MATTI MATIKAINEN
Taloustieteen professori ja eurovaaliehdokas Virén: EU-johtajat viljelevät jopa epäuskottavia uhkakuvia – ja unohtavat tärkeimmän
Taloustieteen professori ja eurovaaliehdokas Matti Virén kirjoittaa Uuden Suomen Puheenvuoro-blogipalvelussa EU:n luomista uhkakuvista.
Matti Virén arvelee syyksi sen, että EU haluaa painottaa vaalien merkitystä ja sitä kautta EU:n tulisi tiivistää rivejään. Uhkakuvien valintoja hän ei täysin ymmärrä, sillä väestönkasvu loistaa poissaolollaan. Samaan aikaan uhkalistalla on usea vähämerkityksinen tai jopa uskomaton huoli.
Europarlamenttivaalien ulkoiset uhat ovat tietysti suurvallat ja valikoidusti heidän johtajansa. Uudeksi murheeksi on nostettu vielä viime vuonna ilmastonmuutos. Yhdysvaltojen presidentti Donald Trumpia pidetään kelvottomana ja Venäjän presidentti Vladimir Putinia arvaamattona.
EU:n uhkakuvalistalla ainoastaan Kiina on Virénin mielestä realistinen.
Venäjän talous alle kymmenesosa EU:n taloudesta
Suomessa Putin-huolet on luonnollisesti otettu vakavasti, jopa hysteerisesti. Virén kertoo, että Venäjän uhkaa ylläpidetään lähinnä vain verbaalisella tasolla. EU:lle epämiellyttävät vaalitulokset ovat poikkeuksetta Venäjän toimia. Venäjä vakuuttaa syyttömyyttään.
Europarlamenttivaalien alla internetin teknologiajättejä on patistettu reippaasti ulkomaiden vaalivaikuttamisen torjuntaan. Facebook ja Google eivät ole havainneet europarlamenttivaalien alla Venäjältä masinoitua ännestäjiin vaikuttamista.
Virén muistuttaa Venäjän talouden koosta, mikä on alle kymmenesosa EU:n taloudesta. Hän arvelee, että ennemminkin Venäjä luhistuu kuin EU juuri talouksien kokoerojen vuoksi.
– On absurdia myös ajatella, että Venäjä kykenisi jotenkin hajottamaan Euroopan unionin. Pitkässä juoksussa Venäjän hajoaminen taitaa olla todennäköisempää, Virén kirjoittaa.
Jos Putin-uhka olisi riittävän suuri, olisi vastatoimiakin tarjolla. Venäjä voitaisiin sulkea rahoitusmarkkinoilta. Se iskisi todella kovaa ja tehoaisi nopeasti. Ukrainalle voisi tarjota asekalustoa ja Itämeren kaasuputken sijaan energiaa voisi tuottaa muilla tavoin.
EU ja Yhdysvallat painostamaan Kiinaa
Virén kirjoittaa, ettei Kiina ole toiminut täysin muun maailman kanssa samoilla markkinatalouden pelisäännöillä. Kiina tukee julmetusti kiinalaisia yrityksiä maaperällään. Kiina pitää valuuttakurssinsa myös epärealistisella tasolla, mikä vinouttaa maailmankauppaa.
Virénin mielestä EU:lla ja Yhdysvalloilla on tässä yhteinen intressi saada Kiina toimimaan yhteisillä pelisäännöillä. Hän harmittelee asetelmaa, jossa Yhdysvallat tulkitaan öykkäröiväksi häiriköksi. Tämä tulkinta tehdään vain siksi, että Trumpista ei pidetä. EU:lla on henkilökohtaisten syiden nojalla vaara asettua väärälle puolelle suurvaltojen kiistassa.
Taloudet eri poluilla
Virénin mielestä EU:n ei tulisi tähdätä ilmastonmuutoksessa liian kunnianhimoiseen politiikkaan. Euroopan ja Yhdysvaltojen taloudet ovat kulkeneet eri polkuja sitten finanssikriisin puhkeamisen. EU-alueen talous polkee enemmän tai vähemmän paikoillaan, kun taas Yhdysvaltain talous on vironnut nopeasti ja nyt se on nykäissyt jo tuntuvan eron EU-talouteen.
Ilmastonmuutoksen torjunta nakertaa kasvupotentiaalia ja elintasokuilu Yhdysaltoihin kasvaa. Yritykset hakeutuvat ulkomaille ja se luo painetta veronkiristyksille. Tämän ketjun vuoksi markkinat alkavat voida entistä pahemmin.
Väestönkasvu “unohtui”
Virénin mielestä suurin uhka EU:lle on sitä ympäröivien maanosien raju väestönkasvu. Hän kirjoittaa YK:n väestöennustelaskelmiin nojaten, että Lähi-idän ja Afrikan väestömäärä kasvaa neljällä miljardilla tämän vuosisadan loppuun mennessä. Hän arvelee, että väestö pyrkii siirtymään Eurooppaan.
Hänen mielestään EU:n maalailemat visiot nostaa Afrikan talous eurooppalaiselle tasolle eivät ole tästä maailmasta. Hän vertaa tilannetta Suomen mittakaavassa. Hänen mielestä on järjenvastaista kuvitella, että Kauniainen pystyisi nostamaan muun Suomen elintason Kauniaisten tasolle.
Eurooppalaiset työmarkkinat eivät selviytyisi tällaisesta väestönlisäyksestä.
Virén haluaa toimivia ja konkreettisia ratkaisuja väestönkasvun tuomiin ongelmiin. Niitä hän ei ole vaalikeskusteluissa nähnyt, lukuunottamatta täysin utopistisia visioita.
Henri Alakylä
Artikkeliin liittyvät aiheet
- väestönkasvu Ilmastonmuutos Vladimir Putin Donald Trump Kiina Matti Virén Yhdysvallat Venäjä Eurovaalit EU
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Taloustieteen professori, eurovaaliehdokas Virén huolissaan korkeasta kokonaisveroasteesta
Eurovaaliehdokas Virén: Siirtolaiskriisi osoitti, miten heikko integraatiohalu Euroopassa on
Talousprofessorilta madonluvut hallituksen maahanmuutto-ohjelmalle – edes työperäinen maahanmuutto ei paranna huoltosuhdetta
Halla-aho: Jäsenmaksut eivät voi kasvaa Brexitin myötä – “EU:n on leikattava omia menojaan”
Halla-aho kaipaa malttia ja realismia ilmastokeskusteluun: ”On vastuutonta lietsoa paniikkia ja ilmastoahdistusta nuoriin ihmisiin”
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Hälyttävä tutkimustulos: kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia
Tanskassa äskettäin suoritetun kyselytutkimuksen mukaan peräti kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia. Yhtä suuri osuus pitää Hamasin vuosi sitten Israeliin tekemää hyökkäystä oikeutettuna siviiliuhreista huolimatta. Tanskan muslimeista 44 prosenttia sanoo, että Israelin valtiolla ei ole oikeutta olemassaoloon.
Uusimmat
Antikainen: Suomi irti Ottawan sopimuksesta ja maamiinat takaisin
Jaana Strandman: Hallitus vahvistaa lasten oikeuksia
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää