LEHTIKUVA
Taloustieteen dosentti Malinen ruotii keskustan puheenjohtajavaaleja: “Kuinka tyhminä poliitikot meitä oikein pitävät?”
Keskustapuolue on valitsemassa itselleen uuden puheenjohtajan syksyn puoluekokouksessaan. Taloustieteen dosentti Tuomas Malinen ruotii Puheenvuoron blogissaan puolueen johdon suhtautumista EU:n elpymisvälineeseen. Malinen pitää puoluejohdon sumutuksia suoranaisesti tietoisina valheina.
Tuomas Malinen käy kiinni puheenjohtajaehdokas, tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikon kirjoitukseen, missä Saarikko valittelee elpymisvälineen keskustelun pyörivän nettomaksujen ympärillä. Malinen huomauttaa, että keskustelua on käyty myös elpymisvälineen oikeudellisista ongelmista ja sen avaamaan liittovaltiokehitykseen.
Keskustelua on käyty myös elpymisvälineen varsinaisesta pihvin puutteesta: monet ekonomistit ovat todenneet, ettei elpymispaketti elvytä Euroopan taloutta.
Investointeja ei voi määrätä
Elpymisvälineen lahjaraha on ajatuksen tasolla kaavailtu käytettäväksi investointeihin. Investoinnit digi- ja viherteknologiaan ovat olleet erityisesti toiveiden listalla.
Malinen huomauttaa, ettei rahojen käyttötarkoitusta voida valvoa. Lahjaraha vapauttaa nettosaajamaiden budjettivaroja. Lahjoituksia saaneet maat käyttävät ylimääräiset budjettivarat itsenäisesti. Mikään ei takaa niiden päätyvän investointeihin.
Malisen mielestä olisi järkevämpää, että korkean tuottavuuden maat investoisivat itse lahjoitusten sijaan.
– Käytännössä ”elpysmisvälineen” avustukset ovatkin puhdas tulonsiirto, tai lahjus, eteläisille jäsenmaille ilman mitään takuita, että investoinnit tai talous Euroopassa elpyvät, Malinen summaa.
Kallis “neuvotteluvoitto”
Malinen ihmettelee Saarikon suitsuttamaa “neuvotteluvoittoa”. Saarikon mukaan elpymispakettineuvotteluissa Suomi säästyi miljoonaluokan maataloustukien leikkauksilta. Se väistettiin maksamalla 6 200 miljoonaa euroa.
– Eli maksamme 6,2 miljardia, jotta voisimme saada satoja miljoonia. Kuinka tyhminä poliitikot meitä oikein pitävät? Malinen kysyy.
Keskustan istuva puheenjohtaja Katri Kulmuni on Saarikon linjalla siinä, ettei elpymispaketti täytä tulonsiirtounionin tunnusmerkkejä.
Malinen muistuttaa, että EU rikkoo kahta omaa sääntöään elpymisvälineellään. Ensiksi EU pyörii välineen myötä yhteisellä velkarahalla ja toiseksi jäsenmaat täyttävät toistensa budjettiaukkoja.
Hän arvelee, etteivät Kulmuni ja Saarikko edes itse usko elpymisvälineen kertaluonteisuuteen. Viesti on suunnattu keskustan omille äänestäjille, sillä tulonsiirtounioni tuskin puolueen kannattajia ilahduttaisi. Malinen arvelee, ettei edes puolueen kannattajat usko puheenjohtajaehdokkaidensa sepityksiä.
– Nykypoliitikkomme näyttävät pitävän meitä kansalaisia täydellisinä hölmöinä. Meidän on aika antaa heille opetus, Malinen päättää kirjoituksensa.
Henri Alakylä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Halla-aho painotti: Suomi voi kieltäytyä osallistumasta 750 miljardin EU-elvytykseen – ”Jospa tuettaisiin suoraan suomalaista teollisuutta, eikä lähetettäisi rahoja Italian kautta”
Halla-aho puoluejohtajien tv-tentissä: ”Hallitus on kykenemätön leikkaamaan sellaisia menoja, jotka eivät palvele millään tavalla suomalaisten turvallisuutta ja hyvinvointia”
Kulmuni kaatui, koska hän myi sielunsa keskustan läpimädille kuiskaajille – ja niin käy myös seuraaville puheenjohtajille
Halla-aho: Kulmuni syyllistyi kepulaiseen perisyntiin – ”Sekoitti omat ja veronmaksajan rahat”
Valtiovarainministerin mukaan jaettavaa ei ole – Suomi kylvää kehitysapuun lähes 3 miljoonaa euroa joka päivä
Viikon suosituimmat
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Pakolaispolitiikka kiristyy: Turvapaikkaa ei jatkossa myönnetä tai se lakkautetaan, jos henkilön katsotaan olevan vaaraksi yhteiskunnalle
Suomen maahanmuuttopolitiikkaa tiukennetaan ulkomaalaislain muutoksilla. Kansainvälinen suojelu muutetaan luonteeltaan väliaikaiseksi, ja lupien kestoa lyhennetään EU-oikeuden mahdollistamaan minimiin. Jatkossa rikoksiin syyllistyminen ja kansallisen turvallisuuden vaarantaminen johtavat suojeluaseman myöntämättä jättämiseen tai lakkauttamiseen.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Rydman: Helsingin väestökehitys on haitallista – ”Lähiöissä tikittää aikapommi”
Helsingin pormestariksi ensi kevään kuntavaaleissa pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman rohkaisee helsinkiläisäänestäjiä ja toteaa, että kehityssuunta, jossa suomalainen kantaväki on jäämässä vähemmistöksi omilla asuinalueillaan, voidaan vielä pysäyttää ja suunta voidaan kääntää. – Perussuomalaisilla on kaikki edellytykset tavoitella suurimman puolueen paikkaa kuntavaaleissa.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Yöllä nousevat piiloistaan Butšan noidat – naiset putsaavat Ukrainan taivasta vihollisen drooneista
Päivisin he ovat eläinlääkäreitä, opettajia, yrittäjiä. Yöllä heistä kuoriutuu aivan jotakin muuta. Butšan noidat puhdistavat ilmatilaa venäläisten drooneista rynnäkkö- ja konekivääreillä. Vuoden 2022 verilöyly ja kansanmurha eivät unohdu, oli sodan lopputulos mikä hyvänsä.
Puheenjohtaja Koskelalla ei ollut laskelmia työllisyystoimiensa tueksi illan A-talkissa: “Mulla ei ole antaa lukua sulle”
Pääministeri Petteri Orpo peräsi eilisessä A-talkissa vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskelalta lukuja kasvutoimiin. Vasemmistoliiton vaihtoehtobudjetti julkaistaan ensi viikolla, mutta Koskelalla ei ollut vielä antaa lukuja puheidensa tueksi. Suomen talouden tilaa koskevassa puheenjohtajien välisessä keskustelussa olivat paikalla Orpon ja Koskelan lisäksi perussuomalainen valtiovarainministeri Riikka Purra ja SDP:n puheenjohtaja Antti Lindtman.
Antikainen: Suomi irti Ottawan sopimuksesta ja maamiinat takaisin
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikaisen mielestä nyt on tullut aika, että Suomi irrottautuu jalkaväkimiinat kieltävästä Ottawan sopimuksesta.