

LEHTIKUVA, FB
Tapahtui mitä hyvänsä, syy on aina ilmastonmuutos – Olli Pusa moittii tarkoitushakuista julkista keskustelua
Yhteiskuntatieteiden tohtori Olli Pusa ottaa useassa kirjoituksessaan kantaa Australian metsäpaloihin sekä yliyksinkertaistavaan julkiseen keskusteluun.
Australian rajut metsäpalot on julkisessa keskustelussa suorasukaisesti kytketty ilmastonmuutokseen. Yliyksinkertaistava päätelmäketju on Pusan mukaan virheellinen.
– Riita lähti siitä, kun valtamedia eli Yle ja Hesari etunenässä alkoivat julistaa, että Australiassa riehuvat metsäpalot ovat ihmisen aiheuttaman ilmastonmuutoksen syytä. Tuollainen propaganda sai osakseen kritiikkiä, josta ilmastonmuutoksen propagoijat vetivät herneet nenäänsä, Pusa kirjoittaa blogissaan.
Pusa taustoittaa asiaa toisessa kirjoituksessaan:
– Kun Brasiliassa oli metsäpaloja, suomalainen media syytti Brasiliaa asiasta ja julisti, että maailman keuhkot olivat tulessa. Syyksikin keksittiin ilmastonmuutos. Todellisuudessa kyse oli suurimmassa osassa tapauksia normaalista viljelysmaan kulottamisesta ennen sadekautta. Vähin äänin nuo median valheet painettiin pimentoon.
– Kaliforniassa jokin aika sitten oli laajoja tulipaloja. Nekin tietenkin olivat muka seurausta ilmaston muutoksesta. USA:n presidentti Trump arvosteli toimintaa ja viittasi Suomeen esimerkkimaana. Suomessa korjataan metsistä pois sellaista puuaineista, joka toimii palokuormana ja levittää metsäpaloja.
– Sen sijaan, että Suomessa media olisi pannut tyytyväisenä merkille, että Suomea ja sen toimintaa kehuttiin, media haukkui Trumpia ja naureskeli hänen termeilleen, jotka suomennettiin “haravoinniksi”. Vasta kun metsäalan ammattilaiset totesivat Trumpin käyttäneen aivan oikeita termejä, juttu painui unohduksiin.
– Nyt siis Australiassa palaa ja taas syyksi väitetään ilmastonmuutosta. Media levittää tällaista käsitystä. Median jutut ovat kuitenkin samanlaista puppua kuin aikaisemmissa tapauksissa. Australiassa on kritisoitu metsien hoidon surkeaa tilaa. Esimerkiksi metsien ylijäämäkuormaa ei ole kulotettu kuten aikaisemmin ilmeisesti siksi, että ympäristöihmiset julistavat sen aiheuttavan hiilidioksidikuormaa. Siksi palot leviävät nyt normaalia helpommin.
Pusan mukaan Australian metsäpalot ovat osoittautunet kiusalliseksi aiheeksi ilmastonmuutosta propagoiville poliitikoille ja medioille.
– Meille tuutataan joka mediasta, että Australian palot ovat seurausta ilmastonmuutoksesta. Kun esitetään kyseistä väitettä kumoavia tietoja, aggressiiviuus ilmastonmuutoskiihkoilijoiden keskuudessa kasvaa.
Olli Pusa on yhteiskuntatieteiden tohtori ja sosiaali- ja terveysministeriön hyväksymä vakuutusmatemaatikko.
Myös puheenjohtaja Jussi Halla-aho otti aiemmin FB-kirjoituksessaan kantaa Australian paloihin.
– Useimmissa maissa metsät palavat hallitsemattomasti siksi, että niitä ei hoideta harvennushakkuilla, eikä niissä ole metsätaloutta palvelevaa metsätieverkostoa estämässä palojen leviämistä. Suomessa juuri metsätalous on käytännössä lopettanut metsäpalot, Halla-aho kirjoitti ja jatkoi: Ilmastohörhöily ei ole ainoastaan tyhmää, se on myös vaarallista niin taloudelle kuin ihmisille ja luonnollekin. Jos leikimme, että metsäpalot muualla maailmassa johtuvat ilmastonmuutoksesta ja lakkaamme tämän vuoksi käyttämästä metsiämme ja huolehtimasta niistä, metsät palavat kohta meilläkin.
SUOMEN UUTISET
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Mitäpä jos lukija päättäisi vasta jutun lukemisen jälkeen, maksaako jutusta vai ei? – Swish-journalismi tekee tuloaan Ruotsiin
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.

Sahateollisuus varoittaa ilmastokilvoittelun valtavista kustannuksista – Lulu Ranne: Suomen ei pidä valita näivettävää skenaariota, jossa metsäsektoriamme ajetaan alas
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää