äänestäjiä rasisteiksi. Kaksisuuntaisesta keskustelusta kieltäytyneen puolueen arvioidaan jo olevan kriisitilassa.

Musk-viha roihuaa ja Teslat palavat – erityisesti transseksuaalit vihaavat maailman rikkainta miestä
Elon Muskin omistaman yrityksen valmistamat sähköautot ovat joutuneet vasemmistolaisten vihan kohteeksi. Tesloja on naarmutettu, sotkettu maalilla ja tuhottu polttopulloilla. Erityisesti transseksuaalit tuntuvat vihaavan Elon Muskia. Tuleeko Tesla-mellakoista uusi Black Lives Matter -ilmiö?

Vieläkö muistat? Sanna Marin kiisti kielitaidottomien hoitajien aiheuttavan ongelmia – nyt hoitajaliitto SuPer pelkää vieraskielisten hoitajien vaarantavan jo potilasturvallisuutta
Suomen lähi- ja perushoitajaliitto Superin julkaisema tuore selvitys viimeistään osoittaa kaikille, että sotealan ongelmia ei ole mahdollista korjata siten, että alalle aktiivisesti haalitaan henkilökuntaa maailman toiselta puolelta. Vielä eduskuntavaalien 2023 alla monet eturivin poliitikot kuitenkin pyrkivät kiistämään kielitaidottomien hoitajien työyhteisölle aiheuttamat ongelmat ja työyhteisölle kasaantuvan lisäkuorman.

Yle painostaa hallitusta likaisilla menetelmillä – Antikainen: Johtajat vaihtoon
Yleisradion toiminnassa on havaittu vakavia epäkohtia muutosneuvotteluiden jälkeen, ja irtisanomisten perusteet ovat herättäneet runsaasti kysymyksiä. Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen vaatii, että Ylen tulee leikata kustannuksiaan hallinnon ja byrokratian puolelta sen sijaan, että se lakkauttaa suositut ohjelmat ja irtisanoo arvostettuja toimittajia.

EVA:n tutkimuksen tulos on karua luettavaa Ylestä – Vigelius: ’’Puolueellisuus ei kuulu verorahoitteiseen mediaan’’
Tänään julkaistun EVA:n Arvo- ja asennetutkimuksen mukaan jopa 40 prosenttia suomalaisista arvioi Yle Uutisten painottavan tiedonvälityksessään vasemmistolaista näkökulmaa.

Bernerin taksilaki kylvää tuhoa, mutta korjaus tulee: Taksisääntelyn uudistus eduskuntaan vielä tänä vuonna – ”Kuljettajien vaatimustasoa tiukennetaan huomattavasti”
Hallitus panostaa arjen sujuvuuteen ja turvallisuuteen uudistamalla taksialan sääntelyä. Tavoitteena on palauttaa Suomeen turvalliset taksit ja luottamus koko taksialaan. Pitkään valmisteltu hallituksen esitys on tarkoitus antaa eduskuntaan vielä tämän vuoden puolella, syysistuntokaudella 2025.

EVA tutki: Jopa 40 prosenttia suomalaisista arvioi Yleisradion uutisoinnin kallistuvan tiedonvälityksessään poliittisesti vasemmalle
EVA:n juuri julkaistu syksyn 2024 arvo- ja asennetutkimus paljastaa yllättäviä tuloksia kansalaisten suhtautumisesta Yleisradion uutistuotantoon. Jopa 40 prosenttia vastaajista pitää Yle Uutisia vasemmalle kallistuvana. Vastaajista 19 prosenttia arvioi Ylen näkökulman olevan selvästi vasemmistolainen. Tutkimuksessa vain SDP:n puoluemedia Demokraatti ja vasemmistoliiton Kansan Uutiset arvioitiin vielä Yle Uutisiakin vasemmistolaisemmiksi.
Uusimmat
Toimitus suosittelee

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää