MATTI MATIKAINEN
Tanskan kärkimeppi Messerschmidt: Olen hakenut oppia perussuomalaisilta
Tanskan kansanpuolueen europarlamentaarikko Morten Messerschmidt vie puoluettaan eteenpäin valtavalla henkilökohtaisella suosiolla. Viime eurovaaleissa hän tuplasi ryhmänsä paikkaluvun kahdesta neljään – saamalla itse hämmästyttävät 465 000 puolueensa 605 000 äänestä.
Morten Messerschmidt vieraili kuluneella viikolla Suomessa perussuomalaisten vieraana, kun puolue isännöi europarlamentin konservatiivi- ja reformistiryhmän ECR:n ensimmäistä ryhmäkokousta Helsingissä.
Hän ei ollut Suomessa ensimmäistä kertaa, sillä kansanpuolueen ja perussuomalaisten suhteet ovat lämpimät. Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini ja Messerschmidt tutustuivat jo aikoinaan europarlamentissa.
Karismaattinen puhuja
Viime eurovaaleissa Tanskan kansanpuolue nousi suurimmaksi voittajaksi, saaden äänistä peräti 26 prosenttia eli yli kaksi kertaa enemmän kuin maan parlamenttivaaleissa. Joulukuussa nähtiin sekin, että puolue nousi eräässä mittauksessa kärkisijalle liberaalipuolue Venstren ja sosiaalidemokraattien ohi. Parlamenttivaalit pidetään tänä vuonna.
Messerschmidtin, 30, suosio nojaa vahvaan henkilökohtaiseen karismaan ja mainioon puhetaitoon. Hän osaa asiat ja puhuu asioista, joita moni kuulija tahtoo kuulla. Mitä ne ovat? Millaista oppia hän voisi antaa Timo Soinille kevään vaaleissa?
– Ehei, Soinia minä en tahdo enkä voi opettaa. Hän on tehnyt Suomessa loistavaa työtä, ja pikemminkin minä olen hakenut oppia täältä, kuinka puolueen kannatus saadaan nousuun. Olen vieraillut täällä usein, koska perussuomalaisilla on oikeastaan kaikkein lämpimimmät suhteet meihin Euroopassa. Tutustuin Soiniin europarlamentissa ja poliittinen ystävyys on kasvanut myös henkilökohtaiseksi ystävyydeksi, Messerschmidt vastaa.
Maahanmuuttopolitiikka kantaa
Mihin suosio sitten perustuu? Puhe kääntyy asioihin, joita puolue ajaa: Messerschmidt uskoo menestyksen pohjautuvan puolueen poliittiseen asialistaan.
– Ensimmäinen asia on EU-kritiikkimme ja ratkaisumme, kuinka EU:sta voisi tulla kevyempi ja tehokkaampi ja kuinka sen pitäisi sotkeutua vähemmän herkkiin, sisäisiin asioihin. Kymmenen vuoden aikana on nähty, kuinka EU on kehittynyt yhä tiukemman integraation suuntaan ja sääntely uhkaa vallata yhä herkempiä aloja, Messerschmidt aloittaa.
EU ulottaa lonkeronsa jo maahanmuuttoon ja sosiaaliturvaan, jotka nekin liittyvät toisiinsa.
– Tietysti, kun demokraattisessa maassa puhutaan paljon maahanmuuttopolitiikasta, ei ole mitään järkeä siinä, että asiat päätettäisiinkin valmiiksi Brysselissä. Kukaan ei halua, että ulkomailla päätetään sellaisista asioista, jotka kiinnostavat ihmisiä oikeasti ja joista he puhuvat keskenään, kuten sosiaaliturvasta, Messerschmidt painottaa.
– Me emme halua, että eroaisimme EU:sta ja olisimme yksin, mutta haluamme määritellä itse sen, mitkä asiat annetaan EU:n ohjattaviksi ja mitkä päätämme kokonaan itse.
Schengen-sopimus avasi tiet rikollisille
Tämä linjaus kerää yhä kasvaavaa suosiota. Kovina aikoina myös turvallisuus kiinnostaa yhä useampia kansalaisia. Kansanpuolue on pitänyt jatkuvasti esillä Schengen-sopimuksen varjopuolia: kun rajat avattiin Saksaan ja sieltä Itä-Eurooppaan, se avasi ovet myös rikollisten pääsylle Tanskaan. Tästä ei kansa pidä.
– Tahtoisimme ratkaisun, jossa säilyttäisimme Schengen-sopimuksen yhteisen tietojenvaihdon, mutta samalla voisimme palauttaa rajatarkastukset samaan tapaan kuin Britanniassa tehdään jo nyt, Messerschmidt esittää.
Sosiaalituet lähtömaan mukaan
Ison-Britannian tapaan myös Tanskassa on puhuttu EU:n sisäisestä maahanmuutosta, esimerkiksi Romaniasta. Hän puhuu eräänlaisesta sosiaalishoppailusta, joka pitäisi saada aisoihin muuttamalla säädöksiä niin, ettei Tanska houkuttelisi maahanmuuttajia pelkästään hyvällä sosiaaliturvalla, jonka kansa on rakentanut omille kansalaisilleen.
– Tanskassa on korkea veroaste, jolla on rakennettu vahva sosiaaliturva.
Maahanmuuttaja pääsee moniin ilmaisiin etuihin, joita hänen kotimaassaan ei edes ole. Esimerkiksi jos työntekijä on maksanut ammattiliiton jäsenmaksun Puolaan ja hän tulee Tanskaan työttömäksi, hän saa korvauksen tanskalaisen taulukon mukaan, joka on paljon korkeampi kuin Puolassa.
Sama pätee myös lapsilisiin, jotka ovat korkeammat kuin vaikkapa Bulgariassa. Messerschmidtin mielestä Tanskalla pitäisi olla täysi vapaus päättää, että sosiaalitukia maksetaan maahanmuuttajan lähtömaan tasolla, jos henkilö tulee Tanskaan elämään sosiaalituilla.
Työperäiseen maahanmuuttoon hän tahtoisi Ison-Britannian pääministeri David Cameronin tapaan enemmän kansallista säätelyä.
– Jos maahan tulee asukkaita jopa 80 maasta kilpailemaan alemmilla palkoilla, on se väärin, Messerschmidt näkee.
Valtaan pääsy ei kaadu
maahanmuuttoasioihin
Perussuomalaiset ovat puhuneet samoista asioista Suomessa. Ruotsissakin aiheet ovat herättäneet keskustelua, mutta asioihin kriittisimmin suhtautuvat Ruotsidemokraatit suljettu hallitusyhteistyön ulkopuolelle lähivuosien ajaksi. Onko Tanskassa vaara, että maahanmuuttoasiat voisivat nousta hallitustyön esteeksi?
Messerschmidtin mielestä mitään tällaista estettä ei ole. Puolue on jo 10 vuoden ajan tehnyt yhteistyötä Venstren kanssa.
– Ylipäänsä Tanskassa ei ole maahanmuuton vastaista asennetta. Meillä vastustetaan vain sitä, että maahanmuutto muuttaisi jotenkin huonolla tavalla tanskalaista yhteiskuntaa. Maahanmuutto sinänsä on ok. Mutta selvää on, että kun tulet maahan vieraaksi, käyttäydyt maan tavalla, etkä vaadi sitä tai tätä erityiskohtelua, Messerschmidt painottaa.
– Tanska poikkeaa Ruotsista hyvällä tavalla siinä, että muutkin puolueet – paria poikkeusta lukuun ottamatta – hyväksyvät ajatuksen, että kulttuurisesti erilaisista maista tuleva maahanmuutto pitää saada hallintaan: että ihmiset sosiaalistuvat ja sopeutuvat maan tapoihin.
Muut puolueet eivät kuitenkaan ota asiaa Messerschmidtin mielestä tarpeeksi vakavasti.
– Tanskassakin on esiintynyt esimerkiksi vihapuhetta juutalaisia vastaan, emmekä me sellaista hyväksy. Mutta tanskalaisessa keskustelussa pidetään enemmän esillä sitä, että liberaalipuolue Venstre ja me olemme aivan eri linjoilla EU-politiikassa – aivan kuin Suomessakin kokoomus ja perussuomalaiset, Messerschmidt arvioi.
Gallupit kutkuttavat
Joulun alla Tanskan kansanpuolue nousi eräässä mielipidemittauksessa kärkeen Venstren ja sosiaalidemokraattien ohi. Kaikki puolueet keikkuivat 20 prosentin tuntumassa, kun vielä takavuosina kansanpuolue laskettiin pienpuolueeksi. Joko pääministerin paikka kutkuttaa puoluetta?
– No se oli vain eräs mittaus. Niitä on monenlaisia, niiden tulokset vaihtelevat ja niitä on vaikeaa vertailla. Mutta se on selvää, että olemme nousseet kolmen suuren puolueen joukkoon, kun muilla on 10 prosenttia tai vähemmän. Aiemmin suurpuolueita oli vain kaksi, Messerschmidt myhäilee.
Ministerin paikkoja hän ei ryhdy jakamaan, koska vaaleihin on vielä aikaa.
– Emme tavoittele nyt pääministerin paikkaa – enhän ole varma edes siitä, olemmeko hallituksessakaan. Mutta me tuemme Venstre-puoluetta ja olemme valmiita hallitusyhteistyöhön sen kanssa.
Tanskassa vaalien ajankohdasta päättää pääministeri, joka on nyt sosiaalidemokraatti. Ajankohdaksi arvellaan touko-kesäkuuta, mutta aikaa on syyskuuhun saakka.
– Pääministeri tarkkailee varmasti myös gallupien valossa, koska vaalit kannattaisi järjestää, Messerschmidt ounastelee.
VELI-PEKKA LESKELÄ
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Soini: ECR:n vierailun anti oli mahtava
ECR:n suurkokous alkoi Kalastajatorpalla – “Selvä visio paremmasta Euroopasta”
ECR:n entinen puheenjohtaja: Euro ei voi toimia
PS:n tanskalainen sisarpuolue hirmuvoittoon – oppositioblokki voittamassa vaalit
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Hälyttävä tutkimustulos: kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia
Tanskassa äskettäin suoritetun kyselytutkimuksen mukaan peräti kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia. Yhtä suuri osuus pitää Hamasin vuosi sitten Israeliin tekemää hyökkäystä oikeutettuna siviiliuhreista huolimatta. Tanskan muslimeista 44 prosenttia sanoo, että Israelin valtiolla ei ole oikeutta olemassaoloon.