PS ARKISTO
Talousprofessori Virén: Avoin julkinen keskustelu on paras keino erottaa laadukkaat tieteelliset tutkimukset ideologisesta hömpästä
Taloustieteen professori Matti Virén katsoo, että tutkimusrahoituksista päättävästä Suomen Akatemiasta on kehittynyt sisäänpäin lämpiävä kaverijärjestelmä, jossa porukka on päätynyt jakamaan rahaa toisilleen. – Tutkimusrahoituksista päättävät tutkijat, joiden prioriteetit saattavat olla aivan erilaisia kuin veronmaksajilla. Näin rahaa kohdistuu myös sellaisiin hankkeisiin, joissa alkaa olla vaikeaa nähdä yhteiskunnallista lisäarvoa.
Pitääkö puuhastelusta tutkijankammiossa yhteiskunnan maksaa kiltisti, jos aktiviteettia vain sanotaan tieteeksi? Kysymys tieteellisen tutkimuksen rahoituksesta ja eräiden tutkimuskohteiden mielekkyydestä on noussut syksyn kuumimpien puheenaiheiden joukkoon.
Tiederahoituskeskustelu alkoi jo viime keväänä, kun Helsingin Sanomat totesi pääkirjoituksessaan, että mitä kauemmas tieteen ytimestä edetään yhteiskunnallisille, humanistisille ja taiteellisille aloille, sitä enemmän ideologia saa tilaa empirian sijaan.
Tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen (kesk) esitti äskettäin, että tiedetutkimuksen rahoitukseen on kohdistumassa ensi vuonna 51 miljoonan euron säästöt. Käytännössä leikkaukset tulevat vaikuttamaan Suomen Akatemian rahoituspäätöksiin. Viime vuonna akatemia jakoi 426 miljoonaa erilaisiin tutkimushankkeisiin.
Toinen toistaan hullumpia tutkimuksia
Viime aikoina monet akateemiset toimijat, kuten taloustieteen professori Matti Virén sekä Helsingin kaupunginvaltuutettu Otto Meri ovat nostaneet esille Suomen Akatemian rahoittamien eräiden tutkimusten sisältöjä ja tutkimuksellisia kysymyksiä. Uusimpien rahoitettujen tutkimushankkeiden joukossa tarkastellaan esimerkiksi kehollisten kohtaamisten politiikkaa, ekologista mielikuvittelua, kehopositiivisuutta, queer-aktivismia, kuritonta feminismiä sekä rajallistamisen intiimiä maantiedettä.
Keskiverrolle tutkimushankkeelle Suomen Akatemialta heltiää 300 000-400 000 euron rahoitus.
Kuulostaako pöljältä? Samaa miettivät monet muutkin. Myös esimerkiksi toimittaja Susanne Päivärinta ihmettelee tutkimusta afroeurooppalaisen liikkuvuuden poetiikasta ranskankielisessä afrikkalaisessa kirjallisuudessa. Hankkeelle on myönnetty lähes 440 000 euroa.
Ideologisia pakkomielteitä
Akatemian myöntämistä rahoituksista päättävät luottamuselimet, kuten tieteelliset toimikunnat, joiden jäseninä on eri alojen professoreita.
Taloustieteen professori Matti Virén kuitenkin katsoo, että Suomen Akatemiasta on vuosien varrella kehittynyt sisäänpäin lämpiävä kaverijärjestelmä, jossa porukka on päätynyt jakamaan rahaa toisilleen.
– Tutkimusrahoituksista päättävät tutkijat keskuudessaan. Näin rahaa kohdistuu myös sellaisiin hankkeisiin, joissa alkaa olla jo vaikeaa nähdä tutkimuksellista arvoa, kyse voi olla enemmänkin ideologisista pakkomielteistä, professori Virén toteaa.
Samaan ilmiöön on kiinnittänyt huomiota myös Wayne State Universityn sosiologian professori Jukka Savolainen, jonka Kanava-lehdessä julkaistu kirjoitus on otsikoitu Akateemisen maailman ideologisuus on aito ongelma. Savolainen katsoo, että poliittisilla mieltymyksillä on yhteiskuntatieteissä liian suuri vaikutus.
Virén kysyy, onko Suomen Akatemian avokätisestä rahanjaosta jo tullut korkeakoulutetun kansanosan piilotyöttömyyden hoitoa.
– Se näyttäisi olevan nykyisen järjestelmän yksi piirre. Projekteissa on paljon työttömiä, joille rahoituksen anominen on jokapäiväistä puuhaa.
– Toki meillä on myös useita erinomaisesti menestyneitä tutkijoita, mutta akateemisessa maailmassa on mukana myös elämänpolkuaan etsiviä harhailijoita, kuten lyhytaikaisissa pesteissä avustajina toimivia, jotka eivät ole koskaan edes ajatelleet siirtyä työelämän palvelukseen, koska tutkimusyhteistöstä ei haluta lähteä pois.
Tutkiminen ei ole ilmaista hupia
Turun yliopistossa pitkän uran tehnyt Virén on itsekin patistellut tutkijoita hyödyntämään taitojaan oikeissa töissä yliopiston ulkopuolella, eikä neuvo ole ollut kaikkien mieleen.
– Kerran puoleeni kääntyi 48-vuotias opiskelija, joka oli suorittanut eri tieteenaloilla todella paljon opintoviikkoja. Hän pyysi minua toimimaan ohjaajana alkavissa jatko-opinnoissaan. Totesin opiskelijalle, että olet ollut yliopistolla jo pitkään, joten olisi ehkä aika mennä etsimään työpaikkaa. Oli selvästi väärä vastaus.
Julkisessa keskustelussa on viime aikoina myös paheksuttu yksittäisten tutkimusprojektien nostamista esille ja projektien rahoituksen arvostelua tutkimuksien kysymyksenasettelun ja sisällöllisen kuvauksen perusteella. Professori Virén kuitenkin katsoo, että tutkimushankkeisiin kohdistunut julkisuus on vain hyvä asia.
– Tieteen ja tutkimusten rahoituksesta on päätettävä demokraattisten instituutioiden puitteissa ihan samalla tavalla kuin muistakin budjettitalouden asioista. Avoin julkinen keskustelu on paras keino erottaa laadukkaat tieteelliset tutkimukset ideologisesta hömppätutkimuksesta.
Tutkimukseen käytetty aika on pois opetuksesta
Virénin mukaan keskustelua pitäisikin käydä vielä laajemmin siitä, mihin tutkimusta tarvitaan ja mihin asioihin tutkimuksia pitäisi kohdistaa.
– Veronmaksajan näkökulmasta tutkiminen ei ole ilmaista hupia, joten ei ole samantekevää mihin rahaa ja resursseja ohjataan. Jos joku keksii tutkia synnyttäneiden miesten kokemuksia kehitysmaissa tai vastaavaa, niin tällaiselle tutkimuskohteelle pitäisi pystyä esittämään vahvat perustelut.
– On aina myös muistettava, että tutkimukseen ja rahan hakemiseen käytetty aika on osin pois opetuksesta. Tutkimus on paljon miellyttävämpää kuin opetus, mutta ei ole kovin järkevää sponsoroida urapolkuja, joissa koko akateeminen uraa kuluu erilaisissa projekteissa ilman, että opetukseen ja ohjaukseen siunautuisi aikaa ja mielenkiintoa.
Rahoituksesta päättämään muitakin kuin professoreita
Professori Virén katsoo, että jatkossa tieteen rahoituksesta päättämistä ei pitäisi jättää yksin tiedeihmisten asiaksi. Hän ehdottaa uudistusta Suomen Akatemian rahoituksesta päättävien tieteellisten toimikuntien kokoonpanoihin.
– Voisi olla ihan järkevää, että rahoituksesta päättämässä olisi professorien lisäksi myös ulkopuolisia jäseniä. Ei olisi pahitteeksi, jos tutkijoiden ryhmässä olisi mukana myös muita, jotka voisivati esittää kysymyksen, mihin tutkimuksella oikein pyritään. Se ainakin ohjaisi tutkijoita perustelemaan hankkeensa nykyistä huolellisemmin.
Virén huomauttaa myös, että Suomen Akatemian tutkimusprojektien jälkiseuranta on usein puutteellista.
– Jälkiseurantaan tarvittaisiin selvästi enemmän resursseja. Olisi hyvä, jos jokin toimielin jälkikäteen tarkastaisi mihin myönnetty raha on käytetty ja vastaavatko tutkimustulokset tutkimussuunnitelmaa. Väärinkäytöksien varalle voisi myös edellyttää, että osa rahoista on maksettava takaisin.
Tiedepolitiikka ei ole yksin tiedeihmisten asia
Poliitikoille tieteen rahoitus on arkaluonteinen kysymys. Poliitikot myös mielellään usein välttävät ottamasta kantaa tutkimuksen kohteisiin. Virén kuitenkin katsoo, että tiedepolitiikka ei ole pelkästään tiedeihmisten asia.
Virén tarkentaa, että julkisuudessa huomiota pitäisi kohdistaa varsinkin tutkimusprojektien tuloksiin eli siihen, mitä uutta tutkimuksessa on saatu selville. Professori huomauttaa, että tutkimustulosten puuttuminen on mahdollista häivyttää näennäisen tieteellisen kapulakielisen tekstin sisälle.
– Jos tutkimuksen tuloksena on vain satoja sivuja proosaa, josta kukaan ei saa mitään selvää, sitä on voitava kritisoida.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- akateeminen tutkimus tiederahoitus Suomen Akatemia tutkijat rahanjako veronmaksajat ideologia Feminismi politiikka Matti Virén
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Nyt se on virallista: suomalainen yhteiskuntatieteilijä tunnustaa akateemisen maailman politisoitumisen – “väärää” mieltä olevia ei tervehditä, leimataan hulluksi, häiritään nimettömästi
Pääkirjoitus: Osa tiedeyhteisöistä on muuttunut tulipunaisiksi ideologiayhteisöiksi
Yliopistoissa tutkitaan nyt kehopositiivisuutta, kuritonta feminismiä, queer-aktivismia ja nuorison ilmastoahdistusta – Suomen Akatemia rahoittaa
Puoli miljoonaa euroa ”queer- ja transmaailmojen” tutkimukselle – Koponen: ”Ideologista rahantuhlausta”
Seppänen: Suomen Akatemian rahojen käyttöä on valvottava – ”Hankkeita on syystä kritisoitu”
Viikon suosituimmat
Joulutori-iskun takana pakolaisstatuksen saanut lääkäri – vannoi jo vuosi sitten kostoa Saksalle
Saksassa asuvan saudiarabialaisen lääkärin Taleb Al Jawad Abdulmohsen (50) perjantai-iltana Magdeburgissa autolla täpötäydelle joulutorille tekemässä terrori-iskussa kuoli viisi ja loukkaantui yli 200 ihmistä. Tekijä on saudiarabialainen pakolainen.
Ääliösuvaitsevainen valtamedia jauhoi ensin huolipuhetta naisiin kohdistuvasta väkivallasta – vähättelee nyt väkivaltaan lietsovaa graffitia eikä tunnista enää naisvihaa
Naisiin kohdistuvan väkivallan -jopa naisvihan - hyväksyminen graffiteissa taiteellisen vapauden nimissä tai väkivallan vähättely johtaa jälleen havaitsemaan median räikeät kaksoisstandardit.
Isku saksalaisella joulutorilla, saudimies kaahasi autolla väkijoukkoon – sisäministeri oli aiemmin varoittanut suuresta terrori-iskun vaarasta joulumarkkinoilla
Mies kaahasi henkilöautolla väkijoukkoon joulutorilla Magdeburgissa Saksassa. Mediatiedot kertovat useista kuolonuhrista ja kymmenistä loukkaantuneista.
SDP sai kyytiä kyselytunnilla: Demareiden veronalennuspuheisiin ei voi suhtautua vakavasti
Perussuomalaisten kansanedustaja Joakim Vigelius osui napakymppiin muistuttaessaan demareita SDP:n vaihtoehtobudjetin tuntuvista veronkorotuksista.
Riikka Purraa puukotetaan uudessa graffitissa – Vigelius: “Tällainen väkivallalla ja veriteoilla uhkailu ylittää rajan”
Uudessa graffitissa tummanpuhuva hahmo lävistää Riikka Purran teräaseella. Uusi graffiti maalattiin keskiviikkona Helsingin Suvilahdessa poistetun tilalle. Alkuperäisessä graffitissa Purra kuvattiin veriset sakset kädessään ja hakaristit silmissään. Asiasta ovat uutisoineet Helsingin Sanomat ja Iltalehti. Perussuomalaisten kansanedustaja Joakim Vigelius pitää teosta demonisoivana ja verrannollisena tappouhkaukseen.
Oikeusministeri Leena Meri: Muiden ihmisten hengelle ja terveydelle erittäin vaarallisten henkilöiden on pysyttävä vangittuna
Oikeusministeriössä on valmistunut arviomuistio varmuusvankeudesta ja sen käyttöönotosta. Uusi seuraamus olisi tarkoitettu vaarallisimpia väkivaltarikoksia tekeville.
Ronkainen: Ansaitsisiko metsästys virallisen roolin puolustuksessa?
Metsästys on Suomessa paljon enemmän kuin pelkkä harrastus – se on syvälle juurtunut osa kulttuuriamme, perinteitämme, jonka lisäksi se on keskeinen keino luonnon tasapainon ylläpitämisessä. Metsästäjän vastuu ei kuitenkaan pääty riistanhoitoon tai saaliin hyödyntämiseen. Tärkeä osa metsästäjän tehtävää on varmistaa, että aseenkäyttötaidot ovat kunnossa – paitsi saaliin kunnioituksen, myös turvallisuuden tähden, kirjoittaa perussuomalaisten kansanedustaja ja puolustusvaliokunnan jäsen Jari Ronkainen.
Ampuma-aserikosten rangaistukset kiristyvät – oikeusministeri Leena Meri: “Uudella sääntelyllä pyritään erityisesti torjumaan järjestäytynyttä rikollisuutta”
Hallitus esittää aserikoksia koskevan lainsäädännön merkittävää uudistusta. Hallitusohjelman mukaisesti törkeän ampuma-aserikoksen vähimmäisrangaistus korotettaisiin kahdeksi vuodeksi vankeutta. Jatkossa tästä rikoksesta tuomittaisiin pääsääntöisesti ehdoton vankeusrangaistus.
Useita muutoksia rikoslakiin ensi vuoden alusta: Rangaistukset kovenevat, naisten ja tyttöjen silpominen kriminalisoidaan entistä selvemmin
Oikeusministeriön hallinnonalalla tulee voimaan muutoksia 1. tammikuuta 2025 alkaen. Muun muassa avioliittoon pakottamisen rangaistavuutta selkeytetään, tyttöjen ja naisten sukuelinten silpominen kriminalisoidaan rikoslaissa entistä selkeämmin, lapsensurmaa koskeva lainsäännös kumotaan ja tappo on jatkossa vanhentumaton rikos.
Ronkainen: Puolustuksesta ei voi tinkiä tai säästää – ”Suomen on varauduttava kaikkeen mahdolliseen laajalla arsenaalilla”
Puolustusministeri Antti Häkkänen esitteli torstaina Suomen uuden puolustusselonteon, joka ulottuu 2030-luvulle saakka. Selonteosta käy ilmi, että Venäjän hyökkäystä Suomeen ei enää pidetä mahdottomuutena, vaan se on yksi mahdollinen skenaario, jonka varalle Suomi nyt varautuu – osana Nato-liittokuntaa. - Tavallisen kansalaisen kannalta uusi tilanne ei edellytä erityistoimia, mutta kotivaran on aina syytä olla kunnossa, puolustusvaliokunnan jäsen, kansanedustaja Jari Ronkainen toteaa.
Uusimmat
Kolumni: Ensimmäinen puolitoistavuotinen ministerinä
Ronkainen: Ansaitsisiko metsästys virallisen roolin puolustuksessa?
Toimitus suosittelee
PS Naiset 3/2024
Lue lisää
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää