LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA
Taloustieteen dosentilta täysi tukkapölly hallituksen talousohjelmalle – “Tämä hallitus on jättämässä seuraavalle hallitukselle musertavan velkataakan”
Taloustieteen dosentti Tuomas Malinen kritisoi hallituksen talousohjelmaa. Hän kirjoitti Uuden Suomen Puheenvuoroon, että ministeriöt saattavat joutua miljardileikkausten alle.
Tuomas Malinen sanoo hallituksen talousohjelman nojaavan pitkälti toiveajatteluun. Hän muistuttaa, että 1990-luvun laman iskettyä Suomen bruttokansantuote putosi reippaasti.
Malinen arvelee, että osapuilleen samanoloinen häiriö saattaisi iskeä nykyisessä talousympäristössä.
Hallitus joutunee hurjaan velkaelvytykseen
Malisen kirjoitus antaa ymmärtää, ettei maailmantalous ole niin ruusuisessa kunnossa kuin mitä hallituksen arviot ovat. Suomen talous voi painua ankaraan taantumaan tai jopa lamaan.
Lääkkeeksi hallitusohjelman lupaukset huomioiden on tarjolla vain reipas velkaantuminen. Velkaisuusasteemme voisi revetä kertaheitolla yli EU:n talouskurisääntöjen mukaisten rajojen.
Malinen arvelee, että velkaa voidaan joutua ottamaan jopa 20 miljardin euron verran uuden taantuman iskiessä. Hän ruotii hallitusohjelman kirjauksia kovin sanoin.
– Näillä kirjailuilla tuskin tahdotaan sanoa muuta kuin että taantumaan vastataan velkaantumalla, Malinen sivaltaa.
Pääministeri Antti Rinne (sd.) on varautunut epäsuotuiseen talouskehitykseen miljardilla eurolla. Malisen mukaan määrä on riittämätön.
Vaalikauden loppuun mennessä Suomen valtionvelka voi kasvaa jopa yli 60 miljardilla eurolla.
Oma valuutta auttoi 90-luvun koettelemuksista
Malinen tuo esille 90-luvun laman, joka kesti kolme vuotta. Taloutemme toipuminen helpottui Malisen mukaan omasta valuutasta, jonka devalvoituminen helpotti vientiteollisuutta.
Nyt tätä vaihtoehtoa ei ole tarjolla yhteisvaluutan vuoksi.
Malinen huomioi myös eurokriisin jälkeen koetun alhaisen talouskasvun ajan. Hän muistuttaa, että olemme pysyneet pinnalla käytännössä velkaelvytyksen avulla.
– Suuri ongelma myös on, että Suomi on ajamassa taantumaan velkaelvytyksessä. Tätä ei käsittääkseni ole tapahtunut koskaan, Malinen kirjoittaa.
Taantuma ei ainakaan laske velanottotarvetta.
Malinen huomauttaa, että Suomen reipas velkaantuminen voi johtaa samoihin ongelmiin kuin joihin Kreikka joutui maan ajauduttua ulos markkinarahoituksesta. Käytännössä kukaan ei ollut valmis lainaamaan Kreikalle rahaa mistään hinnasta.
– Ajaisiko Suomen valtava lisävelkaantuminen silloin Suomen Kreikan tilanteeseen, jossa markkinarahoitus katkeaisi? Malinen kysyy.
Maksukyvyttömyyskin voi uhata
Malisen sanat vaikuttavat hyvin lohduttomilta. Hän ei pidä Suomen ajautumista maksukyvyttömäksi mahdottomana.
– Vaikka Rinteen hallitus selviäisi tulevasta taantumasta/lamasta ajamatta Suomea maksukyvyttömyyteen, se on talousohjelmansa ja maailmantalouden näkymien valossa jättämässä seuraavalle hallitukselle musertavan velkataakan, Hän kirjoittaa.
Tulevat sukupolvet joutuisivat kiristämään vyötä ennennäkemättömällä tavalla vain siksi, ettei yksi hallitus vaalinut taloudenpitoa silloin kun olisi pitänyt.
Henri Alakylä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Perussuomalaiset: Miljardien välttämättömät menolisäykset katetaan pelkällä velalla – mitään priorisointia ei ole tehty
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Hälyttävä tutkimustulos: kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia
Tanskassa äskettäin suoritetun kyselytutkimuksen mukaan peräti kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia. Yhtä suuri osuus pitää Hamasin vuosi sitten Israeliin tekemää hyökkäystä oikeutettuna siviiliuhreista huolimatta. Tanskan muslimeista 44 prosenttia sanoo, että Israelin valtiolla ei ole oikeutta olemassaoloon.
Uusimmat
Antikainen: Suomi irti Ottawan sopimuksesta ja maamiinat takaisin
Jaana Strandman: Hallitus vahvistaa lasten oikeuksia
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää