

LEHTIKUVA
Taloustieteen Nobel-voittajalta tunnustusta hallitusohjelmalle: Merkittävä suunnanmuutos – ”Työnteon kannustimet keskiöön”
Nobelisti Bengt Holmström kiittelee Kauppalehden haastattelussa uutta hallitusohjelmaa, joka vastaa siihen huutoon, että työntekoon tulee kannustaa eikä tukia saa vastikkeetta. Holmström myös katsoo, että yksilöiden liiallinen riippuvuus valtiosta on omiaan lisäämään ahdistusta tai yksinäisyyden kokemusta.
Taloustieteen nobelisti Bengt Holmström ilmaisee Kauppalehden haastattelussa tyytyväisyytensä uuden hallituksen ohjelmaan, joka vahvistaa työnteon kannustimia ja siirtää vastuuta valtiolta kansalaisille itselleen.
Holmström on jo aiemmin moittinut suomalaista sosialidemokraattista talouspolitiikkaa, joka on tehnyt ihmisyksilöt liian riippuvaiseksi valtiosta ja siten murentanut yksilöllistä vastuuntuntoa.
Tanskan mallin mukaan
Nyt Holmström katsoo, että hallitusohjelmassa on otettu merkittävä muutos oikeaan suuntaan.
– Hallitusohjelma on merkittävä suunnanmuutos. Ohjelma asettaa työnteon kannustimet keskiöön, Holmström sanoo Kauppalehdelle.
Nobelistin mukaan hallitusohjelma vastaa siihen huutoon, että työntekoon tulee kannustaa eikä tukia saa vastikkeetta. Tällaista linjaa on esimerkiksi Tanskassa noudatettu.
Holmströmin mukaan myös maahanmuuttopolitiikan tulisi olla vahvasti sidoksissa työn tekemiseen, koska vain siten se saavuttaa yleisen hyväksynnän, eikä turhauta maahan saapuvia.
Työn ja yrittämisen puolesta
Toiseksi suurin hallituspuolue perussuomalaiset on aina ollut ja tulee olemaan suomalaisen työn ja yrittämisen puolue.
Valtiovarainministeri Riikka Purra totesikin tällä viikolla eduskunnassa, että oikeudenmukaisuudeksi tulisi kutsua ihmisten ja kansakuntien oikeutta oman työnsä hedelmiin ja vastuuta omista taloudellisista sitoumuksistaan.
– Oikeudenmukaisuus ei tarkoita sitä, että veronmaksajan rahat ovat valtion ja että valtio päättää, mitä rahalla tehdään. Tai että kaikkea, siis kaikkea, rahoitetaan veronmaksajan rahalla. Velaksi.
Purra totesi, ettei kehityksen päätepisteenä voi olla yhteiskunta, jossa ihminen saa mahdollisimman paljon tukia ja kaikkeen on vain oikeuksia.
– Me näemme Suomen, jonka hyvinvointi perustuu työlle ja jossa on myös velvollisuuksia. Kullekin kykyjensä ja voimiensa mukaan. Kansalaisten ja kansakuntien vastuun lisääminen omasta taloudestaan on myös oikein. Tämä vähentää moraalikadon, vapaamatkustamisen ja kilpailukyvyttömyyden tapaisia ongelmia, Purra sanoi.
Valtion rooli kasvanut liian suureksi
Uusi hallitus on vahvasti sitoutunut korjaamaan julkista taloutta: tavoitteena on kilpailukykyinen ja yrittäjämyönteinen Suomi, joka houkuttelee investointeja.
Valtiovarainministeri Purran mukaan korjaaminen edellyttää uudenlaista politiikkaa eli priorisointia, tärkeysjärjestystä, rakenteellisia uudistuksia ja samalla myös vaikeita päätöksiä. Veronkevennyksien ja sääntelyn purkamisen myötä työn tekemisestä on tulossa kannattavampaa.
Valtion tämän vuoden budjetin alijäämä on huimat 8,1 miljardia euroa. Valtion taloutta rasittavat erilaiset vajeet
Nobelisti Holmströmin mukaan talouden tilan heikentyminen onkin vain oire, sillä itse sairaus on valtion liian painava rooli.
Holmström uskoo, että riippuvuus valtiosta lisää ahdistusta tai yksinäisyyden kokemusta. Hän lisäisi monien etuuksien vastikkeellisuutta, koska uskoo, että ihmiset saavat hyvää oloa siitä, että he auttavat toisiaan.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Nobel-voittaja yrittäjämyönteisyys velvollisuudet työn kannustimet vastuunkanto rakenteelliset uudistukset valtiontalous tärkeysjärjestys veronmaksajat veronkevennykset hyvinvointi Bengt Holmström Investoinnit Maahanmuuttopolitiikka Riikka Purra Alijäämä Sääntelyn purkaminen Hallitusohjelma Velkaantuminen työllisyys Kilpailukyky
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Hallitus ei nosta polttoainehintoja – Purra: ”Pumpulla tankkaava suomalainen huokaisee kerrankin helpotuksesta”

Painopiste siirtyy epäolennaisuuksista valtion perustehtäviin: Väyläverkkoon ja rautateille tulossa miljardien investointi

Uusi hallitus aloitti toimintansa – Purra: ”Moni asia tulee muuttumaan”

Maa- ja metsätaloustuottajat, hevosalan toimijat ja Suomen Yrittäjät antavat tunnustusta hallitusohjelmalle – ”On ymmärretty yritysten ja työelämän tarpeet”

Perussuomalaiset: Ensin suomalainen työ ja yrittäminen – vastuiden ja velvoitteiden tasapainottaminen lisää oikeudenmukaisuutta sekä vahvistaa julkista taloutta
Viikon suosituimmat

Käsittämätön kahakka vaaliteltalla – Sofia Virta usutti avustajiaan häiriköimään työtään tekevää toimittajaa – kameraa revittiin kädestä, naamaan läpsittiin vaaliesitteillä
”En ole 20 toimittajavuoden aikana nähnyt poliitikkoa, joka hoitaisi mediasuhteitaan yhtä ala-arvoisesti.”

Joka toinen somaliäiti Suomessa on yksinhuoltaja – onko yksinhuoltajuus oikeasti moniavioisuutta?
Ylen artikkeli vuodelta 2009 kertoi, että 46 prosenttia Suomessa asuvista somaliäideistä asui tuolloin yksin lastensa kanssa. Yhtenä selittävänä tekijänä jutussa pidettiin moniavioisuutta, sillä Suomessa voi kihlautua useamman henkilön kanssa.

Purra sai lapsen äidiltä tyrmistyttävän viestin – koulurauha oli jo valmiiksi mennyttä, kunnes opettaja esitti kummallisen pyynnön

Juontajamalli Sini Ariell vieraili eduskunnassa ja kertoi Australian woke-sekoilusta tavalla, joka sai jopa Juha Mäenpään hetkeksi hiljenemään (video)

Päivän pointti: Woke tuhoaa kaiken mihin se koskee, tällä kertaa Kallion ilmaisutaidon lukion oppilaiden mahdollisuudet itsensä ilmaisemiseen

Vaalivalvojaiset – suora lähetys

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Wille Rydman: Helsingin poliittisesta ilmapiiristä tulossa punavihreä – ”Ihmiset tulevat ainakin näkemään, mihin suuntaan Helsinkiä ei pidä viedä”
Perussuomalaiset saa Helsinkiin pienen valtuustoryhmän. - Teemme valtuustossa kaiken sen minkä voimme. Edustamme tervehenkistä sinivalkoista politiikkaa, ja pidämme ääntä senkin edestä, minkä vaalituloksessa menetimme, Wille Rydman sanoo ja kehottaa ammentamaan valituloksesta sisua.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Miko Bergbom: Perussuomalaiset on politiikan hammaslääkäri, SDP karkkipussi
Kansanedustaja Miko Bergbom vertaa perussuomalaisten toimivan politiikassa kuin hammaslääkäri, joka tekee oikeita asioita, mutta jonka tuoliin ei ehkä aina ole niin kiva istahtaa. Vastaavasti SDP toimii politiikassa tarjoten äänestäjilleen pulleaa karkkipussia. - Surullisena olen seurannut SDP:n ”kaikki voi tehdä velaksi” -kampanjaa. Rahaa on helppo luvata lisää, mutta pelkään sitä, että SDP:n lupaukset tulevat johtamaan ympäri Suomea kuntaveron korotuksiin, Bergbom sanoo.
Uusimmat

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa

Latvia irtautumassa Ottawan miinakieltosopimuksesta
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää