Tarkkuutta, rakas media – EU-kansalaisten ykköshuolenaihe tulevissa vaaleissa EI OLE ilmastonmuutos vaan maahanmuutto
Yle uutisoi toissapäivänä ilmastonmuutoksen olevan EU-kansalaisten ykköshuolenaihe tulevissa EU-vaaleissa. Uutiseen oli pujahtanut virhe, jonka Yle korjasi keskiviikoaamuna. Väärä tieto ehti olla kuitenkin paikoillaan sen verran pitkään, että sen leviämisen riski on ilmeinen. HS ehti jo ottaa kopin virheellisestä tiedosta, eikä ole vielä korjannut asiaa. Lähes hassunkurista on, että Ylen virheen kopioimisen lisäksi HS on tehnyt itse uusia virheitä Eurobarometrin tulkinnassa.
Alkuun kertaus siitä, miten väärä tieto levisi:
Eurobarometri julkistetaan 17.10. Yle uutisoi asiasta, mutta juttuun jää harmillinen virhe: “Ilmastonmuutoksen torjunta on EU-vaalien ykkösaihe EU-kansalaisten mielestä”
Tämä ei pidä paikkansa, kuten Eurobarometrista voidaan varsin helposti havaita.
Suomen Uutiset otti aillalla Yleen yhteyttä ja kertoi asiasta. Yle korjasi seuraavana aamuna uutisen asianmukaisesti, ja kertoo nyt jutun lopussa muutoksesta: “18.10. klo 10:10 Juttua on korjattu. Ilmastonmuutoksen torjunta on EU-vaalien ykkösaihe suomalaisten mielestä, ei kaikkien EU-kansalaisten, kuten jutussa virheellisesti väitettiin.”
Virheellinen uutinen ehti olla julkisuudessa noin päivän, ja harmillisesti sen viesti levisi ainakin HS:ään. Lehti kirjoittaa tänään pääkirjoituksessaan (korostukset omia):
“Tuoreen eurobarometrin mukaan tällaisille näkemyksille on eurooppalaisten mielestä kannatustakin. Kyselyssä unionille tarjottiin aika yleisesti toimia, joita jäsenmaiden on yksin vaikea hoitaa. Ilmastonmuutoksen vastustamista ja ihmisoikeuksien yleistä puolustamista pidettiin unionin tehtävistä tärkeimpinä.”
Hämmentävää kyllä, Helsingin Sanomien juttuun on sekä kopioitu Ylen tekemä virhe, että tehty sen lisäksi aivan uusi, oma virhe. Eurobarometri näet ei listaa ihmisoikeuksien yleistä puolustamista niiden tehtävien joukoon, jotka ovat eurooppalaisten mielestä kaikkein tärkeimpiä. Se löytyy vasta kuudennelta sijalta.
Kerrataan vielä se, mitä Eurobarometrissa kysyttiin, ja mitä kansalaiset kysymyksiin vastasivat.
Parlamentti kysyi: mitä asiakysymyksiä tulisi priorisoida keskusteluissa, jotka käydään ensi vuoden EU-vaalien alla?
Kansalaiset vastasivat:
1. Maahanmuutto
2. Talous ja kasvu
3. Nuorisotyöttömyys
4. Terrorismintorjunta
5. Ilmastonmuutos ja ympäristö
6. Ihmisoikeudet ja demokratia
7. Sosiaaliturva
8. EU:n tulevaisuus
9. Turvallisuus ja puolustus
10. Kuluttajansuoja ja ruoan turvallisuus
11. Rajaturvallisuus
12. Tietosuojakysymykset
Eurobarometrin taulukko, jossa listataan asiakysymyksiä, joita EU-kansalaisten mielestä tulisi priorisoida tulevissa EU-vaalikeskusteluissa.
Parlamentti kysyi: Minkä asioiden tulisi olla europarlamentin prioriteettilistalla?
Kansalaiset vastasivat:
1. Köyhyyden torjunta ja syrjäytyminen (41 %)
2. Nuorisotyöttömyyden torjunta (33 %)
3. Terrorismin torjunta (30 %)
4. Ratkaisu maanahmuuttoon (27 %)
5. Uudet keinot talouskasvuun (24 %)
6. Taistelu ilmastonmuutosta vastaan (23 %)
7. Kuluttajien oikeudet sekä terveydenhuolto (19 %)
8. Perusoikeuksien edistäminen ja demokratia (18 %)
..
jne.
Eurobarometrin taulukko, jossa listataan asioita, joiden tulisi olla europarlamentin prioriteettilistalla
Suomen Uutiset on viestittänyt myös HS:lle uutisen virheellisyydestä. Pääkirjoituksen faktojen on hyvä olla kohdillaan. Korjaus tehtäneen aikanaan.
Lisäys 19.10 klo 20.11: HS oikaisi juttunsa sekä merkitsi loppuun:
“Oikaisu 19.10. kello 19.05: Kirjoituksessa väitettiin virheellisesti, että eurobarometrin mukaan eurooppalaiset pitäisivät ilmastonmuutoksen vastustamista ja ihmisoikeuksien puolustamista unionin tärkeimpinä tehtävinä. Kyse on kuitenkin suomalaisten kannasta.”
Korjaus 20.10.2018 klo 12:33 – täsmennetty asiakysymystaulukkoa
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Viikon suosituimmat
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Jaana Strandman: Hallitus vahvistaa lasten oikeuksia
Miko Bergbom: Päätös Somalian maaohjelman keskeyttämisestä on oikea
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää