Viikon 46/2017 luetuin
Tämän nolommaksi ei enää mene: Huhtasaarta jahtaava Ylen toimittaja Eero Mäntymaa jää kiinni valheesta – kahdesti peräkkäin
Yleisradion toimittaja Eero Mäntymaan olisi varmaankin kannattanut pysyä maanantaina poissa Twitteristä. Vimmaista natsijahtia verkossa harrastava Mäntymaa innostui Varsovassa järjestetystä 60 000 osallistujan kansallismielisestä kulkueesta siinä määrin, että alkoi nähdä pöpöjä oikein urakalla. Vauhtisokeus johti erittäin karkeisiin virheisiin.
Tapahtumaketju lähti liikkeelle presidenttiehdokas Laura Huhtasaaren julkaisemasta Varsova-kulkuetta tukevasta twiitistä. Huhtasaari kirjoitti: ”Hyvä Puola”. Tästä kehkeytyi keskustelu, jota Huhtasaari jatkoi:
”Historiaa tuntevat, tietävät mitä puolalaiset ovat joutuneet kärsimään. He ovat vihdoin vapaita kommunismista, natsismista ja aikovat olla vielä 100 vuoden päästäkin kansallinen ja kristillinen puola. He eivät enää suostu orjuuteen.”
Ylen Mäntymaalle tämä ei kelvannut. Hän linkitti twiittiketjuun kuvan natsitervehdyksen tekevästä uhkaavasta miehestä ja kirjoitti saatteeksi: ”Kuvassa tavallisia perheellisiä. Ja ei siinä, voihan uusnatsismin kannattajillakin perheitä olla.”
Verkkokeskustelija huomautti Mäntymaalle, että hänen kuvansa ei liity Varsovan kulkueeseen lainkaan. Kuva esittää unkarilaisia marssimassa Puolassa vuonna 2015.
Pieleen, ja kohta uudestaan pieleen
Mäntymaa ei väärän kuvan levittämisestä sen kummemmin hätkähtänyt, vaan jatkoi saman tien vielä raflaavammalla twiitillä:
Joo, huomasin että se on vanha kuva. Pahoittelut! Tässä sloganeita tämän päivän marssilta: “Clean Blood”. “Europe Will Be White”. “Pray for Islamic Holocaust”. “Tavallisten perheellisten” puheita?
Mäntymaa siis väitti twiitissään, että Varsovan kulkueessa olisi rukoiltu holokaustia muslimeille.
Jos Mäntymaa olisi viitsinyt tarkistaa väitteensä, hän olisi melko helposti voinut todeta, että väite ei pidä paikkansa. On totta, että väite on levinnyt laajalti niin sanotussa valtamediassa, mutta silminnäkijähavaintoa tai valokuvia ei ole. Holokaustiväitettä levittävät Washington Post ja Independent viittaavat CNN:n uutiseen, jonka alkuperäisessä versiossa todella kerrottiin islamic holocaust –kyltistä.
CNN on jälkikäteen korjannut uutistaan ja poistanut holokaustikylttiä koskevan väitteensä. CNN:n uutisen loppuun on lisätty korjaus, jossa hieman vaikeaselkoisesti todetaan, että “..tekstiä on muutettu vastaamaan sisältöä, joka oli näkyvissä Varsovan kylteissä.”
Puolalainen toimittaja Tomasz Lysiak on löytänyt holokaustikyltin. Se on vuodelta 2015 – aivan kuten Mäntymaan linkittämä toinenkin feikkikuva.
Anteeksi nyt
Eero Mäntymaan maanantaihin mahtui kaksi peräkkäistä fake news -tilannetta. Se on aika paljon toimittajalle, jonka talo pitää luotettavutta ylimpänä arvonaan.
Mäntymaa jakeli valheitaan tilanteessa, jossa hän yritti tarkoituksella diskreditoida presidenttiehdokasta.
Olin jotenkin ymmärtänyt journalismin olevan sitä, että toimittajat yrittävät pitää huolta siitä, että poliitikot eivät valehtele. Onko tämä kuvio nyt sitten kääntynyt päälaelleen?
Muutos 14.11.2017 klo 10.48 – Mäntymaan ensimmäisenä julkaisema kuva esittää unkarilaisia marssimassa Puolassa vuonna 2015.
MATIAS TURKKILA
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Mistä Puolan itsenäisyysmarssissa oli kyse – nyt puhuu kulkueeseen osallistunut suomalainen
Voiko Yleen luottaa? Käyttää puolueellisia asiantuntijoita, salailee rahankäyttöään, saa usein moitteita Julkisen sanan neuvostolta
Yle valitsi uuden toimitusjohtajansa kaikessa hiljaisuudessa: Merja Ylä-Anttilasta tulee aviomiehensä pomo
Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja: Ylen ohjelmat maksukortin taakse – “Ne maksavat, jotka haluavat katsoa ja muut vapautetaan kaikista maksuista”
Ylen toimittaja älähti turvapaikkaturistien puolesta – Immonen: “Veronmaksajien kustantama mielipidekirjoitus meni pahasti metsään”
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
DEI lyttäsi Yhdysvaltojen nuoret miehet “myrkyllisiksi” ja tahrasi heidän historialliset sankarinsa – he nousivat DEI:tä vastaan ja loivat vastakulttuuria, joka siivitti Trumpia voittoon
Quillette-lehden perustaja Claire Lehmann tarkastelee Trumpin voittoa päivänpoliittisten kysymysten sijaan kulttuuri-ilmiönä – erityisesti nuorten miesten parissa orastavan asenneilmapiirin kautta. Vaikka kuluneen vuoden aikana eri medioissa on käsitelty nuorten miesten oikeistolaistumista, taustalla on muutakin kuin poliittisten kantojen jyrkentymistä.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.