

LEHTIKUVA
Tanskademokraatit nousussa ennen tiistain parlamenttivaaleja – maahanmuuttokriittisyys leimaa Tanskan poliittista kenttää
Tanskan tiistaisiin parlamenttivaaleihin osallistuu 14 puoluetta. Oikeisto- ja vasemmistopuolueet ovat lähes tasoissa, joten enemmistöhallituksen muodostaminen voi olla hankalaa. Kuninkaantekijäksi saattaakin nousta tuliterä tanskademokraatit, maan ehkä kiistellyimmän poliitikon ja entisen maahanmuuttoministerin luomus.
Tanskassa järjestetään tiistaina ennenaikaiset kansankäräjävaalit. Toisin kuin taannoisissa Ruotsin valtiopäivävaaleissa, selkeää sisäpoliittista kiistakapulaa vaaleissa ei ole. Rikollisuudesta tai maahanmuutosta ei enää ole teemaksi, sillä jopa demarit suhtautuvat nuivasti hallitsemattomaan maahanmuuttoon.
Ennenaikaisiin vaaleihin jouduttiin, koska sosialidemokraattisen pääministeri Mette Frederiksenin hallitus halusi lopullisesti eroon mahdollisesti koronaa levittävistä minkeistä. Päätös todettiin myöhemmin lain vastaiseksi ja vähemmistöhallituksen tukipuolue Radikale venstre veti tukensa Frederikseniltä.
Vaalituloksen ennustaminen on hankalaa, koska vaaleihin osallistuu 14 puoluetta ja kaksi niistä on aivan uusia. Oikeisto ja vasemmisto ovat mielipidemittausten mukaan lähes tasoissa, joten enemmistöhallituksenkin muodostaminen voi olla tukalaa.
Tanskademokraatit tulevat
Entiset keskustaliberaalisen Venstre-puolueen konkarit ovat perustaneet kaksi uutta puoluetta: tanskademokraatit ja moderaatit. Kummankin gallupkannatus liikkuu vaalien alla 7–10 prosentin tienoilla.
Tanskademokraatit on entisen rohkeista liikkeistään tunnetun ja Tanskan ehkä kiistellyimmän poliitikon Inger Støjbergin (kuvassa) aikaansaannos. Hän toimi Tanskan maahanmuuttoministerinä vuosina 2015–2019 ja sai sittemmin potkut kansankäräjiltä pyrkiessään lopettamaan alaikäisten turvapaikanhakijoiden pakkoavioliitot.
Støjberg itse ei ole innostunut vertailuista ruotsidemokraatteihin ja kiistää puolueensa olevan kopio Ruotsin vastaavasta. Tanskademokraatit on ehkä enemmänkin maan maanmuuttokeskustelua 20 vuotta hallinneen Tanskan kansanpuolueen henkinen perillinen.
– Tämä on tanskalainen puolue, Støjberg painottikin taannoin Tanskan yleisradiossa.
Tanskan kansankäräjillä on 179 paikkaa, joista kaksi edustajaa valitaan Färsaarilta ja kaksi Grönlannista.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- alaikäisten pakkoavioliitot minkki tanskademokraatit Tanskan moderaatit ennenaikaiset vaalit vaalit 2022 Venstre Inger Støjberg Tanskan kansankäräjät Covid-19 korona Mette Frederiksen Maahanmuuttokriittisyys Tanska Turvapaikanhakijat pakolaiset turkistarhaus maahanmuutto
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Tanskan ja Ruotsin vankilat täynnä – rangaistuslaitosten rakentaminen ulkomaille kaatumassa VIP-kohtelun hintaan

Tanska tarkastaa ulkomailla lomailevien sosiaalituet lentokentällä

Jengiväkivallan juurisyyt ovat Afrikasta ja Lähi-idästä tulevassa maahanmuutossa – perussuomalaiset moitti kyselytunnilla hallituksen avuttomuutta, vaatii turvallisia katuja

Tanskan entinen maahanmuuttoministeri Inger Støjberg puuttui lasten pakkoavioliittoihin – sai 60 päivää vankeutta

Tanskalaisministerin eroon johtanut tuomio tuli alaikäisten turvapaikanhakijoiden erottamisesta – Yle jätti alaikäisyyden mainitsematta kahdesti pääuutislähetyksessään

Grönlantilaisten äänet ratkaisivat Tanskan parlamenttivaalit: Sosialidemokraatit voittoon – tanskademokraateille kelpo tulos
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.

Sahateollisuus varoittaa ilmastokilvoittelun valtavista kustannuksista – Lulu Ranne: Suomen ei pidä valita näivettävää skenaariota, jossa metsäsektoriamme ajetaan alas
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää