Suomalaiselle 74 vuotta vanhalle Afrikan tähdelle asetettiin viime viikolla pelikielto turkulaisissa päiväkodeissa. Päätös pyörrettiin myöhemmin tällä viikolla.
Turun apulaispormestari Piia Elon (sd.) päätös poistaa pelit päiväkodeista sai alkunsa yhden henkilön Instagramissa esitetystä mielipiteestä. Peli oli vasemmistoliiton Turun varavaltuutetun Paco Diopin mukaan Afrikkaa pelkistävä. Poliitikon mukaan peli myös vahvistaa haitallisia mielikuvia, jotka eivät kuulu nykypäivään.
Peli jatkuukin toistaiseksi
Päätös peruttiin 8.1., kun Turun kaupunki tiedotti, että se ei ole keräämässä Afrikan tähti -pelejä pois päiväkodeista ja kouluista.
Turun kaupunki kertoo selvittävänsä peliin liittyviä näkemyksiä ja toimia sisäisesti ja tiedottavansa asiasta sen jälkeen.
Dosentti Arto Selkälän mukaan Turun kaupungin pelikieltoa perustellaan rakenteellisen syrjinnän teorialla. Dosentti tiivistää Uuden Suomen blogissaan Skeptikko-lehden (1/2024) artikkeliaan rakenteellisesta syrjinnästä.
Hänen mukaansa teoriaan perustuvilla aloitteilla, kuten erilaisten kulttuurituotteiden kieltämisellä, liikennemerkkien muuttamisella sukupuolineutraaleiksi tai organisaatioiden DEI-käytännöillä on yhtä paljon tieteellistä uskottavuutta tukenaan kuin homeopatialla tai hopeaveden juomisella on sairauksien parantamisessa.
Rakenteellisen syrjinnän teoria kumoutuu
Selkälä avaa teorian käyttöä ja sen vaikutuksia yhteiskuntapolitiikassa. Hän myös selventää miksi:
– Rakenteellisen syrjinnän teoria on myötävaikuttanut feministisen yhteiskuntapolitiikan vakiintumiseen tieteellisesti uskottavan yhteiskuntapolitiikan sijasta sekä peruskoulun oppimistulosten heikentymiseen, koska täsmälleen samat perustavampien ihmistieteiden, kuten biologian tai kognitiotieteen merkityksen sivuuttavat tietoteoreettiset sitoumukset, vaikuttavat molempien kehityskulkujen taustalla, Selkälä kirjoittaa ja jatkaa:
– Perustavampien ihmistieteiden tutkimustulosten sivuuttaminen johtaa epäonnistumiseen teorian muodostamisessa, olipa kyse sitten intersektionaalisen feminismin teoriasta tai inkluusion merkitystä korostavasta kasvatustieteen teoriasta, koska niissä kuvatut ilmiöt eivät palaudu pelkästään kielellisiin merkityksiin.
– Tästä syystä myös rakenteellisen syrjinnän teoria kumoutuu epätieteellisenä, koska teorian keskeinen taustaoletus luonnollisen kielen sosiaalista järjestystä ylläpitävästä luonteesta on peruuttamattomassa ristiriidassa evoluutioon perustuvan kieliteorian kanssa, missä kieli ymmärretään ensisijaisesti ympäristöön sopeutumisen välineenä.
– Tästä seuraa myös, että luonnollisella kielellä (vrt. matematiikka) esitettyihin teorioihin tulisi aina suhtautua kriittisesti johtuen kielellisten ilmaisujen hyvin laajasta muuntelun mahdollisuudesta, jota taitavasti hyödyntämällä hyvin monentyyppiset havainnot voidaan sovittaa teorian edustamaan maailmankuvaan näennäisen ristiriidattomasti.
– Viime kädessä tämä luonnollisen kielen ominaisuus mahdollistaa myös erilaisten käsitteellisten mallien ja teorioiden, kuten rakenteellisen syrjinnän teorian, kehittämisen ja valjastamisen politiikan tekemisen välineeksi. Tästä syystä rakenteellisen syrjinnän teorian ei pidä ymmärtää viittaavan todellisuuteen perinteisessä teorian ja todellisuuden välistä vastaavuutta käsittelevässä mielessä, vaan nähdä se pikemminkin instrumenttina haluttujen arvopäämäärien edistämiseksi yhteiskunnassa.
“Valkoiset pelastajat, emme tarvitse teidän pelastustanne”
Pelikieltoon ottivat kantaa myös monet muut uussuomalaiset. Heidän mukaansa peli on osa suomalaista kulttuurihistoriaa. Esimerkiksi Kamal Jafi kysyi viestipalvelu X:ssä:
– Monien maahanmuuttajien mielestä Afrikan tähti ei ole rasistinen peli, mutta heidän näkemyksiään ei hyväksytä, koska he eivät omaksu uhriasemaa. Valkoiset pelastajat, emme tarvitse teidän pelastustanne. Osaamme ajatella ja puhua omasta puolestamme. Keskittykää omaan elämäänne. Haluaisin esittää kysymyksen niille, jotka pitävät Afrikan tähteä rasistisena ja kolonialismia normalisoivana pelinä: Pelissä rosvo on aina valkoihoinen mies. Miksi tämä ei herätä mitään reaktioita, vaikka muut pelin elementit leimataan rasistisiksi?
Lähi-idän asiantuntija Bijan Rezai Jahromi puolestaan ihmetteli jo 2021 Helsingin yliopiston pelikohun yhteydessä:
– Minua ulkomaalaisena ei haittaa Afrikan tähti, vaan se ettei mamulle tule yhtä paljon työhaastattelukutsuja kuin kantasuomalaiselle. @helsinkiuni opiskelijana minua suorastaan hävettää tämä sekoilu.