

MATTI MATIKAINEN
Taloustieteen professori ja eurovaaliehdokas Virén: EU-johtajat viljelevät jopa epäuskottavia uhkakuvia – ja unohtavat tärkeimmän
Taloustieteen professori ja eurovaaliehdokas Matti Virén kirjoittaa Uuden Suomen Puheenvuoro-blogipalvelussa EU:n luomista uhkakuvista.
Matti Virén arvelee syyksi sen, että EU haluaa painottaa vaalien merkitystä ja sitä kautta EU:n tulisi tiivistää rivejään. Uhkakuvien valintoja hän ei täysin ymmärrä, sillä väestönkasvu loistaa poissaolollaan. Samaan aikaan uhkalistalla on usea vähämerkityksinen tai jopa uskomaton huoli.
Europarlamenttivaalien ulkoiset uhat ovat tietysti suurvallat ja valikoidusti heidän johtajansa. Uudeksi murheeksi on nostettu vielä viime vuonna ilmastonmuutos. Yhdysvaltojen presidentti Donald Trumpia pidetään kelvottomana ja Venäjän presidentti Vladimir Putinia arvaamattona.
EU:n uhkakuvalistalla ainoastaan Kiina on Virénin mielestä realistinen.
Venäjän talous alle kymmenesosa EU:n taloudesta
Suomessa Putin-huolet on luonnollisesti otettu vakavasti, jopa hysteerisesti. Virén kertoo, että Venäjän uhkaa ylläpidetään lähinnä vain verbaalisella tasolla. EU:lle epämiellyttävät vaalitulokset ovat poikkeuksetta Venäjän toimia. Venäjä vakuuttaa syyttömyyttään.
Europarlamenttivaalien alla internetin teknologiajättejä on patistettu reippaasti ulkomaiden vaalivaikuttamisen torjuntaan. Facebook ja Google eivät ole havainneet europarlamenttivaalien alla Venäjältä masinoitua ännestäjiin vaikuttamista.
Virén muistuttaa Venäjän talouden koosta, mikä on alle kymmenesosa EU:n taloudesta. Hän arvelee, että ennemminkin Venäjä luhistuu kuin EU juuri talouksien kokoerojen vuoksi.
– On absurdia myös ajatella, että Venäjä kykenisi jotenkin hajottamaan Euroopan unionin. Pitkässä juoksussa Venäjän hajoaminen taitaa olla todennäköisempää, Virén kirjoittaa.
Jos Putin-uhka olisi riittävän suuri, olisi vastatoimiakin tarjolla. Venäjä voitaisiin sulkea rahoitusmarkkinoilta. Se iskisi todella kovaa ja tehoaisi nopeasti. Ukrainalle voisi tarjota asekalustoa ja Itämeren kaasuputken sijaan energiaa voisi tuottaa muilla tavoin.
EU ja Yhdysvallat painostamaan Kiinaa
Virén kirjoittaa, ettei Kiina ole toiminut täysin muun maailman kanssa samoilla markkinatalouden pelisäännöillä. Kiina tukee julmetusti kiinalaisia yrityksiä maaperällään. Kiina pitää valuuttakurssinsa myös epärealistisella tasolla, mikä vinouttaa maailmankauppaa.
Virénin mielestä EU:lla ja Yhdysvalloilla on tässä yhteinen intressi saada Kiina toimimaan yhteisillä pelisäännöillä. Hän harmittelee asetelmaa, jossa Yhdysvallat tulkitaan öykkäröiväksi häiriköksi. Tämä tulkinta tehdään vain siksi, että Trumpista ei pidetä. EU:lla on henkilökohtaisten syiden nojalla vaara asettua väärälle puolelle suurvaltojen kiistassa.
Taloudet eri poluilla
Virénin mielestä EU:n ei tulisi tähdätä ilmastonmuutoksessa liian kunnianhimoiseen politiikkaan. Euroopan ja Yhdysvaltojen taloudet ovat kulkeneet eri polkuja sitten finanssikriisin puhkeamisen. EU-alueen talous polkee enemmän tai vähemmän paikoillaan, kun taas Yhdysvaltain talous on vironnut nopeasti ja nyt se on nykäissyt jo tuntuvan eron EU-talouteen.
Ilmastonmuutoksen torjunta nakertaa kasvupotentiaalia ja elintasokuilu Yhdysaltoihin kasvaa. Yritykset hakeutuvat ulkomaille ja se luo painetta veronkiristyksille. Tämän ketjun vuoksi markkinat alkavat voida entistä pahemmin.
Väestönkasvu “unohtui”
Virénin mielestä suurin uhka EU:lle on sitä ympäröivien maanosien raju väestönkasvu. Hän kirjoittaa YK:n väestöennustelaskelmiin nojaten, että Lähi-idän ja Afrikan väestömäärä kasvaa neljällä miljardilla tämän vuosisadan loppuun mennessä. Hän arvelee, että väestö pyrkii siirtymään Eurooppaan.
Hänen mielestään EU:n maalailemat visiot nostaa Afrikan talous eurooppalaiselle tasolle eivät ole tästä maailmasta. Hän vertaa tilannetta Suomen mittakaavassa. Hänen mielestä on järjenvastaista kuvitella, että Kauniainen pystyisi nostamaan muun Suomen elintason Kauniaisten tasolle.
Eurooppalaiset työmarkkinat eivät selviytyisi tällaisesta väestönlisäyksestä.
Virén haluaa toimivia ja konkreettisia ratkaisuja väestönkasvun tuomiin ongelmiin. Niitä hän ei ole vaalikeskusteluissa nähnyt, lukuunottamatta täysin utopistisia visioita.
Henri Alakylä
Artikkeliin liittyvät aiheet
- väestönkasvu Ilmastonmuutos Vladimir Putin Donald Trump Kiina Matti Virén Yhdysvallat Venäjä Eurovaalit EU
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Taloustieteen professori, eurovaaliehdokas Virén huolissaan korkeasta kokonaisveroasteesta

Eurovaaliehdokas Virén: Siirtolaiskriisi osoitti, miten heikko integraatiohalu Euroopassa on

Talousprofessorilta madonluvut hallituksen maahanmuutto-ohjelmalle – edes työperäinen maahanmuutto ei paranna huoltosuhdetta

Halla-aho: Jäsenmaksut eivät voi kasvaa Brexitin myötä – “EU:n on leikattava omia menojaan”

Halla-aho kaipaa malttia ja realismia ilmastokeskusteluun: ”On vastuutonta lietsoa paniikkia ja ilmastoahdistusta nuoriin ihmisiin”
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Miko Bergbom: Perussuomalaiset on politiikan hammaslääkäri, SDP karkkipussi
Kansanedustaja Miko Bergbom vertaa perussuomalaisten toimivan politiikassa kuin hammaslääkäri, joka tekee oikeita asioita, mutta jonka tuoliin ei ehkä aina ole niin kiva istahtaa. Vastaavasti SDP toimii politiikassa tarjoten äänestäjilleen pulleaa karkkipussia. - Surullisena olen seurannut SDP:n ”kaikki voi tehdä velaksi” -kampanjaa. Rahaa on helppo luvata lisää, mutta pelkään sitä, että SDP:n lupaukset tulevat johtamaan ympäri Suomea kuntaveron korotuksiin, Bergbom sanoo.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää