Artikkeli kuva

PS ARKISTO

Talousprofessori Matti Virén: Yhteisöveroale tarjoaa pitkästä aikaa hyvät tulevaisuudennäkymät yrityssektorille

25.04.2025 |10:29

Turun yliopiston kansantaloustieteen emeritusprofessori Matti Virén pitää veroalea hyvänä signaalina suomalaisille yrityksille. Vasemmisto-oppositiota ja kaikkia muitakin veronalennusten kriitikoita Virén kehottaa tarkastelemaan laajempaa kuvaa sekä sitä, miten Suomi asemoituu verokilpailussa maailmalla.

Talousprofessori Matti Virén toteaa hallituksen ottaneen riihessä strategisen näkemyksen siitä, miten päästään mukaan talouskasvuun.

Riihen päätöksillä työn verotusta kevennetään kaikkiaan noin miljardilla eurolla. Mittavasta veroalepaketista Virén toteaa tuskin kenenkään olevan eri mieltä.

– Kaikille lienee jo selvää, että verotusta on Suomessa alennettava. Toimet alkavat konkreettisesti vaikuttaa viiveellä, mutta jo tässä kohtaa on tärkeää antaa rohkaiseva viesti työmarkkinoille siitä, että jo riittää.

Yhteisöveron aleneminen 18 prosenttiin vuodesta 2027 alkaen on erityisen hyvä signaali yrityssektorille, Virén sanoo.

– Yritystoiminta on vahvasti eteenpäin suuntautuvaa, mutta nyt näyttää jo paljon paremmalta. Muutos on tuntuva, koska vielä vuonna 2023 yrityksillä ei juuri ollut toivoakaan verorasituksen kevenemisestä.

Viime hetkellä yritysten verotus kevenee Suomessakin

Yritysten verotuksen osalta Virén kehottaa tarkastelemaan laajempaa kuvaa sekä sitä, miten Suomi asemoituu verokilpailussa.

– Maailmalla, etenkin Yhdysvalloissa, on selkeästi nähtävissä trendi yritysten verotuksen alentamisesta, joten korkealla verotuksella olisi vaikea jatkossa operoida mukana. Ei ole mitään järkeä tehdä muutoksia verotukseen kaikkien muiden maiden jälkeen.

Etenkin vasemmisto-oppositiota Virén kehottaa katsomaan kauemmas Suomen rajoilta.

– Tunnutaan ajattelevan, että Suomi voisi vapaasti määritellä oman yritysverotasonsa. Totuus kuitenkin on, että sellaista vaihtoehtoa meillä ei enää ole.

Kolmas sektori jatkossa mukaan talkoisiin

Hallituksen päättämät kasvutoimet rahoitetaan menosäästöillä ja veronkorotuksilla. Esimerkiksi eräiden nautintoaineiden verotusta kiristetään. Samoin työmarkkinajärjestöjen jäsenmaksujen verovähennysoikeus poistetaan sekä työnantaja- että työntekijäpuolelta.

Jatkoa ajatellen kolmannen sektorin toimijat, siis myös kansalaisjärjestöt, tulisi ottaa vahvemmin mukaan talkoisiin. Nyt kansalaisjärjestöt nauttivat verotuksessa muita toimijoita edullisemmasta asemasta yleishyödyllinen-luokittelunsa ansiosta. Virén pitää tilannetta outona.

– Koko kolmas sektori tulisi jatkossa ottaa mukaan talkoisiin siten, että toimintaan kohdistuu ainakin jonkinlainen verorasitus. Pidemmän päälle yhteiskunnassa ei voi olla verotuksellisesti kahden kerroksen porukoita: verotettavia ja verovapaita. Nyt kolmas sektori on vain mukana syömässä yhteisestä kuormasta ja arvostelemassa verotettujen verotuksen alhaisuutta.

Suomen Uutiset


Artikkeliin liittyvät aiheet


Mitä mieltä?

Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Viikon suosituimmat

1.
Suomen uutiset logo

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”

22.04.2025 |16:13
4.
Suomen uutiset logo

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista

22.04.2025 |15:13
7.
Suomen uutiset logo

Brittipoliisi varoitti miestä kadulla: “puhu englantia”-kehotus voi olla viharikos

23.04.2025 |11:25

Uusimmat

PS Naiset 1/2025

Mainos kuva

Lue lisää

Perussuomalainen 1/2025

Mainos kuva

Lue lisää