Talvivaaran kohtalonhetket käsillä
Kun nikkelinhinta kyntää alhaalla, kaivos syö rahaa samaan aikaan, kun se ponnistelee tuotannon lisäämiseksi niin, että se selviäisi myös nykyisillä hinnoilla. Yhtiö pelaa aikaa. Muuten jää tuhansista työpaikoista muistoksi pelkkä saasteinen kuoppa.
Perussuomalaisten mielestä valtion apu voisi avata tien valtion kaivosyhtiölle, jonka kautta kansa saisi entistä suuremman osan kaivosalan tuotosta.
Lokakuun lopussa levisi tieto työ- ja elinkeinoministeriön suunnittelemasta pelastuspaketista. Perussuomalaisten kansanedustaja Reijo Tossavainen ei siltä paljoa odottanut, niin nihkeästi oli elinkeinoministeri Jan Vapaavuori suhtautunut yhteiskunnan osallistumiseen talouselämän kriiseihin.
– En odota paljoa. Ehkä sellainen ratkaisu saadaan, että pahimmasta päästään yli. Turha odottaa kauaskantoisia ratkaisuja. Mutta pahimmankin kriisin keskellä pitäisi kuitenkin katsoa kauemmas: kuinka Talvivaara ja kaivosteollisuus voisivat nousta Suomen kansantalouden tukijaloiksi, Tossavainen vetoaa.
Malmivarat ovat luontainen vahvuus
Tossavaisen mielestä Suomen pitää miettiä, mitkä ovat meidän luontaisia vahvuuksiamme. Kuinka kauan ne kestävät? Nokian raunioilla huomaamme, että Suomen malmivarat ovat suuret – eikä kaivosta voi viedä Kiinaan.
– Kanadalaisen tutkimusyhtiön mukaan Suomen malmivarat ovat Venäjän ja Kanadan jälkeen kolmanneksi suurimmat. Paljon on jo kaivosalalla tehty, mutta valitettavasti useimmat hankkeet ovat ulkomaisessa omistuksessa. Kansainväliset omistajat hakevat mahdollisimman nopeita hyötyjä Suomea huomioimatta, Tossavainen tuumii.
Valtion osallistumisesta saatiin hyviä kokemuksia, kun Outokumpu Oy nosti Suomen kaivosteollisuuden nopeasti jaloilleen.
– Käsittämätöntä onkin, kuinka valtio tulkitsi, ettei kaivosalalla ole Suomessa tulevaisuutta ja ala ajettiin alas – kun todellisuus on päinvastainen, Tossavainen ihmettelee.
Valtio paikkaamaan yksityistä pääomaa
Elektroniikkatehtaan voi siirtää Kiinaan, mutta kaivosta ei. Se on hyvä voimavara ja tukijalka, joka tuo työtä etenkin Pohjois- ja Itä-Suomeen.
– Kun Suomessa ei ole vahvoja yksityisiä toimijoita, valtion pitäisi lähteä tehokkaasti liikkeelle. Yksi keino olisi siirtää Talvivaara vähintään kolmasosan osuudella valtiolle, mieluummin puolet. Ja loput pörssisijoittajille. Määräysvalta siirtyisi silloin Suomen valtiolle. Ensimmäinen tehtävä olisi nostaa Talvivaara kuiville, Tossavainen toteaa.
– Yhtiön nimi voisi olla sen jälkeen Suomen Kaivos Oy. Yhtiö voisi hyödyttää Suomen malmivaroja laajemminkin myös jalostuksen kautta.
Tähän rohkaisevat myös lupaavat tiedot: suljettu kierto toimii jo Talvivaarassa. Kestämättömät ympäristöongelmat saadaan siis hallintaan. Vanhoja vesivarastoja puhdistetaan vielä pari vuotta. Tossavaisen mielestä ympäristöongelmia on katsottiin kriisissä liian lyhyellä tähtäimellä huomioimatta ongelmien ratkaisumahdollisuuksia.
Talvivaara kannattaa keskivertohinnalla
Talvivaara kärsii hinnan heikkoudesta. Keskivertohinnoilla Talvivaara olisi kannattava yhtiö ja malmia riittää kauan, Tossavainen toteaa.
Valtio on omistanut Talvivaaran kaivoksesta 17 prosenttia omistusyhtiö Solidiumin kautta. Talvivaaran rahantarpeeksi arveltiin lokakuun lopussa paria sataa miljoonaa euroa. 51 prosentin omistus maksaisi noin 500 miljoonaa. Yhtenä keinona väläytettiin suuria velkaleikkauksia. Vaihtoehto olisi yhtiön kaatuminen valtion syliin.
Nikkeli maksaa nyt runsaat 14 000 dollaria tonnilta. 2000-luvun alussa hinta matoi alempana, mutta nousi vuonna 2008 nykyiselle tasolle ja kysyntä kasvoi. Talvivaaran kaivosta ryhdyttiin rakentamaan kiireesti.
Outokumpu pyysi toimitusjohtaja Pekka Perältä euron hinnan Talvivaaran kaivosoikeudesta. Reiluna miehenä Perä maksoi kaksi euroa.
Nikkelin hinta nousi pariin otteeseen lähes 40 000 dollariin tonnilta vuosina 2009 ja 2010. Nousua ruokkivat Kiinan ja muiden kehittyvien maiden vahva kysyntä. Maailmantalouden taantuma on laskenut kysyntää ja samalla hintaa puoleen huippuvuosien tasosta.
Nikkelin hinta nousuun 2015?
Uusi ongelma on se, ettei Talvivaara ole yksin: huippuhinnat nostivat maailmalle muitakin suuria investointeja, joiden tuotanto viivyttää tai jopa estää hinnan nousua. Hinta voi lähteä nousuun vasta vuonna 2015 tai 2016, jos vielä silloinkaan.
Talvivaara ei kannata nykyisellä hinnalla tällä tuotannon tasolla. Yhtiön osakkeen arvo on seurannut nikkelin hintaa kuin hai uimaria. Pekka Perän mukaan nyt kamppaillaan tuotannon nostamiseksi niin suureksi, että nykyinenkin hinta riittäisi. Liuotusaltaissa muhivat kasat pitää saada käyttöön.
Kirjoitus on julkaistu Perussuomalainen 14/2013 -lehdessä.
VELI-PEKKA LESKELÄ
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Viikon suosituimmat
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Hälyttävä tutkimustulos: kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia
Tanskassa äskettäin suoritetun kyselytutkimuksen mukaan peräti kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia. Yhtä suuri osuus pitää Hamasin vuosi sitten Israeliin tekemää hyökkäystä oikeutettuna siviiliuhreista huolimatta. Tanskan muslimeista 44 prosenttia sanoo, että Israelin valtiolla ei ole oikeutta olemassaoloon.