

LEHTIKUVA
Tanskan uusi hallitus panostaa talouteen ja puolustukseen yli puoluerajojen
Tanskan uuden hallituksen muodostavat kaksi vanhan vallan linnaketta sekä uusi tulokas. Yhteisymmärryksen taustalla kummittelevat Euroopan talouskriisi ja sota. SVM-hallitus työllistää, keventää verotusta ja satsaa puolustukseen. Maahanmuuttokriittinen linjakin pitää.
Tanskan uuden hallituksen muodostavat vanhat valtapuolueet sosialidemokraatit ja liberaalikonservatiivinen Venstre sekä kesällä puoluekartalle ilmestynyt ja vaaleissa hyvin menestynyt, keskustaan lukeutuva moderaatit. Poikkeuksellinen aika helpotti puolueiden yhteisen linjan löytymistä, silti hallituksen muodostaminen kesti kuusi viikkoa.
SVM-koalitiohallituksen tunnuslause on ”vastuu Tanskasta”, joka heijastanee pyrkimystä perinteitä rikkovaan yhteistyöhön. Sosialidemokraatit ja Venstre ovat viimeksi olleet samassa hallituksessa yli 40 vuotta sitten. Hallituksessa on 23 ministeriä, joista 8 on naisia.
Talouskriisi ja sota taustalla
Venstren johtaja Jakob Ellemann-Jensen ilmoitti vielä vaaliyönä, ettei puolue mahdu samaan hallitukseen sosialidemokraattien kanssa. Sittemmin ääni kellossa muuttui:
– Tein ratkaisun hankkiakseni puolueelle mahdollisimman paljon vaikutusvaltaa. Ja ennen kaikkea olen ajatellut talouskriisin riivaavaa maatamme sekä Eurooppa, jossa on sota, Ellemann-Jensen perusteli muuttunutta mieltään.
Uuden hallituksen pääministerinä jatkaa sosialidemokraattien Mette Frederiksen, Jakob Ellemann-Jensenistä tuli puolustusministeri sekä samalla varapääministeri. Moderaattien Lars Løkke Rasmussen sai ulkoministerin salkun.
Työllisyys, verotus ja puolustus keskeistä
Hallitus aikoo lisätä työllisyyttä 45 000 henkilötyövuodella ja panostaa samalla kolme miljardia Tanskan kruunua (400 milj. €) julkiselle sektorille suunnattuihin palkankorotuksiin. Verotusta kevennetään viisi miljardia kruunua ja verojärjestelmää uudistetaan.
Puolustusmenot on tarkoitus nostaa kahteen prosenttiin bruttokansantuotteesta vuoteen 2030 mennessä – Nato-linjauksen mukaisesti. Tavoite saavutetaan kolme vuotta suunniteltua aikaisemmin, koska siitä vallitsee puolueiden yhteinen näkemys kansankäräjillä.
Myös arkipyhiin puututaan – ilmeisenä tarkoituksena tuottavuuden nostaminen. Tanskan tiukasta ja pohjoismaisittain vastuullisesta maahanmuuttopolitiikasta vallitsee siitäkin laaja yksimielisyys puolueiden välillä, joten asiaa ei enää erikseen tarvinne korostaa.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Tanskan maahanmuuttopolitiikka julkisen sektorin palkat puolustusmenot bkt puolustusministeri vastuu Tanskasta SVM-hallitus Tanskan hallitus 2022 Moderaatit Jakob Elleman-Jensen Venstre Tanskan kansankäräjät sosialidemokraatit Mette Frederiksen Lars Løkke Rasmussen veronkevennykset Puolustus Ulkoministeri pääministeri työllisyys verotus
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Tanskalla tiukka linja: Isis-kotiäidit saavat syytteet terrorismin edistämisestä

Perussuomalaiset vaatii velvoittavaa kotouttamispolitiikkaa Tanskan malliin: ”Suomen suunta on käännettävä”

Ruotsin pääministeri Kristersson: Sisäisen turvallisuuden ongelmien korjaamisessa voi ottaa oppia Tanskasta – ”Jengirikollisuuteen puuttumiseen tarvitaan nyt uutta voimaa”

Kokoomus ja vihervasemmisto kaipaavat työperäistä maahanmuuttoa – perussuomalaiset parantaisi työn kannattavuutta ja toteuttaisi duunarialojen kunnianpalautuksen

Kankaanniemi ensi vuoden talousarviosta: Sadat tuhannet ajautuvat köyhyysrajan alapuolelle – hallitus riitelee ja keskittyy yli-innokkaaseen ilmasto- ja maailmanparannuspolitiikkaansa
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.

Sahateollisuus varoittaa ilmastokilvoittelun valtavista kustannuksista – Lulu Ranne: Suomen ei pidä valita näivettävää skenaariota, jossa metsäsektoriamme ajetaan alas
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää